Майчинството счетоводно-78

• 46 909
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • София-Младост
Изплащането на обезщетенията започва от месеца следващ подаването на декларацията. Ще получавата от 12.2018 до 11.2019 включително.

# 496
Здравейте, имам следното питане. Имам два работодателя при които се водя на 4 часов работен ден. Сега излязох в болничен и виждам, че от единият работодател имам по-голямо обезщетение от другият.  Различна ли е сумата ако бях при един на 8 часа и като изляза майчинство пак ли ще получавам по-малка сума. Примерно ако съм на двете места на по 500 лв отколкото на едно за 1000 лв? Извинявам се ако е объркано, но съм в голяма чуденка, а не знам към кого да се обърна.
Здравей, не. Дохода се събира и от двамата осигурителя. Няма значение дали при един, двама или както в моя случей - трима.  Като ти издават болничен лист трябва да е за всеки от тях отделен. Преводите съответно са колкото са билночните листа, на база осигурителния доход за всеки от осигурителите. Провери дали всеки от осиг. е представил БЛ с ПИК от НОИ

# 497
  • Пловдив
Здравейте!
Следя темата, но не се сещам да съм срещала следния въпрос, ако е задаван много се извинявам, че ще го задам отново.
Днес ми е последния ден от 45-дневния болничен преди раждане, датата на термин ми е 7.12, но като гледам бебето няма намерение да излиза. Утре най-вероятно ще постъпя в болница (не в тази, в която работи следящото ми АГ по ЗК). Знам, че от болницата, в която ще раждам, ще ми издадът болничен за 42 дни от датата на раждане на детето. Въпросът ми е кой трябва да ми издаде болничен за дните, през които преносвам?

# 498
Въпросът ми е кой трябва да ми издаде болничен за дните, през които преносвам?
АГ, който ти следи бременността.

# 499
  • София-Младост
И в добавка, болничен за преносвне ще ти издадат след раждането, тогава ще се знае за колко дни.

# 500
Да, това забравих да го уточня. Също като идеш при личния лекар на детето за третия болничен, трябва да му кажеш, че си преносила. Идеално носи ксерокопия на двата болнични - за раждане и преносването.

# 501
Да, това забравих да го уточня. Също като идеш при личния лекар на детето за третия болничен, трябва да му кажеш, че си преносила. Идеално носи ксерокопия на двата болнични - за раждане и преносването.
И защо да носи болнични като те се записват в ЛАК?

# 502
ЛЛ иска да види кода на диагнозата, а и визуално е по-лесно за преизчисление, когато има преносване. Не казвам, че е задължително, но улеснява повечето лекари, и говоря от опит. Следящата бременността АГ също ме посъветва това и се чудех защо, като отидох за третия болничен го видях.

# 503
Здравейте вече излязох болничен който е 35 дена има ли някъде където мога да изчислят горе долу какво мога да очаквам като превод?

# 504
  • София-Младост
Няма такъв вид, има 45 дни преди термин. В сайта на НОИ има калкулатор, мисля с ПИК се ползва. Може да ползвате и този на страницата на КиК инфо.

# 505
Аз съм в 4 месец ,но зареди усложнения лежах в болница и се налага да остана болничен до края на бременността.

# 506
  • София-Младост
Това тогава е болничен за временна неработоспособност.

# 507
каква е разликата между  45 дневния и другите болнични.

# 508
45-дневния си е вече майчинство и е на 90% от средното възнаграждение за 24 месеца назад, а другите са си съвсем обикновени болнични за временна нетрудоспособност на 80% от средното възнаграждение за период от 18 месеца назад. Дано добре и изчерпателно го обясних Simple Smile))))

# 509
  • София-Младост
Не го обясни правилно, тези проценти се изчисляват от среднодневно брутно възнаграждение за периода, но не могат да бъдат повече от среднодневно нетно обезщетение за същия период.

Общи условия

Активация на акаунт