Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 30

• 36 871
  • 780
  •   1
Отговори
# 720
А, така ли? Дава се гласност? За колко се даде? За две жени и едно дете, а статистиката от началото на годината:

22 мъртви жени, убити от своите бивши или настоящи съпрузи или партньори. 3 мъртви деца, убити от своите бащи. Само от началото на 2018 година. На всеки 2 седмици една българка е убивана. От човек, когото е обичала. Такава е равносметката.

Не е по темата, не искам да го коментираме това. Но не се дава гласност и всъщност си имаме доволна битова престъпност. На 100 нападнати възрастни хора от цигани, 1 дават по телевизията.

Имайки предвид броят на населението в България, статистиката си е за чудо и приказ.

Прибрах се преди два месеца и смело твърдя, че в София е много по-добре в това отношение от повечето градове в Европа.

# 721
Много хора не са живели в тоя "рай" запад и само коментират. Битовата престъпност, не само в гетата на големите градове, а навсякъде е в пъти повече от България. В много квартали убийствата са ежедневие, особено в някои места като Ямайския квартал в Лондон например. И на това не се дава гласност, просто е част от пейзажа. И въобще не е само в тези квартали, в други доста по-прилични места също се случват редовно неприятности в градове като Лондон, Париж, Виена, Мадрид. А в България на всяко такова престъпление се дава огромна гласност и се раздухва до небето.

Ти живял ли си там?

# 722
разходите по подръжката на апартаментите в БГ са "само" годишния данък и си седят заключени, качеството на тези жилище е на етапа на зарязването им. И какъв ти е келепира да имаш такова? Да ще има къде де се прибереш ако си ходил навън.....ами хубаво, но тук се говореше за това дали да се купува, дали да се наема и изобщо какво става на пазара на имоти в БГ сега (2018)

Това за данъкът само не е вярно. Има си законови разпоредби и незвисимо, че не живеем там плащаме такса всеки месец.
А какъв ми е келепира, нарича се инвестиция. За всеки имот си имам опделна партида и изчислявам всичко, което съм платила, вкл и таксите за входа. Никоя банка не ми е донесла такава доходност, каквато съм имала от жилище.
За момента да, то средно са около 0,5% лихвите по депозитите, което е буквално нищо. Ама си спомням и времена, когато лихвата по депозит в КТБ и някои други предимно български банки си бяха около 5,5%, а преференциалните и повече.

# 723
Мисля, че се изпуска един важен момент при сравненията между БГ и други европейски държави. Не са определящи само заплатите и това какво може да се купи с тях и дали е по-добре да даваш парите за кредит вместо за рента. Имам поглед над Австрия. Тук има доста варианти на наемане на жилище (субсидирани наеми за бедни; пожизнени наеми на наистина смешни цени; наем с перспектива да се закупи жилището, като се внесе някаква по-голяма сума като начало и мн. други). Така всеки си преценява как хем да не плаща много пари за наем, хем да има добро жилище. Местните не се юркат да купуват апартаменти, това го правят до голяма степен "пришълците". В БГ няма много алтернативи и затова българина предпочита да даде парите си за кредит вместо за наем. Има логика. Въпросът е - как ти се подобрява стандарта като живееш на изплащане на кредит вместо под наем. Ами, никак; поне не твоя.....но пък децата ви ще имат свое жилище - това е логиката на българина. По света не е точно така, защото никой родител не иска дацата му да са крепостни. Днес са в Европа - утре в Америка, Австралия и т.н. Собсвеността е котва и отговорност, пари. В Австрия един апартамент има "месечни разходи по подръжката му " нещо като парите събирани от етажните собственици.....само, че не са 2-10 лева ами са 100-200 Евро и са задължителни и няма мърдане да не ги платиш ако си собственик.
Просто не върви да сравняваме Европа с БГ, защото различията са в приципната организация на нещата, не само в това какво мога да си купя със заплатата.
Не мисля, че цените растат в София, напротив виждам много апартаменти с намалени цени. Не е само въпрос до това можеш ли да купиш апартамент в София, а въпросът е "Искаш ли да живееш в София и БГ". Ако е за лични нужди - ОК с или без кредит по-добре е твое отколкото под наем (за БГ говоря). Ако искаш да инвестираш - хм, след като българина не иска да живее под наем, кой ще ви наема апартаментите???Туристите?студентите?
Значи ако има пазар за продажбите на апартаменти - наемите ще паднат; ако не се купуват апартаменти - наемите ще растат. Не може хем да купуват хем да наемат.....
С тези бесни темпове на мангализация на Европа все повече българи ще се замислят дали да заминат в чужбина или да търсят реализация в България. В Щатите също с бързи темпове намаляват белите. В Детройт например вече са ПО-МАЛКО ОТ ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА. Така че определено не съм съгласен, че като си купиш апартамент ставаш крепостен. Още повече, че в България за разлика от чужбина месечните разходи за апартамент, в който не се живее са нищожни и винаги можеш да го заключиш и да заминеш за някоя и друга година да работиш където си искаш и след време като се върнеш да си харчиш парите или европейската пенсия в България.
Мангализацията в БГ е очевадна, в Европа нашите мангали говорят втори език, а ако имаш предвид мигрантите - има доста с добро образование и говорещи по няколко езика. Не затова иде дума обаче.
Точно, защото разходите по подръжката на апартаментите в БГ са "само" годишния данък и си седят заключени, качеството на тези жилище е на етапа на зарязването им. И какъв ти е келепира да имаш такова? Да ще има къде де се прибереш ако си ходил навън.....ами хубаво, но тук се говореше за това дали да се купува, дали да се наема и изобщо какво става на пазара на имоти в БГ сега (2018)
Нека не говорим наизуст моля те. Живея достатъчно месеци годишно извън България за да съм сигурен в това, което казвам. Мигрантите в повечето случаи са по-зле от нашите цигани, но за разлика от нашите се мотаят основно по най-централните места. Преди малко на Витошка нямаше нито един циганин, а в Европа е фраш от мангали (араби и негри основно мюсюлмани) по главните улици. Наистина не се трае вече. В училищата там повече от 30 процента от учениците са маймуни. В София няма нито един мангал в нормалните училища. Въобще поживей малко на запад и тогава говори.
Виж, аз там живея от 20 години. Вярно е. че има много мигранти по улиците, че са с по 3-4-5 деца, че са на места до 60-80 процента от учениците.....но са в училищата, други работят, не са само на социалните помощи.
Ние, макар и бяли също сме прищълци за местните. Това си е народопсихология - обединена Европа си е все още сепаратиска.

# 724
разходите по подръжката на апартаментите в БГ са "само" годишния данък и си седят заключени, качеството на тези жилище е на етапа на зарязването им. И какъв ти е келепира да имаш такова? Да ще има къде де се прибереш ако си ходил навън.....ами хубаво, но тук се говореше за това дали да се купува, дали да се наема и изобщо какво става на пазара на имоти в БГ сега (2018)

Това за данъкът само не е вярно. Има си законови разпоредби и незвисимо, че не живеем там плащаме такса всеки месец.
А какъв ми е келепира, нарича се инвестиция. За всеки имот си имам опделна партида и изчислявам всичко, което съм платила, вкл и таксите за входа. Никоя банка не ми е донесла такава доходност, каквато съм имала от жилище.
За момента да, то средно са около 0,5% лихвите по депозитите, което е буквално нищо. Ама си спомням и времена, когато лихвата по депозит в КТБ и някои други предимно български банки си бяха около 5,5%, а преференциалните и повече.
Доходността , която ми носят е средно ( за година) над 10%

# 725
Но защо като се заговори за чужбина се дават за пример само някакви кофти райони или гета и че там било по-лошо оттук? Ако сравним престижен район нейде в западна Европа с който и да е квартал в София къде се живее по-добре? На каква цена вече е отделен въпрос.

# 726
Така де, като се дава Ямайския квартал в Лондон за пример, поне да се сравнява с Факултета, не с цяла София. Иначе вечер по Пиротска също е страшно, ама това е друг въпрос. А и ако София е с 1 млн. население (според уикипедия), то Лондон е с над 8. Реално са повече, но да кажем толкова.

# 727
В новия брой на Капитал има голяма тема за имотите. Който иска да чете. Доста предпазливо говорят за "забавяне". Според данните има много голям ръст на цените в Дружба, отделно в Овча купел и Хаджи Димитър.

# 728
В новия брой на Капитал има голяма тема за имотите. Който иска да чете. Доста предпазливо говорят за "забавяне". Според данните има много голям ръст на цените в Дружба, отделно в Овча купел и Хаджи Димитър.

А и презастрояване като добавим от Дневник Simple Smile

https://m.dnevnik.bg/biznes/2018/11/02/3338583_razreshitelnite_z … a_se_uvelichavat/

# 729
Аз бих характеризирала пазара в момента, като затишие пред буря – птиците млъкват, жабите се разкрякват. Купувачите се ослушват, но търсят – ако случайно цените тръгнат нагоре – купувай докато е време, ако се заклатят надолу – чакай да видим до къде. В безветрието – върви рекламата колко е хубаво у нас и колко е страшно навън. Това е обаче само една гледна точка......

# 730
10% за купените преди войните, сега 3-4.

# 731

Доходността , която ми носят е средно ( за година) над 10%
Мога ли да попитам нещо - имотите купила ли си ги (разбирай изплащаш ли ги в момента) или са  нещо старо от родителите ти. Иначе не мога да сметна как при вложени 75к за двустаен в хубав райн, но не Центъра ще си докараш 7500Е на година/12 = 650Е на месец без да ти се броят данъците (ако решиш да си ги платиш)

# 732
Имотите сме ги купували със съпруга ми по различни поводи, нещата от родителите ни си стоят.

# 733
  • София
Така де, като се дава Ямайския квартал в Лондон за пример, поне да се сравнява с Факултета, не с цяла София. Иначе вечер по Пиротска също е страшно, ама това е друг въпрос. А и ако София е с 1 млн. население (според уикипедия), то Лондон е с над 8. Реално са повече, но да кажем толкова.

Живея в пряка на Пиротска повече от 15г. и смея да твърдя,че съвсем спокойно си се прибирам посред нощ-сама!
Къде тръгнахте да сравнявате София с Лондон:close:

# 734
Имотите сме ги купували със съпруга ми по различни поводи, нещата от родителите ни си стоят.

Това ОК, но въпросът ми беше - чисти ли са в момента от ипотека, разбирам, че ДА. Това е друго нещо. Пари вложени навремето в апартаменти, сега носят доход от наем - нищо необикновено. Как обаче си изчисли процента? На базата на сегашните цени ако би ги продала или на база старите пари, които си вложила в тях?
Аз не виждам как сега вложени пари в имот вместо на банкова сметка ще заработват 10% вмест 0.5%. Най-много 5%, но само за абсолютния център на София. другото е утопия

Общи условия

Активация на акаунт