Фермата 4 - Съединение - тема 3 (24.09. - 30.09.)

• 38 989
  • 815
  •   1
Отговори
# 510
Рада ми опротивява все повече - как така ще дои? Тя фермерка ли е или лукова глава? Ааа-ма-ха! Милена като беше фермер участваше активно в обора, даже без малко да се пребие.

Хареса ми Жоро-Кобейн-а, много хубаво пее. Единствено не харесах натрапеното от предаването разделение - единия огън срещу другия огън - емигрантите милозливо и сърцераздирателно пеят народни песни с леко отнесени, замечтани погледи. Доста от продукцията с тази линия. Аман от "Облаче ле, бяло"! Не разбирам какво целят (освен сеир, разбира се). При мен лично ефектът е обратен - вместо умиление - жива досада. Unamused

А пък на Роман ще му изям секси-чорапките. Joy

Последна редакция: пт, 28 сеп 2018, 10:22 от pip4i

# 511
Георги и на мен започва да ми харесва с всеки следващ епизод.Хареса ми как мръсния мангал като чу за съд, се на*ра и повтаряше "Кога съм те заплашвал"...Не вярвам да се стигне чак до съд, но жалката му реакция ми допадна.
Какво е станало? Снощи не гледах, че актуализирах зимния гардероб. Grinning

# 512
  • тук и там
Ееееее,ами не е едно и също. Единият език е майчин,другия е на средата. И изказването на опосумите относно склонността ни да се претопяваме в средата според мен е много вярно. Аз държа детето ми да е ограмотено и на български, не само на езика, който ползва в училище(не е български).
Зависи и на колко години са децата.И дали са  ходили на училище във БГ ,и други фактори.Предвит това,че започват на 5-6 години училище(синът ми ще е на 5 гд и 7 м ,когато ще тръгне в  "първи клас")-,да се започва едновременното учене на коренно различни азбуки . писане и четене едновременно на двата езика,и ученето им със еднакъв интензитет -си е задача със повишена трудност и обърква децата.На Росица децата не са много големи също.Научават български писмено-на малко по-късен етап обикновено.Не виждам нищо странно и необичайно във това.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2018, 09:22 от Kaisia

# 513
Не става въпрос за успоредно изучаване на две азбуки ( макар, че децата тук от 2-3 клас учат английски и пишат на латиница от 8-9 годишна възраст при все, че за тях това е чужд език), но е срамно българчета да не могат да ползват кирилица до късна възраст ( тийнове, например). Често те никога не се научават да пишат на кирилица. Познавам такива. За мен е пропуск на родителите и да, такива деца ще се претопят бързо.
Не гледах епизода снощи , но на дуела определено ще съм за Ваня. Много по-симпатична ми е.

# 514
Ееееее,ами не е едно и също. Единият език е майчин,другия е на средата. И изказването на опосумите относно склонността ни да се претопяваме в средата според мен е много вярно. Аз държа детето ми да е ограмотено и на български, не само на езика, който ползва в училище(не е български).
Зависи и на колко години са децата.И дали са  ходили на училище във БГ ,и други фактори.Предвит това,че започват на 5-6 години училище(синът ми ще е на 5 гд и 7 м ,когато ще тръгне в  "първи клас")-,да се започва едновременното учене на коренно различни азбуки . писане и четене едновременно на двата езика,и ученето им със еднакъв интензитет -си е задача със повишена трудност и обърква децата.На Росица децата не са много големи също.Научават български писмено-на малко по-късен етап обикновено.Не виждам нищо странно и необичайно във това.
Абсолютно вярно е това.
Внукът ми живее във Франция.Догодина на 5 г и 11 м.  тръгва в първи клас.Слвд 2 години ще го запишат и на българско училище което е в събота
Не става веднага да започне писмено два езика на кирилица и на латиница.Ще стане пълно мазало.
Та и на Роси детето ще научи български/ писмено/ но не беше нужно това снощи.
Трябваше да и се предаде писмото , то е лично, а не да се чете като някаква присъда. 

# 515
Втори дуел, в който все още не съм наясно за кого ще бъда- Нина ме дразни много, но пък Ваня ми е някаква...не мога още да намеря думата.
Смяхме се снощи с тази Хриса, думи нямам...
Дидо се сети, че е редно да се разсъждава трезво, а не тази простотия къде я свършиха...
Определено и Цецо се нарежда в категорията най-противен участник, пфууу…
Абсолютно и крайно грубо ми дойде това, че си позволиха да прочетат нещо лично пред всички- грозно навлизане в нещо много лично...

И ако чуя още веднъж "Облаче ле бяло" ще почна и аз като Иван Joy

# 516
  • London
На мен винаги ми е забавно как българите в България плюят по семействата в чужбина,заради това,че децата им не пишат и четат на български.И парадокса тук е,че тяхните,които си живеят в средата и ходят в български училища са пълни неграмотници и не знаят елементарен правопис като класическото незнам и немога.

Именно, те първо не схващат, че за сметка на техните деца на нашите всичко им се случва на друг език и че не е така просто да мислиш, пишеш, знаеш, говориш..... на 2-3 езика ( защото в повечето случаи те учат и трети западен език в училище ). И изобщо докато не си навън, детето ти не е в чужда среда и не учи на чужд език в училище няма как да коментираш какво било, що било. Не може човек чието дете ще знае туристически английски....я знае, я не да обвинява Росица, че нейното знае, може да пише, разбрах и на български умее да говори, но видиш ли няма да има уменията на неговите, еми няма, защото е навън и друго му трябва, ако се намери във време един ден може и да научи, но това не е належащо.

# 517
  • Някъде там
Абсолютно вярно е това.
Внукът ми живее във Франция.Догодина на 5 г и 11 м.  тръгва в първи клас.Слвд 2 години ще го запишат и на българско училище което е в събота
Не става веднага да започне писмено два езика на кирилица и на латиница.Ще стане пълно мазало.
Та и на Роси детето ще научи български/ писмено/ но не беше нужно това снощи.
Трябваше да и се предаде писмото , то е лично, а не да се чете като някаква присъда. 

На Роси детето и на каква възраст е ?Мислех си,че е по голямо.
Племенницата ми е на 15 години.На 5 и тя не можеше да пише на български,но свободно говореше езика.Също смятам,че е грозно да се чете нещо лично.Предполагам точно това са целяли от продукцията,да подразнят тукашните и са предвиждали тяхната реакция.Нали и психолог участва в подбора?

# 518
  • Пловдив
Аз подкрепям Иван и Андрей и мнението ми за някои българи в чужбина и децата им е същото. Е как може (имам познати от турски произход във фейса), хора, живяли цял живот в България, тех ите родители, бани, дядовци и прародители също, със светско образование, не говорим забулени хора, да си пишат на турски, значи са намерили начин да го научат, а българите, отишли от 3 години в Англия например, да си пишат само на английски, все едно никога не са живели тук. Всичко е да възпитание. Срамота е да не знаят майчиния си език, срамота. Английския/френския /немския ще го научат така или иначе, ролята на родителите е да поддържат рода и езика. Имам приятели, децата да им родени в Англия, живеят там от 15 години и не можеш децата да ги разбереш, че живеят в чужбина. Там са англичани. Тук са си българи. Така си е редно, така и трябва, а  детето къде ще живее в този отворен свят си е съвсем негова работа. Но трябва да знае откъде идва и къде му е корена и да го уважава. Но не беше много момента за този разговор, колкото и да бяха прави продуцентите. Христина не знам как да я коментирам аз, хем ми е жал за нея, хем пък понякога (непрекъснато) е ужасно натоварвща. За Ваня съм на дуела.

# 519
Предполагам,че влизайки във Фермата са подписали разни съгласия и затова прочетоха писмото.

# 520
  • London

От коментарите разбирам,че Георги се е подразнил.Много хора на негово място биха се подразнили и няма нищо осъдително в това.
Мен също би ме подразнило:)

Кое ще те подразни, че на Пенка детето й написало писмо на английски? Само на мен ли ми се струва, че какво става в къщата на Пешо и на какъв език кореспондира с детето си си е работа на Пешо и е абсурдно външен човек да се дразни.

В такъв момент майка чува писмо от детето си.....щастлива, разплакана, емоционална и някой идиот се сеща да зачекне какъв бил езика??? Ами простете, абсурдно и малоумно.

luba_rizova, а не смятате ли, че това какво вие смятате евентуално може да го прилагате във вашият дом и с вашите деца, а хората представете си могат да имат различни от вашите виждания и да възпитават децата си по различен начин? Мен например не ме вълнува вашето дете какво и колко знае, ваша си работа..... схващате ли? Вас е интересно защо нещо ви кара да давате акъл моето и много други какво и как трябвало да говорят и пишат.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2018, 09:49 от La Catrala

# 521
На Роси детето е 8-9 г.Има време ще научи писмен българско.
Писмото беше толкова по детски чисто и наивни, толкова мило с изпращането на превръзката ако мама се нарани. Но го превърнаха в панаир, в другарски съд.

# 522
Добре де, не се ли умори да квалифицираш хората? Всички са идиоти, тъпи,дебили, особено местните. Грозно е, спри се. И Гошо, също като теб, има право на собствено мнение,нали?

Последна редакция: пт, 28 сеп 2018, 09:55 от mrav4ica

# 523
  • London
На Роси детето е 8-9 г.Има време ще научи писмен българско.
Писмото беше толкова по детски чисто и наивни, толкова мило с изпращането на превръзката ако мама се нарани. Но го превърнаха в панаир, в другарски съд.

Дали ще научи или не, си е работа на детето и семейството му. Пак казвам не схващам нахалното вмешателство в чужда къща, да учиш родителя какво трябвало или не да знае неговото дете. Някой да даде акъл на Гошо от емигрантите как да си възпитава детето? Не.... като някоя баба клюкарка е дето ръси мозък без да му е поискан.

# 524
На дуела съм за Ваня. Нина не ми харесва още от първия дуел като реагира като бик на червено на репликата "българи юнаци". И после всичките тези реки от сухи сълзи дето проля... Scream Снощи не се ли тръшкаше пак за нещо, че ходих напред-назад и имам пропуски.
Ваня е доста обрана и неемоционална. Може би затова не се харесва, защото не се набива на очи и изглежда безлична. На мен ми харесва излъчването ѝ, стойката ѝ - като на истински шампион. Снощи докато стоеше права при избора на втори дуелист, все едно беше на почетната стълбичка. Според мен ще отвее Нина, надявам се.

Ах, докато се моткам, вие сте писали, писали... Връщам се да чета.

Дописвам:
1.Не смятам, че беше чааак толкова грубо публичното четене писмото. В крайна сметка, заставайки пред камерите на реалити формат, хората би трябвало да са наясно, че това е краят на "личното им пространство" и се превръщат в публични личности, наблюдавани от милионна аудитория. Няма как хем да искаш да те дават по телевизора, хем да викаш 'не ми пипайте личното пространство'. Зрителите са любопитни и е вярно, че не всички са добронамерени, но смятам, че разкривайки части от личния свят и семействата на участниците, се допълват техните образи и се добива по-ясна представа качествата им.
2. Според мен в семейството на двама българи, живеещи в чужбина е задължително да се говори на български език. Писането и четенето - на по-късен етап, в подходяща възраст, според възможностите на детето. Но говоренето - задължително от най-ранна възраст.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2018, 11:24 от pip4i

Общи условия

Активация на акаунт