Счетоводни въпроси - 2

• 58 869
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
При така зададения казус има значение дали сте на сумарно изчисляване на работното време и дали сте в условия на ненормиран работен ден, защото от това зависи как ще Ви бъдат заплатени двата празнични дни - на час, двукратно или четирикратно. Без фиш сметката е малко трудна.
А ако не смятаме празничния труд, защото почти съм сигурна, че той не влиза в тези 280лв. и предполагам няма и да ми го платят, колко горе-долу трябва да взема? А колкото до това сумарно или не работно време, не мога да кажа. Фиша ще ми го дадът другата седмица.

# 316
При така зададения казус има значение дали сте на сумарно изчисляване на работното време и дали сте в условия на ненормиран работен ден, защото от това зависи как ще Ви бъдат заплатени двата празнични дни - на час, двукратно или четирикратно. Без фиш сметката е малко трудна.
А ако не смятаме празничния труд, защото почти съм сигурна, че той не влиза в тези 280лв. и предполагам няма и да ми го платят, колко горе-долу трябва да взема? А колкото до това сумарно или не работно време, не мога да кажа. Фиша ще ми го дадът другата седмица.
Ако не смятаме празничния и си работите стандартно/от понеделник до петък с два дни почивка, без ненормиран ден и сумарно време/, имате следното:
Септември - 20 работни дни
3 раб.дни болничен х 70%=2,1 дневни възнаграждения
3 раб.дни платен отпуск = 3 дневни възнаграждения
4 раб.дни нормални = 4 дневни възнаграждения
7 раб.дни болничен от НОИ - няма възнаграждение
3 дни напуснал по съгласие - няма възнаграждение
2,1+3+4=9,1 възнаграждения
650 делено на 20 дни умножено по 9,1=295,75 лв.

По всяка вероятност точно това е станало, въобще не са взети двата празнични дни под внимание/в масовия случай работодателят трябва да ги заплати четирикратно/. Десет-петнадесет лева играят от разликата в осигурителния таван и от моите кръчмарски сметки Simple Smile

# 317
Скрит текст:
Ако не смятаме празничния и си работите стандартно/от понеделник до петък с два дни почивка, без ненормиран ден и сумарно време/, имате следното:
Септември - 20 работни дни
3 раб.дни болничен х 70%=2,1 дневни възнаграждения
3 раб.дни платен отпуск = 3 дневни възнаграждения
4 раб.дни нормални = 4 дневни възнаграждения
7 раб.дни болничен от НОИ - няма възнаграждение
3 дни напуснал по съгласие - няма възнаграждение
2,1+3+4=9,1 възнаграждения
650 делено на 20 дни умножено по 9,1=295,75 лв.

По всяка вероятност точно това е станало, въобще не са взети двата празнични дни под внимание/в масовия случай работодателят трябва да ги заплати четирикратно/. Десет-петнадесет лева играят от разликата в осигурителния таван и от моите кръчмарски сметки Simple Smile
pitam2, благодаря! Blush Hug

# 318
  • София
Здравейте,
Отпуска за отглеждане на дете до 2-год.възраст е прехвърлен от майката на бабата (КТ член 164 ал. 3).
В този случай работодателят на бабата какви осигуровки дължи?

# 319
Ми като за майка в такъв отпуск

# 320
  • Пловдив
Имам останали 5 дни от платения отпуск за 2021г. Искам да ги прехвърля и ползвам през 2022г. трябва ли да подам писменна декларация за това към работодателя или автоматично се прехвърлят?
Благодаря!

# 321
  • Русе
Зависи от фирмата, но по принцип е по-добре да подадете декларация за прехвърляне.

# 322
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
 Не знам дали е правилната тема, но по нова не открих, затова пиша тук!
 Бях болничен за гледане на дете от 17 януари до 21 януари.
Педиатъра каза, че трябва да продължим лечението, и пуска още болничен. Той е с начална дата 22-ри. Това правилно ли е? Аз не работя събота и неделя, почивни дни са ми. Не трябва ли болничния да започне от днес, 24-ти?

# 323
  • София-Младост
Не знам дали е правилната тема, но по нова не открих, затова пиша тук!
 Бях болничен за гледане на дете от 17 януари до 21 януари.
Педиатъра каза, че трябва да продължим лечението, и пуска още болничен. Той е с начална дата 22-ри. Това правилно ли е? Аз не работя събота и неделя, почивни дни са ми. Не трябва ли болничния да започне от днес, 24-ти?
Правилно е, болничният е продължение напредходния.

# 324
Привет, не знам къде другаде да си задам въпроса, затова пиша тук, ако някой може да помогне.
Баща ми е пенсионер. От къде може да си извади някакъв документ, че е пенсионер? Този документ му трябва за да може да доказва било то пред Център за градска мобилност или другаде, че е пенсионер.

# 325
  • София-Младост
Привет, не знам къде другаде да си задам въпроса, затова пиша тук, ако някой може да помогне.
Баща ми е пенсионер. От къде може да си извади някакъв документ, че е пенсионер? Този документ му трябва за да може да доказва било то пред Център за градска мобилност или другаде, че е пенсионер.
Пенсионно разпореждане трябва да има. Отг. ви в другата тема.

# 326
Здравейте! Как мога да разбера как се изчисляват местни данъци и такси на жилище? Получих писмо от общината със сумата и ми се вижда твърде много - към 600лв. за тристаен апартамент в София. И това не включва лихви. За сравнение, на приятели сумата е 5 пъти по-малка. Вярно друг квартал, различно строистелство и все пак....
Излизат приблизително по равно за имота и за битови отпадъци.

# 327
  • В полите на Пирин планина
Зависи от данъчната оценка на имота.
За 2022 г. данък сгради в гр. София е определен на 1,875 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот. Такса смет за жилищни имоти е 1,6 промила.

Съгласно Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) всяка година общините в България определят самостоятелно размера на данък сгради в диапазона между 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот и такса смет, съгласно одобрен план-сметка, включващ разходите за тази дейност.

# 328
  • София-Младост
Говорите за лихви...тези 600лв. да не са за предходни години, да има неплащане и съответно да се  е натрупала сумата.
Има значение и дали жилището е регистрирано като основно. Данъчната оценка колко е.
ЗМДТ
 https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134174720

# 329
Данъчната оценка е към 91 000. И пише от текуща година (изкарах и електронна справка и там пише текуща година).
Нямам спомен дали е регистрирано като основно.
Правилно ли съм разбрала, че при двама собственици (50:50) имат еднакви задължения? И ако и двамата имат по 300лв. данък, то общо стават 600 за цялото жилище, защото всеки дължи данъка за дяла си?

Общи условия

Активация на акаунт