Осми клас 2018/2019 - 3 шпрех & шпрах & мат

• 85 594
  • 1 333
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София
Здравейте.Извинявам се че нахълтвам в темичката ви, където, признавам е много  приятно и уютно и с удоволствие ви  чета понякога.Имам дете в 6 клас и хвърлям  поглед на темите, свързани с гимназиалното образование.Детето ми  е доста неориентирано, но като цяло  клони към езикова гимназия  и по-точно- желанието е за изучаване на испански език.( да видим докога).Та- молбата ми е  ако може да ми помогнете с малко  реална обратна връзка на тема обучението в езикови гимназии- как е като  реална натовареност, справят ли се децата,доколко е стресиращо...? Мисля че точно  вашите отзиви биха  били много полезни, за да преценим и насочим  обективно  вниманието на детето в ситуацията.Пак казвам- не е от най-целеустремените( или поне не по моите критерии за истинско задълбочено  учене) въпреки отличния  оспех  досега в кварталното училище.Иначе е изпълнително дете, но чувствително  и  се притеснявам че лесно  би " прегоряла" от един стрес.Ще кажете- лесно няма... Така е.НО  аз като родител  искам  да  имаме информацията, с която да направим своя информиран избор когато му дойде времето.Ще се радвам  който  има  време и желание да ми отдели някой ред и помогне.Предварително  благодаря!:hibiscus: И още веднъж- прощавайте за разводняването на прекрасната ви тема...

# 1 171
За езиковите не мога да се включа, за мен не са били опция за средно образование, но това е лично моя теория. Слава богу и дъщеря ми въобще не искаше такова училище.

Моята вчера си разбра програмата, в петък има 9 часа, свършва в 15.30 и това прецаква плановете ни за испански в една от школите, с удобни дни и часове. Останалите дни са всеки ден по 7.

Дайте, моля, препоръки за школи в центъра с испански или някоя учителка, индивидуално, с отлични препоръки?
Към момента следях Институт Сервантес и Иберика за графика, тъй като е в близост до района на училище и до метро, но уви.

# 1 172
  • София
'Ми много разводнихте темата! Ние за такива важни и сериозни неща си говорим напоследък! Joy

Трудно може някой да Ви ориентира колко ще е натоварващо и стресиращо за детето Ви в ЕГ, защото  това зависи предимно от самото дете. Не колко е умно и работливо, а колко бързо и ефективно учи, как успява да си разпределя времето, лесно ли учи език, на какво натоварване е свикнало преди гимназията, как реагира на конкурентна среда... На нашата родителска среща, като слушах някои родители, които се оплакваха от многото домашни, как децата пишели до 1:00 часа всяка вечер само по испански, имах чувството, че децата ни са в различни училища. Дъщеря ми изобщо не е натоварена и стресирана, но брат й /който не е по-глупав/ би бил много по-натоварен в ЕГ с нов език /по-стресиран - едва ли Joy /. Той трудно учи език и справянето първата година в ЕГ би било доста по-голямо предизвикателство за него /повече СМГ/НПМГ материал го виждам/. Други пък са по-натоварени, отнема им повече време подготовката, защото използват времето по-неефективно или пък са перфекционисти и задълбават повече в излишни подробности. Стресът също зависи от конкретната психика на детето.
По-принцип, в ЕГ средата е конкурентна, изискванията на учителите са високи /те нещата са взаимно свързани/. Това важи за всички високобалови училища, не само за ЕГ. Но една такава гимназия може да се изкара трудно, а може и доста по-лежерно - зависи от детето и какъв резултат се цели. Никой няма да те накара насила да учиш. Напр. средният резултат от ДЗИ 2018 по английски на 2АЕГ е 5,83, но дъщеря ми наскоро ми каза за едно дете от випуска с 2-ка на матурата Flushed /дето се вика, дори само да спиш в часовете тези 5 години, трябва да можеш да вържеш поне 3-ка/.
Като реална натовареност, ако под това разбирате обем на домашни, не мога да кажа, защото никога не съм й гледала домашните. Знам, че обикновено имат между 30 и 50 думи на ден /в зависимост дали и колко нова граматика са взели/, понякога и повече. Имат и упражнения или преводи на текста, но не знам в какъв обем, понякога - проект. Винаги имат домашно и по БЕЛ и МАТ, но и там не знам в какъв обем. По ИТ също имат проекти или презентации. Нейната натовареност не надхвърля час и половина на ден през седмицата.

Алексова, намам представа за школи и учители по испански, но доколкото знам приятел на дъщеря ми от АК ходи на испански извън колежа. Мога да го питам.

# 1 173
         Синът ми не е в испанската,но е в друга езикова гимназия.Моето мнение,дъщеря ми също е завършила езикова, е че език се учи с интензивно натоварване,всеки ден,с постоянство и много писане,четене и слушане на съответната реч.Но всичко е строго индивидуално,както каза Санака.
    Какви са тези програми с по 9 часа?!Тия хора добре ли са?!
  Министърът се дърпаше да даде един ден в повече за междусрочна ваканция,а грипната се оказа 2у-седмична.Нашите са пуснати до понеделник.Класната веднага им запълни времето с упражнения от "жълтата" книжка и набор от думи.Радостта им беше кратка,хихихи.Макар че наборът учи с кеф немския.Тази жълта книжка е с упражнения по граматика за немските езикови гимназии,съавтор е учителката на дъщеря ми и е като реликва за немските паралелки.Говорихме си с наборчето сутринта и каза,че обмисля да продължи висшОто си или в Спортната академия,нещо с волейбол,или в МВР академията.Те щото са почти едно и също......Ама поне  за изпита по физическа подготовка ще е подготвен и за двете.Да видим колко желания ще смени до 12клас?!

# 1 174
  • София
Марулета, 9 са защото имат ФУЧ (биология +2 часа, дори са извън училището за него). Незнайно защо нашият първия срок не беше вписан в програмата и сега тръпна в кой ден ще е, защото е записан на езиков курс, който стартира от утре.

# 1 175
  • София
И ние сме 4 дни х7 часа и един с 9 часа. Ще са нулеви.

# 1 176
  • София
Детето ми  е доста неориентирано, но като цяло  клони към езикова гимназия  и по-точно- желанието е за изучаване на испански език.

Здравей!
Дъщеря ми от 5 клас каза, че иска да учи испански език в езикова гимназия. Не промени мнението си. След дълго проучване сведохме избора до две училища:
- Испанската гимназия
-22 СЕУ
 Не и стигнаха няколко точки, за да влезе в Испанската.  И това, че е момиче, а не момче.
Приеха я в 22 - ро училище. На този етап, с уговорката, че е минал само един срок, е доволна.
Първо, доволна е от средата, има конкуренция, има достатъчно деца като нея, които искат да учат. И да се забавляват , тоест чувства се добре и когато е в училище, и когато излизат заедно.
Второ- много е доволна от учителките по испански език, което всъщност е изключително важно.
Е, не всички учители и допадат, но това е нормално.
Разбира се, Испанската гимназия мисля е на най-високо ниво по отношение на обучението по Испански език. Но, специално за моето дете, което е доста амбициозно, 22-ро се оказа чудесен избор.
Но  Втора испанска гимназия и 1-во училище с изучаване на испански, не ви препоръчвам. Доста негативни отзиви има за тях.

# 1 177
  • София
Влизам да се оплача. Яка драма и депресия. Явно много нанагорно й дойде това училище на моята дъщеря. Не харесва учителката по английски, която е и класна. Математиката е пълна трагедия. Даже казва: Ще си взимам отпускното!
Да стискаме ли зъби или наистина да я върна в кварталното?

# 1 178
Влизам да се оплача. Яка драма и депресия. Явно много нанагорно й дойде това училище на моята дъщеря. Не харесва учителката по английски, която е и класна. Математиката е пълна трагедия. Даже казва: Ще си взимам отпускното!

Зависи от детето и  точно какви са проблемите с госпожата по АЕ и математиката. Опция за друга паралелка имате ли там, или в друго училище с подобен профил?
Зависи и от кварталното, но аз посмъртно не бих оставила детето си в кварталното.

# 1 179

При нас се пече точно обратната питка . При цяла година говорене за АГ от нейна страна, учене и решаване на задачи до сред нощ, изкаран страхотен бал, който и гарантираше влизане в най-добрата паралелка на въпросната АГ, моята реши, че твърдо иска да остане с СУ-то Triumph. Реших, че няма да я натискам, щом си е решила, да си учи там. Да, ама не! Още на вторият месец се затръшка, че е направила грешен избор и че иска да се мести! Дисциплината е трагична, нямат домашни почти по нищо, госпожите работят само с нея и още 3-4 деца, отиваше на училище, все едно е на разходка в парка. Тя сама видя разликата, говорейки си със сучениците приети в АГ-то. И тя, моля ви се, се затръшка, че ще остане неука и не научила !!!
След не малко молби, заявления и обяснения преместването вече е факт и от утре е в новото училище.
Ей така побеляват косите на майките, радвам се обаче, че се вразуми. Кофтито е, че там са доста напред с материала по доста предмети и тази грипна ваканция ни дойде добре, защото по математика успя да навакса 7 от 9 урока, голямо решаване падна Joy.
Та, ако искаш моето мнение - НЕ СЕ връщайте назад!

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 18:04 от 3ори

# 1 180
  • В светлината на слънцето
На нас по стечение на обстоятелствата училището ни е И квартално, но това си е просто късмет. За наборката говоря.

Обаче от квартално до квартално има разлика. След грешката, която направих да оставя брат й в най-кварталното от кварталните, уж за най-близо и щото така или иначе ще ходи на уроци, след което се наложи в средата на първи срок да го местя по спешност, понеже нещата за два месеца вече ровеха метри под дъното, съм твърдо против оставането в такъв тип училище.

Иначе и при нас организацията е на ниво. Програмата е готова от миналата седмица. Втора смяна са. Ще имат 4 х 7 часа и 1 х 6 часа. Без нулеви.

Марулетка, да не е тази граматиката? Теди я наследи от приятелката си от НЕГ.

# 1 181
  • София
Зори, честито. Радвам се, че е имало възможност за добро решаване на ситуация.

Free Agent, и аз ще подкрепя другите. Кварталното училище - НИКОГА.
Скрит текст:

Нашето бившо го използвам само като закана Blush, т.е. "ако не учиш, тегля документите и в кварталното, те чакат, ще си първи по успех там" ... ама само плаша Joy
мамко неща бих направила различно в живота си (не че съм нямала грешки, но нали те ни учат), но това че оставих набора в кварталното бих - съжалявам че тогава послушах първо него, после и баща му.
Грешка беше, но измъкването на дете ми деца от там е сладко Joy... е, не стана лесно, но си заслужава всяка една несвободна минута и всички, което преживяхме миналата година.
Като старо гадже ми е, още не съм стигнала до етапа са ми е безразлично Blush, още силно го мразя.

# 1 182
  • София
Desem, всички плашим с кварталното, със строежите, с касата в супермаркета. Рано или късно, всички се превръщаме в родителите си. Joy Аз съм завършила квартално училище, вярно, в години, в които понятието не носеше такъв негативен смисъл, а и никога не му позволих да попречи на образованието ми. Stuck Out Tongue Winking Eye И съм твърдо убедена, че ако от теб ще става човек и от кварталното /и от селското/ ще стане, но не съм склонна да поема този риск с децата си. Joy

Извън шегата, има и друг момент обаче. Ако детето явно не се справя /например, вади тройка след тройка/, ако средата му идва твърде конкуретна, ако е изолирано в нея, ако това му причинява ежедневен стрес и негативни емоции, комплексира го и не се виждат шансове за подобрение, не съм сигурна, че задържането там на всяка цена няма да има по-негативни последици в дългосрочен план от преместването в по-спокойна среда. Много е индивидуално и свързано с много конкретика, та аз не бих се ангажирала с категорично мнение. По-скоро, бих посъветвала Free Agent да изчака до края на годината, като потърси и външна помощ по най-проблемните предмети и тогава да вземе решение, в зависимост от резултата.

Последна редакция: вт, 05 фев 2019, 21:52 от sanaka

# 1 183
  • София
Ще изчакам.
Тя си харесва класа и се разбират.
Обаче не тройки, а направо двойки вади.
В кварталното ще й е по-лесно, но това не значи че ще е по-добре. Като гледам кои останаха там...
Ще страда малко, пък догодина ще видим. Или още втория срок! Ще я запиша на математика.

# 1 184
  • В светлината на слънцето
Free Agent, и моята нареди две двойки по немски една след друга. Но после като се амбицира и до шестици стигна. Понякога наистина е нужно време. А и щом се разбира добре с класа, това също е важно.

Общи условия

Активация на акаунт