Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 060
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Невена, може ли мнение дали трябва да пия още нещо, освен това, което пия сега? Свалила съм 10 кг последните 3 мес, общо 20 за последната година. На режима съм от 3 мес. На 43 год, с леко кръвно (което контролирам добре) и диабет 2 (който смятам да преборя). Освен добавките пия бета блокер, малко метформин и антидепресант. Последните ми изследвания бяха в норма, нямам особени оплаквания.
Та пия:
витамин С, по 500 мгр на ден (заради пикочната киселина, която е на горна граница, но е в норма);
магне В6, 1 табл. дн. (заради екстрасистоли);
В12, по 1000 мкгр 3х седмично (дълго време преди режима не ядях месо и беше доста нисък)
Не съм изследвала вит. Д, но смятам скоро да го направя.
Смяташ ли, че се налага да пия още нещо?  newsm78

# 166
На мен витамин д и в12 са ми в норма. поне тях ги замерих.
Невенче, не си помня ОГТТ, защото бяха забравили да ми замерят инсулина. Сега, обаче скоро няма да мога да си пусна тези изследвания, защото ми е неудобно да искам да излизам от работа. Гледам, че ММ от години пие по 1 супена лъжица куркума на гладно, ама той си е спокоен по принцип, та не знам какъв е ефекта. триптофанът не може да се пие с антидепресанти, защото може да се получи серотонинов синдром. Шлемник пия, магнезий, както споменах-пия, цинк ще си купя, а инозитол да пия ли? Ох ще започна да ям и куркума, ама много ми е гадна на вкус. Ще се опитам да свикна.

# 167
Здравейте,
Включвам се във вашата тема със следните изследвания и моля за коментар
Глюкоза 0 мин 4.77 mmol/l     реф ст-ти 3.60 - 6.10
Глюкоза 60 мин 9.12 mmol/l   реф ст-ти 3.30 - 8.90
Глюкоза 120 мин 7.05 mmol/l реф ст-ти 3.30 - 7.80   
 Insulin о мин  5.27 mU/l         реф ст-ти 2.60 - 25.00     
Insulin 60 мин 112.340 mU/l
Insulin 120 мин 93.45 mU/l     
HOMA ( IR )  1.12 реф ст-ти под 2,5 в норма
Магнезий  1 mmol/l  реф ст-ти 0,7 - 1,2 
 FT3 4.74 pmol/l       реф ст-ти  3.1 - 6.8   
FT4 19.47 pmol/l      реф ст-ти 12.0-22.0   
TSH 0.51 uIU/ml       реф ст-ти 0.27 - 4.2   
TAT 26  IU/ml           реф ст-ти  < 115 
MAT 54  IU/ml          реф ст-ти < 34   
Vitamin B12 394.5  pmol/l реф ст-ти 141 - 489 
Витамин D Тотал 24.8 ng/ml  реф ст-ти  > 30 
Холестерол общ 4.34 mmol/l препоръчителна ст-ст до 5,2
HDL-Cholesterol 1.33 mmol/l  препоръчителна ст-ст над 1,5
Triglyceride  1.65 mmol/l препоръчителна ст-ст до 1,7
На 43 г. съм. 90кг. Опитвам се да сваля килограмите, но много трудно ми се получават нещата.
Ендокринологът ми изписа глюкофаж 500 мгр. 1 табл. вечер. Според вас ще мога ло да се справя и без глюкофажа, само с диета и добавки.
Изписа ми и Вигантол 2 пъти седмично по 8 капки. Аз започнах 3 пъти седмично по 5000 единици.
Пия омега 3, вечерна иглика и витамин С.

# 168
  • Варна
Ох ще започна да ям и куркума, ама много ми е гадна на вкус. Ще се опитам да свикна.

alinnna, има куркума на таблетки под името Куркума или Куркумин , също и чайове само  куркума , комбинация куркума и джинджифил, или куркума и лимон , потърси по "здравословните" магазини или по такива сайтове. Аз пия такъв чай/ куркума с джинджифил/ , донесен ми от Англия, защото вече не насмогвам да пия добавки и витамини, нали някои са несъвместими помежду си и трябва да има времеви интервал между приема им.

# 169
Ама ние вкъщи винаги имаме в огромни количества куркума, защото готвя чест  индийска кухня и, както казах ММ, яде винаги сутрин по 1 супена лъжица куркума с кефир и чия.

# 170
  • Варна
Писа ,че не можеш да понасяш вкуса и миризмата на натуралната , затова ти предложих други варианти, в които не е толкова натрапчива .

# 171
Оф, вече съм готова на всичко, даже и куркума да ям-само да се спася от този ад.....

# 172
  • Paris, France
Невена, може ли мнение дали трябва да пия още нещо, освен това, което пия сега? Свалила съм 10 кг последните 3 мес, общо 20 за последната година. На режима съм от 3 мес. На 43 год, с леко кръвно (което контролирам добре) и диабет 2 (който смятам да преборя). Освен добавките пия бета блокер, малко метформин и антидепресант. Последните ми изследвания бяха в норма, нямам особени оплаквания.
Та пия:
витамин С, по 500 мгр на ден (заради пикочната киселина, която е на горна граница, но е в норма);
магне В6, 1 табл. дн. (заради екстрасистоли);
В12, по 1000 мкгр 3х седмично (дълго време преди режима не ядях месо и беше доста нисък)
Не съм изследвала вит. Д, но смятам скоро да го направя.
Смяташ ли, че се налага да пия още нещо?  newsm78

Смятам. Доста Б витамини са свързани с въглехидратната обмяна - фолат, биотин, рибофлавин, тиамин. Да вземеш някакви коензимирани Б комплекс и да ги пиеш 2-3 пъти седмично.

Омега 3 - трябват ти огромни дози, особено ако ядеш други мазнини. В маслото от дроб на моруна има доста. Там има и Вит А.

витД - започвай веднага. Съотношението на единиците Вит А: Вит Д трябва да е 2:1.

цитрат - цитратите сваля пикочна. Трябва ти, още повече на НВ и високо тегло.

К1 от магданоз. Всеки ден по 2-3 супени лъжици.
 Зелените салати са пълни с ензими. Джинджифил, 3-4 скилидки чесън помагат.
В сайта на Гордън, който се беше излекувал от диабет и се бореше с ИР преди 4-5 години има доста добре обяснено за витамини и минерали. Препоръчвам целия сайт да се изчете. Най-доброто, което съм намерила някога. Само дето не го намирам. Той е бил слаб и отслабването не го излекувало. Започва да изгаря захарта, тичайки на пътека. И до месец се излекува. Е, пил е доста неща и ходи бързо всеки ден. Ти имаш глюкомер и можеш да пробваш. Браво за спорта!

алиннна, спокойно и бавно ще стане.

бамси, при мене беше подобен инсулина, но 190 на 1 час. Глюкозата и тя беше висока. Можеш и без Метформин, но при такава захар и инсулин е по-добре да го пиеш. От 2-3 месеца пиене нищо няма да ти стане. Важно е да разкараш въглехидратите и наситените мазнини. Като се поокопитиш почваш да ходиш, тичаш, скачаш. Омега 3 към останалите мазнини трябва да е 2-3 към едно в началото. И витамин К1 за първа фаза и за да не ти прави бели омега 3. Притеснява ме МАТ над норма. Това не е ли Хашимото?

# 173

бамси, при мене беше подобен инсулина, но 190 на 1 час. Глюкозата и тя беше висока. Можеш и без Метформин, но при такава захар и инсулин е по-добре да го пиеш. От 2-3 месеца пиене нищо няма да ти стане. Важно е да разкараш въглехидратите и наситените мазнини. Като се поокопитиш почваш да ходиш, тичаш, скачаш. Омега 3 към останалите мазнини трябва да е 2-3 към едно в началото. И витамин К1 за първа фаза и за да не ти прави бели омега 3. Притеснява ме МАТ над норма. Това не е ли Хашимото?

Nevena ендокринолога каза, че било малко увеличено и не каза нищо повече, нито за лекарства, нито за някакви други добавки.
Недостига на витамин Д оказва ли влияние на щитовидната жлеза? и на инсулиновата чувствителност?
Като си видях изследванията с толкова нисък витамин Д, започнах веднага  да пия и имах усещането, че ми вляха енергия в тялото.
Колко омега 3 е препоръчително да се пие - например от тези?

# 174
  • Милано
Куркума приемам повече от 3 години в натуралния и вид(на прах).Куркумата е противопоказна  при проблеми със жлъчката.Аз имах цяла торба пясък(по думите на моя лекар)в жлъчката,но реших да рискувам и при последното изследване се откри само една песъчинка..след 2 месеца при следващото изследване ще видя как са нещата..Но е хубаво да се знае тази подробност.

# 175
Куркума приемам повече от 3 години в натуралния и вид(на прах).Куркумата е противопоказна  при проблеми със жлъчката.Аз имах цяла торба пясък(по думите на моя лекар)в жлъчката,но реших да рискувам и при последното изследване се откри само една песъчинка..след 2 месеца при следващото изследване ще видя как са нещата..Но е хубаво да се знае тази подробност.

По колко куркума пиеш?

# 176
Невена,  какво ще рече коензимиран витамин В комплекс. Ако имаш време дай линк към такъв коензимиран витамин В от iherb. Благодаря.

# 177
  • Милано
Куркума приемам повече от 3 години в натуралния и вид(на прах).Куркумата е противопоказна  при проблеми със жлъчката.Аз имах цяла торба пясък(по думите на моя лекар)в жлъчката,но реших да рискувам и при последното изследване се откри само една песъчинка..след 2 месеца при следващото изследване ще видя как са нещата..Но е хубаво да се знае тази подробност.

По колко куркума пиеш?
Започнах с кафенета лъжичка(3-4 месеца)след това не пълна чаена...сега 1 супена лъжица +1/2каф.лъж. черен пипер вечер 1час след последното хранене.

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 15:11 от K.Lera

# 178
  • Sofia
Невена, благодаря!  Hug Омега 3 пия, забравих да ги напиша. Въпреки че напоследък започнаха да ги отричат, че нямало полза от тях. Не знам вече на кое да вярвам. Витамин Д не е ли по-добре да го изследвам първо и ако имам дефицит тогава да пия? Малко ме е страх да пия мастноразтворими витамини без изследване...  newsm78

# 179
  • Милано
Невена, благодаря!  Hug Омега 3 пия, забравих да ги напиша. Въпреки че напоследък започнаха да ги отричат, че нямало полза от тях. Не знам вече на кое да вярвам. Витамин Д не е ли по-добре да го изследвам първо и ако имам дефицит тогава да пия? Малко ме е страх да пия мастноразтворими витамини без изследване...  newsm78
Не съм Невена,но за мастноразтворимите витамини е нужно изследване преди приема(същото мисля и за другият вид витамини).Усмихнат следобед!

Общи условия

Активация на акаунт