Противогрипна ваксина сезон 2018/19

• 32 969
  • 416
  •   1
Отговори
# 135
Тази,която майка ми си е купила вчера, е струвала 20лв и в аптеката са й казали,че е тривалентна. Мисля,че спомена Инфлувак,но ще я питам и ще пиша допълнително.
Четиривалентна е.

# 136
Имам въпрос , знаете ли човека който си направи ваксина и е в среда на болни хора , може ли да е само носител без самия той да се е заразил . Става въпрос за мъжа ми , който си е направил ваксина  , но често има болни на работата му .Може ли той да ме зарази ?

# 137
Да, напълно е възможно да се заразиш и да прекараш грип без никакви симптоми (ако си един от щастливците), но през това време заразяваш другите хора около теб.

Some people can be infected with the flu virus but have no symptoms. During this time, those people may still spread the virus to others.

https://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.htm

# 138
Прочетох статията , но не мисля че стая въпрос за ваксинирани хора . Интересува ме , мъжа ми който вече има направена противогрипна ваксина , дали може да е носител на болестта , недай си Боже скоро ако пак в офиса му са болни и дали е опасно за мен . Бременна съм в края на 8ми месец и не исках да правят на мен ваксина та решихме той да си направи .

# 139
Ваксината не предпазва 100% от грип, така че да, възможно е да се разболее дори и ваксиниран. Докато започне епидемията, ти май вече ще си родила, но имунната ти система ще продължи да бъде отслабена още няколко седмици след раждането, така че пазете се, пазете и бебето.

По принцип най-добрият вариант е да се ваксинираш ти, така ще получите най-добрата защита и ти и бебето, на което ще предадеш антитела. Но дори и този вариант, който сте избрали пак е по-добре от нищо.

# 140
Да попитам , въпреки че има пак две мнения по въпроса, ако ми е леко сополиво , трябва ли да  изчакам да се оправя съвсем и тогава да сложа ваксината, защото четох, че респивакса, който е също с бактерии се взема и при настинка и за изграждане на имунитет,  така ли е

# 141
На запад ваксинират и сополиви без проблем.

https://www.cdc.gov/vaccines/parents/visit/sick-child.html

Mild illness does not affect how well the body responds to a vaccine.

Vaccines do not make a mild illness worse

Children taking antibiotics can get vaccines

Само при по-тежко боледуване с висока температура се препоръчва отлагане.

Иначе антигените от ваксината за имунната система са като капка в океан. За да стане ясно колко точно ето малко числа.

Буквално във всяка една секунда докато е жив човек се среща с милиони бактерии, вируси, гъбички, др. чужди частици и т.н. и имунната система отговаря на всички тях. Изчислено е, че за целия си живот човек ще произведе между 1 милион и 100 милиона различни антитела. Капацитетът на имунната система е 10 милиарда различни антитела, т.е. можем да отговорим с антитела не само към болести, които никога преди това не сме виждали, но и към всяко нещо не само на земята, но и във вселената.

https://www.youtube.com/watch?v=Na-Zc-xWCLE

Антителата, които човек произвежда от ваксините в календара са около 30. Ако всички ваксини от задължителния календар се поставят едновременно, имунната система на едно дете ще използва 0,1% от капацитета си да отговори на всички тях, едновременно.

http://www.quackwatch.org/03HealthPromotion/immu/too_many.html

Да ти се претовари имунната система от ваксини е почти невъзможно, освен ако не си по начало с отслабена имунна система (например химиотерапия) и не получиш жива ваксина, тогава е възможно в някои случаи да се разболееш. Голяма част от негативните странични реакции след ваксини са в резултат на прекалено силен имуннен отговор, а не на прекалено слаб такъв.

# 142
Имам въпрос , знаете ли човека който си направи ваксина и е в среда на болни хора , може ли да е само носител без самия той да се е заразил . Става въпрос за мъжа ми , който си е направил ваксина  , но често има болни на работата му .Може ли той да ме зарази ?

Не може без да се е разболял. Ако е, тогава да. Показателен е и примерът с бацила на ТБ. Повечето от нас го носят,
 но не са болни и опасни за другите. Обаче болните от ТБ са доста опасни за хора с разклатен имунитет.
Сетих се и друго. Мой познат лекар ми говореше преди години, че съществувал ефект на прихващане на ваксината между близки хора. Тоест, може да се окаже, че вие сте ваксинирана, щом съпругът ви вече е. Но не зная дали това е силно или слабо ефективно. Не е оставало време да го обсъждам с други близки и познати лекари.

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 16:35 от vl

# 143
Да попитам , въпреки че има пак две мнения по въпроса, ако ми е леко сополиво , трябва ли да  изчакам да се оправя съвсем и тогава да сложа ваксината, защото четох, че респивакса, който е също с бактерии се взема и при настинка и за изграждане на имунитет,  така ли е

Според нашата лична трябва да минат 2седмици, след като сме се оправили напълно и тогава да сложим ваксината. Някои го оспорват........

# 144
Сетих се и друго. Мой познат лекар ми говореше преди години, че съществувал ефект на прихващане на ваксината между близки хора. Тоест, може да се окаже, че вие сте ваксинирана, щом съпругът ви вече е.

Това е невъзможно. Да, такова нещо наистина съществува при някои ваксини, напр. жива полиомиелитна ваксина, ваксинираните в един момент отделят от ваксиналния вирус и други могат да го прихванат, но при грипната ваксина вътре в нея няма живи вируси, има само една купчинка мъртви вируси. Няма абсолютно нищо в нея, което да има потенциала да те разболее, да го предадеш на друг и т.н. След ваксиниране може да се появят някои грипоподобни симптоми (на мен ми се случи) това е реакция на твоята собствена имунна система, която е видяла вирусите и мисли, че е нападната, но това отминава много бързо, тъй като разболяване реално няма.

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 17:54 от LillyM

# 145
  • София
Мой познат лекар ми говореше преди години, че съществувал ефект на прихващане на ваксината между близки хора. Тоест, може да се окаже, че вие сте ваксинирана, щом съпругът ви вече е. Но не зная дали това е силно или слабо ефективно. Не е оставало време да го обсъждам с други близки и познати лекари.

Съществува ефект на прихващане на вирус от ваксина....Ваксинирайки се, не само ти се заразяваш от болестта, но я предаваш и на околните.

# 146
Ударих си днес една Инфлувак, 4 валентна, в ХЕИ София. Питах ги за Ваксигрип, казаха ми, че нямало да има повече 3 валентни ваксини. Този сезон щяло да има само Инфлувак.

# 147
Eто какво има във Франция в момента:

https://www.ameli.fr/medecin/sante-prevention/vaccination/vaccin … rippe-saisonniere

https://www.revuepharma.fr/2018/09/vaxigriptetra-est-disponible- … emplace-vaxigrip/

А тук като че ли господа-другарите се подиграват с нас и започват да приличат на циганите от женския пазар! "Ами това е, друго няма! Като не ти харесва, не купувай!" До болка познати реплики.........
Но не се ли сещат, че някои от нас ще предпочетат нищото пред Инфлувак, ако се стигне до такъв "избор"?

Вчера в една аптека на ул."Оборище" ми обещаха, че днес щяло да има Ваксигрип, а в Медея на Плиска казаха, че евентуално в понеделник......Дано......Чудя се дали от ХЕИ лъжат или някои отговорни другари са взели доста пари, за да ограничат избора на хората само до Инфлувак, тоест да не внесат друга ваксина?

# 148
Липсва държавна политика по въпроса, а търговците реално не са длъжни да мислят за благото на народа и внасят каквото се искат. И така сега за всички хора под 18 години няма да има ваксина. В САЩ имат всякакви модели за всички хора, дори имат такава през носа. Но България не може да се сравнява нито със САЩ, нито с Франция, нито с когото и да било. Последни в Европа по абсолютно всички показатели, ето сега дори за хепатит А няма ваксина, а има епидемия, хората във Видин на хемодиализа вече започнаха са умират, накъдето и да погледнеш е все едно и също безхаберие е всеки да се спасява сам.

# 149
  • гр. София
Eто какво има във Франция в момента:

https://www.ameli.fr/medecin/sante-prevention/vaccination/vaccin … rippe-saisonniere

https://www.revuepharma.fr/2018/09/vaxigriptetra-est-disponible- … emplace-vaxigrip/

А тук като че ли господа-другарите се подиграват с нас и започват да приличат на циганите от женския пазар! "Ами това е, друго няма! Като не ти харесва, не купувай!" До болка познати реплики.........
Но не се ли сещат, че някои от нас ще предпочетат нищото пред Инфлувак, ако се стигне до такъв "избор"?

Вчера в една аптека на ул."Оборище" ми обещаха, че днес щяло да има Ваксигрип, а в Медея на Плиска казаха, че евентуално в понеделник......Дано......Чудя се дали от ХЕИ лъжат или някои отговорни другари са взели доста пари, за да ограничат избора на хората само до Инфлувак, тоест да не внесат друга ваксина?

Днес най-накрая взех ваксигрип тетра. Цена 22,50 лв. От една аптека на бул. Хр. Ботев 40. Иначе по другите аптеки казаха, че от понеделник ще я има. Говорих и със Sanofi 029705300, които са вносителят на ваксината. И от там казаха, че от понеделник ще я има.
Ако съм сигурен, че инфлувака е също толкова добра като ваксигрипа никога повече не бих си причинил това чакане. Тази година мързеливците от санофи се оляха с вноса на ваксигрипа.

Общи условия

Активация на акаунт