Майчинството счетоводно-78

• 47 372
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Мога ли да ползвам болничен до 6ти месец след това договора ми ще приключи в тази фирма и след това веднага да почна в друга формално? Късно ли е да започна в фирма до края на 6ти месец?

Последна редакция: ср, 28 ное 2018, 13:45 от G.kehaiova

# 421
Здравейте,

ще поискам съвет Wink Знам, че 45-дневния болничен преди термин ми започва от 23-ти януари, но ще имам нужда да си остана по-рано вкъщи. Имам отпуск за 2018 от 23 дни, които бих могла да пусна. А мога да искам и да ползвам болничен от ЖК. Въпросът ми е: как е по-добре да направя от гледна точка на работодател, за мен как е по-добре и от финансова гледна точка също?
Защо питам - защото има разни дискусии в общественото пространство относно "за" и "против" ползването и натрупването на отпуск по време на майчинството. Разбира се, това подлежи на евентуални дискусии още във времето, на гласуване евентуално и т.н Не се знае и дали ме "хване" в заварено положение. Другото, което обмислям е, че приятелка ми сподели, че по-на сметка било да си пусна болничен, който с някаква ставка ще ми увеличал впоследствие майчинството, но не го разбрах добре, а тук има и счетоводители, и експерти, доколкото знам Wink и разчитам на полезен съвет.
Вече съм предупредила, че ще се оттегля по-рано в работата си, но не съм казала от кога като дата и дали ще ползвам натрупаната отпуска или ще бъда в болничен.
Как да си употребя правото на избор според вас?

# 422
  • София-Младост
Това с "болничен и ставка" ...няма баш такова нещо. Ако периодът от който се изчислява болничния си била на по-високо осигуряване, отколкото сега...да, може да повлияе малко. Но пък ти ще получиш по-малко пари, докато си в болничен, отколкото на работа.
Ако този боолничен и/или платен отпуск се ползва през м.01.2019...грам няма да се отрази на обезщетението за бременост и раждане. този януари не влиза в базата за изчисление.
Така, че ако имаш отпуск и работодателя няма против спокойно можеш да си г ползваш. Какво ще измислят след 2години ... никой не знае.

# 423
Това с "болничен и ставка" ...няма баш такова нещо. Ако периодът от който се изчислява болничния си била на по-високо осигуряване, отколкото сега...да, може да повлияе малко. Но пък ти ще получиш по-малко пари, докато си в болничен, отколкото на работа.
Ако този боолничен и/или платен отпуск се ползва през м.01.2019...грам няма да се отрази на обезщетението за бременост и раждане. този януари не влиза в базата за изчисление.
Така, че ако имаш отпуск и работодателя няма против спокойно можеш да си г ползваш. Какво ще измислят след 2години ... никой не знае.
Ясно Simple Smile Благодаря за бързото включване. Иска ми се до края на седмицата да внеса яснота с конкретна дата и пред работодателя си, за да съм "на чисто".

# 424
Здравейте, и аз имам въпрос относно болничен - майчинство.
Терминът ми е на 21.6.2019 г. Не мисля да излизам в дълъг болничен, освен ако докторът не прецени, че се налага.
HR-ката на компанията, в която работя вече 12 години, ме посъветва следното: ако мислиш да излизаш в болничен (по-дълъг от 7-10 дни) и по-рано от 45 дни преди термин, по-добре не се връщай, защото ще ти падне майчинството после.
Примерно, ако се наложи да изляза през февруари за месец, по-добре за мен било да не се върна изобщо.
Така ли е наистина? Все си мислех, че като се върна, пак ще си взимам пълната заплата и така ще ми се покачи средният доход за 2 години назад, но явно не е точно така.

# 425
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Най-обичам съвети от професионалисти...HR-ката счетоводител ли е или е чула нещо по телевизията...

# 426
  • Пловдив
Най-обичам съвети от професионалисти...HR-ката счетоводител ли е или е чула нещо по телевизията...

По-вероятно е да го е чула на пейката пред блока  Joy
по-добре не се връщай, защото ще ти падне майчинството после

Не е вярно

# 427
Ще уточня нещо важно - освен HR тя е и човекът, който се занимава със заплати, болнични, отпуски, майчинства и всякакви документи, свързани с тях.
Благодаря за отзивите.

# 428
Добър ден , искам да ви попитам излязох в 45 дневен болничен изчислявах си от НОИ че трябва да взема 42 лв дневно,но на мен ми е изчислено 36 лв дневно както до сега. В този случай какво мога да направя?

# 429
  • София-Младост
Добър ден , искам да ви попитам излязох в 45 дневен болничен изчислявах си от НОИ че трябва да взема 42 лв дневно,но на мен ми е изчислено 36 лв дневно както досега.В този случай какво мога да направя?
Какво значи "както до сега".
Пишете им мейл с данни и обяснете съмненията ви за неправилно изчислено дневно обещетение.

# 430
Преди този 45 дневен болничен бях в болничен който ми го изплащаха на 80%

# 431
  • София-Младост
Преди този 45 дневен болничен бях в болничен който ми го изплащаха на 80%
Обезщетенията винаги се ограничават от нетното за периода. Така, че ако 36лв. е нетното, няма как да получаваш повече.

# 432
И сега се опитвах да изчисля на ново,но вижте какво ми изписва

# 433
  • София-Младост
Опитай отново...като не ти пречи да им напишеш мейл.

# 434
Благодаря много!

Общи условия

Активация на акаунт