Майчинството счетоводно-78

• 46 891
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря за поправката Simple Smile , тази важна подробност всеки път я пропускам

# 511
  • Across the Multiverse
Привет, момичета !
Онзи ден попълних ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и ал. 5 от КСО за остатъка до 410 дни и счетоводителката ме накара да звънна в НОИ да питам от коя дата да пиша, че искам да ми се изплаща (въпреки че последният ми болничен е до 21.12 вкл. и съответно трябва да пиша от 22.12, но да не ставали грешки). Звъннах, чаках 10 мин на линията да се свържа, питах, потвърдиха ми, че от 22.12, така и попълних в документите. До тук всичко ОК. Днес счетоводителката ми праща имейл да съм звъннела пак да питам до кога искам да ми се изплаща (последния ден в отпуск), че и това трябвало да се попълни. Аз първо не виждам такова поле в заявлението (да ме ориентирате къде се попълва тази информация), второ не може ли да си го сметна аз (да го сметне тя) и трето нормално ли е според вас тя да ме кара аз да правя тези неща ?

# 512
Здравейте, получавам малка сума всеки месец от доходи от фирма в друга страна членка на ЕС, с която имам подписан договор за работа. Предполагам, че април няма как ми се размине попълването на годишна данъчна декларация за тази сума, но ме интересува дали мога да си увелича майчинството чрез нея или това няма как да стане, защото са ми внасяни вноски по фонд "ОЗМ" само от единия работодател?

# 513
45-дневния си е вече майчинство и е на 90% от средното възнаграждение за 24 месеца назад, а другите са си съвсем обикновени болнични за временна нетрудоспособност на 80% от средното възнаграждение за период от 18 месеца назад. Дано добре и изчерпателно го обясних Simple Smile))))
благодаря, а какво се изисква от мен да направя

# 514
  • София-Младост
45-дневния си е вече майчинство и е на 90% от средното възнаграждение за 24 месеца назад, а другите са си съвсем обикновени болнични за временна нетрудоспособност на 80% от средното възнаграждение за период от 18 месеца назад. Дано добре и изчерпателно го обясних Simple Smile))))
благодаря, а какво се изисква от мен да направя
Да предадете болнични на работодателя, а той от своя страна да го подаде в НОИ.

# 515
значи е пак във вид на болничен

# 516
  • София-Младост
значи е пак във вид на болничен
да, болничен за временна неработоспособност

# 517
Привет, момичета !
Онзи ден попълних ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и ал. 5 от КСО за остатъка до 410 дни и счетоводителката ме накара да звънна в НОИ да питам от коя дата да пиша, че искам да ми се изплаща (въпреки че последният ми болничен е до 21.12 вкл. и съответно трябва да пиша от 22.12, но да не ставали грешки). Звъннах, чаках 10 мин на линията да се свържа, питах, потвърдиха ми, че от 22.12, така и попълних в документите. До тук всичко ОК. Днес счетоводителката ми праща имейл да съм звъннела пак да питам до кога искам да ми се изплаща (последния ден в отпуск), че и това трябвало да се попълни. Аз първо не виждам такова поле в заявлението (да ме ориентирате къде се попълва тази информация), второ не може ли да си го сметна аз (да го сметне тя) и трето нормално ли е според вас тя да ме кара аз да правя тези неща ?

Изчисляване крайната дата на отпуск е работа на счетоводителката. От НОИ не са длъжни. Вие може да си поискате  по-кратък период, а не до 410-я ден.
Не е нормално да Ви кара да правите тези неща.
Такова поле не виждате, защото го няма в ЗД, което попълвате в приложението, което тя подава в НОИ.

# 518
Здравейте, искам да питам през втората година майчинство, ако запиша детето за ясла, но не се върна на работа, а примерно отида да карам някакъв курс или започна неплатен стаж, ще ми се изплаща ли обезщетение?

# 519
  • София-Младост
Нямаш право на отпуск и трябва да уведомиш НОИ, че има промяна в обстоятелствата. Работа, друг вид отпуск или болничен са вариантите, имаш право на половината от обезщетението.

# 520
Привет, момичета !

Ами не е нормално, ама не е и кой знае колко сложно. Аз тези декларации си ги попълвах вкъщи и отидох да им ги занеса. Сама си преброих 410 дни и сметката ми съвпадна с тази, която счетоводителката ми направи като отидох да ги дам без да й казвам, че съм си ги смятала.
Та не виждам какъв й е проблема на тази счетоводителка - или е некадърна или нещо те пробва да си пуснеш по малко дни ли, не разбирам, честно...

# 521
  • София-Младост
Има калкулатори за тези дати. Водещ е термина.

# 522
Искам да попитам ако термина ми е 20.09.2018, родила съм на 23.09.2018 , до кога се падат тези 410 защото ми предстои и аз да попълвам декларация и има голяма вероятност от фирмата да се опитат да ме преметнат нещо тъй като за тях това е честа практика.
Благодаря предварително

# 523
Ами просто си сметки от датата на 45-дневния болничен преди раждане 410 дни.

# 524
  • Across the Multiverse
Има калкулатори за тези дати. Водещ е термина.
Така е, бях забравила (а счетоводителката явно въобще и не знае за съществуването им). Ето един такъв калкулатор :
https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php
Ами не е нормално, ама не е и кой знае колко сложно. Аз тези декларации си ги попълвах вкъщи и отидох да им ги занеса. Сама си преброих 410 дни и сметката ми съвпадна с тази, която счетоводителката ми направи като отидох да ги дам без да й казвам, че съм си ги смятала.
Та не виждам какъв й е проблема на тази счетоводителка - или е некадърна или нещо те пробва да си пуснеш по малко дни ли, не разбирам, честно...
Именно, нищо сложно. Аз също сама си попълних всичко, но както казах, тъй като поле за крайна дата в документите НЯМА, не съм и търсила такава информация. Според мен или е супер незапозната, или крайно мързелива  Rolling Eyes
Благодаря на отзовалите се !

Общи условия

Активация на акаунт