Майчинството счетоводно-78

• 46 933
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
45 дневния болничен, както и обезщетението след това се изчислява на база доходът от 24 месеца назад, тоест обхваща по-дълъг период, не е като обезщетението за общо заболяване

# 436
Здравейте, ако след 2г майчинство и 2м използван платен отпуск, натрупан за 2те години, работодателят ме съкрати (не освободи по взаимно съгласие), знам че имам право да отида на борсата и да получавам 60% от брутното възнаграждение за 24м назад. Това включва ли 2те години майчинство или се гледат 24м преди майчинството. И съответно има ли някакъв праг на обезщетението, което ще получавам от БТ. На база 24м майчинство ми пада доста сумата, затова се зачудих дали има някакъв минимум.

# 437
  • София
Здравейте.
Получих изплатен болничен, но тъй като от много отдавна не съм ползвала, ми е трудно да се ориентирам. Може ли да помоля за малко помощ.
НОИ изплаща 80% от средното брутно възнаграждение 18 месеца назад. В случая, в който това брутно възнаграждение надхвърля максималния осигурителен доход, 80% от максималния осигурителен доход ли се изчислява? После тази сума се дели на броя работни дни в месеца и се умножава по дните болничен, изплатени от НОИ за месеца? Има ли някакви удръжки от тази сума за осигуровки, данъци или не?
Благодаря!

# 438
Здравейте,
предварително казвам, че съм некомпетентна по дадената тема, затова и питам.
На постоянен трудов договор съм от 2015г. до настояще., като през последните 2г. от тях бях управител на фирма и съм осигурявана и на минималната заплата за тази дейност отделно.
Първият ми въпрос е тези години като управител ще се вземат ли предвид за майчинството или само осигуряването по постоянния трудов договор.
Втори въпрос - има ли смисъл и възможно ли е плащане на осигуровки със задна дата на максималния осигурителен праг, с цел да се взема по-високо майчинство?
Благодаря за отделеното време, ако някой реши да сподели мнение.

# 439
  • София-Младост
Управител...на трудов договор, договор за управление и контрол или Сомоосиг. се лице сте била?

Няма вариант за осигуряване със задна дата.

# 440
Имах фирма на която бях управител и се осигурявах всеки месец около 7г. като управител до тази година началото, тъй като фирмата не е действаща вече.
Междувременно бъдейки управител, работих на друго място на което ме осигуряват и до ден днешен.

# 441
  • В полите на Пирин планина
Имах фирма на която бях управител и се осигурявах всеки месец около 7г. като управител до тази година началото, тъй като фирмата не е действаща вече.
Междувременно бъдейки управител, работих на друго място на което ме осигуряват и до ден днешен.

Зависи за този период дали е внасяна вноска за фонд ОЗМ.

# 442
Ако си внасяла вноска за ОЗМ във фирмата, в която си се осигурявала като управител, ще се изчисли и този доход, и доходът от фирмата, в която си работила на втори трудов договор.

# 443
Благодаря!

# 444
  • София
Момичета, дайте идеи - има ли нужда да си възстановявам здравно-осигурителните права преди раждането, при положение, че от 3-4 години не съм осигурявана в България (тук се включват и 10-ина месеца осигуровки в Италия, които не знам дали ще ми ги признаят).
Аз имам ЕООД и смятам евентуално да се осигурявам на някакъв минимум към фирмата... Но струва ли си изобщо?
За самото раждане необходимо ли е да имам здравно-осигурителни права? Раждането се предвижда за април.

# 445
  • Sofia
Необходимо е, ако искаш раждането ти да е безплатно. Прецени кое е по-изгодно - да си платиш раждането или да се платиш осигуровките. Но при раждане никога не се знае какво може да се случи. Може да се наложи по-дълъг престой в болница или операция, което много да ти промени крайната сметка, ако не си осигурена.

# 446
Здравейте. Предварително ме извините, ако зададения от мен  вапрос не е точно за тук. Искам да попитам ако някой от вас е на ясно. На 18 години съм, навършени този октомври. Разбрах че съм  бремена в 3 седмица. Работя на трудов договор от 3 месеца осигоряват ме на 4 часа. И не съм на ясно изобщо с майчинството и подпомагането. Дали изобщо ще имам право на майчинство? И в какъв размер ще е? Ако някой от вас може да ми отговори на вапросите ще съм ви много благодарена. Хубав ден на всичкии!!! Благодаря

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 14:44 от Elena Mitkova

# 447
Здравейте. Не намерих точната тема , затова реших тук да попитам. Интересува ме следното, което не е свързано с мен, а с близка позната и искам да я посъветвам. Иска да започне работа по програма , от бюрото по труда, в някаква държавна институция , но има планове за дете. Въпроса ми е свързан с това, дали при започване на работа по програма може да излезе след 7,8 месеца майчинство? Пак казвам тя не е бременна , но планува, просто да знам да се занимава ли с програми или редовна работа да търси, въпреки, че и там има изпитателен срок.

# 448
Здравейте. Предварително ме извините, ако зададения от мен  вапрос не е точно за тук. Искам да попитам ако някой от вас е на ясно. На 18 години съм, навършени този октомври. Разбрах че съм  бремена в 3 седмица. Работя на трудов договор от 3 месеца осигоряват ме на 4 часа. И не съм на ясно изобщо с майчинството и подпомагането. Дали изобщо ще имам право на майчинство? И в какъв размер ще е? Ако някой от вас може да ми отговори на вапросите ще съм ви много благодарена. Хубав ден на всичкии!!! Благодаря

След като работиш от 3 месеца, нямаш право на майчинство. За да получаваш майчинство трябва да имаш една година трудов стаж, може и да не е при един и същ работодател, също така може и да е с прекъсване, но сумарно трябва да имаш 12 месеца ТС. Ти ги нямаш и няма как да ги натрупаш докато родиш, затова не разчитай на майчинство.

# 449
Здравейте. Не намерих точната тема , затова реших тук да попитам. Интересува ме следното, което не е свързано с мен, а с близка позната и искам да я посъветвам. Иска да започне работа по програма , от бюрото по труда, в някаква държавна институция , но има планове за дете. Въпроса ми е свързан с това, дали при започване на работа по програма може да излезе след 7,8 месеца майчинство? Пак казвам тя не е бременна , но планува, просто да знам да се занимава ли с програми или редовна работа да търси, въпреки, че и там има изпитателен срок.

За да получава майчинство първо трябва да има най-малко 1година трудов стаж. Ако забременее по време на изпитателен срок и работодателя разбере, може да я уволни, като закона не я защитава по никакъв начин. Едва след като премине на постоянен ТД, по закон нямат право да я уволняват и до колкото знам е желателно работодателя да е уведомен писмено.

Общи условия

Активация на акаунт