Правата на ДЕЦАТА ни с ТЕЛК - 2

• 67 625
  • 774
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря ви,явно наистина си зависи от определения Телк състав и не може да се направи нищо .А някой знае ли колко време важат документите от психолога и психиатъра преди да ги подадем в Телк,защото моите да от декември 2019 ,подадох ги януари ,а ми насрочват дата за Телк март 2020 като искат документите да са с дата от март месец.Никъде бях чела че документите нямат срок за да ги подадеш  но явно вече нещата са други и има определен срок.

# 661
Документите имат давност 6 месеца. ☺️

# 662
Момичета,да попитам - от кога не плащат детски ,нито единични ,нито двойни ,когато получаваш помощта  по 8д? Излиза,че не са увеличили средствата за децата ,както твърдяха,а се ги намалили с размера на детските.

# 663
От 2017г. месечната помощ е увеличена доста.  В нея влизат и детските. 350, 450 или 930 лв. месечно получават децата по чл.8д. Детските са само 40 лв. и ги получават малка част от здравите деца. Децата с ТЕЛК получават от 350 до 930 лв. месечно.

# 664
В интерес на истината помощта действително падна с новата Наредба от 2017 г., но за децата с 50-70%. Преди помощта плюс детските като сума беше повече. Тези със 70-89% долу-горе вземат това, което се взимаше и преди сумарно.

# 665
В интерес на истината помощта действително падна с новата Наредба от 2017 г., но за децата с 50-70%. Преди помощта плюс детските като сума беше повече. Тези със 70-89% долу-горе вземат това, което се взимаше и преди сумарно.

Точно за това питам,защото сега не виждам увеличението.Преди беше 350 + 70/двойни детски се получаваха/  = 420,а сега 450. ГУУУУУлЕмо увеличение и страшна грижа за тези деца.Толкова приказки се изприказваха,че всяка дума стотинка да беше трябваше хиляди да се получават и то ..... някаква мимикрия...уж даваме ,ама то пак същото.

# 666
  • Sofia
Синът ми е с Телк от 11 години. Преди протестите сумата , която получавахме всички беше около 365 лв , независимо от процентите. В тази сума влизаха парите за дете с увреждане , двойните детски (70лв) и 11 лв интеграционни. След големите протести настана разделение. Моят син е с аутистично заболяване с 65% с чужда помощ. Това , че е с 65 % , а не с 90 или 100 , в никакъв случай не означава , че може да се оправя сам , но неговата помощ стана 350 лееа , а на разни хора , които карат децата си да лъжат на Телк комисиите , че не виждат или са спо-тежка форма на аутизъм ( познавам такива покрай Дневният център за деца с увреждания , който посещаваме ) , получават 960 или 980 лева ( не знам точно колко е сумата ) . Еми... за мен тези протести бяха пълно фиаско. Да не говорим , че на последния Телк ни отнеха и чуждата помощ и не сме единствените. Аз промяна в системата не виждам.

# 667
  • Пловдив
Здравейте, някой знае ли дали са нужни някакви документи при подаване на декларация в НАП за 200 лв. (приспадане на данък)? Ако има родители от Пловдив, на кой от двата адреса на НАП се подават декларациите? Благодаря!

# 668
Декларацията + копие от ТЕЛК решението.

# 669
  • Sofia
Здравейте, някой знае ли дали са нужни някакви документи при подаване на декларация в НАП за 200 лв. (приспадане на данък)? Ако има родители от Пловдив, на кой от двата адреса на НАП се подават декларациите? Благодаря!
Би трябвало декларацията да се подава там , където е адресът на този, който я подава (който ще получава парите).

# 670
+ Служебна бележка за доходите от работодателя, както и декларация от другия родител, че няма да ползва облекчението. За последното не съм 100% сигурна, понеже съм самотен родител.

# 671
  • Пловдив
+ Служебна бележка за доходите от работодателя, както и декларация от другия родител, че няма да ползва облекчението. За последното не съм 100% сигурна, понеже съм самотен родител.
Предполагам, бележката за доходите трябва да е за цялата 2019 година? Ако декларацията е от мое име, но през част от годината съм била в майчинство, трябва ли от социалните (или друга институция) също да нося бележка за тези месеци?

Благодаря на всички за помощта Simple Smile

# 672
В самата декларация има място, където другият родител се разписва че няма да ползва облекчението. За служебната бележка не знаех, аз ги продавам чрез работодателя.
Но се попълват двете декларации - 22в и 22 г, т.е облекчението ще е 20+200 лв.

# 673

Предполагам, бележката за доходите трябва да е за цялата 2019 година? Ако декларацията е от мое име, но през част от годината съм била в майчинство, трябва ли от социалните (или друга институция) също да нося бележка за тези месеци?

------------------------------------------------------------

НАП: ВАЖНО: Към годишната данъчна декларация вече не се прилагат служебни бележки.

Линк:   https://https://nap.bg/page?id=388

Но е необходимо да имате такава, за да може да си попълните коректно декларацията. Изчакайте към началото на м.Март. От тази година с ПИК от НАП като влезете в електронните услуги ще може да видите кой какви доходи е декларирал, че Ви е изплатил през годината - трудови възнаграждения, граждански договори и др.подобни.

Последна редакция: ср, 19 фев 2020, 14:23 от sanja_

# 674
  • Пловдив

------------------------------------------------------------

НАП: ВАЖНО: Към годишната данъчна декларация вече не се прилагат служебни бележки.

Линк:   https://https://nap.bg/page?id=388

Но е необходимо да имате такава, за да може да си попълните коректно декларацията. Изчакайте към началото на м.Март. От тази година с ПИК от НАП като влезете в електронните услуги ще може да видите кой какви доходи е декларирал, че Ви е изплатил през годината - трудови възнаграждения, граждански договори и др.подобни.
Прочетох всичко в линка и оставам с впечатлението (ако съм разбрала правилно), че служебни бележки за доходите са необходими. Дано да греша. Благодаря Ви, определено ще изчакам м. март!

Общи условия

Активация на акаунт