Майчинството счетоводно-78

• 46 886
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Gigito, сега да не излъжа, но по спомен, имаше, защото помня как си написах кой ми е последния ден, така че най-вероятно е имало някакво поле за остатъка до 410 дни, който е до един кога си.
Но като се замисля, то май имаше промени после в тия бланки, та е възможно аз да съм попълвала още като са били старите.

Последна редакция: пн, 10 дек 2018, 00:39 от Анонимен

# 526
Здравейте! Имате ли представа как ще се изплащат болничните за декември? От 23.11 (за ноември получих частта) до 21.12 съм в болничен и отново ли ще се изплащат след изтичане на болничния, или заради празниците по-рано?

# 527
  • Dope Reach
Здравейте, надявам се въпросът ми е в подходящата тема. От 2 седмици съм в болничен, във връзка с рискова бременност. Тъй като съм учител, а почти сигурно предстои увеличаване на учителските заплати през януари, моята също ли ще бъде увеличена или ще остане същата сума? Благодаря!

# 528
Докато сте в болничен, не мисля, че могат да ви я увеличат, т.е. на човек който го няма. Предполагам трябва да се "върнете" дори за 1 ден, за да се отрази промянта.

# 529
Аз друго да питам ,извинявам се ако сте го говорили тези дни .Чух ,че ще платят болничните за декември още този месец ,за да приключат годината.Същото важало и за майчинството ,вярно ли е това?И как ще се случи това ,понеже болничния по принцип го получавам два пъти в месеца ,а сега този месец как ще е ми е интересно и дали изобщо е вярно.

# 530
И  на мен ми попадна статия някъде, че щели да превеждат майчинството на 27-ми или 28-ми декември, но не съм сигурна дали беше достоверен източник.

# 531
Аз друго да питам ,извинявам се ако сте го говорили тези дни .Чух ,че ще платят болничните за декември още този месец ,за да приключат годината.Същото важало и за майчинството ,вярно ли е това?И как ще се случи това ,понеже болничния по принцип го получавам два пъти в месеца ,а сега този месец как ще е ми е интересно и дали изобщо е вярно.
От сайта на НОИ: "Във връзка с предстоящите празнични дни Националният осигурителен институт (НОИ) променя графика за изплащане на обезщетенията за бременност и раждане и отглеждане на малко дете за декември 2018 г.
Вместо в началото на януари 2019 г., всички правоимащи лица ще получат парите по сметките си още на 27 декември тази година."

# 532
  • Across the Multiverse
Gigito, сега да не излъжа, но по спомен, имаше, защото помня как си написах кой ми е последния ден, така че най-вероятно е имало някакво поле за остатъка до 410 дни, който е до един кога си.
Но като се замисля, то май имаше промени после в тия бланки, та е възможно аз да съм попълвала още като са били старите.
В самата декларация, която принтирах от сайта на НОИ и попълвах на ръка, такава графа няма; иначе при подаване на документа в НОИ (нещо, което се прави от счетоводството при нас, а не от всеки служител по отделно) има такова поле. Съответно аз затова й казах на счетоводителката, че това е нейна работа, не моя. С това днес проблема ескалира и бяха разменени остри реплики, но ще си дойдат нещата на мястото  Peace

# 533
Ами не е добре с нервите женицата явно, Satisfied, с такова дребно нещо като не може да се се справи... Извинявам се за офтопика, но не се стърпях. Някои хора просто не стават, за работата, която се предполага, че трябва да вършат.

# 534
  • Далече, далече...
Здравейте, и от мен!  Първо да благодаря на всички знаещи, които помагат тук в темата...Flowers BouquetFlowers Bouquet
Следя темата т.к и аз съм в майчинство, преди няколко поста стана въпрос за 410 -те дни, които се полагат за отглеждане на дете до 1 г. Не съм много запозната с материята, но при проверка се оказа, че при мен са 411 дни, възможно е и аз да бъркам, затова реших да пиша тук. Ето и датите:
Дата на термин: 24.07.2018
Дата на раждане на детето: 25.07.2018
Последният болничен от педиатъра на детето беше до 21.10.2018. В Заявление-декл по чл.50 и 51 от КСО, попълних като начална дата 22.10.2018. Проверката я направих с калкулатор за майчинство и според него 410 дни са до 23.07.2019, а в НОИ периода е 22.10.2018 - 24.07.2019. Сега съм в чуденка, да питам ли счетоводителката или всичко е наред...

# 535
Ами би следвало да е до 23.07. наистина, тъй като се взима предвид термина и 410 дни изтичат деня преди термин на следващата година. Попитайте си счетоводителката за всеки случай.

# 536
Здравейте, до колко дни ще имам превод на майчинство пише,че се обработва статус на плащане.. благодаря Simple Smile

# 537
  • София-Младост
Здравейте, до колко дни ще имам превод на майчинство пише,че се обработва статус на плащане.. благодаря Simple Smile
От 2 до 20....как се отгатват тези неща не знам?!
До 10 работни дни от подаването му в НОИ от работодателя.

# 538
 Здравейте,
В момента съм в майчинство- във втората година и искам да се върна на работа, като се уговорих това да стане първоначално на 4ч работен ден. Как това може да бъде регламентирано в трудовия ми договор - нов ли подписвам на 4ч работен ден, допълнение към настоящи ли, той трябва ли да се прекрати? Имам ли право при същия работодател да сключа втори договор за такива часове и да запазя основния. Какво се случва с обезщетението, което получавам - 1/2 ли се получава до 2г на детето, или има вариант да запазя пълния размер до връщането на пълно работно време. Какво се случва със здравните и социалните ми осигуровки при договор на 4ч (има ли разлика с такъв на пълно работно време). И въобще има ли някакъв специфичен момент при такова преподписване на трудов договор, за който да се внимава?

# 539
  • Бургас
Здравейте, собственик съм на ЕТ и не съм се осигурявала за общо заболяване и майчинство тази година, но имам 12 месеца назад във времето. От 4 февруари трябва да изляза в 45 дневния болничен.  Във фирмата нямам назначени други лица, плащам си все още осигуровки , но не ходя на работа вече. За да получавам майчинство и болничен тези 45 дни, какви гимнастики трябва да направя?

Общи условия

Активация на акаунт