Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 авг. 2018, 10:59 ч.

Шести клас - 2018/19 - тема 2

 • 46 059
 • 758
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 5 714
Ами за електронните си трябва устройство - компютър/таблет и wi fi. По-трудно е да организиране в училище.

# 31
 • Мнения: 2 836
Да ни е честита междусрочната ваканция на 5.02. - вторник. Simple Smile
https://www.mon.bg/bg/56
http://mon.bg/bg/news/3268

# 32
 • София
 • Мнения: 1 008
Поздравявам наборчетата ви ( на мен все още ми е широко около врата, на читанките сме)

Цитат
- И така деца, прочетохте ли "Под игото?"
Всички мълчат, само Иванчо нервно барабани с пръсти по чина:
- Ама госпожо, трябваше ли да го четем?
- Да, Иване! През ваканцията, трябваше да прочетете "Под игото".
- Мамка му! А аз го преписах...

# 33
 • София
 • Мнения: 5 344
Да ни е честита междусрочната ваканция на 5.02. - вторник. Simple Smile
https://www.mon.bg/bg/56
http://mon.bg/bg/news/3268

прочетох го това сутринта в пресата и реших, че е грешка на журналиста.

още не мога да повярвам, че не е грешка. а и в предишния вариант си беше 4-5.02

# 34
 • софия
 • Мнения: 7 247
Не е грешка, тряба да им излезе бройката на дните са срока. Това е МОН, сепак, не е някоя сериозна и отговорна институция. Прехвърлили са 4ти, за да не се учи на 2ри януари. Бройката е важна, бройката.
http://old.bg-mamma.com/?topic=988742.msg37268728#msg37268728

# 35
 • Мнения: 173
Запис и от мен в темичката. И отчет - не е прочел НИЩИЧКО, не е решил много от преговорния материал, който свалих от темата. Иначе сподели и се възмути, че много бързо свършила ваканцията.
Ходи и ще продължава да ходи само на плуване. Уроците тази година ги пропускаме твърдо. Догодина ще го мислим.
Днес ще ходя да купя раница, че предната се предаде. Друго все още не сме купили. Може би ще изчакам, за да си кажат учителите изискванията, най-вече относно тетрадките. Че и там едни драми текат - за първи път чух миналата година за тетрадка с две теми. Ама намерих с триста зора, и какво се оказа - три пъти писано в нея за цялата година.
Относно тежките раници - дано да се облекчат децата с тези шкафчета /нашето училище е сред одобрените по програмата/, но не ми се вярва много. Аз също си мислех, че трябва да се учи по електронни учебници в час, а хартията да е за вкъщи, но уви. Всичко си носеше миналата година. Да не говорим, че така и цялаа година не се разбра, кога имат БЕЛ, кога литература, кога РП, кога ЗП и се мъкнеше всичко по предмета.

# 36
 • Мнения: 504
....
Относно тежките раници - дано да се облекчат децата с тези шкафчета /нашето училище е сред одобрените по програмата/, но не ми се вярва много. Аз също си мислех, че трябва да се учи по електронни учебници в час, а хартията да е за вкъщи, но уви. Всичко си носеше миналата година. Да не говорим, че така и цялаа година не се разбра, кога имат БЕЛ, кога литература, кога РП, кога ЗП и се мъкнеше всичко по предмета.

Аз съм от тези, които възлагат надежди на шкафчетата, ама може да е безпочвен оптимизмът ми.
От досегашния опит предполагам, че ще има възможност да не разнася гуменки, бои, тетрадките по разказвателните предмети (помагалата по тях не винаги), тежащия над 600 г учебник по математика (ако има 1-2 задачи за домашна от там, условието ще се вижда от електронния учебник); няма да виждам вкъщи и учебници и тетрадки по технологии, музика, изобразително изкуство. По литература - другият по-тежък учебник, ще му купя за вкъщи втори учебник. Информационните технологии също ще стоят в училище предполагам.
Не знам само при петминутните междучасия доколко ще стигат да си вадиш от шкафчето неща, да прибираш други. и се надявам да ми порастне момчето, че досега бяхме в групата на отнесените от вихъра, все недоразбрали и се опасявам, че все нещо дето му трябва вкъщи ще е останало в шкафчето и ще си мисли, че нещо е в шкафчето, а то ще е вкъщи.

# 37
 • София
 • Мнения: 313
От миналата година са на блокова система. Освен, че олекна раницата драстично един разказвателен предмет го имат веднъж в седмицата и може да се подготвя за него през уйкенда. За активно спортуващи деца всеки ден след училище, е идеален вариант.

# 38
 • Мнения: 3 728
Ние явно ще се отказваме от художествената гимнастика. Аз отдавна им се нервирам, но понеже на дъщеря ми много й харесваха заниманията преглъщах. Вчера ни пратиха съобщения, че вдигат таксите. От 40 на 50 лв за подготвителна група, но моето момиче вероятно на предстоящите изпити ще премине в предсъстезателна група, а за тях таксата става 60 лв. А като знам как непрекъснато ги напъват да ходят на състезания, които са пълна проформа... Обърнали са го на голям бизнес. Като се записахме миналото лято идеята ми беше детето да спортува за удоволствие и здраве. Тя е голяма за състезателна кариера, все пак е почти на 12. Но явно в тази страна всичко вече ламти за пари и не се интересува от нищо друго. Разочарована е, аз също.

# 39
 • Мнения: 200
Здравейте.
Благодаря за новата тема.
Не ми е драма началото на учебната година.
Приемам я философски - Всяко начало има край. Laughing
За "малкия" лятото е в разгара си - нищо, че вече е Септември.
"Стягането на ученика" ми е в най-малката графа "Разход".
Имам специална тор, с която поливам детето  и се извиси над мен през тези три месеца та всичко от нулата. Бельо , обувки , дрехи , якета - всичко.
В Петък се върна от  турнир по футбол в Несебър със син крак.Заведох го при личната за направление за ортопед, а тя набързо му сложи две ваксини и попълни картона.
А аз докато разчиствах детската в негово отсъствие намерих снимки от миналата година. Идеални са за бележника и личната карта.Все пак не му е пораснал мустак все още. Laughing
Тези точки от дневния ред са изпълнени.
Всичко друго ще бъде закупено, когато се разясни от госпожата - какво, колко , от кое ....

# 40
 • София
 • Мнения: 3 488
При нас са на кабинетна система и по-скоро за шкафчета мисля, че идеята е сутрин да си оставя чантата и якето там и да си взима само това, което й трябва за съответния час, като това ще спести разнасянето на чантата и якето по етажите през деня. За оставяне на неща там не знам дали ще е удачно.
3 часа седмично имат народни танци в училище и определено им действа много добре, особено като нямаме време и възможност за спорт извън училище. На английски е два пъти седмично, а в неделя ще ходи на курс по БЕЛ и математика.
Прочете относително списъка, в момента преговаря уроците по математика в уча се, важно ми е да мина цялата алгебра, че там беше по-тегаво.

# 41
 • Мнения: 3 249
И моята идея за шкафче е предимно там да му стоят нещата по физическо и ако може сутрин да си оставя връхното яке, а не да го разнася от стая в стая. Иначе някои от учебните пособия на нашите и миналата година си стояха в училище дори и без шкафчета. Нещата по трудово, музика, изобразително изкуство бяха в съответните кабинети, по рафтове, секции, шкафове. Не знам точно, но учителите бяха намерили начин къде да се съхраняват. Например учебник по музика аз така и не видях вкъщи, беше си в училище.

# 42
 • софия
 • Мнения: 7 247
Единственото нещо, което малко намали тежестта, беше, че се разбраха с приятелката ѝ, с която седят на един чин, коя по какво да носи учебник. Но и това беше относително, защото се е случвало някоя от двете да отсъства. Иначе в нашето училище не са на кабинетна система, но от вкъщи до там чантата трябва да бъде занесена.

# 43
 • София
 • Мнения: 9 126
Малко късно отговорям на sisku, но моите ще са в Междучасие на БЕЛ. Засега съм ги записала за първият модул, ако им хареса ще продължат, ако не от догодина.
Betty L. това, което споделяш с гимнастиката е именно нещото, което ме вбесява на всеки един спорт на който са ходили засега. Никога не съм искала да стават състезатели, а да се занимават за удоволствие и спорт. С плуването приключихме след драми за състезания и ежедневно ходене. На кънките ми намекнаха същото преди години и там спряха да ходят, едва наскоро отново почнаха за удоволствие. Изобщо навсякъде в даден момент се стига или ставаш състезател или зарязват детето и не работят изобщо с него, при което то гуми мотивация и се отказва.
Аз съм много доволна, че от този месец успях най-накрая да им изкарам мултиспортс кидс карти, които са за деца и могат на сравнително голям брой занимания да ходят. Всеки ден може да са на нещо различно. Взех ги основно заради батутите, по които са се запалили. Цената им е към 10 лв на посещение и нямаше как да ходят често, а сега могат и всеки ден да ходят ако искат срещу само 30 лв на месец. Мислят да ходят и на групови занимания във фитнеса до нас, отделно може с нас да идват на скуош, отново е сравнително скъпо и не ми се искаше да ходят срещу заплащане. От предният месец ходят и на някакви модерни танци, които са скъпички и трябва да помисля дали ще продължат да ги посещават. Зимата едната ще ходи на кънки отново, ще се радвам ако успея да вмъкна и плуване веднъж седмично, а ако е и с картата ще е отлично.
За училището дълбоко се надявам, че тази година ще им е по-леко в сравнение с миналата. Поне програмирането ще отпадне към задължителните часове, защото едната близначка се измъчи с него. Извън училище ще продължат с немският с частна учителка веднъж седмично за 2 астрономически часа, както и може би английски отново веднъж седмично с частна учителка. Констатирах, че ми е по-евтино с частен учител, тъй като са двете заедно, а и не губят време за предвижване. БЕЛ е в неделя, малко неудобно, но ще видим как ще е и дали ще им допадне.
По въпроса с шкафчетата аз лично съм много доволна. Както зазу е писала ние сме на блок часове, тоест на ден нямат много предмети и като имат два комплекта от учебниците и сборниците по математика, предмет който имат всеки ден, носят само тетрадката. Имат и да кажем един разказвателен, за който отново могат ако се инвестира да се купят два учебника, плюс БЕЛ или нещо друго,  при което чантата не е безумно тежка. Без тези улеснения чантата определено би била много по-тежка, така че аз лично съм много доволна от тази организация. Раниците са ок, така че няма да се купуват нови.
Благодаря за напомнянето за снимките, съвсем бях забравила за това, ще е хубаво да го отметна преди лудницата след началото на учебната година.

# 44
 • Мнения: 5 142
Понеже пишеш, че сте имали програмиране в училище. Това СИП / ЗИП ли е? Или сте в специализирана паралелка? Моят в Пмг не е имал програмиране в 5- ти клас миналата година, но се занимава като извънкласно занимание.

Общи условия

Активация на акаунт