Счетоводни въпроси - 2

• 58 907
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
Да доизясня ситуацията. Значи мъжа ми и колегата му се занимават с чиста монтажна работа, като подозпълнители на друга фирма. Фирмата, която им дава работата иска фактури, по една, две на месец. Отделно обаче мъжа ми си проектира на частно у дома и понякога се налага да издава фактури. Но тази му дейност няма нищо общо с общата им дейност по монтажите. И тъй като иска да продължи да му се води професионален стаж, така и така ще плаща осигуровки затова и попитах какви са опциите за осигуряване. Простете това ДУ, какво значи. Разбирам че има 4 опции:
1. да се води управител и да не си превежда заплата, всмисъл да е самоосигуряващо лице
2. Да е управител с някаква заплата, т.е на трудов договор
3. Да е проектант, пак на трудов договор, а пък съдружника му да остане управител и той да го назначи/но пък колегата отхвърля тази опция, която за нас е най-удачна/
4. Да се самоназначат двамата и двамата да са на трудови договори, но тогава може ли единия да е управител другия проектант

# 511
  • Балчик
Скрит текст:
Да доизясня ситуацията. Значи мъжа ми и колегата му се занимават с чиста монтажна работа, като подозпълнители на друга фирма. Фирмата, която им дава работата иска фактури, по една, две на месец. Отделно обаче мъжа ми си проектира на частно у дома и понякога се налага да издава фактури. Но тази му дейност няма нищо общо с общата им дейност по монтажите. И тъй като иска да продължи да му се води професионален стаж, така и така ще плаща осигуровки затова и попитах какви са опциите за осигуряване. Простете това ДУ, какво значи. Разбирам че има 4 опции:
1. да се води управител и да не си превежда заплата, всмисъл да е самоосигуряващо лице
2. Да е управител с някаква заплата, т.е на трудов договор
3. Да е проектант, пак на трудов договор, а пък съдружника му да остане управител и той да го назначи/но пък колегата отхвърля тази опция, която за нас е най-удачна/
4. Да се самоназначат двамата и двамата да са на трудови договори, но тогава може ли единия да е управител другия проектант
Щом вашият съпруг работи отделно, тази му дейност няма общо с фирмата, не е редно да се издава фактура. Обосновката е, че прихода не влиза в касата на фирмата, а остава в единият съдружник, но не като такъв. ДУ- договор за управление
Най-удачно е вашият съпруг да си е управител, да си плаща своите осиг.вноски но да полага личен труд.
Другата възможност е да се сключи трудов договор, между двамата, вашият съпруг ще си остане вписан като съдружник и управител, а в същото време ще има и трудов договор като проектант,  има много тълкователни решения на ВКС, в които се казва, че е допустимо сключването на трудов договор с единият от съдружниците, но то следва да се обезпечи посредством получаването на съгласието на общото събрание- Решение 149 от 10.03.2020г. на ВКС. Неговото назначаване, като проектант ще трябва да е обвързано с минималният праг за тази професия. Няма как и двамата като съдружници да са назначени на трудови договори в собствената си фирма. Търсете други варианти, ако нещата касаят банкови заеми. Фирмата, за която работи самостоятелно не могат ли да го назначат на трудов договор?

# 512
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Относно данъчното облекчение за деца, за едно дете сумата 500 или 600 лв. е?

# 513
600 лева е.

# 514
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
600 лева е.
Благодаря, не бях сигурна Simple Smile Да знам колко мога да похарча!

# 515
Ще подавам декларация за данъчно облекчение за деца в НАП, какви документи са ми необходими от работодателя?

# 516
Ще подавам декларация за данъчно облекчение за деца в НАП, какви документи са ми необходими от работодателя?
Служебна бележка по чл.45 ал.1 за доходи от трудови правоотношения и удържан данък.

# 517
  • Балчик
По принцип нищо, ако изчакате и подадете след 28.02 декларацията.

# 518
Здравейте, имам намерение да отворя малко цветарски ателие. Проблемът е, че съм "боса" в сферата на търговията. Моля за насоки,  след регистрация на фирма, следва ли да имам назначен счетоводител. Регистрацията без ЗДДС ли е по-добре в случая. И ако е без, бих ли могла да внедря стоки, закупени от алиекспрес / балони, декоративни елементи и т.н) с цел продажба.

# 519
  • София
В началото е по-добре без регистрация по ЗДДС.
Да, може да продавате стоки купени от алиекспес, трябва ви документ за покупката - фактура, митническа декларация.

# 520
В началото е по-добре без регистрация по ЗДДС.
Да, може да продавате стоки купени от алиекспес, трябва ви документ за покупката - фактура, митническа декларация.
[/quote
Благодаря!

# 521
Здравейте! Занимавам се любителски с фотография и от известно време ми се върти идеята да кача някои снимки в специализирани сайтове, в които се купуват/продават снимки. Единият е базиран в САЩ, а другият в Англия. Като цяло не очаквам кой знае какъв доход, особено в началото, но все пак предполагам, че трябва да го декларирам и да плащам данък.
В случай, че реализирам някадкъв доход, с кое приложение трябва да го декларирам към годишната данъчна декларация? И предвид, че доходът ще идва от чужди държави, трябва ли да правя регистрация по ДДС или някаква друга регистрация?

И от любопитство един казус по който спорихме с приятели: младо семейство (до 35г. всеки) имат една ипотека за два съседни апартамента. Всеки апартамент е самостоятелен и към момента не са обединявани в един. И двата са на името и на двамата, друго нямат на тяхно име. Семейството има ли право на данъчни облекчения за ипотеката?
От едната страна е доводът, че ипотеката все пак е една, но от друга страна жилищата са две и не би трябвало да отговарят на критерия за единствено жилище.

# 522
  • Балчик
Здравейте! Занимавам се любителски с фотография и от известно време ми се върти идеята да кача някои снимки в специализирани сайтове, в които се купуват/продават снимки. Единият е базиран в САЩ, а другият в Англия. Като цяло не очаквам кой знае какъв доход, особено в началото, но все пак предполагам, че трябва да го декларирам и да плащам данък.
помислете за консултация със счетоводител, работата с чужбина е една от най-спорните, защото зависи коя държава на кой континент е - В случай, че реализирам някадкъв доход, с кое приложение трябва да го декларирам към годишната данъчна декларация? И предвид, че доходът ще идва от чужди държави, трябва ли да правя регистрация по ДДС или някаква друга регистрация?

как са вписани в нот.акт? Каква собственост са - заедно или поодтелно са вписани?-И от любопитство един казус по който спорихме с приятели: младо семейство (до 35г. всеки) имат една ипотека за два съседни апартамента. Всеки апартамент е самостоятелен и към момента не са обединявани в един. И двата са на името и на двамата, друго нямат на тяхно име. Семейството има ли право на данъчни облекчения за ипотеката?
От едната страна е доводът, че ипотеката все пак е една, но от друга страна жилищата са две и не би трябвало да отговарят на критерия за единствено жилище.

# 523
Здравейте,работник е на сумарно работно време.В деня,в който почива,отива на лекар,който му издава 4 дни болничен.Работодателят поема първите три дни,независимо,дали се пада почивен ден?

# 524
  • Балчик
Здравейте,работник е на сумарно работно време.В деня,в който почива,отива на лекар,който му издава 4 дни болничен.Работодателят поема първите три дни,независимо,дали се пада почивен ден?
Да, точно така, почивен или работен, важното е че в осигуряване.

Общи условия

Активация на акаунт