Тбилиси, Грузия

• 4 861
  • 56
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
за Турция, Тунис, Мароко не съм съгласна, че е безопасно.
И защо да не е? Бил съм и в трите. Ако сте се обличали неподходящо за местната култура, е нормално да Ви заглеждат, но никой няма да Ви пипне и да Ви притеснява. То е ясно, че не е редно да ходите с голи крака и рамене или с деколтета. Където и да ходите по света, е нормално да уважавате местните обичаи и култура... Това изобщо няма смисъл да го обсъждаме. В Мароко и в Тунис съм се возил в препълнени автобуси, със стърчащ портфейл от задния джоб, никой не пипа. Не се краде и хората гледат всякак да помогнат. Не знам какво клеймосвате цели държави, заради... може би някакъв конкретен случай.

Гола не ходя и в България по принцип, но и забрадка отказвам да слагам.
Пак казвам , коментирате от позицията на мъж.

# 46
  • Стара Загора
Не сме ходили неподходящо облечени.Манталитета им е такъв.Вие сте мъж и няма как да видите през нашите очи. Излишно е да се продължава в тази посока.

# 47
Изобщо не е излишно. И като съм мъж, сякаш не виждам рускините как се фръцкат пред арабите в Дубай например? С голите крака, голите рамене и ц*ц*те половината навън? В турските, тунизийските и египетските курорти правят същото, нали съм ги виждал... сами търсят внимание и предизвикват коментари, после мъжете са виновни?
И като съм мъж, пак не си позволявам къси крачоли в арабските страни и в Иран. Колкото и да е жега, винаги дънки или панталони до долу, маратонки, обувки, това е. Не джапанки, да ми се виждат пръстите. Винаги се съобразявам. И в кюрдската част на Турция ходя така, макар че в Диарбакър, Мардин и Батман съм бил на 40 градуса жега, пак не съм си позволявал да ходя с крачоли до коленете, както например ходя в София през лятото. И мн. други примери. Уважавайте местната култура, ще Ви уважават и те. Да не говорим, че в мюсюлманските държави са супер гостоприемни и добронамерени. Турция и арабските държави са прочути с госпоприемността си. За разлика от Северна Европа и студеното дистанцирано отношение на местните. Но и затова няма защо да мрънкаме,  приемаме каквито са.. щом сме на тяхна територия, извличаме максимално хубавото и после си пазим добрите спомени Wink
Манталитета им е такъв.
Позволете ми да знам за манталитета им малко повече от Вас. Благодаря.

# 48
  • Стара Загора
За гостоприемството нищо не съм казала. Турция съм я обикаляла цялата и доста добре ги опознах. Харесвам Турция и ходим там. Но си имат  специфики , когато става въпрос за отношение към жена. Имаме познати турци и за това си позволявам да коментирам. Имам наблюдения.Не ги съдя или определям. Но аз като жена сама там не бих отишла на почивка . В Западна Европа съм ходила.

# 49
И "отношението към жена" по никакъв начин не отговаря на въпроса дали е безопасна една държава. Защото въпросът беше дали е опасно в Тбилиси, Вие отговаряте, че "Грузия е християнска държава" и не е опасна. Което автоматично означава, че нехристиянските държави са опасни, едва ли не. Тук правите внушения. Най-малкото... тази констатация не е вярна. Защото всяка статистика ще покаже кои са най-опасните държави по отношение на уличната и битовата престъпност. А отношението към жена е такова, каквото и Вие предизвиквате, има го и това.
В предния коментар си позволихте да хвърляте определения "манталитетът им е такъв". Не, вината може да е и във Вашия манталитет, че не приема техния манталитет. Вие сте на тяхна територия и е редно да ги уважавате.  Правите внушения и слагате епитети на хората. Генерализирате и слагате етикет на цели държави и религии. Ама не може така. Не е окей това.

# 50
  • Стара Загора
Напротив изразявам моето мнение и преживяване. Все едно да кажа, че Вие правите внушения като обяснявахте за Западна Европа и ЛатинскаАмерика каква е престъпността.  Категорично не предизвиквам с моето поведение това тяхно отношение.
Дамата зададе въпрос за Грузия дали е безопасно да пътува сама жена и отговорих, че Е безопасно. Ако някой ме попита за Турция или Мароко бих отговорила, че за мен Не е безопасно . Най-малкото няма да е приятно отвсякъде някакви погледи.
Вие като толкова сте пътували-  хайде представете си ситуация в Арабската част на Турция , в която някоя сама туристка си обикаля.
Отностно безопасността информирането е лесно влизате в МВнР и за всяка държава пише каква е ситуацията.

# 51
отговорих, че Е безопасно.
... но с интересното уточнение, че "Грузия е християнска държава" и оттам внушението, че е безопасна държава, защото е християнска. Точно това Ви беше мисълта и няма какво да го извъртаме.
А с Латинска Америка няма какво да правя внушение, статистиката най-добре показва кои са най-опасните държави в света. Има си класации. Аз съм бил в Аржентина, Уругвай, Доминиканската република и Мексико. И на база на личните ми впечатления се изказвам. Вие в кои държави от Латинска Америка сте били?
И ето двете изказвания, които абсолютно се бият с това, което беше зададено като въпрос и давате някакви генерализирани заключения, които на всичкото отгоре не отговарят на истината:
Манталитета им е такъв.
Напълно безопасна  страна е . Грузия е християнска държава , дори са доста вярващи по мои впечатления, така, че от тази гледна точка няма какво да ви притеснява .
Сега видяхте ли какво е внушението? Един вид христианските държави са безопасни, нехристиянските  не са. А статистиката показва точно обратното. След като не вярвате какво написал diziler в някакъв форум, вярвайте на официалната статистика. Правите много грозни ислямофобски внушения и не Ви прави чест... даже го и отричате.
"Манталитетът" си е много наред. Ама ... позволете ми да съм пътувал в доста мюсюлмански държави... знаете ,че мъж не сяда до жена в градския транспорт, дори и да е свободно мястото до нея (освен, ако не му е роднина), същото важи и в обратната посока, жените не сядат, ако мъж е седнал. Все ще се намери някоя рускиня или.. (българка включително съм виждал), да сяда между двама мъже в метрото в Истанбул, с голите си крака... Ами.. вината в кого е, на мъжете, че "манталитетът е такъв"? Или на мацката, дето не си е направила труда малко да проучи каква е културата в държавата, където отива, какви са нравите на хората и как поне трябва да се облече? Аз лично се съобразявам, за другите не отговарям.
хайде представете си ситуация в Арабската част на Турция , в която някоя сама туристка си обикаля.
Коя е "арабската част на Турция"?

# 52
  • Стара Загора
Ее, голяма полемика стана. Не виждам какво внушавам, изказах мнение.
Да, така смятам- християнските държави на мен ми дават спокойствие ( за да е по-ясно визирам православното християнство ), чувствам се по-сигурна и си споделям мнението . Дори се извиних, ако някой се е почувствам засегнат. Ако Вие не сте съгласен с моето мнение си е ваша работа. Аз не се опитвам да Ви убеждавам
 в нещо, но Вие се опитвате. Прикючвам да отговарям, защото е безплодно, а и няма връзка с темата.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 07:29 от niditop3

# 53
Не знам каква "сигурност ви вдъхват", след като доказано най-голямата престъпност е именно в християнските държави, от ЮАР, през цяла Латинска Америка и половин Африка, та до Русия.  Заповядайте вечер, след 21 ч. в Западен парк, Красна поляна, Овча купел, да се радвате на християнското спокойствие из мрачните улици на софийските смесени квартали.  Точно в мюсюлманските държави е осигурено спокойствие и никой няма да ви пипне с пръст, колкото и да се опитвате да внушите обратното на хората тук.  Когато пообиколите повече места, тогава правете заключения. Засега.. просто лепвате етикети на цели държави, етноси и религии, без това да се основава на нищо. Съвсем умишлени грозни  внушения. А ако не забелязвате, аз се базирам най-вече на статистика, не толкова на моето мнение (което въпреки това е изградено на лично преживяно в около 65 държави, 1/3 от които мюсюлмански). И да, тази полемика нямаше да я има, ако не бяха някои реплики:
Манталитета им е такъв.
Напълно безопасна  страна е . Грузия е християнска държава , дори са доста вярващи по мои впечатления, така, че от тази гледна точка няма какво да ви притеснява .
Друг път мислете, преди да пишете.

# 54
Според Вас, които вече сте посетили Грузия, там ок ли е за самостоятелно пътуващи/пътешестващи (жени)?

Във фб излизат реклами на туристически агенции, които предлагат комбинирана екскурзия до Армения и Грузия, не е евтина, а и човек не знае на каква група би попаднал.

Благодаря на всички за отговорите!

В Грузия, Армения и други бивши съветски републики на изток може ли да се плаща с карта Револют? Питам за всеки случай.

# 55
  • София
Diziler, да нямате ОКР, колко пъти ще пишете на дамата какво внушавала и какво не. Каквото мисли, това споделя, както и вие, има право на това.
Темата ми е интересна, въпреки че едва ли скоро ще тръгна към Грузия. Правило ми впечатление, че техните плажове не са пясъчни, а каменисти, което е извън разговорът за Тбилиси.

# 56
Да, чакълести са. Поне в Батуми бяха на камъчета, трябват някакви гумени обувки, ако ще влизате в морето.
Скрит текст:
И не, нямам ОКР. Дамата и 100 пъти да повтори, просто се опитва да се измъкне, че не е правила манипулация и гледа да извърти. А всъщност направи точно това, грозна манипулация и внушения. Не връщайте на спор отпреди поне 1 седмица.

Общи условия

Активация на акаунт