Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема №2

• 58 163
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
И там разликата е 40% нагоре от посочените. Но пералните са ни 4 кратки и 3 дълги в седмицата, DonJon казва, че пуска една. Той не готви всеки ден, а ние сме основно на газ, фурна примерно 1 път седмично, така че не е от готвенето. Но 2ма човека 1 пералня седмично  newsm78  Сушилнята ни е А+, но лятото не ползваме, а разликата и там е голяма.

# 106
90 лева за периода 25.09/26.10
Климатика е пуснат точно на 25.09 и повече не е спиран+ останалото.

# 107
И там разликата е 40% нагоре от посочените. Но пералните са ни 4 кратки и 3 дълги в седмицата, DonJon казва, че пуска една. Той не готви всеки ден, а ние сме основно на газ, фурна примерно 1 път седмично, така че не е от готвенето. Но 2ма човека 1 пералня седмично  newsm78  Сушилнята ни е А+, но лятото не ползваме, а разликата и там е голяма.
Колко е лятната? И освен пералня, какво друго работи?

# 108
Колко е лятната? И освен пералня, какво друго работи?
Бойлер непрекъснато, къпем се ежедневно 2 възрастни+1дете, като след детето има вода и за мъжа ми. Миялна всеки ден по 1бр. Тв от новите/дето харчат малко/ по 4 ч на ден. РС по 2-3ч на ден. И дребни електроуреди от сорта на сешоар, микровълнова, кафемашина, зарядни и т.н. лятото 75-85 лв.

# 109
Ами не е чак толкова много. Свекър и свекърва ми са двама, котлони на газ, фурна на ток, без миялна и компютър, и плащат около 60 лв. За семейство с дете е съвсем ок 75+.
А DonJon пише, че не готвят, т.е. няма чинии за миялна или на ръка с вода, топлена на ток. Явно не се застояват много вкъщи, храна навън, цялата им лятна сметка е от болйлера реално + хладилник. Има разлика м/у това и нормално ползване на уредите от двойка с деца.

# 110
Летните ми сметки варират от 50 и няколко до 60 и няколко лева. Всичките налични уреди са А с различни плюсове - Бойлер 120л., миялна, пералня, фурна, котлони, хладилник и всички дребни консуматори. Не ползвам сушилня и микровълнова. Готви се всеки ден, но лятото по-малко. Телевизорът е включен нонстоп. Съдомиялната всеки ден, Единият от двата почивни дни и по два, три пъти се пуска. Бойлерът всеки ден, поне половината от времето, когато е включен, е на дневна тарифа. Пералнята всеки ден. Топлим се на пелети.
Зимата сметките ми са от 80 до 100 и нещо.
През зимата се готви повече. Всичко друго си върви в обичайните граници. Четирима сме.

# 111
Може ли да поясните какво имате в предвид под ракета?

Ако въпросът е към мен, говорех за ракетна печка (rocket stove  heater)
нещо като това https://youtu.be/oVoJ14qMvPs

# 112
Ами не е чак толкова много. Свекър и свекърва ми са двама, котлони на газ, фурна на ток, без миялна и компютър, и плащат около 60 лв. За семейство с дете е съвсем ок 75+.
А DonJon пише, че не готвят, т.е. няма чинии за миялна или на ръка с вода, топлена на ток. Явно не се застояват много вкъщи, храна навън, цялата им лятна сметка е от болйлера реално + хладилник. Има разлика м/у това и нормално ползване на уредите от двойка с деца.
Не бе готвим, не се храним навън, заседяваме си се вкъщи, телевизор усилвател музика т.н. Навън се храним 1-2 пъти в седмицата макс. Готви се веднъж и се яде няколко дни + салати всеки ден, ама салатата ток не харчи. Мие се на ръка, няма миялна.
Като се готви, пере и пуска миялна всеки ден, нормално е да са по-високи сметките.

# 113
Мие се на ръка, няма миялна.
Като се готви, пере и пуска миялна всеки ден, нормално е да са по-високи сметките.
А уж на ръка през бойлер много тестове показваха, че е по-скъпо откъм ток отколкото на ръка да се мият. Thinking май хич вече не вярвам на "специалисти". Така като кажат климатика да не се изключва, да де ама когато го изключваме /стига да не е под 0гр. / сме виждали, че сметките за ток са по-ниски. Та не знам кое е вярното. Само не сме пробвали бойлера да изключваме, че то там все не стига водата за къпането и на 3-та.

# 114
Зависи колко са съдовете, ако се пуска полупразна миялна, тогава е неоправдан разходът на ток и на ръка с хладка вода ще е по-евтино, но при всекидневно готвене, тави, тенджери и т.н., според мен миялната е по-евтиният вариант.

За бойлер - зависи от потреблението, за двама, примерно, е по-евтино, ако се спира.

# 115
  • Шумен
В тази история да не се изключва климатик или  конвектор, радиатор, смисълът е, че се поддържа температура с по-редки включвания на уреда. Т.е оттам ти идва спестяването. Защото като се прибереш и го пуснеш вечерта и докато легнеш, той няма да  навакса загубата на температура, изгубена от това, че е бил спрян и ще си стои включен нонстоп, а ти на студено.  А за температура под нулата е абсурд да включваш за няколко часа и да се стоплиш. Като изключим това опираме до субективния фактор на колко студено може да търпи някой и доколко самото жилище е топло поради подобрения и разположение.

# 116
Ако става дума за апартамент, колебанията не са токова големи, става дума за няколко градуса. Иначе за къща, може би да.

# 117
Този месец очаквам рязка промяна нагоре, от както се застуди 2 климатика не се изключват.

# 118
  • Бургас
48 лева Доволна съм!

# 119
  • София
Е, тя, миялната гълта около киловат на цикъл - 12 стотинки в нашия случай, пуска се с отложен старт всяка вечер. Излиза около 3 лева месечно и не е нещо, което да си струва да се взема предвид чак толкова.

Общи условия

Активация на акаунт