ПЕТИЦИЯ Да спрем Глобалния пакт за миграция!

• 29 176
  • 587
  •   1
Отговори
# 60
И европейците мигрират, ама отиват да работят,  не да паразитират и лежат цял живот на помощи. Не знам някоя държава да се оплаква, че осигурителната й система ще рухне заради прииждащите тълпи европейци.
И целта не е само Европа да се напълни, а и САЩ и Австралия, но те отказаха предвидливо. Сега и Канада е на  ред да се откаже и познайте кой с щедра социална система ще го отнесе.

Не знам къде в този Пакт за миграция е предвидена опция в която държавите да отварят границите си  и да ревизират миграционните си програми с оглед да улеснят достъпа за мигранти, които да паразитират и да лежат цял живот на помощи. Досега никой не я посочи. Поне аз в тази и в съседната тема не видях един цитат, които да аргументира подобна теза, остава да разчитам на собствения си прочит.

# 61
Че да не са луди да го напишат директно?Всички е написано да те омае,  ако не се размислиш какво ще последва.  Приемете цяла Африка и Близкия Изток,  пък те ще са ви много изгодни.

# 62
Че да не са луди да го напишат директно?Всички е написано да те омае,  ако не се размислиш какво ще последва.  Приемете цяла Африка и Близкия Изток,  пък те ще са ви много изгодни.

Тоест има пакт, който не е юридически обвързващ - за разлика от Истанбулската конвенция, например, - в който изрично е посочено, че държавите сами решават каква да им е миграционната политика и няма никакви директни формулировки,  а само такива целящи да омаят. Но трябва да се приема за опасен, защото там някой по принцип ни мисли злото, горе-долу това е за мен същината на възраженията.

ПП Вероятно трябва са се мисли по-усърдно в посока буфери откъм бежански потоци и да се влагат там повече  усилия и средства, за това не споря. Но това според мен е друга тема.

# 63
Не знам къде в този Пакт за миграция е предвидена опция в която държавите да отварят границите си  и да ревизират миграционните си програми с оглед да улеснят достъпа за мигранти, които да паразитират и да лежат цял живот на помощи. Досега никой не я посочи. Поне аз в тази и в съседната тема не видях един цитат, които да аргументира подобна теза, остава да разчитам на собствения си прочит.

И аз разчитам на собствения си прочит на резолюцията на Европейския парламент за "единна позиция" на ЕСССР относно пакта за миграция.

- ЕП призовава държавите — членки на ЕС, да се обединят около единна позиция на ЕС и активно да защитават и придвижват преговорите по важния въпрос за глобалните пактове на ООН за безопасна, организирана и законна миграция и за бежанците;

- ЕП подчертава необходимостта от подобряване на проследяването на изпълнението и на двата глобални пакта в близко бъдеще, особено с оглед на техния незадължителен характер, с цел да се избегнат индивидуални подходи от различните засегнати държави; във връзка с това призовава за внимателен мониторинг чрез установяването на критерии и показатели, когато е целесъобразно; подчертава необходимостта да се гарантира, че структурата на ООН и нейните агенции разполагат с ресурсите, необходими за всяка задача, за която държавите вземат решение да делегират на тях при изпълнението на пактовете и свързаните с тях последващи действия;

Та Vapor от Брюксел пак ще се размятат едни пактове и ще ни начукват канчетата, че не сме единни с позицията на ЕСССР относно пакта и сме длъжни да си споделяме отговорността. Този филм вече сме го гледали и май само Унгария си научи урока, като се отказа от пакта.

# 64
Та Vapor от Брюксел пак ще се размятат едни пактове и ще ни начукват канчетата, че не сме единни с позицията на ЕСССР относно пакта и сме длъжни да си споделяме отговорността. Този филм вече сме го гледали и май само Унгария си научи урока, като се отказа от пакта.

Какво ще казва Брюксел е нещо съвсем отделно. На Брюксел не му трябва Глобален пакт, за да начуква канчета за каквото и да било. Както и Дъблинското споразумение не е плод на глобални договорки, а на наши вътрешноевропейски. Т.е. ако Брюксел иска нещо ново да подписваме помежду си и то е ангажиращо, трябва наистина да се внимава.

# 65
  • София
Добре де, нека оставим за момент засуканата фразеология на официалните документи, дето май наистина са писани от развълнуван комсомолски секретар.  Mr. Green
По същество.
Имаме легална трудова миграция. Някой човек иска да отиде да работи и живее в друга държава. Там имат нужда от него. Договарят се за условията, човекът си изкарва задграничен паспорт и виза, купува си билет за самолет, влак или с каквото там е решил да пътува, и заминава. В страната-приемник той спазва законите и се ползва с всички права, които законодателството на тази държава му предоставя. Ако правата му са нарушени - има си съд, както това се отнася и за всички граждани на тази страна.
Къде и от кого този човек и правата му трябва да бъде защитавани с Глобален пакт за миграцията?
В голямата си част писаниците в този пакт не отговарят на модела, който описах по-горе. Затова пък подозрително много напомнят на един друг модел за миграция, който видяхме преди три години.

Последна редакция: пн, 01 окт 2018, 21:11 от NumLock

# 66
Не твърдя, че някой ни мисли злото, а че мисли как да уреди едни хора да дойдат на готовото, и не го интересува как това ще се отрази на местните. Та не знам дали е опасен пактът, но щом САЩ го отказват, едва ли ще да е полезен за държавите - приемници. И вече го знаем това незадължителното как си го търсят като бащиния.

# 67
Само дето не можете да разберете, че тия улеснения на миграцията не засягат вашите деца, а децата на хора от държави извън ЕС.

Не вярвам наистина някой да разсъждава толкова европо-центристки, за да смята, че Пактът на ООН се прави с единствено и само с цел улеснение на европейците да мигрират. Дори в момента, без пактове, европейците са едва втората по големина група международни мигранти след азиатците. Което е логично при такава разлика в бройката население.
Но според мен е също толкова неоправдано да се смята, че разширяването на възможностите за законна миграция се прави единствено с цел точно Европа да се напълни с неработещи африканци или афганистанци /например/.

Съгласна съм с теб Вейпър. Нито е логично, нито е разумно, но за съжаление е ФАКТ.
Действията на тези същите, които измъдриха пакта, доведоха до небивалото наводнение на Европа с всякаква паплач.
Това са ФАКТИТЕ.
От което следва, че целта е точно това.

Съжалявам, че трябва да ти го кажа, защото високо ценя твоите постове, но в последно време, когато чета коментарите ти за пакта, ми се върти едно сравнение в главата, което ще се опитам да формулирам. Надявам се да не те засегна.

Предполагам повечето са чували за Синдрома на Дон Жуан.
Това са мъже (може и жени), които изпитват нужда да прелъстяват всеки подходящ за сваляне обект. Те не изпитват любов. Важното за тях е да ‘‘получат‘‘ жертвата в леглото си. Дон Жуановците са невероятно изкусни прелъстители и жертвите им винаги са 100% убедени, че става въпрос за Голямата любов. Дори когато на тези жертви им се предоставят необорими факти за истинската природа на прелъстяващия ги.

Хора, които четат и разбират Пакта, и са убедени че той е написан за тяхно добро, ми напомнят на жертва на Дон Жуан, която дори да е чувала, че има такова нещо като ‘‘прелъстена и изоставена‘‘, предпочита да мисли, че нейният случай е Истинска любов.

Затова Вейпър, колкото и добронамерено да звучи всичко и колкото и да ни се иска такова нещо като ПАКТ, който да реши проблемите с миграцията, нека отчетем реалните ФАКТИ.
И те са:
Постоянни лъжи по отношение на мигрантите.
Политика на прикриване на техните престъпления и изстъпления.
Безумното източване на  социалните системи на европейските държави.

Не може да се вярва на многократно доказани лъжци, колкото и да ни се иска обратното.

# 68
Канада е на път да откаже?Лигльото Трюдо дето се просълзява от ''разтърсващите'' истории на араби пред тв камери,дава назад? Thinking

# 69

И аз разчитам на собствения си прочит на резолюцията на Европейския парламент за "единна позиция" на ЕСССР относно пакта за миграция.

- ЕП призовава държавите — членки на ЕС, да се обединят около единна позиция на ЕС и активно да защитават и придвижват преговорите по важния въпрос за глобалните пактове на ООН за безопасна, организирана и законна миграция и за бежанците;

- ЕП подчертава необходимостта от подобряване на проследяването на изпълнението и на двата глобални пакта в близко бъдеще, особено с оглед на техния незадължителен характер, с цел да се избегнат индивидуални подходи от различните засегнати държави; във връзка с това призовава за внимателен мониторинг чрез установяването на критерии и показатели, когато е целесъобразно; подчертава необходимостта да се гарантира, че структурата на ООН и нейните агенции разполагат с ресурсите, необходими за всяка задача, за която държавите вземат решение да делегират на тях при изпълнението на пактовете и свързаните с тях последващи действия;

Ей, Пюър, много добър нос имаш.
Веднага надуши къде е клопката.
Респект!

# 70
Добре де, нека оставим за момент засуканата фразеология на официалните документи, дето май наистина са писани от развълнуван комсомолски секретар.  Mr. Green
По същество.
Имаме легална трудова миграция. Някой човек иска да отиде да работи и живее в друга държава. Там имат нужда от него. Договарят се за условията, човекът си изкарва задграничен паспорт и виза, купува си билет за самолет, влак или с каквото там е решил да пътува, и заминава. В страната-приемник той спазва законите и се ползва с всички права, които законодателството на тази държава му предоставя. Ако правата му са нарушени - има си съд, както това се отнася и за всички граждани на тази страна.
Къде и от кого този човек и правата му трябва да бъде защитавани с Глобален пакт за миграцията?
В голямата си част писаниците в този пакт не отговарят на модела, който описах по-горе. Затова пък подозрително много напомнят на един друг модел за миграция, който видяхме преди три години.

Има и нелегална трудова миграция - хора, работещи на черно, които не ползват никакви права. Обикновено това не са висококвалифицираните специалисти и техните възможности за легална миграция са по-малко, а нуждата им от препитание същата. И именно затова излизат на работодотеля по-евтино, но нелегалността не трябва да бъде поощрявана, а напротив, да се създават легални пътища.
Има и легални мигранти, които са в неравностойно положение спрямо поданиците на страната-приемник. И тук не визирам  ЕС - обаче е факт, че имаме цял куп директиви от сорта на Директива за единното разрешително, за санкциите срещу работодатели, за сезонните работници и т.н., а не сме ратифицирали например Конвенцията за защита на мигрантите работници. Както всъщност май никой  от големите страните-приемници не е я ратифицирал. Не знам дали причината е в това, че тези хора нямат нужда от защита.

Тези, които са измъдрили пакта в случая не са ЕС, затова не мисля, че имат зли намерения конкретно спрямо Европа. Ако след ратифициране на Пакта ЕС реши да приложи свои вътрешни нормативи, свързани с него и налагащи някакви непредвидени в Пакта задължения- тогава има основания за вътрешни пазарлъци и протести. Но от друга страна, ако болшинството в Евросъюза искат по някакъв начин да наложат масов прием на мигранти във всички страни от Съюза, те могат да го направят и без Глобален пакт. Въпреки че на това пък ще пречи единогласието.

# 71
Скрит текст:
По същество.

Има и нелегална трудова миграция - хора, работещи на черно, които не ползват никакви права. Обикновено това не са висококвалифицираните специалисти и техните възможности за легална миграция са по-малко, а нуждата им от препитание същата. И именно затова излизат на работодотеля по-евтино, но нелегалността не трябва да бъде поощрявана, а напротив, да се създават легални пътища.
Има и легални мигранти, които са в неравностойно положение спрямо поданиците на страната-приемник. И тук не визирам  ЕС - обаче е факт, че имаме цял куп директиви от сорта на Директива за единното разрешително, за санкциите срещу работодатели, за сезонните работници и т.н., а не сме ратифицирали например Конвенцията за защита на мигрантите работници. Както всъщност май никой  от големите страните-приемници не е я ратифицирал. Не знам дали причината е в това, че тези хора нямат нужда от защита.

Тези, които са измъдрили пакта в случая не са ЕС, затова не мисля, че имат зли намерения конкретно спрямо Европа. Ако след ратифициране на Пакта ЕС реши да приложи свои вътрешни нормативи, свързани с него и налагащи някакви непредвидени в Пакта задължения- тогава има основания за вътрешни пазарлъци и протести. Но от друга страна, ако болшинството в Евросъюза искат по някакъв начин да наложат масов прием на мигранти във всички страни от Съюза, те могат да го направят и без Глобален пакт. Въпреки че на това пък ще пречи единогласието.

И кой го е измъдрил този пакт всъщност?

Изобщо не могат да направят нищо - примери: Унгария, Полша, Чехия. Точно чрез пакта искат да наложат масов прием на мигранти и в още неопетнените страни, за да станат такива кочини както  Англия, Франция и Германия.

Иначе спор няма, че е прекрасно да се защитят и нелегално работещите, за да не ги експлоатират нечовешки.
Обаче за това не е необходим цял пакт.
Това е все едно да ти пратят бригада от 20 човека в къщи, която да ти отпуши сифона на банята.

Последна редакция: вт, 02 окт 2018, 16:37 от Анонимен

# 72
И кой го е измъдрил този пакт всъщност?

Изобщо не могат да направят нищо - примери: Унгария, Полша, Чехия. Точно чрез пакта искат да наложат масов прием на мигранти както в Англия, Франция и Германия.

Чрез пакта нищо не могат да наложат - възможно е ЕС да го използва за основа, за да поиска да наложи нещо в рамките на ЕС, но както и ти казваш - единогласието ще попречи.

Представителите на Мексико и Швейцария в ООН са оглавявали изработката на Пакта за миграцията.
Комисариатът на ООН за бежанците е оглавявал изработката на Пакта за бежанците.

На базата на НюЙоркската декларация, естествено, която е пазарлък между всички страни.

Иначе спор няма, че е прекрасно да се защитят и нелегално работещите, за да не ги експлоатират нечовешки.
Обаче за това не е необходим цял пакт.
Това е все едно да ти пратят бригада от 20 човека в къщи, която да ти отпуши сифона на банята.

Пактът всъщност не е за нелегално работещите, а по-скоро препоръчва да се създадат повече пътища, за да работят легално. И то в глобален мащаб. Конвенцията за правата на мигрантите-работници всъщност донякъде също е стъпка в тази посока - чрез защита на правата на легалните мигранти-работници да се намалят стимулите за нелегална миграция, но никой не се е забързал да я подписва, а е отпреди доста време.
Поне аз така виждам нещата.

Последна редакция: вт, 02 окт 2018, 16:39 от Vapor

# 73
Вейпър,

на теория може да е така, обаче последните години показаха, че се използуват всякакви средства, за да бъде пречупена волята на отделни страни в ЕО.
Справка: непрекъснатото заплашване, даже изнудване със спиране на Европейски фондове, постоянният вербален тромоз в медиите, оклеветяване и сриване имиджа на страните, посмяли да се опълчат на официалната политика и т.н.

# 74
Вейпър,

на теория може да е така, обаче последните години показаха, че се използуват всякакви средства, за да бъде пречупена волята на отделни страни в ЕО.
Справка: непрекъснатото заплашване, даже изнудване със спиране на Европейски фондове, постоянният вербален тромоз в медиите, оклеветяване и сриване имиджа на страните, посмяли да се опълчат на официалната политика и т.н.

Аз не съм съвсем съгласна. Личното ми виждане е, че по-скоро се върви към някакъв провокиран разкол в ЕС. Защото волята се пречупва много лесно - стига да има желание. Например спират се германските инвестиции в Унгария - сигурна съм, че държавата има механизмите чрез стимули и негласни санкции да постигне такъв резултат, който ще е страхотен удар за Унгария, та дори да й оставят всички Еврофондове. Обаче желание няма - много вербален тормоз, малко действие.

Общи условия

Активация на акаунт