Счетоводни въпроси - 2

• 58 894
  • 753
  •   1
Отговори
# 330
  • София-Младост
Да, всеки дължи по 1/2 от данъка...но всеки получава отделно съобщение за своята част.
600лв ми се вижда много честно казано. При около 52000 данъчна оценка в квартал в СФ, данъка+ТБО е 140лв.

# 331
  • В полите на Пирин планина
По тази данъчна оценка излиза, че задължението за цялото жилище трябва да са към 315 лева.
Да нямате стари, непокрити, задължения?

# 332
Имам задължение от миналата година, тъй като явно съм пропуснала тогава, че е 50:50 и само едната половина е платена.
Но от справката, която си извадих онлайн има таблица с предходни години и текуща година. В текуща година главницата е 170лв  за имот и 145 за ТБО (общо 315). Има отделна графа лихва, която за текущата е празна. При съпруга ми няма лихви, понеже е платен данъка миналата година и сумите са същите за текущата.

Добавям: Да не би да изпращат едни и същи суми на всички собственици, просто като плащаш да ти калкулират твоя дял?

# 333
За текуща година няма как да има лихви все още. Срокът за първа вноска е 30.06.2022 година.
Това е обща сума за миналата и тази година - тези 600 лева, не виждам как ще е друго. Ако искате снимайте справката, като заличите личните данни, за да я разгадаем. Simple Smile

# 334
Не, писмата са поименни за индивидуалните задължения, съгласно процента собственост.
На мен например ми пращат, че дължа 20лв. За 1/4 къща.

# 335
Сумите за текущата година са еднавки както в тази справка, така и при писмото на другия собственик. При другия собственик няма предишни задължения.

Скрит текст:

# 336
Тези задължения за стари години са за повече от една година, като гледам. Или поне частично има и за период преди 2021 година.

# 337
Здравейте! На 27.05 малкото става на годинка, а аз искам да се връщам на работа.Обясниха ми, че трябва да се върна за някой ден на работа, за да ми актуализират заплатата и ,след това ,си пускам насъбралата отпуска.
- какво попълвам ( какви декларации)?
- колко време се връщам, за да ми актуализират заплатата?
- от 27.05 ли ще получавам 50% майчинството за втората година?
Учител съм, ако има значение.

# 338
Привет, не знам къде другаде да си задам въпроса, затова пиша тук, ако някой може да помогне.
Баща ми е пенсионер. От къде може да си извади някакъв документ, че е пенсионер? Този документ му трябва за да може да доказва било то пред Център за градска мобилност или другаде, че е пенсионер.

Има в сайта на НОИ, във Формуляри, Заявление УП7-Б. Издава се на пенсионери, които не искат да показват Разпореждането си за пенсия, т.е. не искат да се вижда колко лв. е пенсията им.
От НОИ ще му издадат само удостоверение, че е пенсионер, без сума на пенсията.

# 339
Здравейте, идвам с малко странен за мен въпрос. Вашите клиенти проверяват ли ви и намират ли разминавания?
Какво имам предвид -  работя в онлайн магазин и всеки месец трябва да проверявам дали продажбите и постъпленията ни съвпадат с това, което е в дневниците на счетоводството. Намирам понякога дребни разминавания, но е рядко. Това проверяване от страна на клиента практика ли е, или само при нас се случва?

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 12:38 от Нарцùса

# 340
  • Русе
Повечето клиенти нито имат желание да проверяват, нито знаят какво да проверят.

# 341
Не знам, дали тук е най-подходящата тема. През миналата година кандидатствах за работа в една фирма. Първия ден подадох документите си за договора, но в следващите часове прецених, че това не е работното място, което искам. Веднага си тръгнах и казах на собственичката, че се отказвам. Договор не съм видяла и не съм подписвала. Собственичката на фирмата ми каза, че назначаването ще бъде анулирано. Отново подчертавам, че само подадох документи - копие на лична карта и медицинско от личния лекар. Не съм подписвала нищо.
Днес си направих справка онлайн в НАП и видях, че там фигурира договора, но още по-притеснителното е, че пише, че ми е изплатена сума. Тя е малко над 200 лв. В същото време пише, че договорът е започнал и приключил в един и същи ден. Аз не съм получила и 1 стотинка и не съм и претендирала за такава. Тръгнах си 4 часа след като отидох. Реално работата беше именно за 4-часов работен ден. Докато успея да се обадя утре в НАП пиша тук, защото съм много притеснена. На някой случвало ли се е такова нещо? Къде, според Вас, трябва да се обадя и какво на правя в този случай?

# 342
Не знам, дали тук е най-подходящата тема. През миналата година кандидатствах за работа в една фирма. Първия ден подадох документите си за договора, но в следващите часове прецених, че това не е работното място, което искам. Веднага си тръгнах и казах на собственичката, че се отказвам. Договор не съм видяла и не съм подписвала. Собственичката на фирмата ми каза, че назначаването ще бъде анулирано. Отново подчертавам, че само подадох документи - копие на лична карта и медицинско от личния лекар. Не съм подписвала нищо.
Днес си направих справка онлайн в НАП и видях, че там фигурира договора, но още по-притеснителното е, че пише, че ми е изплатена сума. Тя е малко над 200 лв. В същото време пише, че договорът е започнал и приключил в един и същи ден. Аз не съм получила и 1 стотинка и не съм и претендирала за такава. Тръгнах си 4 часа след като отидох. Реално работата беше именно за 4-часов работен ден. Докато успея да се обадя утре в НАП пиша тук, защото съм много притеснена. На някой случвало ли се е такова нещо? Къде, според Вас, трябва да се обадя и какво на правя в този случай?
След като не сте подписвала договор, нямате място в системата на НАП. Ако имате някакви притеснения, че името Ви се използва за недобросъвестни цели, може да се обърнете към компетентните органи за защита на личните данни. Допускам и възможността да е станала някаква техническа грешка при работата на отдела на фирмата, това се случва често при подаването на справки в НАП. Най-добре отидете намясто в агенцията, където ще Ви дадат подробна информация.

# 343
Здравейте! Доста четох и се обърках в материята. Казусът е следния: ООД с двама съдружници, вписани в ТР с ДУК безвъзмезден. Единият е и ЗП. Няма да полагат труд в ООД, а само ще управляват. Как трябва да се осигуряват?

# 344
Здравейте, ще се радвам да намеря отговори на въпросите си тук.
Често взимам болничен за гледане на малко дете (под 3г.) и скоро ще ни изтече лимита от 40 дни.
Какво се случва тогава?
- Взимам болнични, но не се изплащат?
- Или се взимат само от ЛКК и се изплащат в определени дни (колко, ако е така)? 
- Или въобще не се изплащат след 40-*я ден.
Ще съм благодарна, ако някой сподели какво се случва с болничните след 40-я ден за една година. Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт