Отговори
# 465
  • На черешатааа
Mirella Nova Благодаря. Не както се казва магазинен е още, не съм го ползвала и правила нищо Simple Smile

# 466
gold laydi,

един път да му свикнеш и другите тигани ще се срамуват в най-задния ъгъл.

Скрит текст:
Ако искаш, за всеки случай го накисни в топла вода със сода, за да паднат всякакви фабрични мазила.
При някои фирми като Лодж или Скепшулт пише, че са сезонирани фабрично с растително олио.
А други нищо не пишат, затова не се знае с какво покритие е третирано, за да не ръждясва докато стои в склада. След накисването със сода за няколко часа обикновено пада всичко, дори може да се появи ръжда, което изобщо не е проблем. Трябва да се изчисти с грубото на гъбата, да се подсуши за кратко време (например на 50 градуса във фурната) и да се намаже с олиото за сезониране. След като се намаже с четка, все още има доста излишна мазнина, която при сезонирането става на улейчета и там покритието е по-нестабилно, затова най-добре да се обере с нещо което не пуска мъх - домакинска салфетка или парче плат. След това се пече във фурната, обърнато с дъното нагоре, върху решетка, а на дъното на фурната се слага алуминиево фолио, за да не се цапа. Печенето на 160° за един час според мен е съвсем достатъчно. Някъде дават по-висока температура и два, дори три часа. ако се ползува ленено олио, става по-бързо и на по-ниска температура. Важно е да се остави да изстине постепенно във фурната, това го четох на доста места.

# 467
  • Буркина Фасо
за още по-добро почистване от машинна смазка се препоръчва след първоначалното измиване на
съда и подсушаването му да се загрее на по-висока температура докато излизат изпарения от смазката.
след изстиването може да се посипе дъното с морска сол и да се загрее тигана докато започне да се чува пукане на солта. през това време солта се разбърква няколко пъти. солта също поема. има резон в това.
също така препоръчват да се маже с рафинирано олио. аз видях нерафинирано ленено олио - може да има и рафинирано, незнам.  рафинираното олио е "по-тънко" и по-добре влиза в мъничките дупки на чугуна.
разбира се всеки може да каже, че и с най-обикновено олио му се е получило.  Laughing

# 468
При положение, че машинната смазка е доста по-скъпа от обикновено рафинирано олио от рапица или слънчоглед, ми се струва малко вероятно тиганите да са били третирани точно с машинна смазка.
Но си мисля, че е добре едно основно чистене в началото, заради прах и разни други микрочастици. По тази причина кипнах два пъти вода в оребрения Скепшулт, преди да го ползувам за първи път. След това загрявах олио и го хвърлях - два или три пъти. Преди това бях направила същото и при Лодж.

# 469
  • Буркина Фасо
При положение, че машинната смазка е доста по-скъпа от обикновено рафинирано олио ...
може ли фабричните мазила да са = на машинна смазка ?  Laughing

# 470
Може и да може, ама Скепшулт използуват като ‘‘фабрично мазило‘‘ био-олио от рапица, Лодж също, така че ФМ не е задължително машинна смазка.

# 471
  • Буркина Фасо
ОК.
аз имах впредвид смазка от производителя без да знам каква точно е по състав.
би трябвало да е някаква неопасна за човек, предназначена за хранителната промишленост. все пак е промишлена.  на БИО-то  не се доверявам.
както и да е. важното е да се чувстваме чугуни  Laughing

# 472
Вие се тревожите за машинната смазка, хората с циф почистват патината.

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 19:20 от PRIMADONNA Girl

# 473
Прав си, бонго!
Разкажи какво пече днес в тиганя!
Аз се отчитам с панини и топен в тигана кашкавал. След като се наготвих покрай гостите последните два -три дни, сега го карам на препечени филийки и масло или кашкавал. Утре ще има пак стекове и телешки дроб, с дежурните картофи с розмарин и малки доматчета. Друго не иска другарчето. Много е непретенциозен.

Вие се тревожите за машинната смазка, хората с циф почистват патината.

Вярно? Къде е това?
Не са от нашите чугунки, нали?

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 19:27 от Анонимен

# 474
  • Буркина Фасо
аз лично не се тревожа. изяснявам се.
със смазка или БИО аз вече почистих тигана (поне така си мисля). първият продукт в/у вече почистеното дъно беше сланинка. ако не се получеше поне да не ме е яд като я изхвърля. реших да я пробвам - нямам проблеми до сега.  Laughing

този няма да ти отговори  Laughing

# 475
Е тамън си оправих правописната грешка, ти веднага да ме изплющиш на стената на срама.
Не помня къде беше, в някоя от двете теми.

# 476
Безгрешен човек няма, точно в един форум, където се пише между другото и набързо, не върви да се вторачва човек чак толкова.

# 477
Искам да те питам какви подложки ползваш за нагорещените тенджери? Аз пробвах с дървени или коркови, но не са удачни. Дали силиконовите на Крюзе са добри?

# 478
Предполагам, че на Крюзе подложките са добри, но съм ги гледала като цена и ги намирам доста скъпи.
Имам 4 броя  от ето тези на Икея:
https://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Cooking-accessories/hangsyr … n-56221/50289517/
Ползувам ги като ръкохватки или като подложки. Слагам ги редовно в миялната, ако се изцапат нещо. Отделно имам и една красива дървена дъска, на която оставям горещия капак, но тя става и за подложка. Ако посудата е наистина много гореща -току-що извадена от фурната, имам една по-стара дървена дъска, слагам върху нея, не ми е жал, ако остане следа или дървото получи нагар.
На Икея има и такива с магнит, както при Крюзе. Те са по-дебели, стават само за подложки.
https://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Cooking-accessories/ikea-365-27301/50175276/

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 19:51 от Анонимен

# 479
  • Буркина Фасо
Искам да те питам какви подложки ползваш за нагорещените тенджери? Аз пробвах с дървени или коркови, но не са удачни. Дали силиконовите на Крюзе са добри?
важното е да са по-дебелички. тогава изолацията е по-добра.

Общи условия

Активация на акаунт