Счетоводни въпроси - 2

• 58 953
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, пак имам въпрос за преобразуването на нощните в дневни часове ако имам 1 час нощен труд *1,143 коефициента, получавам 1,143 какво е 1 час и 14 мин или

Последна редакция: пт, 02 дек 2022, 14:23 от sunrise_67

# 466
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, пак имам въпрос за преобразуването на нощните в дневни часове ако имам 1 час нощен труд *1,143 коефициента, получавам 1,143 какво е 1 час и 14 мин или

Написах ти в другата тема Simple Smile

# 467
Здравейте, имам въпрос относно прехвърляне на собственост на ЕТ от едно лице на друго. Малко съм объркана, тъй като четох, че приемащото лице(така да го нарека) трябва да отвори свое ЕТ и после да приеме старият ЕТ като собственик, след това може да запази старото име на фирмата или да добави към него и новото. Но какъв е смисъла да отваря ново ЕТ, не разбирам, нали старото ще се води на негово име? И какво е необходимо, само подписи при нотариуас или..? И още нещо приемащото лице не е бългаски гражданин.
Стана сложно, може ли някой да се включи.

# 468
  • Балчик
Здравейте, имам въпрос относно прехвърляне на собственост на ЕТ от едно лице на друго. Малко съм объркана, тъй като четох, че приемащото лице(така да го нарека) трябва да отвори свое ЕТ и после да приеме старият ЕТ като собственик, след това може да запази старото име на фирмата или да добави към него и новото. Но какъв е смисъла да отваря ново ЕТ, не разбирам, нали старото ще се води на негово име? И какво е необходимо, само подписи при нотариуас или..? И още нещо приемащото лице не е бългаски гражданин.
Стана сложно, може ли някой да се включи.
Има процедури при прехвърляне на фирми, описани са в глава 13 от Търговският закон, касае се най-вече прехвърляне на дялове, случаят с ЕТ не е такъв, защото ЕТ е приравнено с ЕГН,т.е. прави се ново ЕТ и то става като правоприемник. Не съм сигурна, че може да се запази старато име на едноличният търговец. Започва се с подаване на заявление към Търговски регистър, като към заявлението се прикачат предхождащи документи, например - уведомление по чл. 77 от ДОПК , издава го НАП, че ЕТ няма задължения и т.н., изисква се документ и от НОИ за липса или наличие на ведомости на служители на ЕТ- то. Това, че лицето което ще е правоприемник е чужденец няма отношение, стига да има тук настоящ адрес, редовни документи в срок и уредено пребиваване.
Цялата процедура се води сделка, прави се договор, който се подписва от двете страни пред нотариус. Съветвам ви да се обърнете към юрист или счетоводител, които са запознати с материята, защото има много "подводни камъни" .

# 469
Благодаря ви много!

Скрит текст:
Става въпрос за приятелка, незнам къде е питала, но съвсем са я объркали, казали са ѝ че за да го прехвърли, трябва да смени ЕТ на ЕООД или ООД, което за мен не е правилно. Естествено са ѝ обявили някаква скандална цена. Поне знаем от къде да тръгнем. Няма да се опитваме сами, пак чрез счетоводител, но поне да съм наясно какво трябва да се направи, и че не е нужно да се сменя на ЕООД/ООД. Не звучи като чак толкова сложна процедура

Сега се зачетох, не е ли това, което ми трябва всъщност:

Скрит текст:
търговският закон глава седма, дял първи пише:

ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ФИРМА
Чл. 60. (1) Фирмата на едноличния търговец може да бъде прехвърлена на трето
лице само заедно с предприятието му. Съгласието за прехвърлянето на фирмата трябва
да бъде дадено съобразно чл. 15, ал. 1.
(2) Наследниците на едноличния търговец, които поемат предприятието, могат да
запазят неговата фирма.
(3) В случаите по предходните алинеи към фирмата трябва да се добави името на
новия собственик.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г., изм. относно влизането в
сила - ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Прехвърлянето се вписва в търговския регистър.

*СДЕЛКИ С ПРЕДПРИЯТИЕ
Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2016 г.) Предприятието като съвкупност от права,
задължения и фактически отношения може да бъде прехвърлено чрез сделка, извършена
писмено с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието, извършени
едновременно. Отчуждителят е длъжен да уведоми кредиторите и длъжниците за
извършеното прехвърляне.

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 19:43 от deede

# 470
  • Пловдив
При обявяване на несъстоятелност на фирма, служителите отиват на борсата. Колко време и какво обезщетение ще взимат - минималното за четири месеца или 60% от брутното за срок, взависимост от трудовия стаж?

# 471
При обявяване на несъстоятелност на фирма, служителите отиват на борсата. Колко време и какво обезщетение ще взимат - минималното за четири месеца или 60% от брутното за срок, взависимост от трудовия стаж?

В зависимост от трудовия стаж.

# 472

Ами не съвсем. За да получават 60% от осигурителния доход, трябва да са отработили 12 от последните 18 месеца и да не са получавали същото обезщетение в последните 3 години. Срокът за получаване на обезщетението зависи от трудовия стаж.

# 473
  • Пловдив
.

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 10:23 от *Бенджи*

# 474
Здравейте! Не знам дали тук е най-удачно да задам въпроса си, но не намерих по-подходяща тема.
Към 31.12.2022г ще съм работила малко над 3 месеца за 2022г (септември - декември). Преди това съм живяла в чужбина, не съм плащала данъци в България от няколко години. Дали отговарям на условията за данъчно облекчение за деца (разбира се - за сума, отговаряща на внесените за тези месеци данъци  - тя сигурно ще е смешна, но...).
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 475
Да, отговаряте.

# 476

Ами не съвсем. За да получават 60% от осигурителния доход, трябва да са отработили 12 от последните 18 месеца и да не са получавали същото обезщетение в последните 3 години. Срокът за получаване на обезщетението зависи от трудовия стаж.

Зависи и по какъв член от КТ сте освободени,по взаимно съгласие е 4 мес. и минималното обещетение.

# 477
Закрива се предприятието - какво взаимно съгласие?

# 478
  • Пловдив
Точно! Да приемем, че фирмата обяви фалит - какво взаимно съгласие?! Ние не сме съгласни /дългогодишни служители сме там/, ма кой ли ни пита...
Кое ще ни е по-изгодно - да си сменим сега работата ли или да изчакаме евентуално края?
Ако почнем на друго място на изпитателен договор и нещата не се получат, пак отиваме на борсата и си ползваме полагаемото, нали?

Има ли за нещо, за което да внимаваме при оформянето на документите при възможен фалит на фирмата?

# 479
Точно! Да приемем, че фирмата обяви фалит - какво взаимно съгласие?! Ние не сме съгласни /дългогодишни служители сме там/, ма кой ли ни пита...
Кое ще ни е по-изгодно - да си сменим сега работата ли или да изчакаме евентуално края?
Ако почнем на друго място на изпитателен договор и нещата не се получат, пак отиваме на борсата и си ползваме полагаемото, нали? - Ако започнеш работа на друго място и не те харесат, съответно освободят по чл.71 от КТ, то - да, не губиш нищо, но ако решиш сама да напуснеш, защото не харесваш новата работа, то няма да имаш право на борса според трудовия стаж, а само 4 месеца на минимално обезщетение.

Има ли за нещо, за което да внимаваме при оформянето на документите при възможен фалит на фирмата?Обезщетение по чл.222 ал.1; Обезщетение за неизползван отпуск по чл.224; евентуално за неспазено предизвестие, ако ви освободят по-рано от изтичане на предизвестието от страна на работодателя

Общи условия

Активация на акаунт