Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 86 018
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 405
Лоренца, The Giver на Лоис Лаури/има и филм/. Не е фентъзи, а по-скоро science fiction. Действието се развива в едно утопично общество. Тинейджърски роман е и би трябвало да е подходящ за това ниво, защото го дават на осмокласниците в АК.
Тъкмо щях да я препоръчам, нашите я учиха м.г. и на мен ми хареса.
Сега почват Малала.

# 406
Да ви напомня, че в периода 11-16.12. е Коледният панаир на книгата НДК. Винаги има чуждоезикова литература. На място ще си прегледат /децата - ?/ или вие книгите и ще им "сервирате" желано от тях четиво. А тези, с маймуните, могат да скочат поне до Виена и да си купят на Sondernpreiß /намаление/ неадаптирано четиво за проговарящите  Deutsch.

Аз още ви чета - благодаря ви, че сте и при нас!

# 407
  • Варна
Изучаващите АЕ, препоръчайте неадаптирана книга, подходяща за A2->B1.
Да не е фантастика. Да има 100 стр. Simple Smile
И откъде Heart Eyes

Eто и моите предложения, прочетени от набора през последните няколко месеца-

- The Hatchet (Thirteen-year-old Brian Robeson, haunted by his secret knowledge of his mother’s infidelity, is traveling by single-engine plane to visit his father for the first time since the divorce. When the plane crashes, killing the pilot, the sole survivor is Brian. He is alone in the Canadian wilderness with nothing but his clothing, a tattered windbreaker, and the hatchet his mother had given him as a present.) - прочел е само първата книга.

- Тhe last mission - (In 1944, as World War II is  raging across Europe, fifteen-year-old Jack Raab  dreams of being a hero. Leaving New York City, his  family, and his boyhood behind, Jack uses a false  I.D. and lies his way into the U.S. Air  Force.
From their base in England, he and his crew  fly twenty-four treacherous bombing missions over  occupied Europe. The war is almost over and Hitler  near defeat when they fly their last mission -- a  mission destined for disaster. Shot down far  behind enemy lines, Jack is taken prisoner and sent to  a German POW camp, where his experiences are more  terrifying than anything he'd ever imagined.)

- Do Androids Dream of Electric Sheep (The novel takes on issues of what is it to be human; reality vs. simulations; humans vs. androids; real vs. mechanical animals; "real" police vs. android police, mental illness (people called "specials"), cult religion, and so on.)

- Lord of the Flies - (At the dawn of the next world war, a plane crashes on an uncharted island, stranding a group of schoolboys. At first, with no adult supervision, their freedom is something to celebrate. This far from civilization they can do anything they want. Anything. But as order collapses, as strange howls echo in the night, as terror begins its reign, the hope of adventure seems as far removed from reality as the hope of being rescued).

Отделно съм набелязала тези:
- Тhe Giver
- The Kite runner
- The Holes
- Erebus
- I have no secrets

По принцип, за да избера книга, чета ревюта, защото ми се иска все пак да чете стойностни неща. Купувам от амазон ел версии, а повечето класики ги има и в безплатен пдф вариант. Гугълвам reading lists teens.Ако някой иска първите 4, мога да му ги пратя.

Lulu, пожелавам скоро да се похвлиш с добри новини. Не знам какво ви е, но ти изпращам виртуална прегръдка.

Последна редакция: вт, 20 ное 2018, 09:12 от Manzhelka

# 408
Еее,браво,раздвижихте се!
    Лулу,каквото и да е,да отминава!
   Санака,бива ли така да мъчиш децата по Коледа?!
   Белинда,гоУЕм фен съм на твоите младежи!
  При нас не знам за гадже,но има компания,с която излиза,ходи на фризьор на всеки две седмици,защото прическата му искала поддръжка,ходи на фитнес,парфюмът свършва светкавично.
   За Коледа ,снощи каза,че иска пари.Искал да си събере за нов лаптоп и се пазари с мен.Моят сдава багажа,и аз искам нов,а предложението е да купя от него стария,и да му помогна за нов.С негово участие.Не знам за какво му е,той не е фен на игри.

# 409
  • Варна
При нас АЕ все още е на лесното ниво, а по мат. само се гоним като котка и мишка да се упражнява Simple Smile Решил е, че осми клас ще го кара лежерно, но ми се струва, че съвсем няма да му се учи догодина.

Благодаря за предложенията за книги на английски, и на моя ще са му от полза.

Търсим леворъка геймърска мишка. Ако някое от вашите деца ползва, моля, пишете марка, защото не са евтини и не ми се купуват няколко, докато уцелим.

# 410
  • София
Май обсъждахте в предните теми, но аз явно съм чела отгоре-отгоре.
Децата ви винаги ли си носят личните карти в тях?

# 411
  • София
Май обсъждахте в предните теми, но аз явно съм чела отгоре-отгоре.
Децата ви винаги ли си носят личните карти в тях?

Големият я носи винаги, а малкият все още няма. Една вечер, докато се прибирал от курс по японски го бяха спирали полицаи за проверка.

# 412
  • София
Задължително трябва да си носят личните карти. Неведнъж полицията е спирала големия ми син и му е искала личната карта за проверка /беше на 15 когато го провериха за първи път/. Вчера предполагам заради протестите, тъй като училището е в центъра в близост до президентството отново е бил проверен. Мисля че по закон имат право да ги задържат в полицията ако нямат в тях документ за самоличност. Имайте предвид, че тийнейджърите доста ги проверяват. Включително единия път му бяха пребъркали и раницата и му бяха връчили протокол, че не са установени забранени вещества.

# 413
  • София
А личната ученическа карта не върши ли работа?

# 414
  • София
Нови цени на уча.се от 100 на 138 лв.

Лулу, дано е поправимо лошото Hug

И аз благодаря за книгите, ще трябва да му позапълня времето...Joy

Може ли да споделите за дебитните карти  при над 14 г. Имате ли контрол над тях, т.е. виждате ли движенията. Мисля да му вадя още сега (да има някаква резерва). В банката (ДСК) ми казаха, че на 13 г. сметката ще е на мое име, а неговото на картата. Като навърши 14 г. трябва да променим нещата и той става титуляр, но не разбрах дали аз има някакво "влияние" върху сметката (издаването пак било с родител)

# 415
  • Варна
Десем, по този въпрос и сагата с откриване на сметка книга мога да напиша, та дано съм ти от полза. Моята информация също е от ДСК и също през декември ще сменяме вида на картата. Значи осн разлика, освен в името на титуляра е и в лимитите на дневно теглене - при картите до 14 г, лимита е 25 лв, при тези над 14 - мисля че беше 100. Друга разлика няма. Без такси е до 18 г. Международни са. Имаш онлайн банкиране, така че дори и сега, под 14 г, ако дерето си инсталира мобилното приложение, може да влиза с твоето потребителско име (нали се явяваме проформа титуляри). След 14 г ще му дадат потребителско име лично на него и сам ще може да си направи профил.

А, и една важна подробност - не можеш да извадиш карта 14+ ако детето не покаже лична карта. Т.е. трябва да имате навършени 14 г и да имате издадена ЛК.

# 416
  • София
Аз им направих абсолютно техни си карти. Има опция да получавам мейл при транзакция, но отказах даси го причиня. Превеждаме им месечна "издръжка", пък да правят каквото щат. Ако искат за парцали, помади, храна, спестявания и т.н. Ако са умни, ще си взимат продоволствия от къщи. Simple Smile
Рождени дни, а понякога и излизанията с гаджета са над бюджета. И аз вече съм с двама зетя. Вече и двамата ги познавам.
В тази връзка има питане - считате ли за уместно на тази възраст момчетата да плащат кино, ресторанти, подаръци за "годишнини" (да речем, че последното е двустранно). Мамите на момчета - давате ли доп.бюджет за това, защото е ясно, че децата още не изкарват пари.

# 417
  • София
Подаръците за "годишнините" са взаимни, но на тази възраст всички са деца и смятам, че редно всеки да си покрива сметките, тъй като и в двата случая, всъщност плащат родителите. Grinning Аз така уча девойките. Изключения - ако по някакъв конкретен повод младежът е проявил инициатива, напр. да я заведе на ресторант за Св. Валентин.

# 418
  • София
Биби, егати питанката зададе.
От една страна, сигурно ще давам пари. Мъж ще  е, ще трябва да научи някои неща, навици да създаде.
От друга страна, не знам ще мога ли да издържам двама тийнове в излизанията.
Абе... не е лошо да забави гаджалъка! Joy

# 419
Щерката съм я учила да си плаща сметките.Когато е била канена на вечеря,или обяд-не.После с настоящото гадже и годеник,както дойде.Който имаше повече пари,той плащаше сметката,но и двамата си ги изкарваха.
   Наборът още не ми е обявил официално ,че е канил девойка на среща.Мисля,че май ще трябва да си говорим и за това.Той е виден чичо Скрудж и много ме съмнява да си пилее парите в  почерпки на девойки.
   Боже,ама и аз каква съм смотана-за всичко сме говорили,от коли,зидане,копане,до секс,ама виж,за сметката,когато кани момиче на среща-не.
  В този ред на мисли,като я покани за пръв път,да речем на пица,или на  "барче" и плати сметката,следва ли всеки следващ път да я плаща?Майки  на девойки,кажете,че да не се излагаме.И на мен ще ми е трудно да издържам и това.
   С момиче от компанията се прибират с такси,доколкото знам си го делят.

Общи условия

Активация на акаунт