МОН - промените продължават (2)

• 59 676
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Вредите са различни за различните видове деца.
Поклон пред всички деца, които са супермотивирани, супер наясно със себе си, със заобикалящия ги свят и реакциите към дразненията на средата, ама какъв процент са те сред 12-13-14 годишните (че и сред възрастните).
Детето ми не се сравнява с никой (нямам заслуга за това, даже ми се иска здравословно да се посравнява с другите от време на време), ама как насилствено му убиха желанието да рисува по рисуване с невъзпитана учителка и как го накараха да намрази всичко свързано с музиката, не е истина. И не е свързано с оценките.

Тези предмети трябва да са с "зачита се", да се кротнат малко учителите и да потърсят вдъхновение в това да запалят децата, а не да си лекуват комплексите.

# 586
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Ezhko, това е отвратително И  обидно! Какви минимални нормативи!?
Тук деца- атлети, представящи държавата на международни състезания не са достойни за заветната шестица, какво да говорим за такива с някакви физически проблеми
Не говоря нито за МОН, нито за оценки, нито за първенства.
Но гимназист/ка, който/която няма ограничаващи заболявания и не може да:
- пробяга за под 20 мин. 3(за момчета)/2(за момичета) км.
- да изплува 50м.
- да направи 20/5 лицеви опори
- да направи 40/20 коремни преси
- да се набере 5 пъти (момчета)/да виси на ръце 30 сек. (момичета)
- да си пипне пръстите на краката с изпънати колена
- да премине 10 км. маршрут в планина (като Родопите) за летен ден
- да направи кълбо напред
е считан/а за физически недееспособен/недееспособна във всяка развита държава.

Скрит текст:
За тези минимални нормативи пиша. Кое им е грозното и обидното?

и физически недееспособните  трябва да се отстрелват?
или е достатъчно да им лепнат табелка (или жълта звезда) с надпис "кашкавал"?

извинете за въпроса, но в кое училище се толерират подобни изказвания?
и детето ли учите да се отнася така със съучениците си или те са само за форумска употреба?

# 587
  • Варна
Ежко, я ми ела на гости да те видим колко си физически свеж и какви нормативи ще ми покриеш, макар и на твоята преклонна възраст, бягайки като дявол от тамян тамън да не си помислим, че нещо ти е кашкавалено. Тук не говорим за минимални нормативи - тях всеки ще ги покрие за тройка. Ако четенето с разбиране ти куца, идеята е до колко е целесъобразно да има нормативи. От цялата работа разбрах, че или си безработен, за да пишеш денонощно, или работиш яваш-яваш. HR не ти ли е задал нормативи, които да изпълниш?

# 588
  • София
Лелеее, като видях 50+ нови отговора и реших, че се е случило нещо голямо и значимо - МОН е променил програмите по чужд език и вече се предвижда С2 по първи език и С1 по втори, отпаднали са двата гимназиални етапа, закрили са Бузема... А вие обсъждате физическото. Joy

Ежко, нормативите, специално за бягане, изобщо не са минимални такива, доста сериозни са си. Казвам го като родител, който не е виждал оценка, различна от 6 по този предмет, при учител, който им къса шортите и пише масово 3 и 4. И често деца, които са активни състезатели не могат да ги покрият. Това по никакъв начин не може да ги вкара в категория "кашкавали" или "физически недееспособни".

# 589
Да не говорим, че за 6ца момичетата трябваше да скачат 1,80 или дори повече.
По високите се справяха, ама тези които са 1,40?
Трябва реформа във физическото. Спомням си как ми оставиха 5 само по този предмет, а по всичко друго - 6, съответно не взимах пълна стипендия.

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 14:11 от EsmeWeatherwax

# 590
Момичета, на този e-mail : priemna@mon.bg. ли се пускат предложения към МОН?( пращала съм писмо и съм получавала отговор, но всичко е изчистено в пощата ми) .

# 591
Момичета, на този e-mail : priemna@mon.bg. ли се пускат предложения към МОН?( пращала съм писмо и съм получавала отговор, но всичко е изчистено в пощата ми) .
Този мейл аз ползвам, но ако е за бележките по някой проект на документ, то към проекта има контакт. Ако е за обсъжданото ФВС: Бележки, становища и предложения по проекта на Заповед могат да бъдат изпращани към дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на e-mail: l.alipieva@mon.bg  до 30.05.2019 включително

# 592
Този мейл аз ползвам, но ако е за бележките по някой проект на документ, то към проекта има контакт. Ако е за обсъжданото ФВС: Бележки, становища и предложения по проекта на Заповед могат да бъдат изпращани към дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на e-mail: l.alipieva@mon.bg  до 30.05.2019 включително

Благодаря, Мария! Във връзка с с обсъжданото ФВС е.

# 593
...закрили са Бузема...
Сакън! Какво ще пишем за резерв в 7ми клас... пак сме на пангара след има няма 4 години! Smiling Imp

# 594
Ежко, я ми ела на гости да те видим колко си физически свеж и какви нормативи ще ми покриеш, макар и на твоята преклонна възраст...
Скрит текст:
За моята преклонна възраст нормативите (взети от същото място) са:
- 400м. бързо ходене за под 3 мин.
- 1.70м скок от място
- да преплувам 50м.
- да мога да премина 10км. за ден в Родопите

Първите две ги изпълнявам въпреки скъсани коленни връзки
Плувам по километър два пъти седмично
Последният ми двудневен преход в Родопите беше на 80км...
ПС последното го препоръчвам на всички.

# 595
  • Русе
Ezhko, до 8 клас с учителката по физическо си късахме нервите, кой колко ще седи и ще гледа другия без да мръдне. Тя да ме кара да направя нещо, аз да седя и да я гледам без да правя нищо. В гимназията не влизах изобщо в часа, щот учителката ми се връзваше и последния час тържествено с още няколко таквиз кат мен "покривахме" нормативи. Имах 5, щот другото ми беше 6. В университета за да не играя физическо се записах на ориентиране. То пък взе че ми хареса и така открих планината и до ден днешен. В планината между другото километрите не се броят, нали знаеш.Така че да си ги МОНът с нормативите нищо не прави. Другаде трябва да е акцентът и не само с физическото. Не да им се изсипват купища факти и материал, и да ги оценяват как ще съумеят да го научат, разберат и правят изводи без последното да е заложено по някакъв начин. Между другото гледам че след обучения разни в училището започнаха да дават много интересни проекти

# 596
Пишем едно и също Амбър. Не вярвам да си ме заподозряла в симпатии към нещо произведено от МОН Simple Smile
Думата ми беше, че като родители, трябва да сме наясно какви са минималните показатели (хайде да не ползвам МОНски термин Simple Smile ) които едно здраво дете следва да може да покрие.
Останалото е заравяне на главата в пясъка.
Скрит текст:
Учили са ме да правя план на похода и да го съгласувам с ПКСС.
И километрите в плана са важни с оглед какво е планирано да се прави, кога и къде. Иначе торба като мене трудно ще мине 40 км. дневно...

# 597
... В планината между другото километрите не се броят, нали знаеш.Така че да си ги МОНът с нормативите нищо не прави. ...
Че има ли норматив в МОН за планинско ходене? Или за плуване? Еха, ако въведат, значи поне децата ще имат часове на чист въздух и в басейн, понеже ще им е зададено по програма! Сега само лапат мухите, пардон - прахоляка от салона и от улицата.
И пишман-туристите знаят, че в планината не се мерят км, а пътят се дава в часове. Обаче няма да се изненадам ако от МОН решат да въведат такъв норматив. Някои от "експертите" им през плет не са виждали това, върху което творят.

# 598
  • Русе
Че има ли норматив в МОН за планинско ходене?
И пишман-туристите знаят, че там не се мерят км, а пътят се дава в часове.
Говоря, за по-важните неща. Иначе ти търсиш нормативи. Аз търся ползи и възпитание в определени качества

# 599
  • София
Сега погледнах предложението за новите нормативи. Моята дъщеря, картотекирана състезателка по фигурно пързаляне, тренираща всеки ден, включително два пъти седмично лека атлетика атлетика, няма никакъв шанс за шестица на нормативите. За 13г. момичета скок дължина за 6 е между 194 и 206см. (дъщеря ми е 140см.); хвърляне на плътна топка (3кг.) е между 616 и 667см. (дъщеря ми е 30кг.). С бягането няма да има проблем ако се съобразят с тези нормативи. Та... Не знам каква е тази физическа дееспособност. Т.е. изводът е, че тя не е достатъчно дееспособна.

Общи условия

Активация на акаунт