Отговори
# 435
Аз моя чугунен тиган го мия и с веро вече. Нищо му няма, най-много да се наложи пак да се "изпече" с малко мазнина. Хич не обичам да ми се смесват миризмите. Ако е готвено месо в него, след това няма как да правя палачинки примерно... Обаче ми забраниха Laughing преди време да си пека кестени в него и ми се иска да си купя тиган само за тази цел. Thinking Та кой е най-евтиният тиган от суров чугун?

Дръжката на моята тенджера ме изненада, защото хич и не бях забелязала, че има 2 варианта дръжки. ooooh!В промоцията не си спомням каква е била. Чуден заблеян клиент съм. Crazy На мен само на вид не ми харесва пластмасовата, иначе реално не ми пречи. А да, и избягвам да купувам пластмаса доколкото мога.

# 436
  • Пловдив
Фиффи , първо сварявам ушите в тенджера под налягане за 12-15 мин. , след това ги потапям само в горещо прясно мляко, оставям ги да се изцедят и ги овкусявам със сол, черен пипер, малко соев сос и пека Simple Smile

П.С Аз заврях малко вода в моя тиган и с една дървена лъжица го изтърках, после с една гъба с грапавото го потърках и малко взе да сивее отдолу. Това означава ли, че съм свалила сезонирания слой?
Намазах го с много малко мазнина и го изпекох във фурната. Получи се това на снимките. Добре ли е, трябва ли са ме притеснява нещо?

# 437
Идеално е ивка, добре си го направила!
Синьо, на Торнвалд шмиеде съм виждала суров чугун на добри цени.
Аз съм пекла кестени на тиган, на оребрения, но станаха твърди.
Сигурно и за кестените си има по-специална технология.

# 438
Mirella Nova, мерси, ще ги погледна тези.

За кестените – ние си събираме есента, мием ги, цепваме ги и ги слагаме във фризера. След това като ми се доядат ги мятам (мятах) директно както са си замразени в нагорещения тиган и ги пека на силно под капак. Стават за нула време, не изсъхват и имат загар като от истински грил. Важното е да се разтръскват от време на време, за да не изгори само едната страна. И става дума за кестени с нормален размер, не за такива огромни, каквито продават в някои магазини (май най-често италиански).

# 439
  • Варна
Чугун с бяло емайлово покритие, срещу чугун с матово черно емайлово покритие. И не.. нещата не са манипулирани, всичко се вижда в кадрите.

https://www.youtube.com/watch?v=edm4V2Tg8fE

Апропо, тенджерките LAVA са едно към едно с тази с черен емайл вътре.

# 440
Чугун с бяло емайлово покритие, срещу чугун с матово черно емайлово покритие. И не.. нещата не са манипулирани, всичко се вижда в кадрите.

https://www.youtube.com/watch?v=edm4V2Tg8fE

Апропо, тенджерките LAVA са едно към едно с тази с черен емайл вътре.

Имах тенджера на Стауб с тъмен емайл, а сега имам на Крюзе със светъл емайл.

И не...Няма място за сравнение.
Стауб е пълен боклук - след няколко месеца падна тъмният емал в средата на дъното. Чистеше се трудно и вкусът не беше така добър както при Крюзе.

# 441
  • Балчик
Само мен ли ме заболя сърцето, като гледах как бъркоти с тая метална лъжица в тенджетата? Grinning

# 442
  • Пловдив
Аз защо не мога да отворя клипа ? 🤔
Мале, момичета, ами аз съм изпекла тигана наобратно ... вместо с дъното нагоре, аз го сложих наобратно, пекох го от вътрешната страна.... олеее, са не си прецаках тигана сега ???
Извинявам се, че ви досаждам, ама докато му свикна на този чугун, ще има да се претрисам ...

# 443
Аз имам на Крюзе и тъмен и светъл емайл. Много по-трудно ми е да изчистя тъмния емайл. Лудо търкане започва, но определено тъмният емайл е по-здрав. За разлика в готвенето не мога да кажа.

Ивка, нищо му няма.

# 444
  • София
Само мен ли ме заболя сърцето, като гледах как бъркоти с тая метална лъжица в тенджетата? Grinning
При подобна гледка мен винаги ме боли.

# 445
  • Варна

Нищо ѝ няма на тенджерата. Grinning  Моята още беше нова, когато изтърпя жестоко стъргане, ръчкане, търкане, киснене с оцет и сода, и каквото още се сетите, за да отделя здраво залепналия хляб, който пекох в нея. Така се бях вбесила, че си рекох "ако тази тенджера изтърпи всичко това и е отново във функционално състояние, то наистина я обявявам за вечна!" Е, обявих я! Беше си като нова.

# 446
tita_klrv с какъв емайл е тенджерата? Моят мъж, без да ме пита, бъркал с метална лъжица в едната ми тенджера със светъл емайл и след това ми останаха две драскотини.

# 447
  • Варна
tita_klrv с какъв емайл е тенджерата? Моят мъж, без да ме пита, бъркал с метална лъжица в едната ми тенджера със светъл емайл и след това ми останаха две драскотини.

Черен е, на LAVA. Нямам чугун със светло покритие вътре.

# 448
Това обяснява липсата на последици след бъркане с метал.

# 449
Mirella Nova, мерси, ще ги погледна тези.

За кестените – ние си събираме есента, мием ги, цепваме ги и ги слагаме във фризера. След това като ми се доядат ги мятам (мятах) директно както са си замразени в нагорещения тиган и ги пека на силно под капак. Стават за нула време, не изсъхват и имат загар като от истински грил. Важното е да се разтръскват от време на време, за да не изгори само едната страна. И става дума за кестени с нормален размер, не за такива огромни, каквито продават в някои магазини (май най-често италиански).

Синьо,
благодаря много за обяснението!

Видях в Лидъл днес кестени, някои път ще взема пак да пробвам и ще ги направя както пишеш -под капак. Аз ги пекох на грил тиган, не съм ги цепвала, абе пълен аматьор...Обаче ще се пробвам пак.

Скрит текст:
за тази тенджера мисля,че ще може. Тя е от същия материал отвътре както е тигана ми. В него запържвам ,пека -като само съм го намазала с олио . За светлия емайл ,колежките чугунки, които го имат по-отдавна писаха ,че не е препоръчително. Затова запържват първо в тиган. Дари съм разбрала правилно Мирела  ще каже .
И аз следя за отговора. Ще чакам моята утре или в петък. Да съм наясно.

Стела,

може да запържваш и в тенджерата направо, става по-бързо, но не бива да е без мазнина и температурата да не е висока. Аз предпочитам в тигана, защото само го мажа с мазнина. Лука го правя на средна температура, но месото го пека за кратко на макс - за да се запушат порите, после добавям в тенджерата, където съм сложила нарязаните картофи и като сложа всичко (без доматите) го разбърквам и започвам да варя. Аз не пека във фурна. Поне още не съм пробвала с Крюзетката.
Днес дойде техникът от Сименс, за 5 минути оправи на фурната вратата, скоро ще пробвам и аз нещо печено. На Бъдни вечер и Коледа не съм у дома, ще го раздавам мързеливо, след Коледа ще се развихря готвачески.

Самоцитирам се, за да споделя нещо интересно: същият ден вечерта получих по е-мейл сметка за посещението на техника. 169 Евро. Сметката ще бъде пратена на застрахователя.

Направо са кожодери за 5 минути 169 евро.. Шарнирът на вратата на фурната се беше затегнал след едно почистване и не можахме да го оправим сами, в упътването пишеше да се вика в такъв случай техник.
Добре, че имам застраховка на уредите в кухнята, след изтичане на гаранцията плащам всеки месец 16 евро за 5 уреда - котлони, аспиратор, фурна, миялна и хладилник.
Днес получих и писмото от Вертгарантие -фирмата застраховател, че са заплатили сметката.
Светкавично действуват.

Последна редакция: пт, 21 дек 2018, 22:56 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт