За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 45 617
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
Аз да задам един въпрос, който може би за някои ще се стори елементарен. Възможно ли е в рецепта за кекс, която е с прясно мляко, да го заместя с кисело?
Ако да как стои въпроса с количествата?
И има ли промяна във вкуса или нещо друго?

# 616
  • София
На някои силиконови форми в упътването за употреба препоръчват първият път преди да се използва да се намасли формата, след това вече не. По принцип силиконът не залепва, лесно се вадят печивата от него. Имам такива, които изобщо не съм намаслявала, не лепят.
Нямам упътване, не зная къде е, изхвърли съм го, добре че не спиш все още, благодаря. Леко ще я мазна, щото е първи път. Започвам.  Wink

# 617

Аз да задам един въпрос, който може би за някои ще се стори елементарен. Възможно ли е в рецепта за кекс, която е с прясно мляко, да го заместя с кисело?

rozi4ka222, редовно замествам прясното мляко с айрян, обикновено не ми се намира, защото никой не ще да го пие и купувам само, ако ще правя нещо. Количеството същото. Според мен не се забелязва разлика.

# 618

Заменяла съм го с кисело мляко, приблизително колкото трябва да е прясното. Т.е. ако е 1 ч.ч. прясно слагам около 1 ч.ч. (2 пръста преди да се напълни) и накрая гледам консистенцията да е като класическа кексова и при необходимоат добавям още малко (Съжалявам, не съм добра в обясненията)

# 619
Labrex, mspasov, благодаря ви много момичета. Стана ми ясно, утре ще пробвам и ще покажа в другата тема Kissing Heart

# 620
  • ту тук, ту там
Здравейте!

Искам да направя торта с млечен крем и пандишпанови блатове, но тъй като нямам време да пека блатове, ще опитам с готови (купени). Досега не съм ползвала такива. Въпросът ми е: да сиропирам ли блатовете? За довечера ми трябва тортата и се чудя дали ще има време да попие достатъчно кремът. От друга страна купените блатове ми се струват по-тънички, да не сервирам накрая каша вместо торта, ако сиропирам?! 🤔😊
Какво ще ме постветвате? Hug

# 621
Здравейте, тази нощ вместо да спя, правих туршия, за трета година, не поредна. Чувам че от някои буркани се чува съскаш звук, нормално ли още да излиза въздуха, колко време излиза? Основното ми питане е свързано с друго. Туршията е със сол, захар, оцет (сложих по-малко) и топла вода. Когато изсипвах водата уж беше до ръба и покриваше зеленчуците, а сега сякаш нивото й е паднало.

Така ли да я оставя или да направя нещо, примерно: да отворя бурканите, да загрея водата от тях, която вече е смесена със захар, сол и оцет и пак да ги залея?!

# 622
Здравейте!

Искам да направя торта с млечен крем и пандишпанови блатове, но тъй като нямам време да пека блатове, ще опитам с готови (купени). Досега не съм ползвала такива. Въпросът ми е: да сиропирам ли блатовете? За довечера ми трябва тортата и се чудя дали ще има време да попие достатъчно кремът. От друга страна купените блатове ми се струват по-тънички, да не сервирам накрая каша вместо торта, ако сиропирам?! 🤔😊
Какво ще ме постветвате? Hug

зависи от крема. готови блатове не съм пробвала, но бих ги сиропирала в общия случай /но аз обичам много сочни торти/.

# 623
  • ту тук, ту там
Кремът е млечен - яйца, мляко, брашно/нишесте, ванилия, краве масло.

# 624
Торта с готови блатове аз не сиропирам. Блатовете освен, че са тънки, са много порести и рехави. Бързо попиват всякакъв крем.

# 625
  • ту тук, ту там
Благодаря ти! И моето усещане е същото, но исках някой, който е правил, да ми каже! 😊🤗

# 626
В какви рецепти мога да използвам голямо количество крем  оле на доктор Йоткер? Имам поне десетина броя, само си стоят в шкафа от месец,а не искам да ги хвърлям, храна е.

# 627
В какви рецепти мога да използвам голямо количество крем  оле на доктор Йоткер? Имам поне десетина броя, само си стоят в шкафа от месец,а не искам да ги хвърлям, храна е.
Бисквитени торти или пък направо върху натрошени в чаша бисквити или бишкоти, отгоре стафиди или пресни плодове, лъжичка ром...

# 628
Здравейте - моля за съвет. За първи път правя туршия (парена, медена, по рецепта от форума), но в публикациите не намирам инфо за следното, моля да ми помогнете, ако знаете:
 - къде да държа туршията? имаме сенчест балкон, там добре ли е, или навън е твърде студено вече? На стайна температура?
 - кога е готова принципно една туршия? Кога е твърде рано да се хапва? Ако не я отворя цял месец (аз я претаквам, като обръщам бурканите ту по дъно, ту на капачка), тя дали няма да вкисне съвсем? Как да разбера, ако туршията не е годна за ядене? много ме притеснява ботулизма...

# 629

Направи еклери, сладки - фунийки, при тях използвам от този крем за пълнеж, защото става много бързо.
Харесвам крема на Лабрекс за торти, в който пак можеш да сложиш от него.

Общи условия

Активация на акаунт