Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви генетични изследвания се извършват за вроден тромбофилия и какво представляват те?
Какви са разликите между хомозиготните и хетерозиготните мутации?
Какво е препоръчителното дозиране на нискомолекулен хепарин (НМХ) при тромбофилия по време на бременност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви генетични изследвания се извършват за вроден тромбофилия и какво представляват те?
Генетичните изследвания за вроден тромбофилия включват фактори като Фактор V Лаиден, Фактор II Протромбин, Plasminoogen Activator Inhibitor (PAI-1/SERPINE1), Метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR), Angiotensin I-Converting Enzyme (АСЕ), Vascular endotheliaл growth factor A VEGF, Methioniine synthasis reduktase (MTRR ), Procarboxypeptidasе U (TAFI), Тромбоцитен гликопротеин IIb/IIIa (GP IIb/IIIa), Дефицит на Антитромбин III (SERPINC1), протеин C и протеин S, Annexiн A5 ANXA5, Apoliipoprotein E APOE и други.
-
Какви са разликите между хомозиготните и хетерозиготните мутации?
Хомозиготните мутации възникват, когато и двата алела на даден ген са или нормални, или мутантни. За разлика от тях, хетерозиготните мутации се появяват, когато генът е съставен от един нормален и един мутантен алел. Тези мутации играят решаваща роля за разбирането на риска от тромбози и други сърдечно-съдови проблеми.
-
Какво е препоръчителното дозиране на нискомолекулен хепарин (НМХ) при тромбофилия по време на бременност?
Препоръчителното дозиране на нискомолекулен хепарин (НМХ) при тромбофилия по време на бременност се определя от хематолог, специализиран в тромбофилии, и се проследява чрез изследване на анти-Xa (анти-десет-А). Обикновено се препоръчва профилактика с аспирин протект и/или НМХ, която трябва да бъде стриктно наблюдавана от специалист по наблюдение на бременни с тромбофилия.
-
Какво е лечението по време на бременност при наличие на антифосфолипидни или антикардиолипинови антитела?
-
Какво е действието на клексана върху спиналната упойка и защо анстезиологът ще решава този казус?
До петъка уж беше с главата надолу, но се е обърнал. На всичко отгоре ми откриха бактерия и казаха че като раждам ще ми вливат система с антибиотик. След месец ме викат да видим как е застанал ама аз след месец съм в 38ма и кой знае всичко се случва. Почнах да се чудя ако тръгна да раждам и се окаже седалищно да не ми откажат секцио заради инжекциите. Както върви и по-голямо хич не искам да се подлагам на това. Знам че и епидурална не може до определени часове. Обаче май с пълна упойка може. С тази бактерия не знам какво ще става тогава, но поне я хванахме и ще вземат мерки ако трябва и след раждането. Иначе ми казаха да слагам инжекциите до първи признаци на раждане. Аз реших вчера да не сложа инжекция вечерта за да сложа днес слетобяда понеже четах, че повечето раждания почват вечер и да се презастраховам да имам време. В петък казаха че кръвотока е супер и надявам се за няколко часа няма да се промени нищо.