Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 149
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
Скрит текст:
Посещението при ендокринолог е задължително. Няма да мине само с диета?
Как се е хранила досега/как се храни по принцип?
Млада е, може да се получат нещата само с диета.
Но все пак, добре е и лекар да си каже мнението.

Не прекалява със сладки и тестени неща, но обича картофи и ориз. Но след като се нахрани казва, че още е гладна. И не се наспива. Спи и като се събуди й се спи и се чувства отпаднала.
При високия инсулин, който поддържа, нормално е да е постоянно гладна.
Картофите и ориза не са добра идея.Ориентирайте се към храни, които не повишават инсулина.
Относно съня, нисък кортизол?Надбъбречна умора?
При тях човек не може сутрин да "отлепи" от възглавницата и му се спи, дори да е спал няколко часа.
Също, спи ли пълноценно?Без прекъсване поне 4-5 часа?Има значение също в колко часа ляга, дали ляга по едно и също време....

# 421
Готови са ми днешните изследвания. Добавих ги в таблицата при останалите.
Скрит текст:

Невена, как мислиш, защо ми се е повишил инсулинът, въпреки че отслабвам и спазвам режим, както и досега? Напоследък съм увеличила дори и физическата активност.

Второто нещо, което не ми харесва, е повишеният отново холестерол, въпреки че съм намалила мазнините доста. Поне триглицеридите са паднали. HDL е 1,21, LDL - 6,75, VLDL - 0,30.

За пръв път от февруари насам имам pH на урината 7. Досега все 5 е било, веднъж беше 6, после пак спадна. Поне за това съм доволна, макар и да не съм сигурна на какво се дължи. Разкарах разтворимото кафе и си купих еспресо машина. От това да е? Всеки ден поне две дълги кафета пия.

Още нещо интересно, в приложението ми показва, че 2 кафета (варено или еспресо) ми дават 30% от дневната доза магнезий. В разтворимото дава, че съдържа само 3% от препоръчителната дневна доза. В резултат на това напоследък почти не пия допълнително магнезий, защото успявам да го докарам до 100% с кафетата и ядките. Дали е вярно това за еспресото?

# 422
  • София
Кафето не вдигаше ли инсулина?

# 423
Не знам, ама толкова ми е вкусно това еспресо, че вече и след обяд пия по едно. И две сутрин. Преди сутрин само пиех. Арабика пия, ако има значение.

А с холестерола не знам какво да правя вече. Мазнини намалявам, движение увеличавам - не ще. Единствената опция да му въздействам ми остана да откажа цигарите. Все се каня, ама май повече не мога да протаквам...

# 424
Аз пак да си кажа....дори и Ансел Кийс, който анатемосва наситените мазнини, признава, че е установил, че холестерола в храната няма отношение към холестерола в кръвта.
Ако черния дроб   синтезира повишени количества холестерол, то за това има друга причина, а не е изяден чрез храната.
Ако човек приема по-големи количества холестерол с храна, то просто черния дроб ще синтезира по-малки количества, за да набави нужния му за деня.

# 425
  • Ню Йорк
Моя холестерол пък един път не е бил висок, винаги си е добре. Няма никакво значение какво ям, въглехидрати, мазнини или комбинация от двете, все си е в едни нива.

Днес се чуствам много по-добре, на 5ти чай от лайка съм Simple Smile  Единствения проблем е, че мога да ям само хлебни изделия, от всичко различно от хляб ме заболява Sad За момента компенсирам с количеството, ям много малко, но няма да изкарам дълго така.

# 426
Аз пак да си кажа....дори и Ансел Кийс, който анатемосва наситените мазнини, признава, че е установил, че холестерола в храната няма отношение към холестерола в кръвта.
Ако черния дроб   синтезира повишени количества холестерол, то за това има друга причина, а не е изяден чрез храната.
Ако човек приема по-големи количества холестерол с храна, то просто черния дроб ще синтезира по-малки количества, за да набави нужния му за деня.
Подозирам аз, че има някаква друга причина. Взех си час за петък за зъболекар, напоследък нещо ме наболява под една коронка, уж с мъртъв зъб. Четох, че и от проблеми със зъбите може да се повиши. Други болести уж нямам, макар че това пушене си е достатъчен тормоз и то за тялото. Много се говори напоследък и за тези хронични, скрити възпаления. Та в тази посока ще търся причините. Някъде явно има проблем и затова се бълва този холестерол.

# 427
Невена, страхотни съвети Flowers Hibiscus
Не успявах да си обясня как на моите килограми и слаби крайници имам ИР.
Вече си дадох отговора, явно някой орган е омазнен. И точно в корема имам леко омазняване, а винаги съм си мислила, че е просто "Ген" и соматотип.

# 428
  • Варна
Само да кажа ,че още съм с вас, но никакво време не ми остава напоследък да се включа. То и няма какво съществено да напиша , на 17-ти ще направя месец , откакто се опитвам да си нагодя някакъв хранителен режим, който да ми пасва на мен.  Интересно, как и с какво  се чистят черен дроб и холестеролни плаки,  като трябва да се свалят много килограми , все още  не ми е ясно.
Почнах да чета и старите теми , доста интересни дискусии е имало.

Бледолилава, поздравления за постигнатото .

Ако има възпаление в тялото, май С реактивен протеин се изследваше  /CRP/ , обаче пак лекар трябва да разчете резултата , защото, ако е повишен, факторите може да са много , а и тютюнопушенето май изкривява резултатите.

А, да, Samt , четох в някоя от старите теми , че си имала високи стойности на АСАТ и АЛАТ в началото и се е наложило да ги понижиш и да си полекуваш черния дроб преди започване на Метформин. Можеш ли да ми кажеш с какво лекарство и след колко време е имало подобрение ?

# 429
  • Варна
Невена, захарта беше само веднъж, когато ми беше страшно лошо, кз ми беше 3.5 и щях да припадна. Знам че няма място в нашето хранене.
А иначе няма как кз след ядене да ми е под 6, при положение, че на гладно е 7-8. Правя каквото мога, спазвам диета, пия метформин, тренирам всеки ден, отслабвам с доста прилично темпо (12 кг за последните 3 мес), но КЗ не пада. Падна мъничко (беше 8 на гладно, сега е 6-7), но толкова.

Извинявам се за 2-та последователни поста , но Савина , да не би метформина да не  е в подходяща доза за теб и затова да не пада КЗ достатъчно? Изследванията ,които правиш, нали са с едновременен прием на хапчетата, тоест не си ги спирала, за да се изследваш ? Значи, те не ти поддържат подходящото ниво. Поне така е според моята логика, след всичко, което съм изчела последния месец. Някои момичета може и да успяват само с хранене да поддържат захарта в определени граници , но на други им трябва и подходящата доза лекарство явно.

# 430
Бледолилава, защо не помислиш за артишок? Твърди се, че е много полезен за черния дроб, а има вероятност от това да и високият холестерол.
И аз съм като тебе - посвалих триглицеридите, но общият холестерол не е мръднал. Все пак добрият за пръв път е в норма, а гадните малко са паднали.
Май и артишок ще пия за проба...

# 431
Бледолилава, холестеролът наистина се вдига не толкова от холестерол в храната. Някакъв възпалителен процес ако има в тялото, тогава се произвежда повече. Т.е. висок холестерол е признак за друг проблем, не проблем сам по себе си предимно. Недобро съотношение между Омега 3 и 6 също може да го влоши, но то пак е свързано с горното. Затова често споменават проблеми по зъбите че може да го завишат, там възпаленията могат да останат останат скрити за някое време.
А и ти нали писа че все още сваляш тегло, по време на отслабване май не са много за гледане резултатите специално за триглицеридите и холестерола?

# 432
  • Милано
Не знам, ама толкова ми е вкусно това еспресо, че вече и след обяд пия по едно. И две сутрин. Преди сутрин само пиех. Арабика пия, ако има значение.

А с холестерола не знам какво да правя вече. Мазнини намалявам, движение увеличавам - не ще. Единствената опция да му въздействам ми остана да откажа цигарите. Все се каня, ама май повече не мога да протаквам...
Аз също пуша...Свалям холестерола с една билкова рецепта, триглицеридите са все на долна граница.

# 433
  • Варна
Бледолилава,имам въпрос по таблицата с резултатите ти, но първо да се включа за лошия ти холестерол ..
На първо място да отбележа, че най-важните ти показатели от общия холестерол - VLDL и Триглицериди са в много добри стойности.
В блога на Chioccolata има статия за Холестерола при ВМ НВХ хранене, пускам линк да си четеш  -
точка 1: https://foodforthoughtbg.blogspot.com/2016/02/blog-post.html

Само за таблицата да питам -за 5дни си постигнала огромен спад в Инсулина на гладно от 47 на 11. Това само с режима ли ? Т.е. без лекарства ?

# 434
Г-ца Д., много болен въпрос, който беше обект на разгорещени и неприятни дискусии преди известно време. Имаше предположения, че не е верен резултата. Без лекарства, с много строг режим и много движение, до изтощение. Като до този момент си похапвах доста въглехидратно, почти всяка вечер две редчета млечен шоколад, през деня, а и вечер - хляб. И не се движех изобщо. Била съм яко задръстена от всякъде, за една седмица глад и усърдно раздвижване намаля инсулинът. То идеята беше да видя дали изобщо ще се повлияе от режим или да почвам хапчета. Затова две изследвания пуснах в такъв кратък интервал. И като видях, че се влияе, реших че ще продължа така.

Сега, не знам какъв е моят случай и защо при едни се получава, при други не. Нямам болни от диабет и в двата рода, с изключение на една прабаба. Нямам уж проблем с щитовидната. Може би просто от храненето, заседнал живот и от наднорменото тегло се е получил при мен проблема и като ги коригирах и даде резултат. При други е по-сложно, ето, няколко човека вече пишат, че не са с наднормено тегло, а са с ИР. В такива случаи очевидно е по-сложно. И трябва да се търсят другаде причините, не само хранене и килограми.

Общи условия

Активация на акаунт