Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 47 469
  • 779
  •   1
Отговори
# 360
Така малко повече има смисъл. Ако е наела стая с 2 легла, но е била сама => на малко по-нисък наем, може да мине за приемливо да се отпрати.
Иначе, не съм много съгласна да наемам, да плащам и да ми държат сметка кой ми гостувал с преспиване. Това се урежда в договора за наем, не пост фактум да се окаже, че си наел не квартира, а килия.

# 361
Честно казано, аз пък не приемам да не знам кой живее дългосрочно в моето жилище. Запознала съм се с наемателите, симпатични хора, но не приемам всеки да си доведе по още един непознат за мен човек без да ме предупреди. В крайна сметка не става въпрос за гости, а постоянен обитател.

# 362
Ами в случая ползаната дума е гости.
Брат ми ми гостува за 2-3 вечери веднъж на 3 месеца. Може и повече да остане.
Приятелят ми преспива у нас.
Не виждам нищо нередно да приютя приятел/ка или роднина за няколко вечери, аз самата така съм преспивала понякога.
Иначе съм много против авантаджийството и превръщането на дома в хан, но за няколко вечери в месеца ми е нелепо да се прави проблем.

Ако случаят е нанасяне на аванта и за пред хазайката да се представя 'приятелка ми е на гости' - тогава вече е неприемливо. Но не прозвуча така, поне на мен.

# 363
Ами там е работата, че първо: "Приятелката ми е на гости", а после се казва неопределено "Приятелката ми ще е поостане". Въпросната хазяйка на мен и съквартирантките не ни е правила никога проблем някой да преспи за една-две нощи, като се наложи.

Примерът ми беше за определение "студенти, семейни, млади, възрастни", че може от всеки да се очаква какво ли не.

Една приятелка е хазяйка на мъж над средната възраст - плаща си човека редовно, няма проблеми. Ако иска да продаде и той трябва да се изнесе в търсене на нова квартира - да не го нарочваме за подозрителен Simple Smile

# 364
Да си кажа пак - когато става дума за квартира със отделни стаи, съвсем ми се вижда неприемливо да имаш гости. Ами ако те се дават на жени или мъже както е обикновено, а в някакъв момент се появят гаджетата и започнат да се прескачат всичките тези хора по коридорите или недай си боже общо сервизно помещение ? Зная, че сме на различни мнения, но съм виждала всякакви безумия - тристаен отдаден на сама жена с дете в едната стая, двама дядовци в другите две. Но тогава наемът беше символичен и очевидно наемателите бяха притиснати от обстоятелствата.

# 365
Е аз затова винаги съм търсила самостоятелно. Такива комуни, 10 човека с една баня, не са за мен.

# 366
  • София
Договорите ми за наем винаги са с 1 титуляр.
Той отговаря за наема и редовното плащане на сметки.
Кого и за колко време кани и как се редуват за 00 не ме вълнува.
Да си правят график.
Давала съм на 25 годишни момичета и после на момчета.
Дали не са живели с гаджета....
Нали си плащат редовно, какво да искам повече?

# 367
След въпросната бяхме три момичета в една малка стая и една голяма. Не сме канили гаджета Simple Smile Гаджетата да му мислят къде да ни извеждат. Умерено евтино, но апартамента си беше само за момичета, пък и със следващите съквартирантки си бяхме приятелки.

Не знам как се оправят наемодателите на апартаменти, в които се дават стаи за по много хора. Като чувам разкази на приятелки от по-бедните им години - едната с гаджето си в апартамент с още 10 души, от които само двама чистят и всеки си зарязва мръсните чинии където му падне.

# 368
Да ги взема ли - 2 възрастни мъже, работещи, не са любовници. Или да почакам още за семейство?
Много ми е лош опитът с мъжете наематели- мръсно и не чистят. И въпреки, че обезопасим ме идеално - не всички с деца се навиват на първия етаж.
Приемам съвети, критики, упреци че дискриминирам потенциални наематели...

Само да се знае, че и обзавеждането е много свястно. И ако го съсипят, вече ще хвърчат глави...

# 369
Преди време се наложи да отида без предупреждение у един колега ,който живее под наем от много години в едно жилище. Твърдя,че беше по-чисто и от в къщи.Споделял е също,че сам е правил подобрения.
Та..до човека си е.

# 370
Румка, до човек си е. Но няма как да разбереш. То и момичетата вече не поддържат .Давала съм го на мъж сам преди друго жилище (продадохме го после) предаде го идеално, плащаше навреме -дори ме търсеше за наема, ако по-рано му е удобно и ще пътува. Давала съм и на момиче -ужас беше и се чудеше от какво съм недоволна. Но сега не е както преди години се убеждавам с последните. Мъжете са по-добра опция за мен поне по ред причини, но... никога не знаеш.
Тук обаче има за мен проблем малък. Те няма да са все сами, ако единия си има приятелка ще иска да излезе, другият ще търси някой пак...ама това след време . Прецени ги колкото можеш и на късмет. Няма гаранция , поне няма все да се жалват от нещо и искат. Мъжете са по-оправни и точни (мое мнение) Но след последния случай вече не се наемам да давам съвети и мнение, че... явно не разбирам от хора изобщо. За мен вече чрез фирма е по-добре да го дадеш. Не че имаш някаква защита, ама няма все да ходят и плащат комисионни, иначе сега с отоплителния сезон....до късмет си е , както и да го мислиш.

# 371
Аз избрах момичета, пред момчета/мъже. А на тях им бяха отказали даже оглед в едно жилище. Защо хората не искат момичета? Според мен се довери на инстикта си, щом питаш тук, значи нещо те притеснява в тези мъже. Колко са възрастни?

# 372
около 40-те са. за сега нямат гаджета, ама може би имат - но си живеят отделно. Работят прилична работа, вземат около 1800-2000 лв на месец всеки от тях.

Аз искам семейство с деца. Много усилия положихме, а и пари дадохме. Вече има нови гардероби, скрин с огледало, дивани и фотьиоли. завесите са страхотни, душ кабината е чисто нова - само веднъж я ползвахме с детето, за да видим дали тече и прочие. И като си спомня последните мърлячи, чак лошо ми става.
А семейство с деца все си мисля, че ще чистят поне от кумова срама заради децата. ?? Но сте прави, гаранция няма

# 373
Аз искам семейство с деца.
По това време на годината децата са "позиционирани" спрямо детски градини, училища.
Не знам при какви крайни обстоятелства родител ще мести деца след начало на учебна година.
rumka833 останала съм с впечатление, че не желаете адресно да ги регистрирате,
а това е един от факторите (уседналост) при кандидатстване.
Работят прилична работа, вземат около 1800-2000 лв на месец всеки от тях.
Това го проверихте в НОИ (осигуровки) или го приехте на честна дума?

# 374
Аз по-добре да не се изказвам, че комисията за защита от дискриминация ще ме погне. Simple Smile
Но за мен лично - вероятността жена да чисти, а мъж да мърляви е висока.

Общи условия

Активация на акаунт