Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 48 266
  • 779
  •   1
Отговори
# 75
При мен изравнителната сметка към Топлофикация излезе юни месец. Сега пуснах молба да се преразгледа . Окончателно ще имам резултат другият месец.

# 76
Момичета, има голяма разлика от регистрация към имота на Наемателите в Домовата книга на блока или входа, и от това регистрация по настоящ адрес в общината. Домоуправителите по новия закон са длъжни да водят домова книга с живущите в блока. Нашите Наематели така са регистрирани в тези Домоуправителски домови книги, винаги им казвам да го направят или аз с тях отивам при Домоуправителя, за да ги регистрира и да знае кой ще бъде в нашето жилище.

Последна редакция: пт, 31 авг 2018, 17:34 от хадзапи

# 77
  • София
И аз съм дала на нашия домоуправител имена и телефони на наемателите ни.

Надвнесени 300 лева изтеглих от Топлофикация без никакъв проблем за да ги върна на предишните наематели, които си ги бяха платили.

drago_2008, защо не се договориш с наемателите да дават твърда сума всеки месец за тец и топла вода? така няма да имаш тази драма ... чисти сметки с наемателите. е, тогава може ти да си на загуба .. но пък няма да го мислиш тоя въпрос и да ги смяташ сметките

Това и ние го мислихме, но ако наемателите ни напускат декември, а засичането е чак май може и да се вътрим със сметките. Абе въобще и на мен не ми е ясно какво се случва ако по средата на отоплителния сезон се сменят наемателите...

Пропуснахме да сложим в договора клауза, че депозитът ще бъде върнат след изравнителната сметка от Топлофикация.

# 78
Запис в темата 🙂

Имам въпросче.
Предстои ни местене и смятаме да отдадем къщата си под наем ,за да имаме допълнителен доход, но не сме много обедени каква сума да искаме. Смятаме да извикаме и оценител ,за да ни каже горе долу на за какъв наем оценява къщата. Аз все пак искам и още едно мнение  като ориентир.
Къщата се намира в София/Драгалевци/ на спокойна улица , с приличен ,поддържан двор. Около 380кв.м е . На три етажа. Има гараж за две коли. Има си и подземно помещение(мазе).            
Първи етаж се състои от хол,кухня/бокс, трапезария,офис, баня,мокро помещение и килер.
Втори от четири спални, всяка от които с баня и малък дрешник. На трети етаж има голяма спалня с баня и дрешник и помещение ,което не мога да определя като нещо. Просто голяма празна стая .
Къщата е сравнително нова/ от декември 2016/ .
За колко мислите, че можем да я отдадем. Също така е напълно обзаведена.

Последна редакция: пт, 31 авг 2018, 21:40 от AlexM1590

# 79
За къщата не знам, но вече няколко мнения чета „предстоЙ”, „състоЙ”.
Наистина ли не чувате „И” и „Й”?
Също като популярното „стаЙ”.

Пишат се с „И”.
„Ой” и „Въй” по друг начин звучат. Да речем, че думите в множествено число са трудни за разпознаване за някои, ама състоИ и предстоИ не е като „СтоЙ, не мърдаЙ!” Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 31 авг 2018, 21:42 от drago_2008

# 80
  • София
Инкасаторката за парното и тя ни каза, че предпочитат срещу бъдещо потребление, вместо да връщат. Но ако си по-настоятелен, те щели да върнат пари, защото им е задължение.

Няма нужда да си настоятелен, а само да отидеш на каса в топлофикационния район и да си поискаш парите с ЛК. Ако е излязла сметка за следващ месец я удържат и изплащат остатъка.

# 81
Alex, след като прочетох поста ти, чисто интуитивно подметнах 3000 лева. След това отворих imot.bg и видях, че има доста къщи за по 3000 и 4000 лева. Пробвайте по-висок наем и по интереса ще се ориентирате.

А аз като разгледах обявите, направо се размечтах. Макар и да не ги харесвам тези квартали, ми се прииска да живея в къща с двор Simple Smile

А, и си представих как 5 двойки наемат къщата и си живеят в непрекъснат купон Grinning

# 82
Alex, след като прочетох поста ти, чисто интуитивно подметнах 3000 лева. След това отворих imot.bg и видях, че има доста къщи за по 3000 и 4000 лева. Пробвайте по-висок наем и по интереса ще се ориентирате.

А аз като разгледах обявите, направо се размечтах. Макар и да не ги харесвам тези квартали, ми се прииска да живея в къща с двор Simple Smile

А, и си представих как 5 двойки наемат къщата и си живеят в непрекъснат купон Grinning
Звучи добре. Дано да успеем да вземем подобни пари, но не се навивам толкова, за да не се навивам. Не искам да го отдавам на хора, които ще съсипят нещо. Предпочитам някакво спокойно семейство.

# 83
Идеята за оценител (или брокер) също не е лоша. Аз специално обичам да се допитвам до различни хора преди да взема решение. Иначе за тези пари може би някой чужденец, който е командирован в България с цялото си семейство? Успех! Дано намерите бързо читави наематели Simple Smile

# 84
Идеята за оценител (или брокер) също не е лоша. Аз специално обичам да се допитвам до различни хора преди да взема решение. Иначе за тези пари може би някой чужденец, който е командирован в България с цялото си семейство? Успех! Дано намерите бързо читави наематели Simple Smile
Благодаря много!
Надявам се да го отдадем бързо.
Ако вземем приличен наем ще ни е добре . Предстои ми местене в Лондон . Смятаме да купим къща там , но силите ни няма да стигнат както тук да си купим/построим къща и най-вероятно ще се възползваме от кредит, който ще се наложи да изплащаме. Наемът ще покрива поне част от вноската.😉

# 85
Ако не е тайна, с какво се занимавате? Такава къща на мен ми звучи като мечта, според мен няма да е проблем да я отдадете за поне 1500 евро, щом е нова и обзаведена.

# 86
Ако не е тайна, с какво се занимавате? Такава къща на мен ми звучи като мечта, според мен няма да е проблем да я отдадете за поне 1500 евро, щом е нова и обзаведена.
Не е тайна. За сватбата родителите ни ни подариха парцел , който да застроим в последствие. Родителите на съпруга ми имат строителна фирма, но не сме се възползвали от бог знае какви привилегии. Платили сме си всичко както трябва.
По същество и двамата със съпруга ми работим в шведска банка . Като ръководители на отдели, просто в различни сфери на банкирането. Аз друго не съм работила ,но за 4 години се издигнах много във фирмата . Започнах на 18 години като секретарка , сега на 22 съм на съответната позиция.
Както казах ще се местим . Предлагат по-висока позиция на съпруга ми в същата банка , но в Лондон. На мен ми предлагат като се върна от майчинство да започна на същата позиция като тук ,с възможност за израстване по-нататък.

# 87
Според мен помислете и за продажба. В момента цените са много добри. За отдаване под наем - трябва да я пуснете през някоя агенция, която работи с чужденци.

# 88
Според мен помислете и за продажба. В момента цените са много добри. За отдаване под наем - трябва да я пуснете през някоя агенция, която работи с чужденци.
Не бих продала тази къща.
Знам каква сума ни е излезнала като цяло и за няколко години отдаване под наем ще сме на печалба .
За момента не сме опряли до парите от продажбата. Ако ни се наложи поради финансови причини до такава степен ,ще мислим и за други варианти.

# 89
  • София
Алекс, правилно мислиш. Парите са си в къщата, винаги може да я продадеш.
А и всичко се случва - може в Лондон да неви понесе и да се върнете.
Ако намерите читави наематели за сега е най-доброто решение за мене.
Сигурна съм, че четящите тук брокери ще  ти пишат ЛС.

Общи условия

Активация на акаунт