Конвектори ADAX - 2

 • 29 390
 • 250
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 4 578
Аз ще купувам трети Адакс, за кухнята, помещенията са ни идентици като кубатура имам два броя ADAX ECONOMIC VP 1125 KT 2500 W
Както и да ги ползвам  300лв. си взимат зимата само те +100лв. за другите уреди. Дали има някакъв по икономичен конвектор?

# 31
 • Добрич
 • Мнения: 5 447
Здравейте! Прочетох тази тема и хвърлих поглед в първата и в коментарите във Фейсбук, на които попаднах. Обмисляме за детската стая да закупим Glamox 2000 W с дигитален термостат. Апартаментът ни е топъл, на среден етаж изцяло със западно изложение, с петкамерна ПВС дограма и хубава изолация. Стаята е около 40 куб. м. и мислим да поставим конвектора под прозореца. Ако сме доволни до края на зимата, живот и здраве, есента ще вземем и за другите стаи.  Разбрах, че конвекторите с дигитален термостат са по-икономични от тези с механичен, т.е. насочила съм се правилно. Вечер и когато детето го няма мисля да оставяме термостата на 20 градуса, а когато детето е у дома на 25. Четох за сметки на ток от 360, 400, 800 лв и взех да се обърквам.  Ясно ми е, че това няма да са суми за едно устройство. Ще ви бъда благодарна ако споделите до колко според вас може да се отрази на разхода, при посочените условия.

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 00:32 от Вела

# 32
 • Мнения: 39 208
Извинявай, но 1 конвектор за стая от 40 квадрата не е  ок.

# 33
 • Добрич
 • Мнения: 5 447
Извинявай, но 1 конвектор за стая от 40 квадрата не е  ок.

Да, ясно ми е. Объркала съм като съм писала, стаята е около 40 куб.м. Поправих се.

# 34
 • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
 • Мнения: 4 327
adax neo wifi 2000w - 2 бр. в новопостроена кооперация, незавършен ап. - само те са вътре (не се живее е него все още, стаите са празни само конвекторите са в тях - няма мебели), среден, тухлен, изолиран, с хубава дограма. Едната стая 17 кв. Другата - 33 кв. Включени денонощно на 20 градуса. Сметка от 15.12 до 16.01 -> 189 лв.
Като живеем там, като се готви, като се включат бойлер, пералня и сушилня ... Наистина може да стига по това време и 400-500 лв ... Но то и сега - квартира с парно и ток - сметката за този период е 260 парно + 80 ток.

# 35
 • Добрич
 • Мнения: 5 447
Почти безобидн@, благодаря за споделеното! Сериозна сума.
 
В магазина ни казаха, че за отоплението на 1 куб.м. са необходими 50 W мощност. Ако това не се съобрази, конвекторът ще работи най-вероятно непрекъснато без да изключва.

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 11:18 от Вела

# 36
 • Мнения: 40 723
 Разбрах, че конвекторите с дигитален термостат са по-икономични от тези с механичен,

А обясниха ли ти защо са по-икономични? Питам, защото аз не се сещам за причина. Топлинното действие на тока се смята по формулата U*I*t.  Т.е. и отоплител с регулатор, и отоплител без регулатор, ще консумират еднакво количество електроенергия за да емитират едно и също количество топлина.
Разликата може да бъде само в това, че единият при зададени 23 градуса ще ги поддържа с точност +/- 0,1 градус, докато другият ще ги поддържа с точност +/1 1 градус.  Да де, ама теб това с какво ти помага? Това е полезно при прецизни процеси, когато ако нагрееш нещо с половин градус повече това е загуба, защото е ненужно. При една стая обаче не е така - ти за ден-два ще си установиш на кое положение на термостата ти е комфортно и ще си го държиш на него. И това е. Пък дреме ти, дали при зададени 23 градуса в стаята няма да е 23,5 градуса Twisted Evil

Има и друго - термостатът е на нагревателя и мери в зоната около него. В стаята обаче разликите в температурата между точки с различна височина и различно положение е от порядъка на градуси. И като при зададени 23 градуса по термостат, в единия ъгъл е 23, в другия 22, при пода, където играе детето, е 21, а на втория етаж на двуетажното легло е 25, теб какво те грее, че имаш термостат с много малка грешка и висока точност?  То е все едно да мериш пясъка в самосвала с точност до грамове, ама после при разтоварване по каросерията остават полепнали килограми. 
Та и с точен, и с неточен термостат все ще имаш период на тестове коя настройка ти харесва.

# 37
 • Добрич
 • Мнения: 5 447
Ето цитат:

Цитат
ADAX България:  Разликата между електронният и механичният, е че механичният е снабден с би-метално реле , което отразява температурната разлика значително по-бавно и му отнема повече време , за да затопли помещението => повече електроенергия се консумира. Този с механичният термостат загравя напълно и изстива докрай, следват неприятни пукания заради температурните разширения на металният корпус. Избягвайте ги.

Цитатът е от тук.

Наши познати от 7 години отопляват детската стая с конвектор ADAX Glamox 2000 W с механичен термостат и са много доволни. Стаята не е голяма /около 15-16 кв. м./, със сменена дограма, но без изолация и смятат, че уредът харчи ток около 50 лв на месец, при настройка 22 градуса. Не го изключвали. Чак толкова икономично, ми е трудно да повярвам.

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 20:15 от Вела

# 38
 • Мнения: 40 723
Цитат
ADAX България:  Разликата между електронният и механичният, е че механичният е снабден с би-метално реле , което отразява температурната разлика значително по-бавно и му отнема повече време , за да затопли помещението => повече електроенергия се консумира. Този с механичният термостат загравя напълно и изстива докрай, следват неприятни пукания заради температурните разширения на металният корпус. Избягвайте ги.

Това червеното е булшит. И двата термостата изключват при достигане на желаната температура, а колко бързо ще бъде достигната тя зависи само от мощността на конвектора и няма нищо общо с термостата. И съвсем не е задължително един механичен термостат да включва чак при пълно изстиване. Може евентуално да има по-широчък хистерезис, но това ще се отрази на точността на контрола на температурата, не и на икономията. И това е така, защото за да има икономия трябва някакси да се избегнат загуби, а загубите при електричеството винаги са свързани с топлина. Точно затова един реотан няма загуби, понеже за него загубите са полезен ефект.
Виж ако вместо термостат имаше контролер, с да кажем поне ПИ-контрол, тогава би се постигнала пълна точност (ама само около конвектора Twisted Evil ) и няма да има щракане и пукане, но до там. Икономия не може да има при нагревателни уреди с нажежаем елемент.

# 39
 • Добрич
 • Мнения: 5 447
Благодаря за включването!
Да, четох, че при някои конвектори се чувало "пукане". И това било при тези с механичен термостат или когато се изключвал и включвал конвекторът - не са мои мнения, преразказвам споделено от потребители. Според някои пукането е пренебрежимо тихо, според други пречело да се спи...
Нямам лични впечатления, поне за сега. Затова писах в темата, за да получа повече информация.

# 40
 • Мнения: 4 578
Пукането не е често и в никакъв случай не е дразнещо, наподобява но не съвсем щракване на копче. Да чува се, дори докато пиша изпука, но не е нещо, което дразни или пречи, а аз съм много чувствителна на шумове. Никога не ме е будил, а спя много леко.

# 41
 • Велико Търново
 • Мнения: 7 700
Писах и преди, но ще напиша и сега - пукането на конвекторите не е събудило/ дразнило/ стреснало или каквото и да е нито мен, нито гостите ми които спали удома. То е толкова тихичко, че изобщо не се чува ако вършиш нещо и едва доловимо ако спиш.

# 42
 • Мнения: 10 748
Нашият понякога доста напористо ди пука, но рядко ме дразни. Интересното е, че в магазина продавачката ни каза, че най-малките и евтини пукали, за това да си вземем по-скъп. Ние взехме по-скъп от други съображения, но да я домъкна ли в нас да чуе как и големия и по-скъп пука 😀😀😀

# 43
 • Мнения: 13 182
Имаме три броя, само един пукаше в началото, вече не издава никакъв звук. От по-скъпите са, сметки до 250 лв. без бойлер.

# 44
 • Мнения: 40 723
Аз бих попитала и какво точно представлява този електронен термостат. Най-вероятно това е някакъв датчик, който подава сигнал към контактор, който пуска и спира конвектора. Е, контакторите също тракат.
Не вярвам термостатът да е снабден със силови полупроводникови ключове, които да комутират 2 киловата. Ако беше така, щеше да е безшумно, ама надали Wink

Общи условия

Активация на акаунт