Септемврийски бебета 2018 - Тема 1

• 39 270
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
  • Русе
Нашата бебка снощи беше много зле. Както си стоя кротка до времето за къпане след банята като почнах да я храня беше озверяла мяташе глава хапеше, почваше да яде, дръпне два пъти и после рев... до сега не се беше случвало. Червата издаваха страшни звуци... това ли са коликите? С баткото се изразяваха в зачервяване, рев, ритане с крака, но не съм чувала такива звуци. Около 50 мин трая този ужас, накрая заспа, според мен гладна, но пък спа 3 часа. После стана, цокна пак малко според мен, пак се чуваха тези звуци в червата и заспа. След 2 часа пак се събуди, почна да си мрънка както по принцип, реших да изчакам да видя дали ще заспи, но по едно време повърна и скочих. Беше на една страна, имам ограничител, но нашата си обърнала главата и се дави. Ужасно се уплаших. После се събужда през час. Цока по 5 мин - нищо направо, от време на време изплаква. Дадох и една пипета инфакол /не го харесва много, по принцип и давам колийф/ сякаш се успокои и спа 3 часа. Пръцка и ака 3 4 пъти през нощта. После стана хапна, пак малко и сменихме памперса. Тя се разбуди и почна да си яде ръчичките. Реших да я претегля и да дам пак да яде и да видя колко яде всъщност, че от седмица и половина не съм засичала. Хапна си доволно този път, но от изцедена гърда / чреших, че като са пълни тече много и от това се дави и влиза въздух/ държах я права да се оригне, но нищо. Тъкмо ще я слагам на кантара и тя пак отвори уста, дадох и пак и тя повърна. Ама повечко. Беше останало  само 50 мл в стомахчето. След като я преоблякох пак яде и пак мерих ли мерих. Излиза че яде между 100-120, което реших, че е добре, но ме притесни повръщането. Сега си мисля за тоя рефлукс....
Отделно остава малко време до първата ваксина. Изпитвам лек ужас. С баткото при всяка ваксина всички странични ефекти се проявяваха, беше ужасно. И сега доста се притеснявам ама няма как...

# 136
На мен ми беше обяснено така.

Рефлукс НЕ Е когато детето повръща ВЕДНАГА след ядене. Това е напълно и абсолютно нормално.

Рефлукс Е когато детето повръща 30+ минути СЛЕД ядене.

Моята сладурка повръща понякога около час след храненето. Така решиха да ни пратят за да проверят за рефлукс.

# 137
Ние днес бяхме на фотосесия 😍 Сега трябва да дочакам до другата седмица за снимките, но съм супер доволна от това, което видях Simple Smile Много миличък спомен Simple Smile

На малката й сложиха първата ваксина ( реваксинация срещу Хепатит Б) миналия понеделник. Кофтито беше, че не можеше да я къпем, а тя си чакаше и заспа малко по-късно.

# 138
Мами, на 1 ноември ни е 40 ден. На молитва ще отидем , а питката и събирането може ли да се измести в почивен ден след това? И може ли да е в друга къща не нашата , а на родителите ми?

# 139
Мимка, ако не сте ревностни християни и/или суеверни - всичко е позволено Simple Smile Този ритуал в днешно време е по-скоро за представяне на бебчето на приятелките и чудесен повод да хапнем сладко за сладък живот на бебчо.

# 140
  • Beyond the stars
Мами, на 1 ноември ни е 40 ден. На молитва ще отидем , а питката и събирането може ли да се измести в почивен ден след това? И може ли да е в друга къща не нашата , а на родителите ми?

Аз знам, че се прави в неделята след 40тия ден.

# 141
Аз знам, че се прави преди това и моята е в съботата преди 40-тия ден  😆

# 142
На мен пък попа ми каза когато каквото направите, това е молитва за бебе не е някакъв строг християнски празник, реално бебето още не е християнче защото не е кръстено, та в молитвата не го споменават а споменават родилката, прави се точно на 40 ден, защото се счита, че до тогава родилката се прочиства и не би следвало да стъпва в църква.

Това ми е инфото от нашето попче.

Та е все тази кога ще го направите, както ви е удобно.

Едно време са го правили точно на 40 ден, защото до тогава никой освен родителите не е посещавал бебето.
Пазели го от инфекции, та на 40 ден се струпвали рода до 5 коляно да видят отрочето и така и така цялата тумба била на куп направо правели кръщенетата.
Ние ходихме до църквата и после с питката вкъщи точно на 40 ден.

# 143
Ние вчера бяхме на църква за молитва- точно на 40-ия ден, а днес ще правим погачата. Надявам се някоя приятелка да е по-наясно с обичаите и да дава напътствия Simple Smile аз се притеснявам дали има достатъчно неща за трапезата, че нищо не услях да приготвя сама, но..каквото е.

# 144
Ние направихме погачата на 38ия ден. После молитвата беше точно на 40ия. И моето и неговото име се споменаваха. То май навсякъде различно казват.

# 145
На бебето не би трябвало да се споменава защото не е кръстено още, това бяха точните думи на попа, явно не го спазват всички попове обаче.

# 146
А какво се носи в църквата? Някъде четох за вино и хляб...

# 147
А какво се носи в църквата? Някъде четох за вино и хляб...
Казаха ни каквото решим да занесем няма строго определен обичай за 40 ден според попа де аз не съм наясно.

# 148
  • София
Преди няколко дни ходихме в Германския манастир за нашите 40 дни - самата молитва е кратичка, 5 -10 минути и както е казала Никол, е с цел майката и бебето да се осветят за да могат да влизат вече в църква. Знам за нещо от сорта на това, че майката се води нечиста до 40тия ден след раждането, а едно време са вярвали, че до 40тия ден бебето е между "двата свята". Покрай това молитвата официално отмята тези две неща.
Не сме носили нищо с нас - питка, вино или такива неща. Попът ми каза да взема бебка в ръце и застанах от дясната му страна. Той четеше молитвата, в един момент попита за моето име. Помоли се и за двете ни, помаза нея, поръси ни със светена вода и след всичко ни каза, че в последствие е добре да я кръстим, за да си има поименна молитва вече и за нея.
Като попитах за погачата, понеже нашите 40 се паднаха в сряда и нямаше как да събираме хора в работен ден, той обясни, че погачата реално е българска традиция, няма го в Библията това като обичай, и следователно няма проблем да не е на точния ден, а около него, той лично препоръча след.
Това поне имам аз като информация от нашия поп, но наистина с традицииге често всеки поп или всяка църква прави нещата различно.

# 149
  • Beyond the stars
Deya_Nova го е обяснила подробно. До 40тия ден родилка и бебе се водят "мръсни" от първородния грях, родилката се пречиства и чрез кървенето до тогава.
В църквата 40 е символнлно число и е хубаво да се спази като такова. При нас 40 се пада на Задушница, та ще питам ок ли е да се чете тогава и дали изобщо може.
Питката е изцяло български обичай без връзка с християнската традиция, като много други с езически корен си съществуват паралелно. Рождено наричане е първообраза като питката се е замесвала на място и се е наричала докато се меси - да влезе думата в хляба.
По въпроса преди или след -според логиката на българските ритуали нещата се отбелязват/празнуват след като се случат (за това нямаме момински партита, baby shower и т. н)

Иначе предвид, че българските обичаи във всяка фолклорна област, та дори във всяко различно село се изпълняват по различен начин не мисля, че има строги правила.Особенно пък 21 век - всеки както го усеща.

Общи условия

Активация на акаунт