ТРОМБОФИЛИЯ -ТЕМА 7

• 63 921
  • 763
  •   1
Отговори
# 675
Сандра, радвам се, че ембриончето е добре! Стискам палци повече да не минаваш през подобни неща.

Колкото до Русев и Паскалева, на всички в темата ни е ясно какви са им предпочитанията и са толкова предсказуеми дали и какво ще изпишат... Което е доста тъжно, няма го инвивидуалния подход...

Препоръки за друг хематолог?

# 676
Сандра, аз лично бих помислила дали да не ида при друго АГ, което не ми вдига рамене в критична ситуация и ме препраща 'някой друг да реши'. Мен лично Паскалева ми е казвала, че при една бременност винаги АГ-то е водещо. Аз също съм с 'нискорискови', но мен лично не ме е връщала и не ми е спирала терапията, която преди това АГ-то беше назначило (НХМ 0.4 + Аспирин 150мг). Ако АГ-то ми е така несигурно... не знам как бих му се доверила и бих била спокойна занапред. Разбира се, това е мое лично усещане, което исках да споделя по повод това, което прочетох, в никакъв случай не бих могла да дам оценка на професионализма на което и да е медицинско лице тъй като аз самата не съм такова. Моя позната спря фраксипарина при кървене в ранна бременност, така й бяха казали в Надежда. Иначе тук сме коментирали, че терапия с НМХ през ден е ... странна и май само Сигридов и Русев я назначават, ако не се лъжа.

# 677
Добре,на мен ми е интересно тези, които спазват терапията на Сигридов и Русев и бият НМХ през ден,как успяват да износят бебетата?Дали е късмет?Аз лично каквото и да ми казва който и да е АГ,не бих била през ден.Сега така се получи-висол фибриноген и тромбоцити ок.200 ,гинеколога ме кара да слагам фраксипарин през ден-само кимам , викам да,да,но си го бия всеки ден.Това в случая самолечение ли се води?

# 678
Добре,на мен ми е интересно тези, които спазват терапията на Сигридов и Русев и бият НМХ през ден,как успяват да износят бебетата?Дали е късмет?
Доколкото разбирам повечето от нас си бият инжекциите превантивно, а не защото е доказано, че нещо със сигурност ще се случи. Имаме предразположеност. Майка ми и евентуално вашите майки, ако мутацията ви идва от тях, как без да знаят са износвали бебетата си Simple Smile Та това тяхното през ден ми звучи като "дай да има нещо". Аз също не бих го следвала, за аспирин може, но не и за НМХ.

Относно кървенето, доколкото знам е по-вероятно да се случи от аспирина, не толкова от НМХ, но естествено слушайте лекарите.

# 679
Ами нашите майки са родили на по 20 и без прием на хормони. Просто организма функционира по един начин на 20-30години, и по друг след 30-35. И с това се обяснява и факта как толкова жени при първа бременност на около 25г не са имали никакви проблеми, а чак при следващи бременности  са имали загуби и са разбрали за тромбофилията.  На мен и лекар ми е казвал, че мутациите ако ще се проявяват, то ще е след от около 35г възраст, като разбира се при някои се случва и по рано да се проявят.
     Да не забравяме също, че част от мутациите може да сме наследили и от бащите си, и не може да  очакваме на 100% че щом нашите майки не са имали проблем, няма да имаме и ние.
     Зая, абсолютно си права че инжекциите и аспирина се приемат превантивно. За да се докаже със сигурност че има проблем и е нужна терапия, трябва да си имала поне един доказан тромбозен инцидент / дълбока венозна тромбоза или нещо от сорта/, 2-3 спонтанни аборта за които не е открита друга причина, или поне един спонтанен аборт при който да е доказано че причината е тромбоза. 
Въпросът е дали ти си готова да рискуваш да загубиш дете за да се докаже дали наистина имаш нужда от терапия, или не.

# 680
Рени, понеже чета старите теми и попаднах на едно твое мнение от юни 2017 г, когато явно си била пациентка на Русев и Сигридов. Какво се случи оттогава насам, че явно вече си на друго мнение?

Последна редакция: пт, 15 мар 2019, 09:34 от Dark_Chocolate

# 681
   Зая, абсолютно си права че инжекциите и аспирина се приемат превантивно. За да се докаже със сигурност че има проблем и е нужна терапия, трябва да си имала поне един доказан тромбозен инцидент / дълбока венозна тромбоза или нещо от сорта/, 2-3 спонтанни аборта за които не е открита друга причина, или поне един спонтанен аборт при който да е доказано че причината е тромбоза. 
Въпросът е дали ти си готова да рискуваш да загубиш дете за да се докаже дали наистина имаш нужда от терапия, или не.
Бих добавила към рисковите фактори и влошен кръвоток и изоставане в развитието на плода. При тези показатели например аз не бих чакала да имам дълбока венозна тромбоза, че да започна аспирин и фракси например. Много, много неща са. Но абсолютно съм съгласна, че превантивното приемане на лекарства понякога е от полза. Понякога е излишно. Но бихте ли рискували...

# 682
За жени, които вече са имали проблеми, е ясно, че е нужна терапията. Аз за щастие не съм получавала тромб и по съвсем други причини разбрах за мутациите си, но съм на терапия, която следвам много стриктно, въпреки че е превантивно. Примерно ако закъснея с повече от 15 минути да си бия инжекцията спрямо предишния ден или ако поради някаква причина не съм успяла да вкарам 4-5 капки и са излезли навън, направо си се шашкам и го мисля Simple Smile Така като го напиша звучи тъпо, но искам да кажа, че много насериозно съм взела тази терапия, като животоспасяваща направо, въпреки че е просто превантивна.

Аз смятам, че както стана при мен, е най- правилно за предписване и следене на терапия, а именно: имам уставени фактори, предписва ми се терапията с ниска доза 0.4; след 3-4 седмици отивам при Паскалева, която ми пуска изследвания да види как понасям тази доза - ще се покаже дали ми е висока, ниска или точна; продължавам с терапията, а АГ следи бебето - развитие, кръвоток; пак контрола при Паскалева, АГ продължава да следи и така. Но ей така да назначим или да се откажем от терапия без нужните изследвания, аз за себе си не бих се чувствала ок! Лекарствата са скъпи, изследванията са скъпи, но психиката ни също...

# 683
Аз съм с мутация pai 4G/ 5G и съм на терапия с аспирин протект три месеца преди да забременея, та до сега 26 гс.В 6гс имах леко зацапване. От тогава съм на утрогестан. В момента и магнерот или алеракт ,нош па. Друго не са ми назначавали. Преди това имам 2 мисед аборта в 6 и 11гс. При първият бях с кървене. Не е от лекарствата за разреждане на кръвта.

# 684
Рени, понеже чета старите теми и попаднах на едно твое мнение от юни 2017 г, когато явно си била пациентка на Русев и Сигридов. Какво се случи оттогава насам, че явно вече си на друго мнение?
😀Дарк шоколад,само при Сигридов съм ходила докато бях бременна предният път.Понеже вече бях почнала да бия фраксипарин,той ми каза,че е можело без него,но тъй като съм го почнала да си карам на него.Не ми е говорил за през ден и т.н.Ама и да беше казал през ден,нямаше да го послушам.Така че,нищо не се е случило,все съм си на мнение,че трябва всеки ден НМХ.Сега с тази бременност пак ще ходя при него, основно заради фетална морфология.Мисля и при Паскалева да отида,че с предната Б.не успях,водихме само кореспонденция с нея,но тя категорично отказа да определя диагноза и съответно лечение по имейл.
Аз да питам, от коя седмица правите доплер,че днес АГ-то ми каза чак 24 седмица,което ми се видя супер нелогично.Ама как да спорят с него. Да не говорим,че ми пуска ПКК ,ама една късичка,викал му че искам с ДКК,а той какво съм щяла да разбера от тези резултати.Аз му казах,че искам да видя еузинофилите,че имам алергия към клексан,и в крайна сметка пак не ми пусна разширени изследвания.Абе..нямам думи.

# 685
  • София
😀Дарк шоколад,само при Сигридов съм ходила докато бях бременна предният път.Понеже вече бях почнала да бия фраксипарин,той ми каза,че е можело без него,но тъй като съм го почнала да си карам на него.Не ми е говорил за през ден и т.н.Ама и да беше казал през ден,нямаше да го послушам.Така че,нищо не се е случило,все съм си на мнение,че трябва всеки ден НМХ.Сега с тази бременност пак ще ходя при него, основно заради фетална морфология.Мисля и при Паскалева да отида,че с предната Б.не успях,водихме само кореспонденция с нея,но тя категорично отказа да определя диагноза и съответно лечение по имейл.
Аз да питам, от коя седмица правите доплер,че днес АГ-то ми каза чак 24 седмица,което ми се видя супер нелогично.Ама как да спорят с него. Да не говорим,че ми пуска ПКК ,ама една късичка,викал му че искам с ДКК,а той какво съм щяла да разбера от тези резултати.Аз му казах,че искам да видя еузинофилите,че имам алергия към клексан,и в крайна сметка пак не ми пусна разширени изследвания.Абе..нямам думи.

Как от 24 та ??? Ужас ! Сменяй го това Аг ! А за изследванията - аз сама си пусках каквото ме интересуваше, ако чаках на тях.......Мисля, че от 8 ма седмица ми правиха доплер на маточните артерии, ама дали на тях точно или на друго- не помня вече..... Но още на първата фетална със сигурност почнаха

# 686
Не всяко АГ може да прави доплер.

# 687
Този може и има страхотна апаратура,имам чувството,че се дразни,че питам,че се интересувам.Както и да е,аз и с предната бременност два пъти само съм правила доплер,в София.Най-интересното е,че плода в момента е 5 дена напред ,а в началото изоставаше с толкова.

# 688
Доплер аз правя от 12г.с. Всяко АГ май си има своя методология кога да започне.

# 689
Доплер ми прави Сигридов в 9 г. с. за пръв път.

Общи условия

Активация на акаунт