Счетоводни въпроси - 2

• 58 935
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
  • В полите на Пирин планина
За 2000 лева може да си е продал и лични вещи и този доход е необлагаем.

# 496
За 2000 лева може да си е продал и лични вещи и този доход е необлагаем.
Ако може да докаже, че 10 еднакви артикула са лични вещи... Всъщност как се доказва, че нещо е лична вещ? Продаваш примерно омалели дрешки на 2 деца и правиш 50 пратки с основание "Детски дрехи" или конкретно ги посочваш. За НАП е търговия.

# 497
  • Sofia
Преди доста години имах подобна комуникация с НАП, по имейл.
Поисках от тях информация какво им дължа, тъй като съм продала вещи, ненужни на семейството ми и ми отговориха, че щом това не е основен източник на доходите ми (т.е. осигурявам се на друго място), не е необходимо да вписвам тези доходи в данъчната декларация.
Не знам дали още е така, наскоро разчиствах едни гардероби и продадох доста неща, ще видим, дали ще ми се обадят пак.

# 498
Преди доста години имах подобна комуникация с НАП, по имейл.
Поисках от тях информация какво им дължа, тъй като съм продала вещи, ненужни на семейството ми и ми отговориха, че щом това не е основен източник на доходите ми (т.е. осигурявам се на друго място), не е необходимо да вписвам тези доходи в данъчната декларация.
Не знам дали още е така, наскоро разчиствах едни гардероби и продадох доста неща, ще видим, дали ще ми се обадят пак.
За съжаление не е така. В момента те приемат, че не са лични вещи, а ти доказваш, че са. Мой близък вече втори месец води битка с тях. Включително с насрещни проверки от страна на НАП с хората, на които е продавал. Дали точно това /модел/ са купили, което той е писал в обясненията.

# 499
  • Русе
Необходимо ли е да се декларират в данъчната декларация необлагаемите дохододи, които си получил през Еконт, ако става въпрос например за 3-4 продажби на стойност около 200-300 лв.?

# 500
  • София
Необходимо ли е да се декларират в данъчната декларация необлагаемите дохододи, които си получил през Еконт, ако става въпрос например за 3-4 продажби на стойност около 200-300 лв.?
По желание е. Не е задължително.

# 501
Има ли някакъв срок за изплащане на натрупаните дни за отпуск, след прекратяване на трудовия договор?
Тр. договор е прекратен на 30.11.22г. За декември е преведена заплата, но без да е изплатена отпуската.
Кога да се очаква превод за натрупаната отпуска?

# 502
  • София-Младост
Има ли някакъв срок за изплащане на натрупаните дни за отпуск, след прекратяване на трудовия договор?
Тр. договор е прекратен на 30.11.22г. За декември е преведена заплата, но без да е изплатена отпуската.
А беше ли вписано в заповедта за прекратяване? Би следвало да се изплатят с последната заплата, в случая за ноември, когато се плаща на всички останали...най-вероятно през декември.

# 503
А беше ли вписано в заповедта за прекратяване? Би следвало да се изплатят с последната заплата, в случая за ноември, когато се плаща на всички останали...най-вероятно през декември.

Да, в заповедта беше написано за изплащане на 20 дни отпуск.
Жалко, че не си копирах заповедта.

# 504
  • София-Младост
Един екземпляр задължително трябва да сте получили с трудовата книжка. Ако не бъркам, се вписваха и някъде на кра на трудовата книжка.
Обадете се и попитайте кога ще ви бъдат платени.

# 505
Един екземпляр задължително трябва да сте получили с трудовата книжка. Ако не бъркам, се вписваха и някъде на кра на трудовата книжка.
Обадете се и попитайте кога ще ви бъдат платени.

Не, дадоха ми един екземпляр от заповедта, но го оставих в трудовата борса като се регистрирах. /грешка, че не си направих копие/
Благодаря за съвета!

# 506
Последно число на месеца, следващ месеца на възникване на основанието за плащането. Член 228 от КТ,

Във Вашия случай 31.12. Стандартно се изплаща със заплатата. Питайте си, може някой да е забрави да го включи към заплатата.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 18:26 от beba2

# 507
Здравейте, имам две питания и ще съм благодарна ако ми помогнете. Преди месец ви питах за фирмата, която мъжа ми отворя с негов колега. Спряхме се на такава без ДДС. Регистрираха я. Сега дойде въпроса с назначенията им. Тъй като и двамата се водят МОЛ с по 50 процента дял, счетоводителя, който  я регистрира каза че и двамата трябва да бъдат назначени, като управители, като самоосигуряващи се лица. Мъжа ми иска да бъде назначен на длъжност проектант, защото и това му е професията, но за да бъде трябвало да се назначи с трудов договор и по-висока осигуровка. За него е добре, но колегата му не е съгласен, защото смята че така межа ми ще има право на болничен и ще е по-превилигерован от него/което може би е така/. Та питането ми е  може ли пак да е на длъжност проектант и да бъде самоусигуряващо се лице, въпреки че има 50 процента участие. И другото важно нещо е ако останат нещата така и двамата да са управители с най-ниската осигуровка към 200лв. той ще може ли да изтегли заем като физическо лице, не фирмен след 6 месеца. Благодаря!

# 508
  • София-Младост
ООД ли е фирмата? Да се назначат един друг на ТД, така ще има осигуровки и за двамата, право на болничен също. (там вече има и др.условия) Интересно започат от сега...обикновено тези "въпроси" се изясняват преди да се направи фирма.
Това за заема...питате в съответната банка.

# 509
  • Балчик
Здравейте, имам две питания и ще съм благодарна ако ми помогнете. Преди месец ви питах за фирмата, която мъжа ми отворя с негов колега. Спряхме се на такава без ДДС. Регистрираха я. Сега дойде въпроса с назначенията им. Тъй като и двамата се водят МОЛ с по 50 процента дял, счетоводителя, който  я регистрира каза че и двамата трябва да бъдат назначени, като управители, като самоосигуряващи се лица. Мъжа ми иска да бъде назначен на длъжност проектант, защото и това му е професията, но за да бъде трябвало да се назначи с трудов договор и по-висока осигуровка. За него е добре, но колегата му не е съгласен, защото смята че така межа ми ще има право на болничен и ще е по-превилигерован от него/което може би е така/. Та питането ми е  може ли пак да е на длъжност проектант и да бъде самоусигуряващо се лице, въпреки че има 50 процента участие. И другото важно нещо е ако останат нещата така и двамата да са управители с най-ниската осигуровка към 200лв. той ще може ли да изтегли заем като физическо лице, не фирмен след 6 месеца. Благодаря!
Здравейте, предполагам че всички тези въпроси сте или ще обсъдите с вашият счетоводител. Подчертанато е така и не съвсем. Ако вашият мъж е вписан, като управител в ТР той има няколко опции да се осигурява/самоосигурява в дружеството, може да е с ДУ, трудов договор или да е самоосиг. се лице. Аз бих заложила на самоосиг. се лице с личен труд, тогава се правят отчисления за данък и е по-вървежен/ извинете за жаргона/  за пред банките, т.е. ще взема заплата.  Не виждам смисъл за претенция от другият управител, защото вашият съпруг ще работи, като проектант и съответно ще си заслужи заплатата. Бих питала и по-друг начин- колко биха платили, ако наемат друг проектант, разходи за осиг.вноски, заплата, осигуряване на работно място ит.н. Болничен се изплащат и на самос. се лица., стига да внасят за съответният риск осиг.вноски.
Банките дават кредити и на управители без тр. договори, вземайки впредвид състоянието на фирмата- капитал, обороти, материална база и др.

Общи условия

Активация на акаунт