Правата на ДЕЦАТА ни с ТЕЛК - 2

• 67 605
  • 774
  •   1
Отговори
# 675
+ Служебна бележка за доходите от работодателя, както и декларация от другия родител, че няма да ползва облекчението. За последното не съм 100% сигурна, понеже съм самотен родител.

Предполагам, бележката за доходите трябва да е за цялата 2019 година? Ако декларацията е от мое име, но през част от годината съм била в майчинство, трябва ли от социалните (или друга институция) също да нося бележка за тези месеци?

------------------------------------------------------------

НАП: ВАЖНО: Към годишната данъчна декларация вече не се прилагат служебни бележки.

Линк:   https://https://nap.bg/page?id=388

Но е необходимо да имате такава, за да може да си попълните коректно декларацията. Изчакайте към началото на м.Март. От тази година с ПИК от НАП като влезете в електронните услуги ще може да видите кой какви доходи е декларирал, че Ви е изплатил през годината - трудови възнаграждения, граждански договори и др.подобни.
Прочетох всичко в линка и оставам с впечатлението (ако съм разбрала правилно), че служебни бележки за доходите са необходими. Дано да греша. Благодаря Ви, определено ще изчакам м. март!
Днес ходихме до нап да подаваме и да искат служебна бележка за дохода.

# 676
"Прочетох всичко в линка и оставам с впечатлението (ако съм разбрала правилно), че служебни бележки за доходите са необходими. Дано да греша. Благодаря Ви, определено ще изчакам м. март!"

Разбира се, че ще Ви е нужна- за да си попълните правилно декларацията. Просто вече не се прилагат към декларацията. Работодателят в служебната бележка посочва всички суми, които трябва да се попълнят в ГДД (годишна данъчна декларация). Едва ли някой сам ще може да си изчисли годишният доход, удържаните осигуровки и данъци през годината.

Още миналата година всеки, който има ПИК от НАП можеше да си провери кой какви доходи по извънтрудови правоотношения е декларирал, че му е изплатил и съответно какъв авансов данък му е удържал.

За тази година от НАП обещават, че ще има информация и за доходите по трудови правоотношения. Надявам се наистина да го изпълнят.

Добре е човек да си провери тези данни, защото много често се забравят инцидентни доходи например от граждански договор. А в ГДД следва да се декларират всички облагаеми доходи. В самата декларация има подробни обяснения как да се попълват отделните приложения.

Но отново подчертавам - за да се попълни правилно декларацията са необходими служебни бележки с точните числа.

Не знам защо на гише на НАП при подаване на декларация са поискали служебна бележка. Не би трябвало Thinking.

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 09:25 от sanja_

# 677
Моля,мамите лични асистенти на своите дечица да кажат след като се издаде Телк с чужда помощ има ли някакъв срок за подаване на документите за личен асистент?

# 678
Моето дете е с чужда помощ и си го гледам, но тъй като съм в неплатен отпуск и не съм напуснала работа нямам право да съм личен асистент. Това ми казаха социалните. Вие работите ли?

# 679
Ами да засега,телка ни е насрочен за 09.03.2020 г и аз мислех от 01.03 да напусна работа тъй като мога без предизвестие и вече съм предупредила във фирмата че ще напускам и се чудех след това дали ще има срок за подаване на документите ,явно като ни дадат чуждата помощ и отидеш да подадеш документи правят проверка дали работиш щом са ви казали така.

# 680
Всъщност не съм сигурна дали е така /тъй като не съм се сблъсквала челно с тези неща/, но ми се върти в главата, че личните асистенти са по програми и не всички кандидатстващи могат да станат или могат да им назначат такъв. С това искам да кажа да си проверите преди да напуснете работа в Общината, как стоят нещата.

# 681
Di132, и според мен изчакайте да минете първо ТЕЛК-а и с решението проверете каква е процедурата при социалните. Служителка ми беше казала, че дори и да имаме чужда помощ (детето ми в момента няма), инвалидността трябва да е над 80%, иначе нямаме шанс за асистент.

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 18:41 от ice_sparky

# 682
Благодаря ви ,момичета.Така и ще направя аз си мислех че процентите нямат значение за чуждата помощ но явно имат...

# 683
Di132, ако съдя по моето дете чуждата помощ не е свързана с определени проценти. Тя е с 50%, но и с чужда помощ.
Правото на личен асистент вече може да е свързано с диагнозата и процентите.

# 684
Благодаря ви ,Mama Ru.

# 685
Здравейте! Детето ми е с 50% ТЕЛК. Има ли някакви предимства при кандидатстване за ясла - за София става въпрос? Пак ли през системата става кандидатстването? Четох, че се заявява критерий 18, но никъде не видях такъв критерии.

# 686
Здравей, да има. И да пак през системата се кандидатства. И за София, поне в градината която Михаил посещаваше не сме заплащали такса.

# 687
Благодаря много за отговора! Бихте ли споделила дали се заявяват тези точки (3 точки)  по допълнителен критерий, който е описан за деца с хронични заболявания. Чудя се, т.к. нашето е вродено.
Здравей, да има. И да пак през системата се кандидатства. И за София, поне в градината която Михаил посещаваше не сме заплащали такса.

# 688
  • София
Здравейте, опитах се да намеря информация , но без успех. Имат ли някакви привилегии деца за кандидатстване в гимназии или СМГ след 4ти и 6ти клас? Имам син на 10г с 60% инвалидност. Благодаря!

# 689
Аз също се интересувам при преместване на дете с ТЕЛК и СОП (за едно и също са) от общинско училище в училище по изкуствата има ли детето предимство/ могат ли да откажат прием? В училището по изкуствата имат ресурсно подпомагане.

Общи условия

Активация на акаунт