ТРОМБОФИЛИЯ -ТЕМА 7

• 63 932
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
За кръвоток не е ставало въпрос, как се установява евентуален проблем?

# 616
Да, и мен ме интересува този кръвоток как се проверява...
Веднъж една докторка (в клиниката на доц.Конова в Пловдив) ме гледа на УЗ доста обстойно (след аборта) и спомена нещо за кръвоток...но се опасявам, че там, където се следя в момента или нямат такава апаратура, или все още никой не ме е гледал...кога е редно да се провери това нещо...?

# 617
Кръвотока мисля че се следи с доплер. Мен са ме гледали, когато вече беше късно.  Беше си нормалния ехограф, но пусна нещо си там и излизаше едно в синьо и червено на екрана и показваше кръвотока към бебето. Дано не се бъркам, ако трябва да ме поправят миналите от там 🤔

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 18:00 от Joanaa

# 618
  • София
Момичета, от коя седмица се започва да си следи кръвотока или би трябвало да е от самото начало. Моето мнение за Паскалева иначе е, че гледа малко пренебрежително към пациентите, които нямат зад гърба си поне 2-3 аборта, което не ми харесва.

# 619
  • София
Кръвотока се следи с доплер след 10г.с. някъде, в началото се гледа лява и дясна маточна артерии и дуктус венозус, а в по напреднали седмици мозъчна артерия и пъпна връв. Препоръчва се измерването да се прави от специалист по фетална медицина.

# 620
  • Varna
Здравейте. Как ви се струва Д-Димер,като за 21 седмица от бременността. Приемам само Ацетизал Кардио през вечер.

# 621
  • София
За кръвоток не е ставало въпрос, как се установява евентуален проблем?

Хулиганка го е обяснила най- правилно. Макар, че не е нужно да е само от специалиста по Фм. Всички лекари, които ме следяха винаги гледаха и кръвотока , нямаше разминавания с Фм специалиста . Стига да са добри де, не в кварталната поликлиника естественно Wink

# 622
Поукротих се малко Grinning Няма да търся второ мнение, все пак проф. Паскалева е доказано име и мисля да ѝ се доверя. И без това умирам от страх само като си помисля за боцкане

# 623
  • София
Успях да се видя със Сигридов, като ми видя резултатите от генетичните и кръвта, каза че съм прецедент, въпреки мутациите Д-димер и фибриноген са на долна граница. Никаква терапия, даже да съм знаела да не пия аспирин принципно. И ето заради такива като мен не трябвало да се предписва терапия на база на генетични. Обаче аз още се чудя дали да не се консултирам с хематолог

# 624
Веси, ще припомниш ли какви ти бяха мутациите?

Аз бях на преглед днес, видя се плоден сак Simple Smile Показах отново резултатите на гинеколожката, показах написаното от Паскалева и беше на кантар за терапия. Ни така, ни иначе. Ако не изпише нищо, и се случи нещо - кофти, а да изпише нещо - то реално няма реално установена причина. В крайна сметка се разбрахме за Фраксипарин 0.3, но аз още съм на кантар и не мога да се реша. След 2 седмици съм при Сигридов и аз. Само Д-Димер и фибриноген не бях изследвала Joy Да ги пускам ли и тях? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 625
  • София
Дарк, добре е да ги пуснеш Simple Smile

# 626
  • София
Веси, ще припомниш ли какви ти бяха мутациите?

Аз бях на преглед днес, видя се плоден сак Simple Smile Показах отново резултатите на гинеколожката, показах написаното от Паскалева и беше на кантар за терапия. Ни така, ни иначе. Ако не изпише нищо, и се случи нещо - кофти, а да изпише нещо - то реално няма реално установена причина. В крайна сметка се разбрахме за Фраксипарин 0.3, но аз още съм на кантар и не мога да се реша. След 2 седмици съм при Сигридов и аз. Само Д-Димер и фибриноген не бях изследвала Joy Да ги пускам ли и тях? Stuck Out Tongue Winking Eye

хетерозиготен носител на фактор V и MTHFR и хомозиготен 4G/4G на PAI

Изчакай да се видиш със Сигридов, а фибриноген и Д-димер, ПКК и АПТТ пусни деня пред консултацията с него.
Аз се следя при Колева и щом тя се нави да съм без терапия, гледа бебето и мъдро заяви, че щом две деца съм родила без терапия и това ще мине без 😂.
Аз имам най-голямо доверие на Сигридов и него ще слушам, избери един специалист и неговите препоръки следвай, иначе ще се объркаш много

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 15:11 от vesi21

# 627
Мерси, Веси. Ако искаш направи и една консултация с хематолог за всеки случай, да ти е по-спокойно.

На мен май ми се избистри отговорът дали да позлвам Фраксипарин или не и по-скоро клоня към поставянето му. Защото, доколкото разбирам има и други генни мутации, които могат да доведат до тромбофилия, а не съм ги изследвала. Освен това не съм пускала изследвания и за придобита тромбофилия... Така че най-логично ми се струва или да се изчерпят всички необходими изследвания и да се знае точно състояние или се подходи превантивно.

Ще чета за този Д-Димер и фибриногена. Това са показатели, на базата на чиито стойности се определя дали да се ползва НВХ ли? Има ли и други такива показатели? Ще ги изследвам (отново от любопиството. Има една приказка, че любопитсвото убило котката. Мен няма да ме убие, просто ще ме разори!), но има ли нещо друго, което е добре да се види?

Редакция: Сега видях и допълнението към поста ти, Веси. Аз също записах час И при Колева Smirk Но е отново за след две седмици. И ме е страх да не е прекалено късно. Но да, стои като опция да изчакам да чуя и техните мнения. Ще пусна и изследванията, които си посочила

# 628
След вчерашното "избистряне", днес отново имам колебания. В главата ми се върти дълъг списък от аргументи За и Против.  Имам нужда да чуя странични мнения и ще се радвам да се включите. С риск да стане малко дълго...

1) Не съм първа младост и имам една биохимична бременност, която приключи в 5 г.с. Не беше изненада, защото от стойностите на ЧХГ-то беше видно, че има нещо нередно. Най-вероятно просто некачествена яйцеклетка, ако се съди по малкия размер на фоликула няколко дена след овулацията
2) Взимам прогестеронов препарат, за който знам, че действа кръвосъсирващо и това ме притеснява
3) От друга страна, приемам Омега 3 и магнезиев оротат, за които знам, че разреждат кръвта
4) Имам изследвани 6 фактора, от които хетерозигот по PAI - 4G/5G и хомозигот по АСЕ D/D
5) Придобита тромбофилия не съм изследвала, както и други фактори, при които може да има мутации
6) ПКК е с добри стойности според хематолог
7) Не бих казала, че се движа особено. Има дни, в които изминавам между 4-9 км пеша, но много по-често се случва да се заседя във форума и да чета цял ден и  направо може да се каже, че съм залежала...
8 ) Проф. Паскалева е твърдо на мнение, че не съм за терапия, но останах с впечатлението, че бях малко претурпана, както са писали и други съфорумки в старите теми, които чета в момента
9) На база споменатите по-горе генетични изследвания и прегледа при хематолог, гинекологът ми не е твърдо убеден, че съм за терапия, но все пак ми изписа профилактично Фраксипарин 0.3
10) След две седмици имам консултации при д-р Колева и д-р Сигридов
11) При доц.Русев също съм записала час, като се надявам да получа консултация за прием на Витамин Б12 и Витамин Д. Нещо, за което се надявах на хематолога, но не го получих. Не посмях и да попитам, защото не усетих вникване и желание за дискусия
12) Имунулогичните изследвания мисля да ги игнорирам на този етап.
13) От една страна, не ми се започва с терапия, защото може и да има вероятност да параноясвам повече от необходимото и да имам шанса да изкарам една нормална бременност. Почна ли с фраксито, навсякъде трябва да го споеменавам и ставам специален случай
14) От друга страна, това застояване и неизследваните фактори ме притесняват и не ми се рискува.

Какво бихте ме посъветвали вие? Може ли да се правят по-регулярни изследвания и прегледи, за да може да се реагира своевременно при нужда? Аз като цяло се чувстам добре и май по-скоро клоня да не предприемам нищо. Поне в следващите две седмици, докато не чуя мненията и на други специалисти.

И да добавя като забележка Simple Smile) На своя глава и на база коментари във форума не смятам да предприемам нищо, просто ми се иска да чуя и странични мнения

# 629
Аз на първо време бих ти препоръчала да намалиш четенето, да увеличиш разходките в това хубаво време и да мислиш за други хубави работи, вместо за терапии и при кой още специалист да запишеш час Simple Smile и го казвам с най-добри чувства!
Много е важно да имаш доверие на лекарят, който ще следи бременността и да ограничиш постоянното обикаляне от един на друг. Разбира се, не да се довериш сляпо на всичко едно към гьотере, но постоянните терзания само ще те скапят и разтроят, вместо да ти помогнат, и отделно ще имаш една неспокойна, тревожна и безкрайна бременност, вместо точно обратното.
Направи всички консултации, които си планирала, за да си спокойна, че си чула и още няколко мнения, след което се довери на един лекар да те следи и това е. Имай предвид, че 0.3 фракси е буквално нищо и употребата му не би трябвало да е никакъв проблем. Аз и докато бях на Фраксипарин и после на Клексан, все съм казвала по лабораториите - голям праз, нищо по-различно не видях Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт