Цветята в нашия дом /тема 75/

• 56 139
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
В къщи гледах декоративна висяща лозичка,но тази зима загина и сега поличката на стената стои празни.Някой може ли да ми препоръча висящо цвете,което няма нужда от обилна слънчева светлина.Поличката ми е на  около метър от прозореца.Не държа да е цъфтящо цвете,лозата ми беше целегодишна зеленина,та нещо такова.

Последна редакция: пн, 04 мар 2019, 10:48 от zoyka

# 346
В къщи гледах декоративна висяща лозичка,но тази зима загина и сега поличката на стената стои празни.Някой може ли да ми препоръча висящо цвете,което няма нужда от обилна слънчева светлина.Поличката ми е на  около метър от прозореца.Не държа да е цъфтящо цвете,лозата ми беше целегодишна зеленина,та нещо такова.

Традесканции , не са къпризни. А ако я изнесеш навън, може да сложиш петуния, кампанула, ягода и прочие. Традескантията е подходяща и за навън и за вътре

# 347
ismailyk,благодаря за съвета!
Мама имаше такава преди години,как не се сетих?!

# 348
Тези иглики, които се продават сега по цветарските магазини, в малките саксии, многогодишни ли са или едногодишни. В смисъл, сега като прецъфтят, ако ги оставя така в саксията, на другата година ще цъфнат ли пак или ще умрат още тази година, след два-три месеца.

# 349
  • оттам, откъдето започва България
Купих си две поизсъхнали жълти розички по 0.45 лв. и един оранжев орнитогалум /гарвански лук/ за 0.77 лв.
Стискайте палци да ги спася. Simple Smile

# 350
Тези иглики, които се продават сега по цветарските магазини, в малките саксии, многогодишни ли са или едногодишни. В смисъл, сега като прецъфтят, ако ги оставя така в саксията, на другата година ще цъфнат ли пак или ще умрат още тази година, след два-три месеца.

Защо ми звучи като дежавю? https://www.bg-mamma.com/?topic=1067973.msg38325091#msg38325091
Нали няколко души отговориха в другата тема.  Прочети отговорите там.

# 351
  • Пловдив
Миналата година ми подариха една дръглива иглика, боднах я в сандъче с други пролетни цветя.
Не само, че не спира да цъфти, ами се образува и ново растение, което също цъфти.
Изобщо не възлагах надежди, но пък ми се получи Simple Smile.
Снимка съм пуснала няколко страници по-напред Wink.

# 352
Защо ми звучи като дежавю? https://www.bg-mamma.com/?topic=1067973.msg38325091#msg38325091
Нали няколко души отговориха в другата тема.  Прочети отговорите там.
Питам и тук, защото първия път обърках темата - вместо да пусна въпроса си тук, при цветарите, съм го пуснал при градинарите Simple Smile Затова сега реших да питам при правилните хора Simple Smile
Общо взето си търся пролетно цвете, което да е многогодишно. Като прецъфти сега, да му оставя някъде саксията да си стои цяла година и догодина напролет пак да цъфне. За игликите знам, че са многогодишни, но специално за тези които се продават в саксийките съм чувал, че не излизат следващата година пак. В другата тема, за градините, две съфорумки потвърдиха, че тези иглики не изкарват пак следващата пролет. Тук една съфорумка казва, че игликите и са покарали пак на следващата година. Явно зависи от сорта.

# 353
Луковичните - зюмбюли, лалета, нарциси? Те май са многогодишни? Теменужките май също са двугодишни.

# 354
Скрит текст:
Нали няколко души отговориха в другата тема.  Прочети отговорите там.
Питам и тук, защото първия път обърках темата - вместо да пусна въпроса си тук, при цветарите, съм го пуснал при градинарите Simple Smile Затова сега реших да питам при правилните хора Simple Smile
Общо взето си търся пролетно цвете, което да е многогодишно. Като прецъфти сега, да му оставя някъде саксията да си стои цяла година и догодина напролет пак да цъфне. За игликите знам, че са многогодишни, но специално за тези които се продават в саксийките съм чувал, че не излизат следващата година пак. В другата тема, за градините, две съфорумки потвърдиха, че тези иглики не изкарват пак следващата пролет. Тук една съфорумка казва, че игликите и са покарали пак на следващата година. Явно зависи от сорта.

Сега вече стана ясно какво те интересува. Защото за хибридните иглики ти отговорихме и дори споделихме личен опит. sunflower пише за 'дръглива иглика". Възможно е да е била обикновена.

Това може само с луковични да се получи. Другите пролетни си искат поливане и през лятото.

Можеш есента  да си купуваш разсади от градинска теменуга ( виола триколор) и да ги слагаш в сандъче навън. Тя обича хладното време. Ще ти цъфти напролет, а дори и през зимата в по-топло време.
Имам от доста години Viola sororia - прилича на нашата горска теменужка, но е доста по-едра и без армат. Самозасажда се от семена лятото, инвазивна е, остават и старите коренища. Тя е подходяща, не иска особени грижи, само поливане - и през лятото.
Много варианти има, но при почти всички няма как да ги зарежеш цяло лято.
Ти само пролетни ли искаш? Има и лятно цъфтящи луковични - зефирантес например.

# 355
  • на острова на мечтите
В неделя открих една забравена саксийка със зюмбюл. Беше едно,а сега са поне пет. Бях го зазимила и беше тилкова изсъхнала почвата. Чак ме е срам. Ама добре че изрових саксийката! За малйо да го уморя хайванчето.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 13:51 от danilu

# 356
  • Пловдив
Моята иглика сега си е с хубави, едри цветове. Изглежда като тези, които масово продават по цветарниците, просто миналата година изглеждаше слабичка и дребна. Имах преди нея някаква друга, която я унищожиха вредители. Не възлагах големи надежди, че ще оцелее, но ме изненада приятно.

# 357
Обикновените простички минзухарчета, които преди няколко години сложих пред блока от едни микроскопични луковички, пак са цъфнали преди всички други. Много ме радват. За съжаление, докато се засиля да ги снимам, слънцето се скри и те се затвориха.

А дивите циклами - бутурче, цикламен хедерифолиум, а в по-старите литератури цикламен неаполитанум, са започнали да се размножават от семена - открих 2 миниатюрни грудки:

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 14:18 от Diorela

# 358
Полях едно изсъхнало мушкато. Ако има живот в него, след колко дни трябва да му проличи? Седмица да изчакам евентуално възкръсване достатъчно ли е?

# 359
  • София
Купих си лалета в саксия. Къде да ги държа - вътре или да ги изкарам на южния балкон? Да ги пресадя ли в сандъче?

Общи условия

Активация на акаунт