Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 48 266
  • 779
  •   1
Отговори
# 90
За топлофикация - в договора за наем се пишат показанията на всички уреди - електромер, водомери и топломери. При напускане също се отчитат и се пишат в протокола, ако не са си били камшика без уведомяване, естествено. Разликата между началните и крайните показания по договор и протокол, или пък между засечените от топлинния счетоводител в края на сезона и тези при напускане, се преизчисляват след получаване на изравнителната сметка. Малко сложна е сметката - единици за отопление и сградна инсталация и отделно за топла вода, но с 2-3 часа съобразяване и смятане може да се получи сравнително коректно разпределение. Това за случаите на апартаменти СС с вертикални щрангове, а не НС с апартаментен топломер. При НС е по-лесно - показанията на апартаментния топломер плюс сградната инсталация.
Моят опит с апартамент с топла вода без парно е следният - сметките се плащат ежемесечно по показанията на уредите - електромер и водомери. За топлата вода показанията се смятат на база лв./куб. м. въз основа на последната изравнителна сметка - примерно за предишната година изравнителната сметка е била 100 лв. за 10 куб. м. топла вода, значи кубик е по 10 лв. Отделно показанията на топлия водомер си влизат и в сметката за вода за Софийска вода. Така не се получава драстична разлика между месечни фактури и изравнителна сметка, защото се отчита конкретното потребление на кубици вода, а не средното за предишния сезон, както е по фактура.
Имайте предвид, че окончателните изравнителни сметки се появяват чак октомври, т.к. винаги има неотчетени апартаменти, които ги отчитат през лятото, макар че разликите между първата изравнителна сметка през август и последната през октомври не са фрапантни.

# 91
  • софия
Винаги гориш с по някоя сметка.

# 92
  • София
Какво са СС и НС?

# 93
Старо строителство и ново строителство.

# 94
Старо строителство и ново строителство.
По правилно е НТ (нова тухла), ЕПК, панел, СТ.

# 95
  • София
Здравейте на всички,които споделяте вашия опит в даването под наем на имот.Следя темата от известно време и ми беше много полезна с информацията , която давате. Реших да отдавам жилището си без брокер и  вече съм на финалната права - съвсем скоро ще съм наемодател(ка).  Затова имам молба, може ли да ми изпратите на лични ваш договор, за да го ползвам за образец.Благодаря предварително!

# 96
  • софия
Има достатъчно в интернет ,но задължително пиши ,че като ги гониш не е самоуправство.

# 97
  • София
Има достатъчно в интернет ,но задължително пиши ,че като ги гониш не е самоуправство.
Благодаря много!Запазила съм си и други споделени от момичетата тук полезни съвети,които ще впиша в договора.
Пожелавам ви/си коректни и съвестни наематели и наемодатели!

# 98
А, ако се наложи разбиване/поправка/ на външна врата - не е самоуправство в нашия случай,
скрили са от нас, че вратата/бравата/ е пред разпад-  беше отворена вратата като влязохме,
те я заключиха след нас и ни предадоха ключовете за последен път.
На другия ден -/минус/ 300 лв - за посещение, поправка, липсващи винтчета, нова брава и др.
Това, трябва ли да го пиша в договора и да вземам пари предварително?

# 99
Аз май почти нищо не разбрах от питането

# 100
  • София
То и аз нищо не разбрах.
Но Трънка трябва да е наясно, че във всеки бизнес има не само печалби.
Случва се и разход за поправка, загуби и т.н.
Няма как предварително да впишем в договора всяка хипотетична повреда.
Като си вземал пари 1 год, може да отделиш и нещо за поправка.
Или да не им върнеш депозига - и без това повечето наематели са го прежалили.

# 101
  • Бургас
Stella 80,

зарежи тези мисли за търговски имот в София.
Жилище винаги се отдава и продава по-лесно и по-бързо. А и промишленият имот има по-високи данъци и такса смет.  Това го казвам като собственик на няколко подобни имота, които се чудя какво да ги правя - нито се наемат, нито се продават. Само разходите им вървят.

Търговията се изнася в моловете, щом не разполагаш с достатъчно средства за хубав търговски имот в центъра, търси малко жилище.

За посочената от теб сума за магазина от обявата - 55 000 евро, можеш да купиш приличен малък апартамент около Студентски град. Инвестирах там м.г. в студио за 30 000 Е от читав строител, на зелено. Има и други подобни предложения. Огледай се и не бързай.

# 102
  • Варна
Чух се с моята брокерка, по 50% от двете страни вземат отдаване под наем. Това стандартно ли е или си е грабеж?!

# 103
Чух се с моята брокерка, по 50% от двете страни вземат отдаване под наем. Това стандартно ли е или си е грабеж?!
Стандартно е при брокерите. Ако сами си го давате, няма да плащате.
Доста брокери вече взимат и до 75%, даже някъде пробвали били и на 100%, ако им мине номера.
Ако брокерът, с който работите взима само по 50%, е добре.

# 104
Стандартно е, да. Може и без брокер, но по ред причини ако не можеш сама си струва половин наем еднократно.

Общи условия

Активация на акаунт