Студенти в Холандия/Нидерландия - 4

• 71 985
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • София - Варна
От университета в Делфт ни предлагат срещу 228 евро да ни включат в Дуо Акомодейт и да ни помогнат с намирането на жилище. Плюс това, ако ни намерят ще дължим още 150 евро административна такса. Има ли смисъл да се възползваме от тази услуга??
Задължително. Ние се забавихме и платихме към 20.05.2018 и още в началото на май местата в общежитията са свършили. Беше много трудно търсенето на квартира. Синът ми тръгна с ръчен багаж и се местеше от място на място за по 1-2 нощувки. Той успя по някакъв начин да измоли да му намерят място в общежитие от края на септември, но сега за новата учебна година се появява наново проблем.
Ходили са миналата седмица в двете големи агенции за недвижими имоти в Делфт да търсят апартамент за трима / четирима. Директно са им казали, че не могат да им намерят и е почти невъзможно студенти да наемат апартамент.

# 691
  • под Витоша
Благодаря много:grinning:. Само чакаме да ни пратят банковата сметка, за целта трябва да сме заплатили и годишната такса за обучение.

# 692
Здравейте отново,

Някой оттук има ко опит с тегленето на заем за таксите на обучение? От Едланта ми казаха, че трябвало първо да я платя и после да чакам да ми я преведат на вноски.
Аз си мислех, понеже заминавам в началото на август, дали не може да си отворя холандска банкова сметка и да се регистрирам в общината, и директно да взема кредита. Два пъти писах на Тилбург, но те ми пратиха някакъв линк към сайта им, в който нищо полезно не пишеше. Знаете ли към кой орган трябва да се обърна в такъв случай?
Благодаря Simple Smile

# 693
Направи си онлайн час за консултация в най-близкия офис на  DUO. Те ще ти дадат бланка и ще ти обяснят как да попълниш.  Като си готов,  насрочи си нова среща за подаване на документа.

# 694
  • София
Здравейте отново,

Някой оттук има ко опит с тегленето на заем за таксите на обучение? От Едланта ми казаха, че трябвало първо да я платя и после да чакам да ми я преведат на вноски.
Аз си мислех, понеже заминавам в началото на август, дали не може да си отворя холандска банкова сметка и да се регистрирам в общината, и директно да взема кредита. Два пъти писах на Тилбург, но те ми пратиха някакъв линк към сайта им, в който нищо полезно не пишеше. Знаете ли към кой орган трябва да се обърна в такъв случай?
Благодаря Simple Smile
Точно така е. Първо плащаш таксата и след това подаваш документи в Дуо и в документите посочваш банкова сметка - холандска , и те започват да ти връщат месечно разпределена сумата за таксата. Например - сега внасяш 2000 евро и после всеки месец Дуо ти възстановяват по 166,67 евро.

# 695
Въпросче - от тези заеми и студентски финансирания ме привлича безплатната карта за транспорт.
Доколкото се ориентирам има 2 типа възможност за финансиране:
1. студентско финансиране - възможно е само ако си живял 5+ години в Холандия или работиш 56+ часа на месец.

2. Заем за покриване само на таксата за обуение. При него няма като че ли никакви изисквания.

1. включва и безплатна карта за транспорт.

2. вклюва ли и карта за транспорт или си е само Tuition fee loan?

----------------------
Редакция:
Мда, всъщност си отговорих и сам - не включва за съжаление...

Последна редакция: пн, 22 апр 2019, 14:54 от kodbg

# 696
Здравейте, имам въпрос относно междинните ваканции във Фонтис- Айндховен.- ICT. Имаше качен някакъв календар според който октомври има 1 седмица ваканция. Иска ми се да предвидя евентуално билети за тогава. Но....се чудя, възможно ли е през тази седмица да имат все пак някакви ангажименти по проекти или някакви изпити и да изгорят билетите.
Опасявам се от изненади, защото според същия този календар iNTRODUCTION DAYS започва на  25.08 взехме билети за 22.08 и сега изведнъж календарът изчезна от сайта и отнякъде изникна едно съобщение, че ги очакват на 20.08 в университета и трябва да сменям полета с доста доплащане, добре че е Флекс. Всъщност, какво точно се очаква да се случи между 20ти и 23ти, заради което да е важно да са там и да не може да се свърши 2-3 дни по- късно?
Знам, че трябва да си представят оригиналите, има регистрации в общината, банкови сметки и т.н и сигурно тогава обясняват за тях, но ако това се направи по време на iNTRODUCTION DAYS има ли проблем според вас?
Накарах го да пише на университета, но втори ден няма отговор.

Привет,

Fontys Holiday Calendar '19 - '20 отново е актуален.

Въвеждащата седмица е от 26.08.2019г.

# 697
Въпросче - от тези заеми и студентски финансирания ме привлича безплатната карта за транспорт.
Доколкото се ориентирам има 2 типа възможност за финансиране:
1. студентско финансиране - възможно е само ако си живял 5+ години в Холандия или работиш 56+ часа на месец.

2. Заем за покриване само на таксата за обуение. При него няма като че ли никакви изисквания.

1. включва и безплатна карта за транспорт.

2. вклюва ли и карта за транспорт или си е само Tuition fee loan?

----------------------
Редакция:
Мда, всъщност си отговорих и сам - не включва за съжаление...

номерирания  с 1 включва карта, имаш вариант да избереш опция - ползваш я от понеделник до петък, или уикендите.  Номер 2 не включва карта. Единствено и само заем в размера на годишната такса.

# 698
Фонтис Айндховен или Саксион Девентър някой да сподели мнение. Става въпрос за компютърните специалности. Кое е по добре големия град, като Андховен или малкия, като Девентър. Настаняване, намиране наработа в последствие условия учебни програми и пр.

# 699
  • София
kodbg, въпреки че вече си си отговорил, подсещам - попреглеждайте първия пост, там има събрана базисна информация. Полезно е за всички, които искат да попитат нещо, първо да видят дали там няма да намерят отговора.
Всички може да погледнете и ако има някакви неща, които искате да допълним като информация за следващата тема, сега е моментът да кажете. Скоро ще има нова тема.

# 700
  • La casa de Mickey Mouse
Фонтис Айндховен или Саксион Девентър някой да сподели мнение. Става въпрос за компютърните специалности. Кое е по добре големия град, като Андховен или малкия, като Девентър. Настаняване, намиране наработа в последствие условия учебни програми и пр.

Какво по-точно те интересува? Дъщеря ми учи в Айндховен компютърна специалност. Ако си заявил, че искаш настаняване ще получиш общежитие. Няколко поста по-нагоре съм обяснила как става. В Девентър, също има настаняване, гледай да не изпуснеш сроковете за заявление, че искаш такова. Във всеки град има възможност за работа. Холандия така е устроена, че почасова работа има навсякъде и за всеки.

# 701
И ние с дъщеря ми пътуваме на 21.08 за Ейндховен, а от там за Венло за въвеждащата седмица. Видях, че има и други с полет за тази дата Simple Smile
Мисля, че първите дни са разни административни неща като бнакови сметки, адресна регистрация и т.н.

# 702
От къде ще пътувате?Купувате ли вече билети или е рано още?И ние Варна- Айндховен - влак Тилбург.
Някой в тази посока?

# 703
И аз гледам вече полети София-Айндховен и от там Маастрихт. Вече е време да се купят, макар че нямаме още квартира.

# 704
    И моята ще пътува на 21,08 София-Айндховен, а квартира още не сме намерили

Общи условия

Активация на акаунт