С какво ви дразнят свекървите - тема 99

• 33 168
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
  • София
...
Нелия, ако във вашето семейство се контролирате за толкова дребни неща, като обадил ли си се на някого, то защо смяташ, че е нормалното за всички семейства. В моето някоя като поеме ангажимент, значи го е поел и няма нужда да се води за ръчичка, че да го свърши.
И и аз да се повторя, ако ми се налагаше да контролирам мъжа ми или той мен за поетите ни при разговор ангажименти, то той нямаше изобщо да ми е мъж. В семейството дори единия да се подразбира или представя като боса, то не е същото като на работа.
Не е към мен, но не мога да го подмина...
Ако във вашето семейство никой не се съобразява с никого, защо смяташ, че и в останалите е нормално да е така?
Аз пък не си представям да не се съобразя и да не уважа празник на някого от семейството ми, приемам за редно да уважа и тези на съпруга си.Rolling Eyes

# 391
  • при късмета
Не визирам уважение, а поемане та ангажимент и изпълнението му. Нищо общо с уважението

# 392
Извинявам се на Салсиша,че се обидих дето не иска свекърви.Но всички сте станали свекърви.Говорите по принцип.И аз искам уважение и внимание,да давам и  да получавам.Не винаги стават нещата.Похвално е да сме добри.
Но не ви ли идва наум в този конкретен случай ,че гаджетата са слушали мама и  рождените дни са били не заедно , а привличане на снахата към свекървата.С цялото ми уважение към вас ,младите ,не вярвах някой да харесва такъв празник-две в едно. И вероятно в дома на свекървата събрани близки роднини-синове и сватове.Което минава докато са гаджета и се опознават.Но всеки млад човек иска други неща-приятели ,непознати на свекървата, пътуване и  други техни идеи ,дори шумно заведение само с напитки.Купон.Който не си представям с върастни.Вечеря горе-долу минава ,но след нея е правило младите да остават сами без да се притесняват като кажат някоя добра дума.Единствена грешка,че не са запознали свекървата с плановете си,но и така тя е дето да отстъпи и да не врещи.
Честно ,прекалявате с уклон към свекървинско виждане на нещата.Дано ви идва наум, че така се започва ефективна намеса в живота на младите срещу която толкова ритате близо сто теми.

# 393
Ама, Боряна, кой е казал, че харесва такива празници две в едно? Казахме само, че като не искаш такъв празник повече, информираш. Ако всяка година съм празнувала рождения си ден с някого, нормално е този някой да очаква, че и тази година ще е така. Още по-нормално е да му звънна и да му кажа, че вече няма да е по този начин и че имам други планове.

# 394
И да се беше обадила предварително яренце, резултатът щеше да е същия. Свекървата иска да продължи не традицията, а да определя правилата. Затова се е тръшнала, само с цел да се наложи. Наясно е какво ще е настроението на великия й празник, наясно е, че ги застрашава с това нощно пътуване, но нищо не е в състояние да я спре. Жалка история. Синът си я знае и затова не е казал. И на мъжете не им е лесно, чудят се на кой бог да служат по-напред.

# 395
И да се беше обадила предварително яренце, резултатът щеше да е същия.
О, щеше да има огромна разлика. Яренцето щеше да си е измило копитцата, т.е. ръцете и сега да е цялата в бяло и свекървата да няма за какво да се заяде с нея.

# 396
  • Варна
Ама мъжът й, меката Мария, пак щеше да е клекнал. Полза никаква.

# 397
  • София
Ох, едвам ви изчетох и не мога да отговоря на всичко, но поне на това, което запомних Grinning

Не сме празнували заедно никога- не съм казвала подобно нещо. Винаги празнувам само и единствено с приятели, дори моите родители не каня. Нито пък е дългогодишна традиция - ще е за трети път, та май не е стереотип, пораждащ очаквания. Simple Smile

Обсъдила съм с ММ- окей беше с предложениетп ми в неделя следобед да се съберем по двата повода заедно. Освен това, те не празнуват много традиционно нито един празник, че това да е проблемът- все вкъщи или в кварталното кръчме (на миналата Бъдни вечер ядохме китайско).

Откакто се оженихме, взех да "съм длъжна" за много неща автоматично.

Огромна част от моя личен проблем е как съм "научена" в моето семейство - майка ми настояваше да отидем на море точно в уикенда на нейния рожден ден (18.08 ), защото ни беше единствената възможност откъм дати/отпуски/хотели и тн.

Неколкократно го подсетих да й се обади. Аз също подозирам, че нарочно е "забравил" - защото винаги намира за какво да му се кара. (Даже имам любим пример- ако не ви се минава на следващата свека, ще ви удостоя с досадата да я разкажа).

Аа, да, а братът живее с мама.

*И то пак стана дълго Grinning

# 398
  • Варна
Давай, разказвай.

# 399
Ами, Яренце, ти си си избрала мекушав екземпляр, на когото му е много удобно така. Той забравил да каже, за да не му се кара мама. На жена му ѝ е жал за него как му се карат на клетичкия. В темата за гладенето си събрала в едно твърдения от сорта "Вече всичката домакинска работа пада върху мен, но съм разпределила задълженията 50/50 и мъжът ми много ми помага, но някои работи не ги върши добре и предпочитам да не ги пипа." Класика сте- ти си го осиновила и сега си въодушевена от новата си роля, която е да си му по-добра майка от майка му, а той от едната майка е минал на другата и идеално минава метър. И докато той минава метър, а ти героически отбраняваш клетия зайко-байко, свекърва ти ще си тика носа където ѝ кефне. Защото нямаш мъж, който да постави границите на собственото си семейство.

# 400
  • София
Да, бе, как пък го измислихте двете че празнували? Въх, пу-пу! Не зная коя свекърва с поне малко здрав разум би искала подобно нещо от снахата, а и коя снаха би се навила...Joy

Не визирам уважение, а поемане та ангажимент и изпълнението му. Нищо общо с уважението
О, много общо има с уважението да си организираш пътуването на нечий празник без да го информираш.

А, маминият нямал нищо против, но не казал въпреки многократните напомняния. Нищо против с предложението й да се съберат в неделя по двата повода, а горката свекърва не разбрала, че ще празнува в неделя, как така се е тръшнала...Rolling Eyes
Ако обичате, тоя казус е за друга тема, не за оплакване от свекървите.

# 401
  • София
Уиш, да, мекушав е- за лошо, понякога за добро. Уравновесява скандалджийчето в мен. Но в никакъв случай не му е удобно- изключително често се раздава на много фронтове и накрая всички недоволни.

High speed, сууупер накратко и само и единствено факти- изводите за вас:
- лятото баща му имаше период, в който кожата на ръцете му беше доста напукана (до рани) и не можеше да пипне нищо. В момента, в който разбрахме, ММ веднага предложи помощта си с каквото и когато е нужно - само да кажат - все пак, живеят в къща с двор и иска повече подръжка.
- четвъртък след работа отиде да помага, прибра се по нощите, а петък пътуваме пак нанякъде уикенда, което им беше известно.
- неделя се прибрахме късно, а в понеделник вечерта отново последва телефонен скандал от мама (цитирам) "Защо не се обади да попиташ дали нямаме нужда от помощ?"

Още малко факти:
- живеем на около 20км от тях. В час пик след работа пътят му до там е около час. Новодомци - в нашия апартамент доста неща чакаха на него. Никога не са ни попитали дали имаме нужда от нещо (и слава богу).
- братът живее при маминка, по цял ден лежи на дивана с компютъра и само му се принася и отнася. На 24 е.

# 402
  • MI
Яренце, ще ти кажа с какво впечатление останах от предната тема, а сега само го затвърждаваш. От една страна прекалено жалиш мъжа си, а от друга прекалено го командваш и го тратираш като малко дете. Пусни малко каишката и му давай да поема отговорности, така няма и да е горкия като нещо се издъни, а ще осъзнае че е негова вина и може да порастне. А свекървата се държи така защото той не поставя граници и ти го знаеш. Най-лошото е, че той гледа на теб като на втора мама, а не като на жена, към която е поел голям ангажимент - да градите семейство.

Само да питам, като си го знаеш защо не звънна директно ти вместо да напомняш 100 пъти?

П.с. ясно че не са празнували заедно, ходили за на РД на свекървата.

# 403
Яренце, много сладко дете си, затова и аз ще те посъветвам да се замислиш над това:
Най-лошото е, че той гледа на теб като на втора мама, а не като на жена, към която е поел голям ангажимент - да градите семейство.
Съмнявам се, че сега ще се съгласиш, ама все пак, не му ставай майка.

# 404
  • София
По абсолютно никакъв начин не гледа на мен като на майка си (сакън!) Smiley И съм далеч от мисълта да го дундуркам (което все пак не изключва елементарната съпружеска грижа един за друг)- други качества/недостатъци говорят у мен, и със сигурност не майчински, и със сигурност не породени от мисъл за него, а от собствения ми егоизъм Simple Smile

С баща-болезнен педант/перфекционист, отраснах същия Монк- ужасявам се колко приличам на него и все на принципа "Ако искаш нещо- свърши си го сам".

Опитвам се да "делегирам"- това е и причината да го помоля да звънне на майка си като част от организацията.

Общи условия

Активация на акаунт