Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 86 020
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 825
  • София
Добре де, имам въпрос. На класното по български, например, има седем шестици в класа. Аз се казвам Яна, имам шестица, това означава ли, че съм номер седем в статистиката на класното?

Не мисля, че ми трябват статистики. На този етап съм наясно как се развиват децата ми в училище.

Това, че се казваш Яна е предимство за статистиката. Можеш да разбереш колко реално са пред/с теб. Ама ако се казавш нещо си с А......, ич не можеш нищо да разбереш, защото се реди и по азбучен ред. Все ще си първенец! Joy Stuck Out Tongue Winking Eye

# 826
  • София
Слънчева, за настолната версия говоря, да. В мобилната тази опция я няма.
 Яна, 7-ми номер  ще излезе в статистиката, но ако става въпрос за 6,00 е ясно, че си на първо място, просто има и още поне 6 шестици, освен твоята. Ако обаче става въпрос за 5,50 напр. в класацията /по азбучен ред/ излизаш на 10 място, но ако сложиш мишката на "масто в класа" /масто във випуска, място в училището/ без да натискаш, излиза инфо колко ученици имат по-висок успех. Да речем, че излезе, че са 6, това означава, че от тези 10, 6 имат по-висок резулат /успех/, а останалите 4 като твоя. /Не знам дали го обясних ясно.../

Зачетох се в коментарите под съобщението на Школото, че правят модула платен и ми стнана малко мъчно. Не за Школото, истината е, че не го направиха по правилния начин, но това е липса на маркетингов опит. Това е нещо допълнително, което не е задължителна част от електронния дневник. На мен ми харесва, на друг може да не му харесва, но без значение - хубаво е да го има като опция. Обаче в коментарите лъсна с пълна сила типичният български манталитет: "как така Вуте ще печели!". "Ми то, чорбаджията си е "народен изедник", това от край време е ясно Joy , а за буржоата-капиталист в по-ново време, да не говорим. Изобщо, да печелиш си е мръсна дума. Не знам дали някога ще се отървем от това мислене ... И понеже стана много модерно да се говори за лични данни, ела да видиш как всеки е специалист /независимо дали има хал хабер какво са лични данни/. "Не ща пък да ползвате личните данни на детето ми /разбирай данните за получени оценки/, за да печелите". А докато беше безплатно, никой не възроптя. Smirk Преди любимият ми регламент никой не живееше в паника за личните си данни, а след него вече навсякъде виждат Торбалан.
Но и искрено се забавлявах с някои от коментарите - има велики! Напр., как данните за успеха на детето са държавна тайна Joy или пък как не можело да се плаща за ползване на статистиките, защото образованието било безплатно по Конституция. Ех,...

Последна редакция: вт, 15 яну 2019, 16:36 от sanaka

# 827
  • София
Аз те разбирам, sanaka. Знам къде какво излиза, знам и как се правят статистически справки. Просто не го смятам за нужно.

Наскоро, случайно чух разговор между майка и начална учителка. Майката се кахъреше, че детето било на някое си място в статистиката на класа. Евала на учителката, която обясни, че никакви статистики нямат значение. Тя следи развитието на детето, ако се налага, дава препоръки, казва къде са слабите места.

На мен школото ми харесва. Позволява ми да изненадвам девойката като ѝ съобщавам оценки, за които още не знае. Напр. резултати от тест по Физика бяха въведени на 23.12 в 23 и нещо часа. И днес физическото и други подобни.

# 828
Санака, аз нямам нищо против "да печелят". Обаче веднъж вече им е платено точно за това нещо. Даже доста училища се възползваха от целевото финансиране, за да закупят лиценз за "школо".
Така излиза, че родителите трябва да платят втори път за една и съща услуга.
Нашата услуга е от ноември 2018г.

Скрит текст:
"Дигитална трансформация на 350 училища

Над 350 училища спечелиха целево финансиране от МОН на стойност между 1500лв и 2500лв, кандидатствайки с платформата ШКОЛО. С тази подкрепа училищата ще могат да закупят:

5-годишен лиценз за ползване на модул "Учебни материали"
    1-годишен лиценз за ползване на всички останали модули в платформата за управление на училища shkolo.bg

В допълнение екипът на ШКОЛО ще обучи учителския персонал на тези 350 училища как да работят ефективно със системата. Нещо повече - екипът на Школо ще е редом до директорите и ИТ администраторите през цялата учебна година и ще им помага да повишат технологичната зрялост на своето училище."

Последна редакция: вт, 15 яну 2019, 18:08 от rummi_pl

# 829
  • София
Виж, ако статистиката беше по отделни предмети, бих й отделила един поглед, но това в школо не е статистика, а пресмятане на средноаритметични...
Има статистика и по отделните предмети.

# 830
  • София
Руми, ако статистиките са включени в лицензионната такса на училищата, тогава наистина се получава двойно плащане, което е недопустимо. Мисля обаче, че не са /не съм им чела договорите де/. Така или иначе, факт е, че лошо го поднесоха, лошо и несвоевременно го обясниха. Но акцентът ми беше върху коментарите, част от които са откровено неграмотни в повече от едно отношения, а и масово /не всички/ изобилстват от онази неприятна /поне за мен/ смесица от пролетарско и злобно-махленско мислене, което, понеже обичам България, ме натъжава и много ми се иска да преодолеем.

# 831
Ооо, да, коментарите са много забавни.
На някои се смях със сълзи, особено на "държавната тайна" на оценките Joy

# 832
  • София
Осми клас продължава много лежерно при моят тийн и успехът върви надолу, статистически положението с 5.15 - втората половина от класа към края даже. Все натяквам това изоставане сред другите, пък психолозите казват - не сравнявайте децата, хе-хе.
Отново пред дилема, трябва ли да се натиска мързеливият да учи или да се остави на самотек и съответно да катастрофира още в началото на трасето към дипломата?
Школото го харесвам, плюс е, крачка напред. И двете деца са там, особено в училището на малкото са много активни, валят съобщения, записва се взетия материал. Но и както казва Яна - големият не може да ме изненада с оценки, по скоро аз него - например днес още по време на училището му разбрах оценките по два от предметите, винаги съм в час. А и ако наистина се попълва редовно и от всички, ще са ясни и взетите теми и предстоящите събития. Това как точно ставаше с хартиения дневник - никак.
Съгласна съм напълно с написаното от Санака и аз изчетох коментарите и се впечатлих от поредното разделение сред нас и в мисленето, ами тази статистика си е нещо допълнително, ако не покрива сумата, отпусната от държавата и не попада в изискванията на поръчката (това може да се провери), който желае ще си я закупи, все пак това е услуга, предоставяна от частноправен субект, който плаща труд на хора да го измислят и поддържат.

# 833
  • София
Да, който се интересува ще изучи и ще използва въпросното приложение. За детето ми, съответно и за мен, има предмети към които младежът не проявява интерес. Не е неговото нещо. Да, ще ги учи, защото са задължителни; за да има обща култура; защото не се знае пък, откъде ще изскочи заекът и дали няма да прояви интерес след време... Но, ако не се случи последното, не ми е важна нито оценката по предмета, нито колко задълбочени или не са знанията му в тази област.
Затова и не съм разучила настолната версия със статистиките.
... И от кога успех 5.15, в края на първи срок е повод за разочарования? Flushed

# 834
  • В светлината на слънцето
Ле-ле, колко сте изписали. И аз съм доволна от школо, но и учителите много съвестно попълват всичко: оценки, взет материал и т.н. Също така реагират бързо на отправени въпроси. Бе не може да се сравнява с хартиения дневник. Статистиките - ами мога и без тях, макар че дават някакъв бегъл ориентир.

При нас - втора 6 по немски и то при по-строгата учителка, много е щастлива. Предстоят им класни по немски и по мат, по бел - 5. Умира от яд, защото заради 1 тъпа грешка, не е 6. Математиката й става все по-интересна. По физическо няма грижи. Учителят им е и действащ треньор, та ги спуква.

Имам питане. Помните ли онази част от освобождаването от училище за състезание как беше? С разрешение на директора ли? Че ще се наложи да отсъства за 1 ден, защото захваща и петъка, а е извън страната.

# 835
  • София
lulumba, за един ден - класната. Писмо от клуба/ федерацията, че е поканена, класирана еди- къде-си, еди-кога-си и т.н.
Подпис и печат.

# 836
  • В светлината на слънцето
Мерси, биби! Heart Помнех, че имаше нещо специфично, но понеже не се беше налагало досега, не съм обръщала внимание.

# 837
Лулу,когато  наборът е с отбора,тренера дава бележка от клуба.
   Аз искам Школо-по немски имат оценки всеки ден.Невъзможно е да се нанесат в бележника.А за мен е важно-на изпитване,съчинение,презентация-говорене-върху какво е оценката.Виждам го ,че учи,виждам че се готви-или пише думи,или твори съчинение,или си говори на глас за презентация-после знам съотв.оценка точно за какво е.Статистика слабо ме вълнува,даже никога не съм я гледала.
   Не знам защо и колко скъпо ще излезе на нашето у-ще да продължи работата с ел.дневник.Предполагам,че на повечето учители просто не им се занимава.Досега,всеки ден класната си правеше труда да нанесе оценките.
    Слънчев,за мен 5.15 би било разочарование поради следните причини-
 - смятам,че може да учи повече,просто го мързи
 - не доглежда нещата,отминава нещо,което не е ясно,защото го мързи
 - приемам /условно/,че оценката е реално отражение на знанията-ако на едно нещо имаш 5,видял си грешката,а
    после нищо не правиш,за да я изчистиш,това е мързел и непукизъм
-няма значение кое те влече като предмет и кое не-и на мен на работа не ми е всичко любимо,но трябва да
   положиш усилия,за да се справиш.И при моят син има предмети,които не го вълнуват,не са интересни,но и мен
   това слабо ме вълнува
-предстои класно по математика.От две седмици повтарям,ако е нужно да се обади на учителката си по математика,не било нужно.Вчера питам,имаш ли неясноти-квадратните уравнения са ок,ама геометрията му била тъмна Индия.Той не знае,но ако се издъни на класното,ще има сериозна санкция-не заради самата оценка,заради отношението и мързела.

Аз съм голям цербер по отношение на училище,знам,че прекалявам понякога с изискванията.Но познавайки си детето,знам че има потенциал,а го мързи.

# 838
  • Варна
shkolo-то напоследък личи, че е претоварено, идват съобщения за оценки на мейла, а в дневника ги няма. Най-важното е учителите да въвеждат навреме оценките, което при по-възрастните и несвикналите с компютри не се случва. Моят има 19 въведени оценки по английски - значи може. Статистиките не са ми толкова важни и може би ще ги пропуснем. Вероятно ще е над 5.50 за срока, но всичко това без особено напрягане и с все повече самочувствие, че може и да възразява, да се налага - и разговорите не помагат. По физическо момчетата са правили норматив 90 коремни преси и 30 лицеви опори на по три серии, което, според моя, не е било проблем за повечето. За момичетата - по-малко, разбира се. Да не беше тоя мързел, сега е времето да растат и оформят мускули.

# 839
Ако намериш начин за преборване на мързела, сподели. И моят може мноого повече, но го мързи. Писва му от учене, донякъде го разбирам. До 17ч на тези неудобни чинове, учене, прибира се и почва домашните до 20ч - 20,30ч. Еми не мога да го карам да седи повече и аз сигурно няма да мога. Само му натяквам как другите успяват и имат по-високи оценки от неговите, но вече се чувствам безпомощна, защото виждам, че само си чета като стара бабичка. Някой път ме е яд на мен и като почна да дудна се гледам отстрани, как това което съм мразела най-много, като бях на неговата възраст, сега аз го правя. Ми не искам да съм дуднеща лелка. От друга страна не искам да е на опашката в класа, но каквото-такова, ще се примирявам.

Общи условия

Активация на акаунт