Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 039
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
  • Ню Йорк

Иначе, ей това никога няма да го разбера...идва в кабинета ти 120-130 кг-ова жена, с "милион" оплаквания, а ти заключаваш "Нищо ти няма!".   Astonished   Тя така от въздуха е стигнала до затлъстяване....
Е, как после да вярваш на доктори?

И аз също.
Пълно безобразие! Shocked

Мен пък още по-кофти ме посрещнаха в ендокринологията в майчин дом. Приета съм вече и идва лекуващата с още една и си говорят все едно аз не съм в стаята.
-Тази какво да я правим. Тя толкова се е изпуснала, че то какво ли можем да направим.
Аз седя и гледам виновно и уплашено.
-Хайде /от нас да мине/, ще и изпишем Виктоза, ама голям компромис правим. Тук вероятно се окачаква аз да падна на колене и да им целувам краката от благодарност.

Направо имах чуството, че си купувам 20 годишна бричка от Горубляне. Лафовете бяха на същото ниво. И всичкото това представление, за да не им откажеш Виктозата  Sick

# 136
  • София
Галактическа, а ти защо изобщо стоиш и търпиш да те унижават?
Трябваше да се врътнеш и никога повече да не стъпиш там.
Не само че няма никаква полза от тия лекари, а само вреда нанасят.
На Алина са предписали антидепресанти преди години и сега не може да излезе от омагьосания кръг.
Аз съм убедена, че на тях се дължи напълняването ѝ и на психически проблеми, не толкова на храненето.

# 137
Може би не уточних. До припадък едва ли ще стигна. Имам много лека ИР, 56 кг съм и не искам да отслабвам, но го пия най-вече заради поликистоза.
А инсулина като не ям защо трябва да се покачва, не разбирам? Когато имам възможност да обядвам хапвам 1 кисело мляко 3,6% и малко ядки, или консерва риба тон и ябълка по някое време и някак си с това малко ядене(бедно на въглехидрати) не ми върви да пия метформин тогава. Знам, че той се пие когато си ял добре, поне с повече въглехидрати. Пия го от 4 месеца и да си призная не спазвам ограничения, не са ми и казвали да спазвам- хапвам си както преди, т.е и шоколад и плодове, но умерен. Може би малко повече хляб да ям(пълнозърнест) и реално от метформина съм напълняла 2 кг - от 54 на 56 кг.
Въпроса ми беше дали като ям толкова малко на обед(или не ям) е много лошо? В седмицата сигурно 4 пъти пия по 2 табл, а ост 3 пия по 3 табл. 

# 138
Казах, че не съм напълняла от антидепресантите. Отново се повтарям:пия ги от 2005, а напълнях последните 3 години.
Възможно е да пълнея и от критическата и от ИР и от това, че като съм нервна ядях въглехидрати....предимно сладки неща. И да кръвната ми захар скача до 8, когато съм подложена на стрес.

# 139
  • Paris, France
Лошо е нередовното ти хранене. Когато пропуснеш обяд, това не значи, че инсулинът ти не скача (той има "почасови норми" на бликване в кръвта). Когато си гладна и с висок инсулин, следва разък пад на кръвната захар и потенциално припадък.

Това за почасовите норми за пръв път го чувам. Може ли някаква графика? Метформинът не предизвиква хипогликемии извън тежка физическа активност. Точно за това е лекарство №1 за СПКЯ без ИР. То се акумулира в организма с времето и действа и извън времето на хранене. Затова се спира 10-15 дена преди ОГТТ. Когато диабетик спре Метформина  захарта му изведнъж се покачва  значително няколко дни след спирането, защото Метформинът е спрял да  действа. После бавно пада ако диетата е МНКД или има силно увеличение на двигателна активност. На мене ми казаха да го спра като вляза в кетоза и да не го пия изобщо докато съм на безвъглехидратно хранене. Докато пиех, го пиех само с голямо ядене, не със закуски от малко бадеми или чушка със сирене. Зависи и колко е висок инсулинът на старта. При 2-3 пъти над нормата бързо влиза в норма и после диетата го държи нисък.

АнетаДД, от кой тип е твоето СПКЯ и имаш ли микрокисти? Има проблем с храненето и добавките щом си качила тегло. Ако теглото е качено на Метформин, от допълнителни мазнини или въглехидрати може да е отишло в черния дроб и той да се е омазнил. Килата нямат значение. Проблемът не е в количеството изядена храна а в качеството. Ако нямаш ИР, но имаш кисти причината може да е липса на йод. Има тип СПКЯ с липса на йод. И колкото повече йод липсва толкова са по-големи кистите. СПКЯ без ИР е по-добре да се удари с каквото липсва. Моята диагноза беше Нетипичен СПКЯ с ИР. Тук на тези без ИР дават инозитол и фолат първо. Аз си излекувах СПКЯ и от първият месец Метформин и диета нямам никакъв симптом като нередовна или липсваща менструация, болки в ляв яйчник, ПМС въпреки, че вече от поне 3 години не съм на диета. При СПКЯ има липси на магнезий, Вит А, Д3, Б12, фолат, селен йод, понякога бикарбонат и много, много други. Ако искаш да излекуваш СПКЯ трябва да си оправиш витамините и минералите и, ако трябва, да качиш мускулна маса. Може да се наложи и да слабееш удърно. И не е вярно, че СПКЯ не може да се излекува. Може, но не само с Метформин. Добавки пиеш ли?

алиннна, а кортизолът ти как е? Тази захар 8 след ядене ли е или на гладно? Инсулинът ти колко е? Да, и аз мисля, че е свързано с менопауза, обаче не е само това. И на мене гинекологът ми казваше, че след 40-45 метаболизмът се забавял и почвал да липсва прогестерон. Обаче как сега, 3-5 години след диагнозата, не ми липсва прогестерон като пропих магнезий? Как тогава, на няма и 45г, не можех да отслабна и качвах на 1200 калории на ден, а сега, още по-близо до менопауза ям по 1500-2000 и не дебелея? Леки промени са нормални, натрупване на допълнителни 70-80кг не може да са от менопауза, съжалявам. Ако има проблем с кортизол, а не с инсулин НВ може да те разболее сериозно.

# 140
Кортизолът ми е добре. И от серум и от слюнка-нямаше проблеми. Инсулинът ми последно преди месец след някакви вафли-беше 8. Кръвната ми захар 4 пъти е била 8 на гладно, обаче пък след като се нахраня пада на 4. Майка ми има глюкомер и в тях съм правила тези експерименти. Иначе когато ендото ме прати 2 пъти на гладно да я замервам-пак беше 4. И как да го убедя, че имам диабет, като при него резултатите ми излизат нормални.
Днес реших да не пия успокоително и отидох на среща с един директор на училище да уговарям ученици за индивидуални консултации. Лелееее, като се припотих, като се разтреперих, като ми се удебели езика, сърцебиене, едва що не пукнах. Напълно се отчаях. А така искам да ги махам тези антидепресанти.

# 141
  • София
невена, ето графиката и обясненията: https://www.diabetesdaily.com/blog/2014/01/how-does-insulin-work-2/

# 142
  • Милано
Кортизолът ми е добре. И от серум и от слюнка-нямаше проблеми. Инсулинът ми последно преди месец след някакви вафли-беше 8. Кръвната ми захар 4 пъти е била 8 на гладно, обаче пък след като се нахраня пада на 4. Майка ми има глюкомер и в тях съм правила тези експерименти. Иначе когато ендото ме прати 2 пъти на гладно да я замервам-пак беше 4. И как да го убедя, че имам диабет, като при него резултатите ми излизат нормални.
Днес реших да не пия успокоително и отидох на среща с един директор на училище да уговарям ученици за индивидуални консултации. Лелееее, като се припотих, като се разтреперих, като ми се удебели езика, сърцебиене, едва що не пукнах. Напълно се отчаях. А така искам да ги махам тези антидепресанти.
Говорих вчера с моята близка и тя каза,че спирането на антидепресанти е винаги по схема и рязкото спиране само влошава нещата.

# 143
Аз знам, че се спират по схема. И не съм ги спирала. Просто не си пих успокоителното, което пия при нужда и особено като имам срещи, или публични изяви. Ако го пия постоянно към него се пристрастява.

# 144
  • Paris, France
алиннна, недей да си правиш експерименти с махане на антидепресант в работен ден! Пратих ти линкове с добавки, които могат да помогнат. Мама Галя също предложи доста ефективни добавки. Антидепресантите се закача на даден рецептор и замазва липса на някакво друго вещество. Метформинът в началото може да замаже липса на Б12, обаче в дългосрочен план става по-зле. Това е като да имаш счупен прозорец в къщи. Ако живееш в планината, на безлюдно място, лятото, в горещината може и да не забележиш, че е счупен. Но зимата, при сняг и виелици ще умреш от студ ако не го подмениш. Ако сложиш картон, при дъжд и буря къщата може да се наводни. За диво животно не е проблем да разкъса картона и да влезе да те изяде. За да не влизат крадци и животни може да затвориш и заключил вратата към стаята със счупения прозорец. За няколко месеца системата ще работи, но при първия проливен дъжд ще влезе вода и ще ти наводни къщата. След няколко наводнения ще сменяш килими и мебели и в дългосрочен план ще загубиш повече пари и нерви, отколкото ако платиш да се смени прозореца веднага. Нашите антидепресанти, бигваниди и всякакви други лекарства са временни стабилизационен докато възстановим липсващото. Това трябва да направиш ти на първо време - да добавиш витамини, минерали, разни аминокиселини, които, ако ги имаше, нямаше да е нужен антидепресант. Чак след месеци можеш да го намалял и спираш, като ще намаляш в почивен ден, неработни празници или отпуска. Фирмите производители нямат изпитани схеми за намаляване на антидепресанти и спирането им. Доста лекари си чукат главите как да ги спират.

Защо си мерила инсулин след вафла? Ясно е, че нямаш диабет, но понижаването на КЗ говори за ИР. Инсулинът ти на гладно колко е? Инсулин, за да е показателен се мери на ОГТТ със 75гр глюкоза, не след вафла. При тебе, ако има проблем с инсулин и КЗ, е от ИР, хиперинсулинемия, реактивна Хипогликемия, не диабет. Не обясни ли на ендокриноложката, че се съмняваш за хиперинсулинемия, а не за диабет? Ти нямаш диабет, но това не означава, че нямаш хиперинсулинемия или преддиабет. Чернодробните ти хормони в норма ли са?

Киселинността на сутрешната ти урина каква е?

Шарки, мерси. Отивам да се образовам.

# 145
  • София
Аз си взех магнезиев гел и смятам да го приемам през кожата, а не перорално като досега.
Чудя се, всичките тия добавки не ни ли натоварват допълнително черния дроб с разните пълнители, които съдържат?

# 146
Невена, цикъла ми беше редовен, но сега стана по-редовен даже, откъм действието му за пкя съм много доволна. А това леко качване на кг мисля, че е точно защото гледам да хапвам по-добре и стабилно на храненето, когато го пия. Но и преди съм била 56 кг, не е нещо извънредно за мен, така че това не ме притеснява. По-скоро не знам дали това редуване 1 ден да пия 2 таблетки, друг ден 3, е добре? 
Много ми е трудно да съм редовна с обяда, или нямам време, или не съм си взела или пък не ми се яде изобщо.

# 147
Обясних на ендокринологът, че вероятно имам ИР, но той ме прати на множество изследвания и каза, че нямам. Ми не помня колко ми беше инсулинът на гладно. Ама аз не мога да намеря къде си ми пуснала линкове с добавки. Вече съм готова всичко да пия само да се отърва от гадната тревожност и панически атаки. Даже килограмите не ме мъчат толкова. При мен най-лошото е, че имам социална фобия и обикновено тези паники и други подобни ги получавам сред хора и когато изляза на улицата. Когато си защитавах докторската дисертация се засили много тази социална фобия и от тогава нямам отърване. Вкъщи съм добре. Нямам чак такива сериозни изживявания като навън. Да, чернодробните ми са в норма но киселинност не съм мерила. А и сега вече нищо не мога да замеря, защото директорката ми е нова, не е от предишната служба и няма как още от първите дни да ревна да ме пускат по лекари.

# 148
  • Paris, France

На графиката е показано, че закуска, обяд и вечеря са ядени преди пика на инсулина. Храненията са вероятно "нормални" или високо или средно въглехидратни. В моментите след ядене инсулинът рязко се качва и рязко пада. Колко ще се качи и падне и за колко време зависи от статуса на ИЧ, наличие на магнезий, омега 3, К1, Д и много други. При нисковъглехидратно хранене или след определен период глад такива пикове обикновено няма. Тук има сравнение на инсулинови криви след високовъглехидратно и много ниско въглехидратно нахранване.

https://www.ruled.me/the-ketogenic-diet-and-insulin-resistance/

Цялото четиво е интересно. Има и стойности на инсулин с добавена омега 3 и без нея. Тя, сама по себе си сваля нивото на инсулина независимо от начина на хранене.

Това, което исках да кажа е, че след стабилизирането на нисък инсулин през Метформин и НВ диета Метформинът не е особено нужен. В случаи на особено висок инсулин на гладно не може без него, но при слаби хора той пречи черният дроб да се отърве от излишната мастна, ако има такава. При сравнително лека ИР черният дроб, веднъж изпразнен от глюкомер, спира да бълва глюкоза в количествата, в които ги е бълвал преди лекарствената и хранителна намеса. А Метформинът това прави - спира ЧД да бълва глюкоза.

алиннна, не си помниш резултатите от ОГТТ и инсулин, така ли? Иди и го измери на гладно тогава! Поне да знаеш къде си и дали си в правилния път.

За добавки- от доста време повтарям кои са свързани с ИР. На предишна страница, преди 3-4 страници най-много, пуснах линкове за важността на цинка и че депресираните са масово дефицитни. Пуснах и линкове, в които са споменати други добавки като куркумин, за който се смята, че е толкова ефективен, колкото Прозак. Мама Галя спомена за триптофан и още някакви, GABA, май беше. Писахме за мелатонин. За Вит Д отдавна се мели. В слънчевите, бедни държави има доста по-малко депресирани хора. Магнезий за отпускане. Никой не може да ти предложи магическа пръчка. Почваш бавно, плавно и методично да приемаш това, което ти липсва. Което няма как да го знаеш кое е ако не изследваш. Вчера една майка пусна резултатите на дъщеря си. При нея е ясно, че фолат, Б12 и Д не липсват и знае към какво да се насочи. Някои водоразтворима витамини може да се пият редовно и не вредят, но други трябва да се следят. Б12 усложнява депресията и с него трябва да се внимава. Би трябвало да има тема за депресии и тревожност. Потърси я и пиши и там! Там би имало истории на успешно излекувани и спрели лекарствата с обяснения как са го постигнали.

Надебеляване може да е от антидепресантите. Пила си ги доста време, но, както пишеш, възраст, менопауза, допълнителни житейски проблеми са усложнили положението. В смисъл, че са затапвали някакви липси известно време и повече не могат да ги прикрият. Малко като с Метформина.

АнетаДД, цикълът е добре до 2-3 години с Метформин и после вече не. Ти си имаш СПКЯ, но метформинът прикрива разни липси, които имаш, нищо че си слаба. Малко като друга потребителка, "the Catcher ..." и е ника. И тя е слаба и се оказа, че Вит Д и Б12 са и под норма. Използвай времето на Метформин за да си оправиш това, което ти липсва и да можеш да се излекуваш. Което означава да нямаш никакви симптоми на СПКЯ без да пиеш Метформин. Имаш около година.

# 149
  • Ню Йорк
Обясних на ендокринологът, че вероятно имам ИР, но той ме прати на множество изследвания и каза, че нямам. Ми не помня колко ми беше инсулинът на гладно. Ама аз не мога да намеря къде си ми пуснала линкове с добавки. Вече съм готова всичко да пия само да се отърва от гадната тревожност и панически атаки. Даже килограмите не ме мъчат толкова. При мен най-лошото е, че имам социална фобия и обикновено тези паники и други подобни ги получавам сред хора и когато изляза на улицата. Когато си защитавах докторската дисертация се засили много тази социална фобия и от тогава нямам отърване. Вкъщи съм добре. Нямам чак такива сериозни изживявания като навън. Да, чернодробните ми са в норма но киселинност не съм мерила. А и сега вече нищо не мога да замеря, защото директорката ми е нова, не е от предишната служба и няма как още от първите дни да ревна да ме пускат по лекари.

Влизам ти в положението, защото и аз бях 2 години на антидепресанти, но не мисля, че ми помогнаха. При мен основна работа свърши редовните сеанси с психиатър и най-важното - разкарах проблема, който провокира това състояние у мен /благодарна съм, че беше възможно/. 13-14г. вече не съм прибягвала до нищо по-силно от валериан, рядко получавам панически кризи, за целия този период не повече от 4-5, като в повечето случаи са провокирани от здравословен проблем.
Между другото, като пия магнезий и съм доста спокойна, даже прекалено на моменти Wink

Общи условия

Активация на акаунт