Майчинството счетоводно-78

• 47 341
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
А в какъв процент за заплащат болничните, мисля, че 80% май но не съм съвсем сигурна.

# 226
  • София
Здравейте.
Ако се вдигне максималният осигурителен доход от 2019-та, това как ще повлияе при изчисляването на майчинството? При изчисляване на дохода 24 месеца назад какво вземат като база - този за 2018-та година максимален осигурителен доход или този за 2019-та. Нали се смята 90% от брутното (но не повече от 90% от максималния осигурителен доход). Та 90% от кое ще смятат от максималния осигурителен доход за съответната година, в която е получаван доходът ли? Не знам дали много добре обясних какво ми е питането Blush .

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 09:25 от zazu1

# 227
  • София
Приета ли е официално промяната на максималния осигурителен доход?

# 228
  • София
Все още не, доколкото знам, но ми се струва, че има голяма степен на вероятност да я приемат.

# 229
  • Пловдив
А в какъв процент за заплащат болничните, мисля, че 80% май но не съм съвсем сигурна.

Болничните за общо заболяване са на 80 процента,но не повече от нетото ти
Добро утро!
Някой знае ли защо втората част на 45 дневния болничен се изплаща на по-малка сума на работен ден?

Явно си на минималното обезщетението 510 лв.Тогава среднодневното се мени според работните дни в месеца,така че накрая да докара 510 лв

Та 90% от кое ще смятат от максималния осигурителен доход за съответната година, в която е получаван доходът ли?

Е,разбира се.Как иначе?Искаш да ти смятат за 2018,но с доход от 2019 г ли??????????????????Мисли логично.Не е възможно

# 230
  • София
Мисля логично, но не всичко е логично в законите и наредбите, затова питам Wink . Благодаря за отговора.

# 231
  • София
Момичета, на сайта на НОИ виждам справка за издадените болнични и в графа "Дата на постъпване на данните в ЕРБЛРО" виждам датата на издаване на болничния. Има ли къде да проверя на коя дата работодателят е подал болничния ми към НОИ?

# 232
Да на справка за представени документи и изплатени обещетения

# 233
За децките надбавки се звани в социално подпомагане където се подават документи. Вчера разбрах защото и аз ще подавам ноември, че доходът го вдигнали на 500лв за член на семейството.

# 234
  • Пловдив
За децките надбавки се звани в социално подпомагане където се подават документи. Вчера разбрах защото и аз ще подавам ноември, че доходът го вдигнали на 500лв за член на семейството.

Е,че той отдавна е вдигнат на 500 лв,но с едно уточнение.Ако сте между 400 и 500 лв бруто,ще взимаш 80 процента от детските,а не 100 процента

# 235
[[/i]Да ви питам нещо искарах си пик от мой и там влязах да видя на каква сума са ме осигурявали и пише 0 лв, защото съм в майчинство ли пише така.

# 236
  • Пловдив
защото съм в майчинство ли пише така.

Да

# 237
  • София-Младост
Но в декларацията за детските ще впишете сумата, която сте получили като обезщетение...т.нар. майчинство.

# 238
    [iДа, то и да его напиша то им излиза в компютъра [/i][/list]

# 239
    Здравейте, имам малко сложен казус. Дано да има кой да помогне. В продължителен болничен съм от средата на септември. Първият, който е за 14 дни и е предаден на работодателя в средата на септември и досега не ми е изплатен. Получих заплатата си за първата половина от септември. Следващият 30-дневен болничен за октомври също още не ми е изплатен, но за него не се притеснявам, защото знам, че трябва да се изплати малко по-късно този месец. Проблемът обаче е следният: изкарас си ПИК преди ден. Правя справка за подадените болнични и този за септември въобще не ми излиза, в същото време този за октомври излиза в справката и даже пише, че е изплатен на сума, която ми се струва е доста по-малка от това (с поне 100-150 лв.), което реално очкавах да ми бъде изплатено. В същото време ми липсват 3 раб.дни от този болничен. Той обхваща 21 раб.дни, а на сравката сумата ми е изчислена за 18 раб. дни.
    Предлолагам, че знам каква е причината, но моля който разбира повече да се включи, защото това са ми първите болнични в живота и направо се обърках тотално, а и се притесних за бъдещото майчинство, като видях тази сума Grinning
    Предполагам, че работодателят не ми е пратил навреме или въобще не ми е пратил първия болничен за септември, оттам НОИ получават този за октомври и решават, че това ми е първият болничен и затова ми изплащат 3 раб.дни по-малко. Съответно НОИ в изчисляването на дневното ми обещетение за взели и септември месец като последен месец преди настъпване не нетрудоспособността, който обаче ми е платен от работодателя само за първата половина и оттам допълнително пада сумата, която са ми изчислили за превод. Моля да кажете правилно ли разсъждавам и как да процедирам оттук нататък. Притеснявам се, че ще включват септември в изчисленията им и това допълнително ще ми бута сумата и занапред. Вече писах на НОИ за проблема, но отговор никакъв. С работодателя ли да се свържа?

Общи условия

Активация на акаунт