НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 125

• 49 156
  • 764
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, виждам, че повечето сте запознати с този таханов хляб, за който говорите, но може ли да помоля за рецепта или да ми кажете къде мога да прочета.Благодаря.
За майонеза се сещам да се използва примерно шарлан.

# 91
Млечната майонеза си е пак с олио, то без него майонеза няма как да стане. Просто няма яйце, а прясно мляко. Мярках някъде рецепта с кисело мляко и ще я търся пак, навила съм си на пръста да пробвам. Точно за да няма нагарчащ вкус от зехтина търся нещо не толкова натрапчиво и ми стана интересно кой зехтин е такъв.
Шарланът си е слънчогледово олио, просто не рафинирано. Пак е голямо количество Омега 6, така че го изключвам като опция.

# 92
  • Бургас
Убих се да търся картинка на зехтина из интернет и не можах да намеря. Моят свърши сутринта и изхвърлих шишето.
Ще се опитам да го опиша: прозрачна стъклена бутилка (май този е единствения със стъклена бутилка, ама да не ви подведат). Разфасовката е един литър, цената последно беше 11,99 лв. На етикета пише ,,зехтин за готвене и ... (тук не помня пържене или салати пишеше). Марката мисля, че е Promienna. На етикетите на другите си пише ,екстра върджин,, или ,,помаче,, на този пише само ,, подходящ за готвене ...,,. Дано ви ориентирах.
Ползвам го сигурно вече 6-7 години. Срамота, че не знам точно как се казва, ама нали знам от къде да го взема Simple Smile Беше 9 лв., но последните 2-3 години му скочи цената. Правила съм майонеза с него, много хубава става.
Друг вариант за майонеза е авокадово олио. Ама цената му е ...

# 93
Благодаря, ще огледам като ходя до там. Наистина са им предимно в пластмасови бутилки и затова предимно не гледам зехтините там, не ми допада пластмасата.

# 94
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Здравейте!
Аз с малко/много тъп въпрос ... Как да се храня, така че да НЕ отслабвам, а да задържа кг., на които съм в момента?
На 42 и започнала този начин на хранене едва от 5 месеца. Исках да съм 65 кг. - така се чувствам най-добре и в хармония със себе си. Висока съм 170 см. Имам хиперхолестеремия и високо кръвно (това го преодолях). Започнах от 74 кг. - сутринта бях 63,8 кг. Преди 15 дни бях заветните 65 кг. и започнах да си позволявам да хапвам по бонбон за рожден ден, парче козунак, джинджифилови бисквити на Икея, един път вечерях пиле с ориз, а друг път грах ... Обичайното ми хранене е: за деня кафе около 300-350 мл. + 200 мл. прясно мляко; по 2-3 чаши билков чай; обяд и вечеря - по 200-300 гр. печено месо ... всякакво и един голям домат или краставица, или нещо друго за салатка и кашкавал, и сиране, и вареми яйце през 2-3 дни по 2-3 ... Наяждам се добре, даже ми е тежко ... И въпреки непозволените храни продължавам да падам на тегло, а не искам ... Какво да направя? Как да променя храната си? Какво да включа в нея?
Благодаря!

# 95
За тахани и ядки ми идва на ум на прима виста, те са си доста калорични. Фъстъчено масло също, някой писа тия дни че го комбинира с ябълка или банан, сигурно е вкусно. Сметана при готвенето, бекон и прочие. Това ако целиш да вдигнеш калориите. Или просто по-либерален режим, ако няма здравословен проблем, който не позволява.

# 96
  • Sofia
Здравейте, виждам, че повечето сте запознати с този таханов хляб, за който говорите, но може ли да помоля за рецепта или да ми кажете къде мога да прочета.Благодаря.

От всякакъв тахан може да се приготви.Най-често го правя с бял сусамов.Рецептата е: 4бр яйца с 1/2ч.л. сол се разбиват с миксер добре,добавя се 250гр тахан и 1ч.л. бакпулвер.Сместа се изсипва в съд с хартия за печене.Пече се в предварително загрята фурна на 170' за 25-30мин на вентилатор.Като изстине се реже на филийки и се съхранява завит в кърпа или харт.салфетка,в найлонов плик и в хладилника.Издържа към 7-10 дни.Може да се ползва за всякакви сандвичи,принцеси,тост,наскоро го направих и на сухар.

# 97
Аз мисля, че няма как с такова меню да продължаваш непрекъснато да сваляш килограми. Мисля, че е период и няма нужда да правиш нещо целенасочено и че организма ще се регулира около едно тегло +-2 кг. Спортуването е добре да се включи на такъв етап/задържане и обогатяване на менюто/, ако не е.

# 98
  • Бургас
Почти безобидна, Аткинс съветва, при преминаване във фаза на задържане на тегло, в храната да се добавят повече мазнини. Препоръчва добавяне на 3 до 5 от следните порции към дневния прием:
1 с.л. зехтин за салатен дресинг
1 с.л. масло
28 грама сметана
57 грама сирене
10 големи маслини с 1 ч.л. зехтин
1/2 авокадо
28 грама бадеми, орехи, пекарни или макадамия
1 с.л. майонеза
2 с.л. песто
2 с.л. масло от ядки
Според него е нормално отслабването да продължи известно време още малко 2-3 кг), след което нещата се нормализират.
Ето какво препоръчва да се яде във фазата на поддържане за цял живот:
Основни зеленчуци (разбирай без кореноплодни)
Мазнини - според апетита ви
Общо дневни протеини - 339-509 грама
Ядки и семена
Дребни горски и други плодове
Бобови растения
Скорбялни зеленчуци (според личната поносимост)
Цели зърна (според личната поносимост)

На фона на изброеното бих те посъветвала да спреш забранените храни. Харесай си нещо от позволените и експериментирай. Успех!

# 99
  • София
Аз пък не мога да падна под 63 Grinning
Меря, тегля и аха да падне едно кило и се появява някое изкушение и айде пак нс ново...

# 100
Добро утро момичета. Чувствам се много зле. В събота сутринта се теглих и за 5 дни беше паднало едно килце, но след това правих едно кремче с маскарпоне и тиква и се улях с количеството. Викам си така и така съм съгрешила и си хаптах варено житце с орехи и мед. Голяма лакомия ме е подгонила, седмица преди цикъл съм, но това не е оправдание. Днес съм се подготвила за яйчен фаст, който се състои в 7 яйца, 70гр масло и 100гр. Гауда. Първо мислех гладен ден, но пия антибиотик и още други лекарства заради хеликобактер и реших, че няма да е добре. Е оплаках се. Хубава и отслабваща седмица от мен.

# 101
Добро утро момичета. Чувствам се много зле. В събота сутринта се теглих и за 5 дни беше паднало едно килце, но след това правих едно кремче с маскарпоне и тиква и се улях с количеството. Викам си така и така съм съгрешила и си хаптах варено житце с орехи и мед. Голяма лакомия ме е подгонила, седмица преди цикъл съм, но това не е оправдание. Днес съм се подготвила за яйчен фаст, който се състои в 7 яйца, 70гр масло и 100гр. Гауда. Първо мислех гладен ден, но пия антибиотик и още други лекарства заради хеликобактер и реших, че няма да е добре. Е оплаках се. Хубава и отслабваща седмица от мен.
Доколкото помня, писа, че си правила диета след диета.....и като спреш поредната, кг се връщат.
Ами, разбираемо.Една диета действа, докато се спазва.Спреш ли я, и тя спира да действа.
И ВМ НВХ като го спреш и се върнеш на предишното си хранене, кг ще се върнат.
Няма диета, която сваля кг, после я спираш, почваш пак да си ядеш предишните надебеляващи храни и да очакавш да не върнеш кг.Елементарна логика.
Тръгваш от 80 кг на 160 см.Идеално съотношение да почнат да падат кг.Обаче, при едно единствено условие-абсюлотна стриктност.Което значи, да ядеш само
мазни меса
мазни риби
яйца
мазнини-масло, мас, зехтин
зеленчуци
животинска сметана понякога
И нищо друго.
Това за период около 2 седмици.За да може тялото да се изчисти от складираната захар, да мине на мазнинна енергия (т.е. да почне да източва натрупаните тлъстини за енергия), да намалее апетита по естествен начин.
Ако си угаждаш с маскарпоне, сметанки, плодове, ядки, съчетано с останалата храна за деня, не очаквай бързи резултати.
На твое място бих била доволна да се отърва от тези 20-на кг за около година най-малко.Колкото по-бързо ги свалиш, толкова по-бързо рискуваш да ги върнеш.

# 102
  • Велико Търново
Аз затова и не се глезя на този етап /докато имам да свалям/ с режимни дори хлебчета, кремчета и тем подобни. Това, че съдържат позволени за режима съставки "подхлъзват" леко и докато се усетиш, си се налапал здравата с успокоението, че е "по режима".

# 103
Така е момичета. Ние сме семейно на режима, но мъжът ми никога не е пазил диета и все му се прияждат разни забранени неща. Аз за това приготвям уж режимни неща, но наистина много ме разяждат. Затова както каза Катето най малко две седмици без никакви добавки с максимално режимно меню, иначе няма да се получат нещата.

# 104
  • София
Аз каквото съм чела до тук за Кето, казват че в началото се яде на максимум с режимни храни, колкото искаш толкова, за да можеш да се напаснеш и да не мечтаеш за нережимни храни.

Относно всички глезотийки, щом са с режимни храни не виждам нищо лошо да се хапват, това че режимна храна сте я превърнали в нещо сладко, вкусно, десерт не означава че е грешно.Тук обаче има едно голямо НО, въпреки че храната е режимна, различните храни имат различен ГИ и различни нетни въглехидрати, понякога и опаковките подвеждат, пише примерно за 25гр а ти нормално ще отрежеш за 100 гр и ей такива тънкости. Смело мога да твърдя че с всичките глезотии свалям и то не никак бавно, за почти 2 месеца 4 кг.

Общи условия

Активация на акаунт