Египет /Тема 8/

• 77 789
  • 780
  •   1
Отговори
# 150
  • Велико Търново
Да ще пътуваме на 08.12. Днес запазих през туристическа агенция в Бургас. Не съм резервирала екскурзии, смятам на място да видя колко ще струват. Ще пътуваме двамата с мъжа ми. Вие от къде сте? Надявам се времето да става за гмуркане в четено море.
Здравейте!
В кой хотел ще бъдете настанени? Ние сме си резервирали екскурзиите до Кайро и Луксор от Абакс, че ще са на български, другите на място. Иска ми се да отидем до Райския остров, но не знам времето дали ще го позволи,  гмуркането сигурно ще го пропуснем.

# 151
  • Бургас
Всъщност не сме в тази оферта, а в хотел. Цезар. Аз смятам на място да заявя екскурзии, цената излиза наполовина. Ние искаме гмуркане и пирамидите, свинкса. Вие в кой хотел сте?

# 152
Относно Екскурзиите...
Ние бяхме с Абакс от 10 до 17. 11.18.
От БГ си резирвирахме и платиме Екскурзии до Луксор, Райския остров и Лодката с прозрачно дъно.
Там в Египет от същия представител на Абакс- цените бяха с около 30% по-високи !!!

# 153
  • Поморие
Имам няколко питания относно драйвинга и шнорхелинга. Дали са безопасни и двете? Предполагам, че ще има инструктаж на място, но когато ти е за първи път и си развълнуван от това, което ти предстои...Живея на морето и съм пораснала в него, но никога не съм ползвала шнорхел, защото все ме е страх, че ще нагълтам вода. А за гмуркането дали е подходящо за хора, предразположени към вдигане на кръвно и сърдечни проблеми? Кое от двете си заслужава повече? Ще се радвам да споделите мнения и преживявания. Simple Smile

# 154
При нашето посещение в  Египет бяхме на шнорхелинг. Ако не искаш може да не ползваш шнорхел, а само маска. Аз никога не съм се гмуркала под вода, защото не обичам да си потапям главата. Взех си само маска и плавници и гледах с нея от повърхността. С групата имаше постоянно хора от корабчето, с което се движихме и при проблем даваш знак и ти помагат ако искаш да излезеш. Аз също понякога вдигам кръвно, но нямах никакъв проблем. Плуването може да бъде със спасителна жилетка, ако желаеш. Водата в Червено море е много солена и не се потъва лесно. Много беше красиво, особено единия риф, който посетихме беше супер.

# 155
Здравейте , реших и аз да споделя впечатленията си от Египет .
На 10.11 пътувахме със съпруга  ми с Абакс ( бяхме резервирали през Ейнджъл Травел  ) .  На летище София трябваше да ни изпрати техен представител –  появи се една спяща девойка , от която нямаше никакъв смисъл , тъй като си измрънка нещо под носа за 1 минута и 90 % от хората не разбраха какво каза , един човек я попита за Травко ( фирмата , която трябваше  да ни посрещне в Кайро ) и тя каза , че не знае какво е това  и си тръгна  ... като цяло идването и беше напълно излишно .   При кацането ни в Кайро  ни посрещнаха и веднага започнаха да крещят да не купуваме визи , защото вече са закупени  и парите ще се съберат в автобуса , тъй като по тяхни думи ни спестили време в опашки ( визата е 25 долара , но за Абакс 27 долара , за да не се чака за опашки ) , реално  въпросните опашки въобще не съществуваха  , просто поредния начин да съберат по 2 долара на човек  От там  ни разпределеха по автобусите  и ни закараха на обяд на корабче на Нил и от там в музея в Кайро ( наистина огромен и завладяващ музей ) . От фирмата ни бяха предупредили , че е внасянето и изнасянето на египетска валута е строго забранено и да не си обменяме  в България – да , но от групата имаше хора , които си бяха обменили без проблем ... а египетски паудове трябват , ако искате да видите мумиите , които са идентифицирани , тъй като са отделени и за тях се заплаща допълнително само и единствено в египетски паундове !
Освен български делегат с нас беше и местен екскурзовод в Кайро , който се казваше Хасан – изключително забавен и  увлекателно разкаващ за Египет на български . Хасан ни проведе обстойна беседа около 3 часа в музея .  Посетихме и фабрика за папируси и парфюми ,  от където може да си купите оригинален папирус .  Трябва да се има предвид , че програмата първият ден е доста натоварена  и за хора като нас , които не са от  София , се насабират много часове без сън и идва в повече .   Нощувката в Кайро беше в хотел Mercure Le Spinx  в непосредствена близост  до пирамидите. Като цяло стаята беше прилична и чиста , банята също беше чиста . Вечерята също беше добре , дори вкусна . В хотела има чейдж , където може да обмените местна валута .  Има и платено заведение с тераса , която гледа към пирамидите ( за 4 лв. може да пушите наргиле  )
Единственото кофти впечатление в хотела ми направи това , че се пуши абсолютно навсякъде , дори по коридорите има места за фасове и в лобито е пълно с пепелници с фасове .
На следващия ден се отправихме към пирамидите – наистина  са невероятни и пожелавам на всеки да ги види . Имайте предвид , че ако искате да влезете в пирамидата трябва задължително да имате египетски паундове , тъй като се заплаща отделно .
Бакшишите , които се събират в автобуса за екскурзовода и шофъора , са пожелателни , но имайте предвид , че с удоволствие ще им оставите , просто наистина умеят да си ги изкарат и да ги заслужат !
В Хургада бяхме в хотел Hawaii Riviera – комплекс  , с много стаи , огромна и много впечатляваща градина , няколко басейна (водата в тях е студена ) , няколко бара и голям ресторант . Стаята ни беше просторна и чиста , всеки ден ни снабдяваха с минерална вода  - водата в Египет не става и дори зъбите трябва да се мият с минерална вода , тъй като може да се получат стомашно-чревни проблеми .  
В градината на хотела са разположени най-различни фирми , предлагащи всякакви допълнителни услуги  и екскурзии . Предварително от България бяхме платили посещение на Райския остров с Абакс – грешка  , която не трябва да допускате , тъй като на място е много по-евтино! Инфо срещата с представителят на Абакс е на следващия ден рано сутрин , преди да сте успели да узнаете истинските цени на екскурзиите ! Не стига , че тяхните цени са двойни , но и ни казаха , че цените се вдигат с още 10 %  , от тези , които са ни обявени в България !  
В хотела има офис за допълнителни екскурзии ( мисля , че името и  беше Vesper ) – изключително организирани  и перфектно може да се разберете с тях на английски език .   Успяхме да спазарим за 25 долара на човек гмуркане и 30 долара на човек сафари . Абакс искаха 110 лв. на човек за гмуркане и 110 лв . на човек за  сафари  ...
Сафарито беше невероятно изживяване ... залезът в пустинята  е много красив .  Може да направите тест с АТВ и , ако прецените , че не можете да го карате , ще Ви предоставят двойно , на което просто да се возите . Посещава се едно бедуинско село , в което видяхме начина им на живот .
Моят съпруг беше най-впечатлен от гмуркането , едно незабравимо преживяване – на корабчето не бяхме повече от 10 човека , инструкторите говорят английски , руски и френски , обясняват абсолютно всичко и провеждат пълен инструктаж . В цената са включени две гмуркания на два различни коралови рифа , около 20 минути е едното гмуркане и през цялото време инструктура  е с Вас !  До като другите се гмуркат с инструктура , може да си правите шнорхелинг около корабчето !  В цената бяха включени кафета , чайове , безалкохолни напитки и обяд , който смея да твърдя , че беше по-вкусен от хотела !
Египет е наистина много различна и много интересна дестинация ! Египтяните , с които общувахме всъщност се оказаха много любезни и приятни хора !
Искам да отбележа , че храната в хотела , която се предлага е в огромно количество и изглежда доста разнообразна , но като качество  и като вкус не отговаря на нещо добро  , няма да останете гладни , но просто не става , за 7 дни нямаше един път картофи , които да са сварени като хората или опечени – все сурови , има Meat and Fish Festival  , на които се предлага сухо месо и риба ( която изглежда е на няколко дена ) .  

По време на престоя ми  в Египет бях добре , НО след като се прибрахме на следващия ден сутринта ми се надуха лактите и коленете , до обяд  получих обриви до краката и реших , че е някаква реакция в резултат на резките промени от 30 градуса на 4 градуса , но вечерта започна много силен сърбеж и обривите се разпростряха по цялото тяло , включително лицето и  подуване на окото ! Отидох в спешен център и казах на лекарката , че се връщам от Египет и получих тези подувания и тя ми каза „какво толкова си яла“ , оказа се , че съм получила хранително натравяне , биха ми инжекция и ми сложиха система и 10 дни лекарства ...
Реших да Ви пиша за моите премеждия , тъй като  в последните дни в интернет се появи информация за българин , който е загинал в самолета от Кайро за България , но пишеше , че в Хургада са му открили хранително натравяне и е бил в Hawaii Le Jardin , който е сестрински , с този , в който бяхме ние ....

# 156
Имам няколко питания относно драйвинга и шнорхелинга. Дали са безопасни и двете? Предполагам, че ще има инструктаж на място, но когато ти е за първи път и си развълнуван от това, което ти предстои...Живея на морето и съм пораснала в него, но никога не съм ползвала шнорхел, защото все ме е страх, че ще нагълтам вода. А за гмуркането дали е подходящо за хора, предразположени към вдигане на кръвно и сърдечни проблеми? Кое от двете си заслужава повече? Ще се радвам да споделите мнения и преживявания. Simple Smile
Мм е професионален инструктор-водолаз, гмуркала съм се с него няколко пъти в Черно море. Плувам сравнително добре, но дълбоката вода особено на голямо разстояние от брега ме плаши. Дайвингът (гмуркането с бутилка) задължително изисква инструктаж (описание на оборудването, знаци под водата, ситуации) - тук го правят за начинаещи около час, там ме съмнява да е толкова. Първото вдишване под вода не се забравя никога! Когато бяхме в Египет, не се гмурках, защото искам мм за инструктор (на него мога да му предавам номера всякакви, да излизам нагоре, когато си искам, а с друг човек не върви така - а мм ме трае), а няма как. На него пък не му е интересно да се гмурка на плитко (до 10 метра) и си ходи някъде с други профита по потънали кораби.
Сърдечните проблеми не са желани при гмуркането с бутилка, също така и клаустрофобията, синузит, спукано тъпанче в миналото и запушен нос дори. С всеки метър налягането се покачва, а при запушен нос/синузит започват болки в ушите, които невинаги могат да се махнат с метода за изравняване на налягането.
Така че при страх и здравословни проблеми препоръчвам шнорхелинг - в Египет дори и отгоре има какво да се види. Ние бяхме в хотел с риф и десет дни се плациках с маска и шнорхел на рифа (безплатно). Аз си имам моя маска с шнорхел и неопренов костюм и си ги ползвах. Ако ще ползвате чужд шнорхел, носете си някакъв дезинфектант за него, защото ме съмнява да ги пръскат с такъв. Неопренът позволява да седиш, без много да мърдаш в 25 градуса вода, а и пази от изгаряне на гърба. За изгаряне става и тениска.
Важното е да не се страхувате - те ще ви предложат всякакви условия, за да ви вземат парите. Simple Smile Арабките по буркини ги бяха опаковали в жилетки и наръкавници и пак крещяха от страх, но инструкторът ги беше хванал под мишниците по две и ги пускаше на рифа като малки деца. Няма страшно – както ви казаха, трудно се потъва, вълни има рядко, а красотата е неописуема.

# 157
  • София
Здравейте Simple Smile Със съпругът ми ни предстои  пътуване до Египет на 08.12-15.12, с програмата за круиз по Нил  + Хургада в хотел Complex Hawaii 5* или подобен.Договорът е сключен с Абакс през Ейнджъл Травел, като от тук си закупихме и екскурзия до Кайро, може би малко избързахме, но от агенцията така ни препоръчаха, защото на място можело да няма места.Simple Smile Не съм претенциозен човек, но леееко ме притесняват условият, които бяха описани в по-горните постове, но каквото-такова, в крайна сметка отиваме да се запознаем с различен бит, култура и много история Simple Smile
При подписването на договора сме си платили за такса гориво, както и входните такси за обектите, увериха ни, че по обектите нямало да има допълнително заплащане, освен разбира се бакшишите Grinning Та питането ми е, дали да обмениме само долари или и египетска валута от тук?

# 158
Здравейте Simple Smile Със съпругът ми ни предстои  пътуване до Египет на 08.12-15.12, с програмата за круиз по Нил  + Хургада в хотел Complex Hawaii 5* или подобен.Договорът е сключен с Абакс през Ейнджъл Травел, като от тук си закупихме и екскурзия до Кайро, може би малко избързахме, но от агенцията така ни препоръчаха, защото на място можело да няма места.Simple Smile Не съм претенциозен човек, но леееко ме притесняват условият, които бяха описани в по-горните постове, но каквото-такова, в крайна сметка отиваме да се запознаем с различен бит, култура и много история Simple Smile
При подписването на договора сме си платили за такса гориво, както и входните такси за обектите, увериха ни, че по обектите нямало да има допълнително заплащане, освен разбира се бакшишите Grinning Та питането ми е, дали да обмениме само долари или и египетска валута от тук?

Здравейте ,
от Ейнджъл Травел и нас ни убеждаваха с това , че няма да има места , което е пълна измислица , места има колкото искате , просто не си заслужава да им давате толкова пари за нещо , което струва в пъти по-малко ... В цената са включени входа на  музея в Кайро ( но ако искате да видите залата с мумиите , трябва да заплатите отделно задължително с египетски паунд , също така , ако искате да снимате с нещо различно от телефон - фотоапарат или камера се доплаща също отделно с египетски паунд - имайте предвид , че няма как да го скриете , тъй като се минава през скенер ) , включен е и входа за пирамидите и сфинкса (ако искате обаче да влезете в самата пирамида , трябва да доплатите с египетски паунд ) . При нас музея се разглеждаше непосредствено след полета и реално нямаше как да обменим египетски паунд и да доплатим за мумиите . В хотел Mercure Le Spinx i Complex Hawaii може да обменяте без проблем , но ако ще Ви трябват преди да сте се настанили в хотел , може да обмените от тук .

# 159
  • София

Здравейте ,
от Ейнджъл Травел и нас ни убеждаваха с това , че няма да има места , което е пълна измислица , места има колкото искате , просто не си заслужава да им давате толкова пари за нещо , което струва в пъти по-малко ... В цената са включени входа на  музея в Кайро ( но ако искате да видите залата с мумиите , трябва да заплатите отделно задължително с египетски паунд , също така , ако искате да снимате с нещо различно от телефон - фотоапарат или камера се доплаща също отделно с египетски паунд - имайте предвид , че няма как да го скриете , тъй като се минава през скенер ) , включен е и входа за пирамидите и сфинкса (ако искате обаче да влезете в самата пирамида , трябва да доплатите с египетски паунд ) . При нас музея се разглеждаше непосредствено след полета и реално нямаше как да обменим египетски паунд и да доплатим за мумиите . В хотел Mercure Le Spinx i Complex Hawaii може да обменяте без проблем , но ако ще Ви трябват преди да сте се настанили в хотел , може да обмените от тук .

lavolupteee, благодаря за отговора Simple Smile За съжаление малко избързах и платих екскурзията до Кайро преди да попадна на темата та малко ме е яд, но за другите екскурзии, стига да имаме сили за тях, ще са от там.В крайна сметка да отидем до Египет и да не видим пирамидите... SmileyСлед полета по програма отиваме в хотела в Хургада, така че ще имаме възможност да обменим и там.А колко ориентировъчно египетски паунда ще са нужни?

# 160

Здравейте ,

lavolupteee, благодаря за отговора Simple Smile За съжаление малко избързах и платих екскурзията до Кайро преди да попадна на темата та малко ме е яд, но за другите екскурзии, стига да имаме сили за тях, ще са от там.В крайна сметка да отидем до Египет и да не видим пирамидите... SmileyСлед полета по програма отиваме в хотела в Хургада, така че ще имаме възможност да обменим и там.А колко ориентировъчно египетски паунда ще са нужни?

Като цяло за дребни неща сме използвахме египетски паунд ( мисля , че обменихме около 20 долара , което си е около 360 египетски лири и ни стигнаха за дребни неща , но не посетихме залите , за които се доплащаше отделно  ) . Всичко друго като цяло може да заплатиш в долари .
Ако не се лъжа входа за залата с мумиите се равняваше на около 20 долара , а входа за пирамидата  на около 10 долара .
Също така около пирамидите има хора , които ти предлагат да се качиш на камила уж безплатно , но после ще ти искат 50 долара , за да слезеш . Местният екскурзовод ни закара на една панорама , от която се виждат трите пирамиди и там явно имаше договорка с един от хората и за 5 долара те качват на камилата и се изправя Smile
Имай обаче предвид , че не са много поддържани тези камили , на плажа на Complex Hawaii има две много готини камили със забавните имена Макси-Такси и Оскар , които мноооого обичат банани SmileSmileSmile

# 161
  • София
lavolupteee, много благодаря за информацията Simple Smile
Честно да си кажа, нямам намерение да се качвам на камили-имам информация, че доста понамирисват, но ако случайно ме обхване голямо желание, ще имам предвид Макси-Такси и Оскар Grinning

# 162
  • София/ Плевен
Момичета, планирам пътуване Хургада и Кайро с Тез Тур края на Април 2019. Имам няколко въпроса:
Колебая се между два хотела- Jaz Aquamarine и Titanic Palace. Някой от вас отсядал ли е там? Търся препоръка и мнение за условия, плаж и храна.
 Какво е времето и температурата на водата в този период? Ще пътуваме с децата ( близнаци на 11) и те са запалени плувци и гмуркачи та за нас е важно водата в морето да не е студена...
Относно допълнителните екскурзии мисля пирамидите и Луксор да са през Тез Тур за да са на Български- да не се налага да превеждам за децата. Искаме и Сафари, Райски остров и плаване с подводница. За тях местна агенция ли да използвам или пак да се доверя на Тез? Питам само заради децата. Ако бяхме сами с мъжа ми нямаше да се чудя.

# 163
  • Sofia
Здравейте, и ние бяхме в Египет преди три седмици. Страшно интересно беше, за съжаление времето беше твърде малко, за да видим всичко, което искаме. Екскурзоводите даваха зор бързо да разглеждаме забележителностите - например за гробниците имахме 30 мин. общо, за музеят в Кайро и в Карнак - по час и половина, обаче по един час висяхме във "фабриките" за папируси и парфюми, явно получават процент от продажбите.
Ние обменихме към 2000 лири (за двама), с долари платихме само допълнителните екскурзии.
Допълнителните плащания бяха:
50 лири за снимане в музея в Кайро (без платените зали)
180 паунда за залите с мумиите и златото на Тутанкамон
360 паунда за влизане в Хеопсовата пирамида (уникално изживяване)
300 паунда за снимки в долината на царете
250 паунда  за гробницата на Тутанкамон в Луксор (екскурзоводът ни убеждаваше, че не си заслужава, ние не влязохме, но тези, които влязоха, казаха, че била най-красивата - умрях от яд).
На камила се качихме в бедуинското селище - нищо не плащахме ни за качване, ни за слизане. И камилите не ми миришеха - или носът ми се беше прецакал вече от солената вода, или обръгнах на миризмите - в Хургада ми беше много смрадливо по улиците (около джамията Ал Мина).
Освен до Луксор и пирамидите, ходихме до Райския остров на шнорхелинг и батискаф - страхотно беше! Също и в бедуинско селище.
На шнорхелинга се нагълтах с доста вода, но се оказа, че шнорхелът не ми е бил Ок, като го смених, всичко беше точно. На дайвинг ме хвана страх, но после съжалявах, като ми разказваха другите и като гледах после снимките. Танцьорите на острова също бяха невероятни, в сравнение с тях тези от бедуинското селище бяха доста посредствени. При "бедуините" като цяло не ми хареса освен камилите, преди това карахме АТВ-та (супер забавно) и бъгита (те бяха скучни - влачихме се с 15 км/ч по асфалтиран път). Возиха ни с джипове - това също беше забавно.
Общо взето съм много, много впечатлена - адски различно е всичко, разбихме се от емоции, сприятелихме се с някои продавачи край хотела. Изумихме се от начина им на шофиране и изобщо движение по пътищата - първите 3-4 дни съм се молила да не умра в пътен инцидент, хаха, но някак си всичко беше наред. А чаят от фурми е невероятен!

Ирка, "на български" е леко преувеличено, на моменти ни оставяха с египетски екскурзовод, който говореше на руски.

# 164
  • София/ Плевен
Szervusz а вашите допълнителни екскурзии сами ли ги организирахте или през българската агенция? За дайвинг не се ли иска специален инструктаж и разрешително? Всъщност с коя агенция пътувайте вие?

Общи условия

Активация на акаунт