Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 85 868
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Бързо оздравяване, Манжелка.
За децата в повечето случаи търча при лекар. За мен съм много смела, което преди 2 години ми показа до какво може да доведе - 1 седмица на издръжка на ЗК и после почти месец пазих къщата. Confused
Наборът в средата на миналата седмицата нещо окапа, не беше сериозно, но остана в къщи 3 дни. От училище го бяха пратили на лекар - г-жата при сестрата, а тя след като го разпитала при личния. Сам ходи само ме държеше в течение. Обсъдили с лекарката какви лекарства имаме в къщи и и даже без рецепта си тръгнал Simple Smile
Отпаднал, но нямаше температура, кихащ, с течащ нос, кашлица от секрета.

# 136
  • София, Младост
Free soul, като стигнах до БЕЛ и разпознах училището и госпожата. Напълно споделям мнението ти 😀

# 137
То и аз четох за нея още преди да стане ясно къде ще я приемат моята, а на родителските срещи си затвърдих положителното мнение. Smile Тогава ни предупреди да не се шашкаме, ако децата имат четворки на входното, а преди са били отличници в старите си класове. Сега - казва - те са сред "равни", и изискванията скачат рязко. Smile

# 138
  • Варна
Момичета, благодаря за съветите и пожеланията! Личната лекарка му предписа антибиотика, защото виждала гноен налеп. Първата доза изпита, компресът с изварата бе понесен много добре и температурата спадна,поне засега. Записах си вашите съвети и ще ги пробвам и тях. За жалост, остава у дома до края на седмицата по препоръка на лекаря. Днес цял ден го е втрисало.

Слънчева, бързо оздравяване и на теб! И мен ме е болял кръст, най-много помагат масажи при кинезитерапевт. Ако възможност, запиши си час, но си носи и рентгеновата снимка.

# 139
  • София
Free soul, като стигнах до БЕЛ и разпознах училището и госпожата. Напълно споделям мнението ти 😀
Моите впечатления са същите. ☺

# 140
  • София
Да се оплача от програмата на девойката. В понеделник са от 7:30 до 15:00 ч в училище заради модула по ФВС. Единственият клас в цялата гимназия със свободен 8- ми час и след това 9- ти час модул ФВС. Прибират се след 16 ч, изморени - кога да си починат, кога да учат.
Дали има нормативен документ, с който да се регламентира учебната програма  - да е ограничена например до 8-ми час?

Последна редакция: пн, 22 окт 2018, 23:28 от Sunny bunny

# 141
  • София
 Ех, добрият стар чорап с извара! Joy Като отворих и реших, че съм попаднала в някоя от старите ни теми.
Манжелка, моята израсна с ангини - една след друга и съм спец.На нея изварата не й помагаше много. За сметка на това правя друга комбинация - компрес на гърлото с шведска горчивка: напръсквам на памук от течността (от аптеката), мажа гърлого с плътна мазнина (в къщи винаги има домашен крем мас и невен или вазелин), полагам памука, тънък найлон и шал. На краката (ходилата) мас, отгоре втривам синапено брашно (купувам го на прах, но когато няма, меля с кафемелачка). Отгоре - чорапи и така нощува. Разните смукала си вървят - неоангин, хексоралетен, трахизан.... Във ветеринарните аптеки, а и в някои хуманни (знам кои са в Сф) продават гранофурин под името гранулин. На дървено шишче правя тампон, обтривам дъгите на гърлото и преди да е направила гримаса за повръщане, пръскам тантум верде - има лидокаин и притъпява усещанията. С това я вдигам без АБ. Бързо възстановяване на младежа!
[/url]
Шарлот, това ми звучи като сложна готварска рецепта. Изгуби ме на второто изречение. Joy
Sunny bunny, и нашите имат веднъж седмично часове до 15.25 заради модула физическо.

ПП. Откъде си купувате точилки?

Последна редакция: вт, 23 окт 2018, 02:30 от sanaka

# 142
  • Варна
Санака, за точилките - от щандовете за домашни потреби в големите магазини, по-завъртян модел можеш да си поръчаш онлайн (например със силиконов валяк или с валяк с щампи), а старовремските ги продават и по туристическите маси с дървени лъжици и гребени пред манастирите.

# 143
Подаръче от свеки  Mr. Green

# 144
  • София
Подаръче от свеки  Mr. Green

Joy

# 145
Да се оплача от програмата на девойката. В понеделник са от 7:30 до 15:00 ч в училище заради модула по ФВС. Единственият клас в цялата гимназия със свободен 8- ми час и след това 9- ти час модул ФВС. Прибират се след 16 ч, изморени - кога да си починат, кога да учат.
Дали има нормативен документ, с който да се регламентира учебната програма  - да е ограничена например до 8-ми час?

Моят син е до 17ч всеки ден без петък. И на него му е трудно, защото е на парцал след училище, но съм му казала - щом има деца, които се справят, значи може и той.

# 146
  • В реалния живот
Аз леко по встрани да питам нещо:
Искам да ви питам за подарък за 18 годишната ми племеница. Чудя се дали има някакви професионални консултации за кариерно ориентиране? Търся какво да й подаря за РД и от няколко дни ме е споходила идея за кариерна консултация.

Та попаднах на едни интересен курс по Реторика, курсове по емоционална интелигентност,  преди няколко дни в предаване по БНТ 1, актрисата Албена Павлова рекламираше  курсове Инсайт. Какво мислите за нашите младежи и девойки дали са полезни.
Дъщеря ми много често си прави някакви тестове на телефона, понякога ми казва резултатите, но не съм ги гледала обстойно, а може би трябва. В началото на лятото ходихме на мотивационен семинар на д-р Неделя Щонова и на двете ни хареса. Та си мисля като иска да опознава себе си, дали има някакви курсове?

# 147
  • София
Санака, за какво ще я ползваш точилката? Joy

Аз имам няколко:
- #1 е дървена - проста пръчка, но специално изработена, т.е. дължината й е съобразена с шкафа, в който я държа. (става за далечен б..., но не съм я ползвала по предназначение)
- #2 е някаква специална (сладкарска, пластмаса) с накрайници да разточва на определена дебелина (30-35 см тази е за близък б..., е тя вече съвсем не е използвана по никакво предназначение, стои в шкафа, за красота, далеч от чужди погледи) Joy

Миналото лято на "Славейков" имаше един щанд с дървени неща. Човекът сам ги правеше. Имам няколко дървени плата (и други неща) от него, като едното беше пак спец.поръчка според стъклен похлупак (на което не харесвах дървеното плато, беше бамбуково ми миришеше)... Това бЕло и червено, което се споменава от време навреме върви с мезе, което трябва да се сложи някъде  Wink
Скрит текст:
за съжаление и цветното, и мезето към него са ми под забрана в момента

За броя часове: не знам дали има някакво ограничение до 8 часа. Наборът има 2 дни по 9 ч. (другите са по 7), като в тази бройка го няма модула спорт (той май е в ден когато имат време/искат и не е точно определен като продължителност, не знам точно). Едните +2 часа са допълнителна подготовка за олимпиада, тя не е задължителна и не е за всички. Другите +2 са ФУЧ.
Девойката ни (5класничка) има през седмица 9 часа в един от дните, заради Модул Спорт.

# 148
  • В светлината на слънцето
Таня, знам, че има доста такива курсове - напоследък са модерни. Важно е да се попадне на свестен преподавател, поне така мисля. Нямам конкретно инфо, за да препоръчам някой. Но виждам, че има интерес.
Не знам дали би й било полезно, но тези дни ми попадна интервю на Ани Цолова, която започва курсове по поведение и говор пред хора, телевизия и т.н. Това според мен ще е много полезно за по-притеснителни девойки и младежи, пък и за по-големи от тях. Но не знам дали вече го е започнала или предстои. Обясняваше, че от позицията на дългия й опит, свързан с говорене, може да научи хората на нещо полезно. Не съм й фен, честно казано, но че има опит, има.

# 149
  • София
По повод 8 и 9 час - сега е лесно, ама като станат 2-ра смяна, времето ще е много кът (тогава ще са нулеви най-вероятно). При нас т.г. целогодишно са първа.
Какво сочи моят опит с 3 деца - като пружинки са, неуморими,бе !
Каките учат АЕ от 5 годишни. Цял ден детска, в която ходеха на латино, на приложно, на народни и на плуване и 2 дни в седмицата АЕ след детската.
От 1 до 4 клас - целодневно в у-ще от 7.30 до 17. Бяха научили и начели всичко в занималнята. Много рядко, да не кажа хич се е доучвало вкъщи. 2 дни седмично след у-ще - АЕ. От 3 клас всяка събота курсове в СМГ ... и 2 спорта. И тоо, спортове  - скуош и плуване, а не шахмат Smiley. 5-7 клас е ясно. Сега продължават с АЕ и скуош. Ходят на по 1 школа. Огледали са се и в още една...
Малката - от ПГ е в Шилер. От 8 до 17.30 ч. в т.ч. 3 часа немски всеки ден. От 17.30 ч. 2 пъти седмично + неделя - карате кикбокс. От утре всяка сряда - приложно изкуство. Понед. и петък 2 пъти седмично английски след у-ще от 17.30 до 19.00 ч. Домашни - само през уикенда !
Почти всичко е по тяхно желание.
Е, как па не видях едно изморено, бе ! Да вземе да си легне в 20.30 по собствено желание, а не да ритат мач в коридора, или да се врещи на ексбокса ! Легна да спя през уикенда - все някой ще влезе нещо да клопа !
Факт е , че много учат, натоварени са, ама не изглеждат нещастни. Даже хич !

Общи условия

Активация на акаунт