ТРОМБОФИЛИЯ -ТЕМА 7

• 63 933
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте момичета пак се включвам. С фактор 5 съм и мутация за MTHFR-тоест явно не усвоявам вит В12,и В9. Вчера реших да си пусна изследвания -ПКК, INR, протромбиново време, и Витамините В9, В12.
Резултати: ПКК- всичко е в норма.
Фолиевата киселина- 5,90 при норма от 3,10-20,5
Витмин В12- 296 при норма от 187-883,обаче се писва, че под 300 е в латентен дефицит.
Протромбиново време в проценти е 83%- принорма 82-126
INR-1.22- при норма от от 0,8-1,2.

PS. Не съм бременна още, но правим опити. Мисля си да не ми да са ми много ниски стойностите на витамините- иначе след спонтанния аборт от време на време си пиех фолиевата и витамини,а също и аспирин протект, но отдавна не съм пила. А този INR сякаш ми е малко висок. Някои имал ли е такива случаи.

# 646
  • София
За INR и протромбиновото време не мога да се изкажа, моите също не са в референтни граници, въпреки че съм на терапия. За витамините обаче категорично трябва да започнеш прием на метилирана фолиева (фолат, метил-тетрахидрофолат и тн.) и Б12 във форма метилкобаламин. Трябва да се целиш към горна референтна граница при опити за забременяване. Успех!

# 647
Стойностите при мен почти са заковани по средата. Само фибриногенът е 3.50 при референтни граници [2.00 - 4.00]

Няма да е зле да изследваш и Витанин Д. Както е казала Мимоза, почвай приема на витамини, и то не от време на време, а редовно

# 648
  • София
Дарк, референтните стойности на фибриноген при бременност са различни
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm

Неви, витамините са ти много ниски, трябва да ги вдигнеш преди да забременееш.
Назначиха ли ти антикоагулантна терапия при бременност за този фактор 5 - това е високорисков фактор?

# 649
Още нямам назначена терапия. При 2 чертички сигурно ще започвам веднага, но трябва да си намеря добър АГ, от малък град съм и е трудно. Иначе веднага започвам с витамините, взех си метилираните форми, имате ли идея за колко време се повлияват. В смисъл горе долу колко време трябва да ги пия,че да се повишат осезаемо резултатите.

# 650
  • София
Ами индивидуално е, всеки организъм усвоява с различно темпо. Прави контроли през 2 месеца.
Б12 ти е много ниско, ако имаш възможност консултирай с имунолог по-висока доза (или 2*1000мкг или инжекции)

# 651
  • Sofia
С доста по-ниски стойности на Б12 и Фолиева киселина, мутация MTHFR, ниски стойности на витамин Д, всичко изследвано в 8-ма седмица на бременността, родих здраво дете на дата близка до термина. Споделям, хубаво е човек да се подготви, при планиране на бременност, но бебето ще си получи всичко от което се нуждае за сметка на майката, в общия случай. Наличието на мутация, не поставя автоматично диагноза, показва само съществуваща вероятност.

# 652
Момичета дали мога да приемам неофолика по 2 пъти дневно, нищо че не съм бременна. Все пак нивата са ми ниски.

# 653
Момичета дали мога да приемам неофолика по 2 пъти дневно, нищо че не съм бременна. Все пак нивата са ми ниски.
Доколкото знам,няма как да се предозира с фолиева киселина,излишното се изпишква Simple SmileХубаво е да се набляга на храни,богати на този витамин..

# 654
Напротив, може да се предозира. Високите стойност не са ок, както и ниските нива на ФК.

# 655
Странно. И аз знам че излишъкът се изхвърля. Но може би има вероятност да се предозира ако се приемат твърде високи дози. newsm78
   Обикновено 1 таблетка дневно е достатъчно. Все пак няма нужда да се товарят допълнително бъбреците ако не е наложително.

# 656
Зададох същия въпрос на маят доктор(защото ми назначи мета фолиева и pregnacare mama  plus) и отговорът му беше,че фолиената не може да се предозира и ,че излишното се изхвърля с урината..Според мен явно всичко си е строго индивидуално ,всеки огранизам е различен...

# 657
И за това като бременна бях със стойности над референтната, въпреки че приемах читави формули:) Трима лекари ми казаха да спра фолиевата. Калчев, Русев и Сигридов.

# 658
  • София
Здравейте, имам нужда от съвет. Имам назначена терапия от Русев фраксипарин 0,4 и аспирин и двете през ден. Паскалева беше протов терапия, гинеколожката каза по- добре да ги взема. Бременна съм в 5 седмица и 5 дни. Днес прокървих яркочервена кръв. Уж беше започнала да става кафява, но пак тръгна червена. Дпоред гинеколжката е от антикоуголантите. Увеличи ми утрогестана на 3x2 и ми даде нош па 3x2. Не иска обаче да вземе решение дали да спра антикоиголантите. Ще ходя после в Малинов да питам Русев. Но аз птавя терапията всеки ден, а не през ден. Притеснена съм, още не сме чули дали има пулс, имам спонтанен аборт в 20 седмица заради скъсена шийка. На някой случвало ли му се е такова кървене?

# 659
И за това като бременна бях със стойности над референтната, въпреки че приемах читави формули:) Трима лекари ми казаха да спра фолиевата. Калчев, Русев и Сигридов.
Не вризам в спор!Изказвам си мнението,защото и аз се бях притеснила!Нека не нарушаваме спокойният тон!!

Общи условия

Активация на акаунт