Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 8

  • 51 640
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
  • Ню Йорк
  • Мнения: 5 185
Споделих терзанията си с личната и ме посъветва да вдигна дозата на витамин С. Не знам по каква логика, но помня, че влияе добре на лигавиците /в моя случай червата/. За лош късмет от тази сутрин вече към диарията се появи и болка в червата и работата отива на възпален дивертикул Sad  Това значи пълно изключване на целолозата поне за седмица - 10 дена. Какво да ям дори не ми се мисли, ако остана и без салата.

# 286
  • Paris, France
  • Мнения: 17 731
Определено ми прилошава 2-3 ч след ядене на плодове. Онзи ден ми прилоша след диня, кз ми беше 5 (което е ниско за мен). Днес закусих 2 варени яйца и 1 малка ябълка и 3ч по-късно ми прилоша по същия начин. Нямам глюкомер в момента, но ми е страшно отпаднало, все едно всеки момент ще заспя или ще припадна. Изядох 1 ч.л. мед и като че ли живнах малко. Май ще спра съвсем плодовете.  newsm78

А мазнина ядеш ли около плодовете? Аз се чувствувам добре само на кето или WFPB ( цели храни веганска). Във вторият случай плодовете ми понасят супер и без проблем. Ако се храня нормално и ям зехтин, сирене, масло, месо, яйца плодовете стават смърт. Гледам да ям или по единия или по другия начин, но да не смесвам преди 24п глад. Тогава става. След като си установила, че не ти понасят, за какъв такъв си причиняваш неудобства? Дори и вече да си станала фиданка и да нямаш никакъв проблем с инсулина, мазнината пречи на инсулина да вкарва глюкозата в клетките. Или разкарваш едното, или разкарваш другото. Средно положение няма и това е валидно и за здрави хора. Инсулиновата ти чувствителност едва ли се е подобрила щом ти става лошо. Чувството на прилошаване идва от падане на КЗ. А то върви с лоша ИЧ.

Галактическа, Вит Ц разхлабва. Аз точно с такава цел го подпийвам. Медицински въглен да пробваш? Йод?   Не мисля, че е в целулозата проблема.

Недоволна, яко изям два пъти яденето с готвените моркови и домати със зехтин, че и кюфтета към него ще съм обратно в ИР. Аз без хляб такова нещо не мога да ям. Гледам да ям или супи, които се ядат с лъжица или нещо без сос. Моркови и домати, ако има месо към тях, само сурови. Ям ги готвени, но без допълнителна мазнина и месо към тях

# 287
  • Мнения: 921
Мол за съвет. Изследванията на майка ми са
кръвна захар 0 мин. 6,64
                          60 мин. 13,45
                         120 мин. 10,25
инсулин 0 мин. - 16 при норма 24
                120 мин. - 148 при норма 24

 Според мен има ИР. В понеделник ще отиде на ендокринолог. Ако може да споделите какво мислите

# 288
  • Ню Йорк
  • Мнения: 5 185
Вече взех и дуспаталин, че много ме боли. Ако продължава отивам към спешното, че при дивертикули винаги има опасност от перфорация.

# 289
  • Мнения: 40 814
Мол за съвет. Изследванията на майка ми са
кръвна захар 0 мин. 6,64
                          60 мин. 13,45
                         120 мин. 10,25
инсулин 0 мин. - 16 при норма 24
                120 мин. - 148 при норма 24

 Според мен има ИР. В понеделник ще отиде на ендокринолог. Ако може да споделите какво мислите

Със сигурност има ИР и то лоша. За диабет вече не знам. Да отива веднага на ендокринолог и да почва режим.
Тя няма дори нормална кз. Повечето имат поне на гладно под 6.

Браво Шарки, радвам се.

Бобулина, съгласна съм.
Невена е спеца, да направи един хубав списък  Laughing

# 290
  • Мнения: 921
Благодаря! В понеделник ще отиде на лекар.

# 291
  • Мнения: 40 814
Какво мислите за тази статия?

https://www.edna.bg/zdravoslovno/priemame-go-v-golemi-kolichestv … tamin-b12-4647827

Първо казват, че таблетките не се усвояват, после на финала да пием, за оправим недостига  newsm78

# 292
  • София
  • Мнения: 22 695
Казват, че голяма част от хората не ги усвояват напълно (по това, което съм чела, около 50-60%), а не че не се усвояват. И накрая дават вариантите за прием- инжекции, назално или перорално.
Не виждам противоречие.
Ти си вземи едни и пий, пък после след няколко месеца виж как се движи и дали си го усвоила. Че аз от много четене още не съм си ги набавила, а съм с тежък дефицит и ми трябват спешно Mr. Green

# 293
  • Мнения: 40 814
Утре или в неделя мисля да си взема от по-добрата форма.

# 294
  • София
  • Мнения: 22 695
Метил ли визираш?

# 295
# 296
  • Мнения: 434
Мол за съвет. Изследванията на майка ми са
кръвна захар 0 мин. 6,64
                          60 мин. 13,45
                         120 мин. 10,25
инсулин 0 мин. - 16 при норма 24
                120 мин. - 148 при норма 24

 Според мен има ИР. В понеделник ще отиде на ендокринолог. Ако може да споделите какво мислите

jof, изследванията на майка ти са тревожни, така е. Но са недостатъчни за поставяне на диагноза. Макар че доста наши лекари с лека ръка ще я поставят и без повече изследвания, в това можеш да си сигурна.

На 120 тата минута кръвната захар би трябвало вече да е да е под 6,7. При майка ти е 10,25. Това се води все още в рамките на предиабет, но е съвсем на границата с диабета, където е КЗ над 11.

Същавременно панкреасът й е силен и произвежда все още доста добри количества инсулин. Което дава добра прогноза за бъдещето й, че ако се вземе в ръце, ще успее да се справи и да не се докара до диабет.

Аз бих ви посъветвала майка ти да си пусне непременно едно изследване на гликиран хемоглобин. Струва 12-15лв, зависи от лабораторията. Но дава представа какво е било нивото на кръвната й захар през последните три месеца.  Надали ще й назначат подобно изследване, то се "полага" по каса само на диагностицирани диабетици и то само 2 пъти в годината (а трябва да се прави 4 пъти). Затова си го платете и да си го направи. Ако резултатът е между 4-6%, значи нищо й няма. Ако е над 7,5% значи е диабет. Но да не се плаши. Аз през януари бях с 10,8%, пък с диета и движение сега ми е 5,2% като на здрав човек. Обратими са нещата и няма страшно!

# 297
  • Варна
  • Мнения: 3 431
Ами не дере кожи зехтинът. По големите вериги редовно има промоции. Освен това с екстравърджин не се готви, защото като мине през термична обработка качествата му се влошават, та е годен само за салати. Рафинираният зехтин е много по-евтин от екстравърджина.

Да мила аз за салатки си го вземам ама за готвене какво да ползвам незнам?

Закачам се за този пост . Не съм ви чела от предното си включване с магнезиевия цитрат, просто нямах време да ви чета и днес понаваксах, но много сте писали. Но, като стигнах до това и се сетих ,че имам една книжка, в които пише за мазнините и сега ще препиша за някои.
Екстра върджин зехтинът има точка на горене 160 ,°C което прави възможно нагряването му до не повече от 140°C и то за кратко време .
Олио от авокадо, точка на горене 271 °C , факт ,който прави това олио подходящо за висока топлинна обработка.
Масло ГХИ  е идеалната мазнина за готвене и пържене, тъй като точката му на горене е 250 °C.
Краве масло , точка на горене 177 °C и може да бъде използване за леко пържене и печене.
Свинска мас , точка на горене 182 °C, може да бъде използване за  пържене и печене
Сусамово олио , точката му на горене варира между 175 °C - 210 °C , светлото сусамово олио е подходящо за дълбоко пържене , а тъмното за "леко" пържене и салатен дресинг
Рафинирано слънчогледово олио , точка на горене 227 °C , може да се ползва за всички готварски дейности ,обаче не е полезно
Нерафинирано слънчогледово олио / шарлан/, точка на горене едва 107 °C , т.е не трябва да се нагрява, което напълно изключва употребата му за готвене.
Оризово олио, прави се чрез пресоване на оризови трици , точка на горене 254 °C
Орехово олио, точка на горене 204 °C , не е подходящо за дълбоко пържене
Фъстъчено олио , точка на горене 232 °C , може да се ползва за пържене, печене , салатен дресинг
Ленено масло , бързо се окислява , не се подлага на топлинна обработка
Олио от гроздови семки , бързо се окислява , не се подлага на топлинна обработка
Рапично олио , при продължителна употреба се натрупват мастни отлагания и това масло не може да се извежда от тялото, подобно на живака и флуорида, силно не се препоръчва
Основно правило за термична обработка / готвене /, е да се избират мазнини с висока точка на горене.Ако искате да готвите на 180°C, е добре да се избере мазнина , която има точка на горене над 200 °C
Дано е полезно
И още веднъж, много полезна информация споделяте,  относно хранене , добавки, упражнения, изследвания и т.н, някои от вас са направо като здравни енциклопедии Flowers Hibiscus



Допълвам за различните видове зехтин, че снощи съм изтървала рафинирания такъв
Точка на горене  - екстра върджин – 160°C, върджин – 216°C, помас – 238°C, екстра лайт – 242°C;

Последна редакция: сб, 15 сеп 2018, 10:25 от Сребърна паричка

# 298
  • Мнения: 5
Здравейте, момичета! Имам проблеми с наднормено тегло и тъй като напоследък срещам все повече информация за ИР започнах да се питам дали и аз нямам такъв проблем..

Искам да ви попитам, тъй като прочетох, че за да се установи заболяването се прави обременяване с глюкоза и във връзка с това имам няколко питания. Предварително еднокринологът прави ли някакво друго изследване на базата, на което може да се осъмни за ИР и да назначи това обременяване с глюкоза.

Тъй като предполагам, че не е толкова безобидно и се чудя дали единствено наднорменото тегло може да бъде  достатъчен симптом  или се проследяват и някакви стойности преди да се прибегне към изследването.

Извинявам се предварително, ако въпросът ми е глупав!

# 299
  • Мнения: 434
Здравейте, момичета! Имам проблеми с наднормено тегло и тъй като напоследък срещам все повече информация за ИР започнах да се питам дали и аз нямам такъв проблем..

Искам да ви попитам, тъй като прочетох, че за да се установи заболяването се прави обременяване с глюкоза и във връзка с това имам няколко питания. Предварително еднокринологът прави ли някакво друго изследване на базата, на което може да се осъмни за ИР и да назначи това обременяване с глюкоза.

Тъй като предполагам, че не е толкова безобидно и се чудя дали единствено наднорменото тегло може да бъде  достатъчен симптом  или се проследяват и някакви стойности преди да се прибегне към изследването.

Извинявам се предварително, ако въпросът ми е глупав!

Здравей bebs06, изобщо не ти е глупав въпросът. Напротив, намерила си точното място да попиташ, защото тук наистина има хора, дето са наясно.

Първо обаче, уточни какво наричаш наднормено тегло. На какъв ръст колко кг тежиш? Ако не ти е удобно да го напишеш, вземи и си изчисли сама ИТМ (индекса на телесната маса) и го дай тук.

Второ, вземи един шивашки метър и си премери талията, ама без да си прибираш корема Simple Smile Сподели колко сантиметра е. Ако ти е неудобно, то имай предвид, че над 80см талията вече не е добре, а ако е над 88см, трябва спешно да вземеш мерки за отслабване. Тук много често говорим за това, че обиколката на талията е по-важна от теглото в килограми. Защото ако талията е голяма, това говори за много натрупана мазнина в корема и затлъстяване на вътрешните органи. А самата коремна тлъстина пък е производител на куп хормони, които са един от друг по-вредни.

Трето, кога за последен път са ти вземали кръв и са ти правили липиден профил? Холестерол, триглицериди, такива неща? Ако имаш скорошно изследване, дай данните за коментар.

Последно, обременяването с глюкоза е неприятно и натоварва организма, но не е болка за умиране. Преживява се. Много по-неприятно е да си влачиш неустановена и нелекувана инсулинова резистентност и да се доведеш до диабет.

Първо отговори на горните въпроси и тогава ще стане ясно дали изобщо ти се налага да ходиш да си правиш обременяване.

Общи условия

Активация на акаунт