Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 47 388
  • 779
  •   1
Отговори
# 495
По-зле ще става - много станахте хазайките.

# 496
Кой би ме задължил да пазя чиждо ако няма последствия?! Как ще си платя последн наем, че и да чистя?!
То това идва от възпитанието. Хората са възпитани да ценят авантата, а най-безстрашните направо си крадат.
Наемател, наемодател, това няма значение, ако човек идва от семейство на хорица, вечно прецакани, ограбени и другите да са им виновни.
Някои хора си плащат наемите, сметките и данъците и без тояга.
Не забравяйте, че тояга за наемателите означава и тояга за наемодателите. Като нищо може да се появи и праг на наем според критерии.

# 497
То в нашата държава няма дума "отговорност" или "морал". Само върколаци, Човеци - никакви.

# 498
  • Варна
По-зле ще става - много станахте хазайките.
Като чета ще ставаме все по-малко.
Когато няма възпитание от семейството, държавата би следвало да ги налага с глоби. Навсякъде е така. Преди години ми бяха завзели гараж, сложили врати, ползват си. Адвокат ми обясни как нямам право на нищо и да се моля да са съвестни хора, че да се разберем за моя си имот.

# 499
  • Варна
Така е, всяко нещо си има амортизация и времетраене. Обаче ми е странно как се развалят непрекъснато неща, които у нас примерно с години издържат без ремонт (а аз не съм толкова внимателна и съм припряна). Да, развалят се, ама на печка зависи как я ползваш и поддържаш. Батериите също на чешмите как затваряш и въртиш, пералня колко товариш и с какво. Не знам...за мен е учудващо колко бързо се развалят нещата (не, че трябва да са вечни) Прахосмукачка дали сменяш торбичка и колко време е включена примерно.... Крушки е ясно, аз питам за бяла техника. Хладилника, ако не е чистен година и нещо и е пред пръсване и пуснат силно (това едно момче , беше го изключил и предаваше жилищете, еми...то чудо беше камерата) Моя колежка пък 2 тоалетни чинии смени за 5 години ;все се чупели и се чудеше какво става. Странно ми е, че необзаведен и обзаведен в един квартал и еднаква квадратура са почти същите като цена от 50-100 лв разлика. примерно. Ми... то повече сметка наистина има необзаведен да е, ама преди се търсеха такива, сега всеки гледа обзаведен , че и да е модерно , че и чисто, ама... За мен , който ползва и ремонтира. Ако е твое вкъщи и се развали пак си ремонтираш. Не пиша за 100 годишна печка раховец или хладилник Мраз, но...

Ако е твое вкъщи и се развали, естествено, че ще си ремонтираш ти. Собствеността е твоя. Както и имаш собственост върху уредите в жилище, отдадено под наем. Наемателите си плащат за да ползват уредите, не за  да ги поддържат. То е ясно, че периодично някои неща се е нуждаят от ремонт или подмяна и това би трябвало да е калкулирано в самия наем. Във всеки "бизнес" освен приходи, си има и разходи.

Не знам, аз никога не съм разваляла каквото и да е по квартирите си. Само съм освежавала и подобрявала визуално някои неща. Но като гледам какви примери даваш... Ами нормално е уредите в жилището, където живееш, да издържат повече време, защото предполагам, че са по-висок клас. Не вярвам в отдаденото ти под наем жилище да си сложила по-скъпи уреди, а за у вас да си ползваш по-смотани.

"Хладилника, ако не е чистен година и нещо и е пред пръсване и пуснат силно (това едно момче , беше го изключил и предаваше жилищете, еми...то чудо беше камерата)" - това пък веднага ме навежда на мисълта, че хладилникът е от по-старите, тъй като почти всички съвременни хладилници от среден клас нагоре са със системи, с които нямат нужда от размразяване.

# 500
Почти еднакво е обзавеждането, дори и след ремонта бих казала, че под наем дето давам е по-добре, защото поне са нови. Но пък е доста мъничко. Такива са ми възможностите, а което взема и успея да отделя използвам за подобрение. Все пак не може да искаш , без да даваш. Но давайки искаш поне да се старае някой да го пази и ползва , като свое. Не може за месец да е омазано всичко с мазнина -печката , включително и прозорците, защото така е разположена, както и абсолютно нова мивка с шкаф да е съсипана (в шкафа под мивката са държали , олио, разни други продукти, всичко е засъхнала мазнина на разни кръгове и се търка, но пак стои отпечатък) Няма да споря ново или старо. Всеки идва и гледа, ако му харесва взима , ако има забележки уточнява или смъква цена (аз съм правила компромиси и с цена) Теглейки чертата обаче ми е трудно да кажа , че нещо съм спечелила. А тази пък година ми е кошмарна и съм пълен минус, за нерви няма да калкулирам.
Само едно се чудя четейки и тук , и на други места мнения на наематели. Аз , като ходя на почивка или някъде съм била за по-дълго ,дори ме е страх и се притеснявам нещо да не повредя, да не се изложа или създам неприятности. Старая се и наемателите да приемат жилището ,като свой дом и да им е удобно, да са доволни и да стоят по-дълго, да се разбираме и нямаме проблеми. Само едно не разбрах в последните вече години, как не ми се падна някой такъв съвестен и коректен, аз ли съм карък, има ли ми нещо или просто не съществуват вече .. Това някакво подобрение, освежаване, чистене..няма такъв филм. Най-много някой пирон да забият, ама после и него взимат и ми оставят дупката. И не преувеличавам, затова и направихме ремонт лек, нови мебели пак да вметна, каквото можахме направихме, да има някой да дойде и да можем да си изберем. Не само , че не се получи, ами сякаш преди имахме повече късмет със старите мебели. Аз не съм противник на животните, но пък не се знае след някой с котка , ако дойде и е алергичен , тогава какво? Разбирам , че се иска нещо да си има другарче и им е мило, но ... всеки се сърди като кажа , без домашни любимци. То не бяха кучета, котки, хамстери, и нещо не помня какво , ама особено животно едни имаха и искаха да наемат. Това , че пише в договора без такива пак е относително. Преди години едно момиче беше си взело улично коте , че му станало жал. Все мляко вареше и ... домоуправителката случайно ми каза , че е прибрала котка след месеци. Нито ме беше питала, нито съм разрешила , ама не било такава трагедия , то било малко и било в банята. Какво да кажа?  Иначе претенции , все нищо не е от значение и все наемодателите виновни. Това да се регулират наемите с таван няма как да стане , защото е пазарна икономика. Все едно на доматите да ти сложат таван. Като не ти изнася не купуваш. Но за да купиш , ако ти харесват -плащаш . (груб пример) Трябва да има обаче права и за наематели и наемодатели. Сета права имат само наемателите и го твърдя със сигурност, защото добре проучих , че аз нямам право над собствеността си дори и да се ползва без пари, дори да не се стопанисва, дори да искам да си влезна нямам това право. Но пък , ако на наемателя не му харесва да плаща сметки, аз трябва да си ги плащам , като титуляр. Това не знам някъде да го има , да се моташ години и да губиш, да си съсипеш здравето , за да ти кажат , че си взимал пари за наем. Ами има и хотели, там няма уреди, чистят ти и не се оплакват, дори ти сменят спалното бельо.  Че и хладилника поддържат,ми...какво тук някакви с жилища обират хората, че и парите им взимат. Накрая наистина няма никой да дава под наем, просто защото идва момент и ти писва да чистиш, да те лъжат, да подменяш и да си съсипваш живота. Че и четеш колко са съвестни и отговорни всички и се чудиш държава ли си сбъркал, ти ли нещо си сънувал, ама... Да, има добри и разбрани хора, но както писах по-назад са на изчезване вече . Нищо не е , както е било преди години.

# 501
  • Somewhere far away
Ама все наемателите са виновни бе кое не разбрахте!?
Много е лесно така. наемодатели също има дето не са хора и  са супер нагли и неотизчиви. от моя скромен опит съм попадала само на една свястна хазяйка, направете си извода. има тъпи и зли хора и от едните , и от другите. повечето гледат само да си вземат парите и дотам. нищо не се прави по квартирата, нищо не се ремонтира, оставено на доизживяване - ако наемателя се навие да прави ремонти да ги прави, ако не тва ще се разруши и нищо няма да остане. точно такава беше предишната ми хазяйка, радвам се че  се изнесох и съжалявам че не се изнесох по -рано, не заслужаваше да ѝ плащам пари за мизерията която предлагаше. относно уредите - еми пак е двустранно, когато ми е оставила няква шит пералня от бай тошово време и тя се счупи, просто защото е СТАРА тогава пак ли аз съм виновната ?
Бих давала още много подобни примери за въпросната "дама" и въпросната ѝ квартира, бих я сложила с удоволствие в черния списък, но няма къде а и няма смисъл а и дори да има до колко души ще стигне тази информация , на колко души ще помогне и доколко ще има подобрение? надали. тя ще продължава да лъже и да е нагла и да не си мръдва пръста и да не прави дори най -елементарен ремонт, ще си си дава скапаната квартира на разни заблудени хора и така. Такава е бг реалността.

# 502
  • Варна
Не знам какво да кажа... явно наистина си карък. Дано след толкова мърлячи попаднеш на някой свестен.

# 503
Deathcrush, разбира се , че има всякакви и от двете страни. Но..наемодателя няма финансова изгода да си губи съвестен наемател. Трябва да не е добре , ама и на тях им светва лампата, че губят. Достатъчно им е да видят, че се плащат сметки и наем навреме,  стопанисва поне малко и то на няколко месеца. Повечето дори не се появяват, все по-често наемателите уж нямали време да си платят наема и искат по банков път. Това е голяма грешка за мен, не заради някакви следи за плащане, ами не можеш да видиш и знаеш какво става в имота ти. Други на път за някъде ти дават сумата и така е поне при мен, както на тях е било удобно. Старая се на 5-6 месеца поне веднъж да отида и видя какво все пак става и то с мъка успявам и се цупятПовече няма какво да иска наемодателя и е доволен.
Да..има и такива наемодатели дето описваш , но да попитам, нали договорът е за 1 година. Наемайки, наемателят оглежда апартамента, пробва уредите, дори при мен и ново легло все пак тестваха матрака дали е по-вкуса им. Крушките дали светят навсякъде, батериите дали не текат, хладилника и печката работят ли , пералнята на доверие , ама на едни я пусках да видят , че свети и зарежда. Като не ви харесва след тази година и става за ремонт , освежаване и смяна на мебели (аз не знам вкъщи някой всяка година да маже и купува мебели и техника) , винаги може да отидете на друго място и този скъперник да си търси други риби. Да, ама надали ще е във видя дето е нает, щом след 1 година искате освежаване и т.н. си мисля.
Didi168, аз не знам дали съм карък, ама хората станаха други и все повече каръци ще има . Повечето и не смеят да се оплачат, щото им неудобно, все пак... не са се справили, били са от шараните. Мен не ме е срам, имам и познати , дето само ако е за ремонт жилището и не влагат нерви са доволни. Те хем нещо взимат, хем няма какво толкова да им развалят , а някъде дори нещо наистана уж мажат (да не кажа, какви измазвания има, че пак ще съм лоша). Другите дето са с ремонти, новичко , чистичко, че някои дори лукс дават все са били изгорели. Сега вече не дават.

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 00:45 от Анонимен

# 504
Deathcrush, разбира се , че има всякакви и от двете страни. Но..наемодателя няма финансова изгода да си губи съвестен наемател. Трябва да не е добре , ама и на тях им светва лампата, че губят. Достатъчно им е да видят, че се плащат сметки и наем навреме,  стопанисва поне малко и то на няколко месеца. Повечето дори не се появяват, все по-често наемателите уж нямали време да си платят наема и искат по банков път. Това е голяма грешка за мен, не заради някакви следи за плащане, ами не можеш да видиш и знаеш какво става в имота ти. Други на път за някъде ти дават сумата и така е поне при мен, както на тях е било удобно. Старая се на 5-6 месеца поне веднъж да отида и видя какво все пак става и то с мъка успявам и се цупятПовече няма какво да иска наемодателя и е доволен.
Да..има и такива наемодатели дето описваш , но да попитам, нали договорът е за 1 година. Наемайки, наемателят оглежда апартамента, пробва уредите, дори при мен и ново легло все пак тестваха матрака дали е по-вкуса им. Крушките дали светят навсякъде, батериите дали не текат, хладилника и печката работят ли , пералнята на доверие , ама на едни я пусках да видят , че свети и зарежда. Като не ви харесва след тази година и става за ремонт , освежаване и смяна на мебели (аз не знам вкъщи някой всяка година да маже и купува мебели и техника) , винаги може да отидете на друго място и този скъперник да си търси други риби. Да, ама надали ще е във видя дето е нает, щом след 1 година искате освежаване и т.н. си мисля.
Didi168, аз не знам дали съм карък, ама хората станаха други и все повече каръци ще има . Повечето и не смеят да се оплачат, щото им неудобно, все пак... не са се справили, били са от шараните. Мен не ме е срам, имам и познати , дето само ако е за ремонт жилището и не влагат нерви са доволни. Те хем нещо взимат, хем няма какво толкова да им развалят , а някъде дори нещо наистана уж мажат (да не кажа, какви измазвания има, че пак ще съм лоша). Другите дето са с ремонти, новичко , чистичко, че някои дори лукс дават все са били изгорели. Сега вече не дават.

Много трудно се четат тия чаршафи. Wink Поне да бяха приятно написани като са толкова дълги.

# 505
  • Варна
Ох и аз си го мислех това, но реших да си замълча, тъй като първият разказ на fanfanito беше меко казано потресаващ. Реших, че е разстроена от случилото й се и затова пише така. Но явно по принцип  й е такъв стилът.

# 506
  • София
--Gal--, прави ми впечатление, че си съвестна и коректна. Съгласна съм, че счупеното се поема от счупилия го, а това, което е остаряло и се е развалило си е за сметка на собственика. За съжаление има много хора, които обаче въобще не се замислят за дребни неща.
Нашите предишни наематели си бяха сложили такава закачалка зад вратата в хола и то на нивото на кръста, дори не беше високо. Е, демонтираха си я пред мен и си я взеха, а на нас ни останаха два забити дюбела в стената, дупки за измазване и пребоядисване... Стана ми неприятно, но така или иначе щяхме да освежаваме, както и да е. Боядисахме, направихме ново и приятно, намерихме нови наематели, на които разказах за случката и ги помолих да не слагат своеволно без да са питали пирони, дюбели, да лепят плакати или лепенки по дограмата (че и това бяха правили старите) и отговорът беше "Е, тя приятелката ми беше решила да си слага пъзели в рамка по стените". Един вид аз ако не бях казала изришно пак след година - две щяхме да се окажем с пирони или дупки по стените. Хората просто не се замислят как единия дюбел на нас ще ни коства много усилия за оправяне след като те си заминат.

# 507
Може да са решили, че вие сте забравили да сложите закачалка и така ви правят услуга с дупките.
Аз съм много доволна от закачалките за врата. Има ги вече във всяка левка. Слагам ги където ми е удобно, нищо се дупча. Можете да им кажете на наемателите.
Между другото, каква е причината да не се сложи огледало в жилище за наем? За тази квартира взех от Икеа едно, което се слага на врата, а не се дупчат стените - 60 лв, не е някаква безумна скъпотия. Тези, които не са 'дизайнерски', са още по-евтини, а няма.

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 09:53 от Анонимен

# 508
[
Скрит текст:
b]--Gal--[/b], прави ми впечатление, че си съвестна и коректна. Съгласна съм, че счупеното се поема от счупилия го, а това, което е остаряло и се е развалило си е за сметка на собственика. За съжаление има много хора, които обаче въобще не се замислят за дребни неща.
Нашите предишни наематели си бяха сложили такава закачалка зад вратата в хола и то на нивото на кръста, дори не беше високо. Е, демонтираха си я пред мен и си я взеха, а на нас ни останаха два забити дюбела в стената, дупки за измазване и пребоядисване... Стана ми неприятно, но така или иначе щяхме да освежаваме, както и да е. Боядисахме, направихме ново и приятно, намерихме нови наематели, на които разказах за случката и ги помолих да не слагат своеволно без да са питали пирони, дюбели, да лепят плакати или лепенки по дограмата (че и това бяха правили старите) и отговорът беше "Е, тя приятелката ми беше решила да си слага пъзели в рамка по стените". Един вид аз ако не бях казала изришно пак след година - две щяхме да се окажем с пирони или дупки по стените. Хората просто не се замислят как единия дюбел на нас ще ни коства много усилия за оправяне след като те си заминат.
Не, не се усещат. Аз имах залепена Айфелова купа на стената в дневната  Laughing, нищо не казах така или иначе бях решила да се освежи латекса. Наложи се и шпакловане. Новия наемател не е романтик и естет и за сега няма дупки по стените.

# 509
Честно, не разбирам защо хората наемат стари, зле обзаведени квартири и после се оплакват, че са стари. Все пак нали на оглед са ходили и са видяли какво е положението. Човек винаги има избор да си наеме нещо от соца за 400 лв или нещо ново и хубаво за 800 (съвсем рандъм ги казвам тези цени). Или ако мисли, че имотът е надценен просто не го взима.
За другите неща - трябва да се пише всичко в договора - че наемът се взима на място в апартамента, че са забранени животни, че е забранено дупчене, лепене и тн. Не че някой хора няма да го направят и въпреки договора, но тогава поне имате основание да ги изгоните и няма да има какво да се цупят, ако решите да си посетите имота, за какъвто случай се писа по-горе.

Общи условия

Активация на акаунт