Счетоводни въпроси - 2

• 58 073
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
Планирате ли напускане?
И двата варианта са добри, друг е въпрпса кой работодател ще даде 3 месеца отпуск накуп? Третия монент е дали част от този отпуск не е с изтекъл срок на ползване. Освен ако не сте учител.
  Ако го взимам ще е на части и няма да е проблем. Отпуска не е изтекъл. Обмислям и вариант с напускане, че в момента ситуацията е...

# 676
  • София
Здравей, надявам се на вашата помощ. На 22.07 си пуснах предизвестие за напускане. 21.10 ще ми е последен работен ден. Предизвестието ми е 3 месеца, но сигурно разбирате, че щом съм стигнала до напускане, не искам много да стоя в офиса. Имам 3 дни останала платена отпуска. Ще е проблем ли ако си пусна от неплатена отпуска, имат ли право да ми откажат? Колко дни е неплатената отпуска? Болничен не искам да пускам за да не злепоставя нещо личната лекарка.

# 677
Здравей, надявам се на вашата помощ. На 22.07 си пуснах предизвестие за напускане. 21.10 ще ми е последен работен ден. Предизвестието ми е 3 месеца, но сигурно разбирате, че щом съм стигнала до напускане, не искам много да стоя в офиса. Имам 3 дни останала платена отпуска. Ще е проблем ли ако си пусна от неплатена отпуска, имат ли право да ми откажат? Колко дни е неплатената отпуска? Болничен не искам да пускам за да не злепоставя нещо личната лекарка.
Работодателя има право да откаже ползване дори на платена отпуска, ако прецени че отсъствието в искания период ще попречи на работния процес. До 30 календарни дни в годината неплатения отпуск се зачита за осигурителен стаж, след това вече се водите неосигурена, не ви върви стаж. Работодателя по преценка може да ви позволи неплатен отпуск без ограничение във времето с последиците за вас от предходното изречение.

# 678
  • София
Благодаря за отговора. Тоест, ще има последици за мен, както сте написала, ако неплатеният отпуск е за над 30 дни, така ли? И единственият безпроблемен начин да ме няма е ако си пусна неплатен отпуск и ми го одобрят? А ако напусна по-рано, предполагам ще дължа пари?

# 679
Благодаря за отговора. Тоест, ще има последици за мен, както сте написала, ако неплатеният отпуск е за над 30 дни, така ли? И единственият безпроблемен начин да ме няма е ако си пусна неплатен отпуск и ми го одобрят? А ако напусна по-рано, предполагам ще дължа пари?
При повече от 30 дни неплатен отпуск няма да ви се води осигурителен стаж - за болнични, борса и пенсия. Никакви други последици няма за вас. Ако напуснете тутакси дължите брутните работни заплати за периода на неспазено предизвестие.

# 680
  • София
За неплатения отпуск до 30 РАБОТНИ дни се зачита за стаж. КСО чл.9.

# 681
  • София
И 30 дни ме устройват - по 10 дни на месец.

# 682
Бихте ли ми казали от коя година започва издаването на осигурителни книжки?

# 683
  • София
Бихте ли ми казали от коя година започва издаването на осигурителни книжки?

От преди поне 70 години. Осигурителни книжки имаше и по соца за т.н. свободни професии.
Имах близка роднина, от преди близо 55 г  вдовица, шиеше в къщи по поръчка с осиг. книжка. Така се пенсионира и  вземаше не много голяма пенсия.

# 684
Здравейте, има ли законово определен таван на клас прослужено време като процент от заплатата?

# 685
Здравейте, има ли законово определен таван на клас прослужено време като процент от заплатата?
Не.

# 686
Има таван определен във Вътрешните правила за работната заплата в предприятието. С тези вътрешни правила трябва да бъдете запознати при постъпване, което се удостоверява с ваш подпис.
Задължението на работодателя да има писмени вътрешни правила за работната заплата е нормативно уредено с Наредба.
Така че тавана е пак Законово дефиниран, но размера се определя от ръководството и/или синдикалната организация.

# 687
  • София
Ако запиша докторантура, от прочетеното разбрах, че ми се води за стаж, но не разбрах осигурителен или не? Тоест през тези три години води ли ми се стаж, осигуровки, здравни? Мога ли да работя на трудов договор другаде, като съм записала докторантура? Мога ли да бъда на борсата, след като съм записала докторантура?

# 688
  • Варна
Здравейте. Бих искала ако някой може да ми отговори, че нашата счетоводителка не е и тя на ясно☹.
В началото на годината се регистрирах на свободна професия, лятото “замразих” дейността. Сега в края на годината дължа ли някакъв данък на държавата? И трябва ли да закрия дейността в регистъра за да знам, че няма да дължа нещо на държавата и догодина или е достатъчно че съм замразила дейност?
Благодаря.

# 689
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Бих искала ако някой може да ми отговори, че нашата счетоводителка не е и тя на ясно☹.
В началото на годината се регистрирах на свободна професия, лятото “замразих” дейността. Сега в края на годината дължа ли някакъв данък на държавата? И трябва ли да закрия дейността в регистъра за да знам, че няма да дължа нещо на държавата и догодина или е достатъчно че съм замразила дейност?
Благодаря.

Зависи дали има реализирани доходи. Ако има такива, то се подава декларация по чл.50 от ЗДДФЛ - до 30,04,2025 година. Трябва да се подаде и декл. обр.6 за дължимите осигурителни вноски, също в този срок. Ако има за довнасяне, трябва и те да се внесат. Това е най-общо. Конкретиката трябва да се доизясни с този, който ще подава годишната декларация.
Не знам какво точно визираш под "замразих дейността". Предполагам, че се отнася до декларацията ОКД5, за самоосигуряващи се лица.
Ако не се осъществява дейност не е задължително да се заличава регистрацията в ТР.

Общи условия

Активация на акаунт