Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 75 004
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Скрит текст:
Мини Маус, изобщо не обсъждам дъщеря ти. Не я познавам и не мога да знам реално как са нещата при нея. Но не е редно да се пише, че студент се държал за полите на някого си, при положение, че става въпрос за човек в коренно различна позиция от нея - дошъл в съвършено чужда държава напълно сам, без родители и приятели и без ден да е учил или работил там. Накратко - неуместни са квалификации от този сорт. Толкова по това.
За търсенето на квартира - стана ясно, че жената не придиря и търси от всякъде - специализирани сайтове, фейсбук,за студенти за не-студенти и т.н., без значение. Важното е нещо да изпадне. И в това положение са доста хора.

Скрит текст:
Не мога да разбера защо унитата не си построят собствени общежития. Да ги пуснат на по-ниски цени от предлаганите и пак ще са на печалба. Поне да поемат 1 курс - докато свикнат студентите с обстановката.
В Хага е точно така - има общежитие за 1 -ви крус, цаната хич не е по -ниска и е на принципа - записваш се за общежитие, плащаш едни 700 евро /преди три години/ и общежитието ти предлага до 3 стаи , ако не ги харесаш - не се занимават повече с теб. Цените на стаите варираха от 450 до 600 евро. Тогава дъщеря ми си намери квартира в Хага за 350 евро с вкл разходи. Общежитието е точно срещу унито, нейната квартира тогава беше на 25 минути с колелото.
Не мисля че сме в позиция да даваме акъл на холандците, по-скоро може да се поучиме от тях.

Ще допълня Mini Mouse - има опция българско дете да кандидатства и за пари за квартирата, точно като холандските деца, то е по -скоро като безлихвеният заем за обучението. В някакъв момент трябва да се връщат

Каква е опцията, извън тези, които са обсъждани до тук в темата за заеми за такса за обучение и другите, които се предоставят на работещи студенти? Питам точно и конкретно за "пари за квартира". Или това не е точно за квартира, а общата помощ, ако се отпусне такава?
 Ако имаш линк към официална информация по този въпрос /подпомагане - помощ или нисколихвен/безлихвен заем без изискване за работа и минимален доход/ би било добре да се сподели. Ще е полезно за всички.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 14:49 от Judy

# 556
  • София
Дъщеря ми не е ползвала заема за квартира, но две други деца каза че го ползват ,но работят. Схемата не съм я проучвала /отдавна не и проучвам аз нещата/. Дъщеря ми го сподели като опция когато реши да сменя квартирата и обсъждахме финансовите въпроси, но стигнахме до заключение, че няма нужда да ползва повече безлихвени заеми. Лично тя се възползва от заем за таксата за обучение за втората и третата година, както и парите отпуснати за работещ студент и ОВчип картата.
Относно парите за квартира - може да се провери в ДУОто.
И да -не са съвсем еднакви условията за холандец и чужденец, но и няма ка кда бъдат, все пак родителите на холандеца или чужденеца с работещ родител в холандия внася нещо в държавата им, а нашите деца са там - "На гости".

# 557
Дъщеря ми не е ползвала заема за квартира, но две други деца каза че го ползват ,но работят. Схемата не съм я проучвала /отдавна не и проучвам аз нещата/. Дъщеря ми го сподели като опция когато реши да сменя квартирата и обсъждахме финансовите въпроси, но стигнахме до заключение, че няма нужда да ползва повече безлихвени заеми. Лично тя се възползва от заем за таксата за обучение за втората и третата година, както и парите отпуснати за работещ студент и ОВчип картата.
И да -не са съвсем еднакви условията за холандец и чужденец, но и няма ка кда бъдат, все пак родителите на холандеца или чужденеца с работещ родител в холандия внася нещо в държавата им, а нашите деца са там - "На гости".

Ами след проверка точно там потвърдиха същото - предоставят се само заеми, това не са нито помощи, нито "стипендии", и то при наличие на работа определен брой часове. Т.е. при по-различни условия от "местните".
Скрит текст:
/Никой няма претенции чуждият гражданин да се третира като местен. Въпросът е да е точно и вярно това, което се пише./
Не са май съвсем еднакви условия. Аз затова пиша, т. к. тук се спомена обратното, а не мисля, че е така.  Peace
Просто е добре да сме наясно, когато пишем и четем, за да не стават обърквания. Помислих, че има нещо ново, като опция и аз. Затова питах.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 14:45 от Judy

# 558
  • София

Ами след проверка точно там потвърдиха същото - предоставят се само заеми, това не са нито помощи, нито "стипендии", и то при наличие на работа определен брой часове. Т.е. при по-различни условия от "местните".
Скрит текст:
/Никой няма претенции чуждият гражданин да се третира като местен. Въпросът е да е точно и вярно това, което се пише./
Не са еднакви условия. Аз затова пиша, т. к. тук се спомена обратното, а не мисля, че е така.  Peace
Просто е добре да сме наясно, когато пишем и четем, за да не стават обърквания. Помислих, че има нещо ново, като опция и аз. Затова питах.

Написала съм, че българско дете може да кандидаства за пари за квартира, точно както и холандските деца. Не съм написала, че при едни и същи условия им се отпускат. Айде да четеме ........ или идеята е да четеме през ред и да се заяждаме.....

В групата на дъщеря ми нямаше нито едно дете /холандци или чужденец / да ползва парите за квартира. Тя също потвърди, че рядко хората ползват тази опция, повечето ползват заема за таксата за обучение и стипендията за работещ студент.
И двете момчета за които знае, че ползват парите за квартира са българи, живея в хага сами - едното е в нещо като апартамент, а другото като мезонет - две стаи и кухня

# 559
Точно аз чета. И въз основа на конкретно прочетено пиша. Питането ми е свързано с конкретно твърдение, изразено преди твоето участие и съм го и цитирала вече, но пак да взема да го цитирам, прочети го:
"българско дете да кандидатства и за пари за квартирата, точно като холандските деца"
Скрит текст:
Точността е нещо, което важно, когато се споделя информация. И уточняването, не знам защо, някои хора наричат "заяждане". То определено не е такова.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 14:45 от Judy

# 560
  • София
Точно аз чета. И въз основа на конкретно прочетено пиша. Питането ми е свързано с конкретно твърдение, изразено преди твоето участие и съм го и цитирала вече, но пак да взема да го цитирам, прочети го:
"българско дете да кандидатства и за пари за квартирата, точно като холандските деца"
Скрит текст:
Идея нямам защо нервничиш. Не съм се обръщала нито към теб, нито към друг тук по подобен начин. Хубаво е да се успокои топката.
Та конкретно по въпроса - в случая никак не е точно като холандските деца. Стипендия и заем са различни неща. Българите ползват заем и то при допълнителното условие, което е вече обсъждано. В контекста на разговора за квартирите това е много важно. Както писа тук съфорумката вчера, последните 1-2 години наемите са се качили много поради увеличеното търсене. И в момента растат.
Идеята е че децата от Европа имат право да кандидастват за пари за квартира, точно както и холандските деца имат такова право. Всички извън ЕУ нямат такова право. Кое не е ясно???? Условията естествено, че са различни и използвайки думата пари - не съм казала че са подарък от държавата, както не съм сигурна че и на холандчетата тези пари са им подарък от държавата.....
Спирам по темата

# 561
в Холандия има и друг вид помощ за квартири под наем - rent allowance, rent subsidy или huurtoeslag на холандски, за което разбрах, гледайки разни обяви с цени над 700 евро и отдолу по-ниската цена, ако се приложи това подпомагане, но четейки тук - http://blog.dutchify.net/blog/house-rent-allowance-in-the-nether … -are-you-eligible си мисля, че първо за по-млади хора /до 23 години/ е неприложимо, доколкото надали ще си намерят изобщо квартири до 414,02 евро, и второ този пасаж ми звучи доста стресиращо, въпреки че уж сред критериите няма забрана да си чуждестранен студент, нито пък виждам ограничение да си за повече от година там

Цитат

Is any student/ expat entitled to rent benefit/ rent allowance as long as they fit the terms and conditions?

The rent benefit is a monthly contribution by the Dutch Government that supports Dutch and International tenants including expat workers and students. Unfortunately, if you are a short stay, international student, things get a bit trickier. We found the following quote in Erasmus magazine by Laura Hofstee of SSC EFB saying: ‘Many internationals who stayed here for a year or less thought they were eligible to receive study financing. they applied for it and even received housing financing. However, at the end of their stay they had to pay all of the housing allowance back since they did not meet all the requirements. These amounts sometimes were thousands of euros.’

# 562
  • La casa de Mickey Mouse
Така, българските и холандските деца не се третират различно условията са еднакви за всички:
1. Т.н стипендия (която е безвъзмездна и размерът и зависи от дохода на родителите) се плаща ако: родителите (или поне един от родителите), живее в Холандия 5 или повече години; или ако студента работи 40ч месечно. Тези пари могат да си ги използват за каквото си искат. Дъщеря ми си плаща с тях наема. Със заплатата си покрива ежедневните нужди.
2. ОВчип картата се получава при сущите условия - родител или работа
3. Когато детето работи (или родителите му живеят в Холандия) е задължено да плаща медицинска застраховка. Най-ниската е 90 евро месечно. При ниски доходи на детето, то има право да поиска помощ от държавата (безвъзмездна), коато мисля, че е около 80 евро на месец.
4. Когато детето живее самостоятелно (не наема само стая, а цяло жилище, без значение от размера) и наема не е по-висок от 424,44 евро месечно (нормално е в договора за наем да се запише напр. 400 евро наем, 200 евро кухненско обзавеждане, 100 евро обзавеждане за баня и т.н. В този случай се гледа само и единствено перото наем и то се взема под внимание), а бруто доходите на детето (не трябва да е на повече от 23г) не надвишават 30 825 евро, има право да подаде документи за помощ за наем. Размера на тази помощ се определя от дохода на детето и от размера на наема, които плаща. Мове да покрие до 70-80 процента наема.

Условията за да се получи помощ за наем:

To receive housing allowance, you, your possible allowance partner, must
and inmates meet the following conditions:
- You are 18 years or older.
- You rent an independent living space. For example, if you press
rooms, that is usually not an independent living space.
- You are registered with the municipality at your home address.
- You have Dutch nationality or a valid residence permit.
- Your (joint) income is not too high.
- The rental price is neither too high nor too low.
- Your (joint) capital is not too high.

Останалите помощи са за семейства с малки деца, които не представляват интерес.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 13:10 от Mini Mouse

# 563
В Холандия има много опции за подпомагане, но си имат специфики, основно свързани с дохода. Само че доход и декларация , подадени в Холандия.
Не знам какви са опциите и при какви точно условия, но при нисък доход не само студенти получават помощ за наема от държавата и за тока, и не знм за какво още.

Принципно в темите са давани линков, какво може да получи студентът през ДУО (Холандци- стипендия за нисък доход. А всички холандци и работещи при ,исканите часове (забравих ги колко са)получават опция за заем, безплатна карта за гр транспорт, връщане на здравни и тн)
Всъшност условията за холандци, важат и за чужденци (децата им) с перманентен адрес повече от 5 год там

С Мини Маус сме писали едновременно!:hibiscus:Flowers Hibiscus

# 564
Здравейте, има ли някой кандидатствал за  supplementary grand  през DUO? Да внесе яснота за необходимите документи които трябва да подготвим ние от тук?

минахте ли го процеса, би ли разказала от първа ръка как стават нещата? лесно ли си намери работа момчето ти за 56 часа месечно и каква е?

един бивш (вече) студент в Холандия, от преди няколко години завършил, ми е казвал, че някои работодатели злоупотребяват с такива чуждестранни студенти /или може би основно с българските/, защото им е пределно ясно, че децата се хващат на всякаква работа само заради тези близо 300 евро supplementary grant и са зависими от работата си - в смисъл карат ги да работят по повече, или не им плащат пълно дължимото, а ако не ги устройва, просто се сбогуват с документа, удостоверяващ нужните часове.... някой друг чувал ли е такива истории?

# 565
В Холандия има много опции за подпомагане, но си имат специфики, основно свързани с дохода. Само че доход и декларация , подадени в Холандия.
Не знам какви са опциите и при какви точно условия, но при нисък доход не само студенти получават помощ за наема от държавата и за тока, и не знм за какво още.

Принципно в темите са давани линков, какво може да получи студентът през ДУО (Холандци- стипендия за нисък доход. А всички холандци и работещи при ,исканите часове (забравих ги колко са)получават опция за заем, безплатна карта за гр транспорт, връщане на здравни и тн)
Всъшност условията за холандци, важат и за чужденци (децата им) с перманентен адрес повече от 5 год там

С Мини Маус сме писали едновременно!:hibiscus:Flowers Hibiscus

Само да поясня, че помощите за наем и здравна застраховка са на общ принцип - няма значение дали си студен или не. Не се прави такова разделение. Помощ за ток няма.

Помощите са:
- Наем
- Здравна застраховка,
- За детска градина или занималня след училище
- Месечна стипендия на уяеници до 18г възраст на родители с ниски доходи
- Задълвителните детски (които не зависят от дохода на родителите) докато детето завърши училище. Не покрива студенти

един бивш (вече) студент в Холандия, от преди няколко години завършил, ми е казвал, че някои работодатели злоупотребяват с такива чуждестранни студенти /или може би основно с българските/, защото им е пределно ясно, че децата се хващат на всякаква работа само заради тези близо 300 евро supplementary grant и са зависими от работата си - в смисъл карат ги да работят по повече, или не им плащат пълно дължимото, а ако не ги устройва, просто се сбогуват с документа, удостоверяващ нужните часове.... някой друг чувал ли е такива истории?

По закон в Холандия минималната работна ставка на час е следната:

15-20 years 6.11
20-25 years 11.93
25-30 years 16.66
30-35 years 20.42

Това е бруто. Никой не злоупотребява никога с никой, просто се плаща според възрастта. Няма как да се очаква аз и 18г студент да вземаме една и съща заплата. Логично е. До преди месец, дъщеря ми нямаше 21г и получаваше чисто малко над 5 евро на час. Вече е на 21г и автоматично започна да получава около 10 евро чисто.

# 566

15-20 years 6.11
20-25 years 11.93
25-30 years 16.66
30-35 years 20.42

Това е бруто. Никой не злоупотребява никога с никой, просто се плаща според възрастта. Няма как да се очаква аз и 18г студент да вземаме една и съща заплата. Логично е. До преди месец, дъщеря ми нямаше 21г и получаваше чисто малко над 5 евро на час. Вече е на 21г и автоматично започна да получава около 10 евро чисто.

благодаря, пак полезна информация Simple Smile

значи при 56 часа месечно реално студентът би изкарал 280 евро, от които да внесе 90 евро за здравна осигуровка, тоест чисто 190 евро, а след като изтече годината да поиска да му върнат по 80 евро месечно за тази здравна осигуровка? същото за нея важи и когато си прекъснал да работиш - длъжен си да я плащаш до край, щом веднъж си влязъл в системата; бъркам ли някъде?

# 567

15-20 years 6.11
20-25 years 11.93
25-30 years 16.66
30-35 years 20.42

благодаря, пак полезна информация Simple Smile

значи при 56 часа месечно реално студентът би изкарал 280 евро, от които да внесе 90 евро за здравна осигуровка, тоест чисто 190 евро, а след като изтече годината да поиска да му върнат по 80 евро месечно за тази здравна осигуровка? същото за нея важи и когато си прекъснал да работиш - длъжен си да я плащаш до край, щом веднъж си влязъл в системата; бъркам ли някъде?

При работа 56ч, студента получава 342 евро, които не се облагат с данъци, защото са под минимума. Здравната помощ се получава всели месец (мился, че беше на 20 число) преди да му итеглят застраховката. Освен това получава и стипендията от държавата. На мен сметките ми излизат по друг начин

# 568
Здравейте, има ли някой кандидатствал за  supplementary grand  през DUO? Да внесе яснота за необходимите документи които трябва да подготвим ние от тук?

минахте ли го процеса, би ли разказала от първа ръка как стават нещата? лесно ли си намери работа момчето ти за 56 часа месечно и каква е?

Не, не съм чувала, но лошо звучи. И благодаря, че сподели. Ще попитам, стана ми любопитно. Има специалности, при които натоварването си е голямо и дори този максимум допустими работни часове е трудно реално да се отработят. А ако те прекарат за още става безсмислено.
Ако се сбогуват с документа, примерно след третия месец, тогава какво се случва? Трябва ли да върнат сумата, получена до момента? И ако това е така, то от кога става тя дължима? От момента, от който отново се започне работа  и надхвърлиш определения праг на доход след завършването или преди това?
/dioni пише за "безлихвен заем", затова питам, ако е заем - ще да се връща/
Или просто спират да я получават от момента, в който ги освободят от работа. А с транспорта в този случай какво се случва, ако са взели карта за безплатен такъв?
Здравната осигуровка, доколкото разбрах, си се плаща за годината.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 14:50 от Judy

# 569
При работа 56ч, студента получава 342 евро, които не се облагат с данъци, защото са под минимума. Здравната помощ се получава всели месец (мился, че беше на 20 число) преди да му итеглят застраховката. Освен това получава и стипендията от държавата. На мен сметките ми излизат по друг начин

смятала съм с 5 евро на час /чисто/, понеже беше написала, че е взимала до 21-та си година "малко над 5 евро", затова са ни различни крайните цифри

иначе за здравната осигуровка това за годишното връщане ми е останало явно от предишни дискусии, и всъщност е валидно, ако кандидатстваш за тази помощ след като е изтекла годината - може до 1 септември на следващата година да се иска помощта за предходната година, тогава очевидно ти я превеждат накуп

намерих съответния сайт - доста е подробен и обяснява всичко, просто трябва да се отвори в Chrome, за да го превежда на английски - https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/bela … agen/zorgtoeslag/ и от там линк след линк има пояснения по всички въпроси

а това е таблицата колко е месечната сума, която може да се възстанови при съответното ниво на доход - https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/bela … toeslag-per-maand

месечните плащания /до 20-то число/ се водят авансови, а като изтече годината се прави окончателното преизчисление за годишния доход /по данъчна декларация, или по декларациите от работодателя/

очевидно веднага щом започне работа студентът, има теоритично право да подаде искане за тази healthcare allowance, но не ми стана ясно какви точно документи представя с апликацията си, за да удостовери какъв му е доходът, за да му изчислят авансовите плащания

не ми е някакъв спешен въпросът, даже не знам дали синът ми ще замине, камо ли дали и кога и какво ще може да работи, но си систематизирам информацията, за да направя съответните преценки Simple Smile

Не, не съм чувала, но лошо звучи. И благодаря, че сподели. Ще попитам, стана ми любопитно. Има специалности, при които натоварването си е голямо и дори този максимум допустими работни часове е трудно реално да се отработят. А ако те прекарат за още става безсмислено.
Ако се сбогуват с документа, примерно след третия месец, тогава какво се случва? Трябва да върнат сумата, получена до момента? /Все пак заем е, не стипендия./И ако това е така, то от кога става тя дължима? От момента, от който отново се започне работа  и надхвърлиш определения праг на доход след завършването или преди това?
Здравната осигуровка, доколкото разбрах, си се плаща за годината.

това е grant, тези до 300 евро месечно, ако работиш поне 56 часа, не е заем и не се връща... така съм го схванала аз
тоест ако спреш да работиш, не връщаш до момента получената сума, но остава да си плащаш здравната осигуровка; обаче пък ако веднага си кандидатствал за помощта за здравната застраховка, реално месечно ще плащаш малка сума - примерно 110 евро застраховка минус 94 евро allowance

Общи условия

Активация на акаунт