Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 085
  • 811
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Благодаря на всички, които се включиха с някакво мнение по моя въпрос.
Мога да доуточня някои неща, но ще си спестя квартала, защото вече съм писала в други теми по-лична информация. Ние сме наемателите.
Наемът в момента е 700 лв, собственикът иска да е поне 850 като той смята, че така ни прави отстъпка, защото според него наемите на подобни жилища вече били 1000. Това донякъде е така и аз разгледах оферти. Подробността, която той пропуска обаче е, че тези жилища са по-луксозно довършени отколкото апартаментът, в който живеем.
Това всъщност, което ме притеснява най-много е, че жилището има големи сметки през зимата. Напр. по-миналата зима сметката ни за ток за януари беше 520 лв, като в никакъв случай не сме се разхождали по къс ръкав. В хола едва успявах да вдигна температурата до 19 градуса, а в нашата спалня 17-18 (отоплението е от конвекторни радиатори, които са на възрастта на жилището) Тези две стаи са крайни. Холът е южен, спалнята северна. Миналата зима положението беше малко по-добро. Най-високата сметка ни беше 400 лв, но и самата зима беше по-топла. Нямаше продължителни студове.
За паркомястото - сигурно всички сте решили, че е голяма екстра, но всъщност е някакво супер смотано и го ползваме рядко, защото изключително трудно се маневрира в гаража. Нашата кола влиза на косъм. Наскоро я сменихме и се наложи да се съобразяваме с размера на мястото, а в него влиза само хеджбек среден размер, т.е не може да влезе нито комби, нито джип, нито седан. С една дума паркомястото не е универсално. Това обаче си е наш пропуск. Ние въобще не го погледнахме, когато наемахме. Решихме, че е място като място и няма какво да се гледа или пробва.
Има и други недостатъци, които правят жилището да е далеч от високия клас наеми (според мен разбира се  Wink). Напр. боксът е достатъчно голям в него да има и пералня, и миялна машина. Обаче е така смотано проектиран, че всъщност няма как да се включат и двете. Сега имам пари за миялна, обаче не мога да си сложа. Бойлерът е 75 л, а не 100 както твърдеше той. Ние сме с двама тийна и се налага да се къпем по схема, а жилището предполага повече живущи в него, защото е ок. 105 кв.м. Също вратата на банята е дървена и стара и отдолу се разяжда вече. Мивката в малката тоалетна е толкова малка, че когато си миеш ръцете си миеш и краката и пода, което я прави неизползваема.
Има и ред други неща, които наглед изглеждат дребни, обаче всъщност свалят цената на имота.
За входната врата да напиша - миналата година му намекнахме, че вратата не става. Той ми обясняваше как нищо ѝ няма. През зимата слагах шал на ключалката, защото ключът е един голям, съответно ключалката е с широка дупка и ако щете вярвайте, обаче като се минава от там през зимата се усеща как духа. Силно се съмнявам, че ще я смени. Просто човекът е стиснат и алчен и иска без да даде нищо, да взема повече. На нас в момента 500 евро са ни напълно във възможностите като наем и бих ги дала, но не и за това жилище. Смятам, че за тези пари трябва да получа по-добри условия.
За сега мислим да останем, но като се знаем с мъжа ми, някой като ни ходи по нервите и го разкарваме. Просто не понасям да ми извиват ръцете. Той много добре знае колко ще ни е трудно да се преместим с всичките мебели и вещи. Ако бяхме в обзаведено жилище, просто щях да си събера натуриите и да се и изнеса за нула време.  
Извинете за дължия пост. Просто не умея да се изразявам кратко. Благодаря на тези, които ще прочетат и ще се постарят да дадат полезно мнение  Peace
Пропуснах да напиша, че сме много коректни - всички сметки и наема плащаме в срок. Когато напускахме предишното жилище бях изчистила всичко от-до и беше останало хазяйката само да удари една боя на стените. Таваните бяха чисти, защото сме непушачи. Дори по мейла получих благодарствено писмо от хазяйката за това как е заварила жилището (бяхме оставили ключа на съседите), че нещо имаше тя някакъв проблем и не можа лично да си го приеме.

# 256
  • София
Жълто Цвете, рзбирам гледната ти точка. За съжаление в момента пазарът е такъв, че наемите се вдигат съвсем естествено и без да трябва да се правят кой знае какви подобрения просто защото може.
Разбирам, че не ви се мести, но щом си се огледала и виждаш, че за вашия бюджет можете да си наемете и по-добро жилище може би е добре да започнете да обмисляте идеята. Реално за 4 години пак сте спестили пари щом чак сега вдигат наема. Другия вариант щеше да е с по 50 лева на година, които нямаше така да се усетят и в същото време пак подобрения нямаше да има.
Говорете си с хазяйна и си искайте подобрения, без значение от наема. Най-вече да духа от вратата според мен е недопустимо без значение от наема.

# 257
Попринцип в нормални квартали, цената на толкова голямо жилище след ремонт наистина е 1000 лв (вече дали ще е обзаведено, зависи от това дали е с топ локация или не). Говорете с него да направи някакво подобрение, което ще ви улесни живота. Аз не бих пипала наема на коректни наематели. Но има правото да го направи. Специално сумите за отопление ме притесняват леко.

# 258
  • София
Цвете, почвайте да се оглеждате за ново според мен. Този толкова време не си е мръднал пръста, а иска само да си прибира парите наготово и без усилие.... Според мен ще си намерите по-добро жилище.
А по повод предишен пост как трябва да сме благодарни за покрива над главата си - на мен този покрив не ми се осигурява безвъзмездно, че да си мисля как човека се лишава аз да не живея под моста. Плащам си, съответно това е търговия, а не благотворителност. Иначе съм благодарна за коректно отношение, отзивчивост и много други неща. Хубаво е да осъзнаете, че всичко е двустранно, не сте само вие онеправданите и не правите услуга на обществото като изкарвате пари от имот, който давате под наем.

# 259
Щом чувствате ситуацията като извиване на ръцете, просто сменете квартирата още сега, няма полза от още една година нерви и гледане на криво.

# 260
  • София
Жълто цвете, незнам квартала и дали не е скъп, пък за вас да е незаменим този квартал... ама няма шанс с тези сметки за топло да остана там, ако съм аз, вярвай ми....
То като сложиш наема,  ама и сметките и става огромна цена... Thinking
Как 400- 500 лева за топло за 100кв апартамент ? Накрая даже няма да е особено топло, хъм
Кажи му на хазяина, ако ще вдига наема, че искаш един супер як и икономичен климатик, поне в дневната,  да ти паднат сметките наполовина и толкоз....
Инак плащаш 1200 лева зимата за наем и отопление и пак ти е студено Flushed пък щял да вдига нагоре сега... ха ха...

# 261
fanfanito, въпросите ти изискват отговор на десетина страници поне. Но ще се опитам да ти отговоря, доколкото мога, на лични.
Цвете, всичко е въпрос на търсене и предлагане - ако за новия наем (който ви предлага собственика) можете да намерите нещо по-добро в същия квартал или съпоставим, или искате да го смените, намерете такова и се изнесете. Ако не можете, значи, плащате новия наем и това е. Започнете да търсите и ще разберете какво е решението за вас. Разбирам, че хората често се подчиняват на чувствата, а не на логиката, но според мен това често води до съжаления впоследствие. Така или иначе, всеки си носи последиците от решенията си, независимо дали са рационали или емоционални.

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 10:14 от Анонимен

# 262
Жълто цвете, ако правилно разбрах и 4 години вече живеете там, то жилището до известна степен се е амортизирало. Нормално е да Ви прави впечатление, че другите са нови. Ако не е било ремонтирано преди да се нанесете пък хептен. Ние за толкова пари топлим 24 часа 125 кв.м. - 3 спални+хол с трапезария+кухня отделна+пералнята и сушилнята на остъкления балкон Simple Smile и температурата не пада под 22 градуса (само на пералнята поддържам 10 гр.). На първи етаж сме над неотопляеми гаражи и сме ъглов апартамент... Признавам, че сме големи консуматори, но имам съмения и че някой последната година се прикачи към нас, защото сметките ни преди бяха значително по-ниски при равни други условия.
Та макар и с много багаж бих се поогледала. В крайна сметка ще се хванете задружно и ще го съберете като ще е за по-добро. От Вас зависи да си вземете решение. Или казвате на хазяина, че срещу вдигането на наема искате еди какви си подобрения иначе се изнасяте, защото квартирите от този ценови клас ги предлагат, а има и амортизация вече на неговото  или си траете и се ядосвате сами на себе си защо търпите и си давата перите за нещо, което за Вас не си струва и е надценено. Ако се спрете на втория вариант хората са го казали: "Не е луд този, който яде баницата"...
Щом на пазара се предлага по-добър продукт на аналогична цена купувам него без да се замисля....

# 263
  • София
Мен тези сметки 400-500 лева за топло ме убиха честно ( пък и пак не е мн топло зимата), пък и малкото бойлерче за смейство с тийн - ове... Thinking
Скрит текст:
Преди време избягахме от малък двустаен НС , с отопление на газ ( котел само за блока) с ужасно високи сметки за топло и особено за топла вода.... стигахме до 250- 280 лева зимата, вярно бяхме с бебе и беше ужасно топло вътре..... ама не ги понесох тези сметки Head Band
Сега сме пак НС, тристаен, отопляваме 80 квадрата, добра изолация, добра дограма, апартамента не е южен, под нас няма никой, над нас няма никой Grinning
На ТЕЦ, хоризонтални тръби ( минават под пода) , замерването е пред вратата на всеки апартамент, няма сградна инсталация и т.н., 4 души, с две деца сме вече, ами топло + подгряване на вода =160- 180 лева зимните месеци е ... доста е топло, пода като стъпиш тръбите се усещат под чорапите на места. топла вода харча доста с двете деца.... та 400 -500 лева ми се видя космическа цена ....  

# 264
  • София
Благодаря ви за мненията. Ние очаквахме вдигане на наема. Намираме го за нормално. Обаче очакванията ни бяха за диапазона 770-800 лв макс. Все пак той нищо не влага в имота, а ние нищо не рушим. Ако не иска да прави големи ремонти след нас една боя и е готов за наематели. Втрещи ни това, че ни обяснява как всъщност нормалният наем трябва да е едва ли не 1000 .
Мъжът ми току що нае за офис същата квадратура в Лозенец за 880 лв, ремонтиран, довършен луксозно, с врата поне за 1000 лв, интериорни врати, луксозен вход и асансьор с чип. Избраха си осветлението, хазяйката го плати (съвсем на разумна цена е, то си остава за нея). Също така хазяйката пое ангажимент, ако преценят, че им трябва климатик за лятото да сложи през следващата година, а ако останат повече време и има нужда да сложи още един. Иначе отоплението е ТЕЦ, изцяло вътрешен апартамент. Също така жената е споделила, че първоначално е искала наемът да е 1000 лв, обаче не е могла да намери клиенти за такъв наем.

# 265
Yangdze, в апартамента ми, който е 72 кв.м. плащам същата като твоята сметка за парно и топла вода за 4 души. Инсталацията е вертикална обаче, а апартаментът - среден. Та сметките и Вашите и нашите ми се виждат нормални.
В големия апартамент дето описах сметките бяха до 230-240 лв, от февруари 2018 г обаче, сметката стана 400 лв. и сега карам ММ да ходи да пусне жалба в ЧЕЗ. Аз им се обаждах, после идваха с един сешоар да тестват според мен по чужд сигнал, защото аз писмено нищо не подадох, ама ситуацията все същата. Мисля да сложа сега един електромер на нашето табло с бушоните от този тип http://electro-portal.eu/produkt/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%84% … 0%B8%D0%BA%D0%B0/, та да видя какво ще излезе.
PAV1, ти какво мислиш? 

# 266
Цвете, ами какво се чудите тогава - намерете в Лозенец и за живеене, хем ще е близо на мъжа ти до офиса.

# 267
Той много добре знае колко ще ни е трудно да се преместим с всичките мебели и вещи.
За два дена съм се местила.
Цитат
Когато бях по квартири всичко бе лично (пералня, хладилник, печка, ТВ, дивани, мебели..)
Преместването ми струваше два курса бус (40лв) и труд шерпи около 60лв.
Сменяла съм три квартири за 8 години според офис и учебно заведение на детето.
НАп признават 10% разходи в/у наема.
Вашият наемодател направил ли е подобрения(ремонти) за такава сума 10% (4гX12мX700лв)=3 360лв?
Мисля да сложа сега един електромер на нашето табло с бушоните от този тип http://electro-portal.eu/produkt/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%84% … 0%B8%D0%BA%D0%B0/, та да видя какво ще излезе.
Чудесна идея!  Peace
Следете за разлики без да информирате съседите.
След установяване на такива има два начина за действия,
като след единия крадеца ще се жалва за изгорели уреди от токов удар.  Thinking
drago_2008, в този апартамент ли беше Miele-то?
Не знаех, че съществува такъв модел електромер.  Hug

Последна редакция: ср, 31 окт 2018, 11:40 от Анонимен

# 268
Цвете, потърсете друго. За 1000 лв можете да наемете добър апартамент с отделен хол и две спални. Местенето не става толкова трудно. Един бус, 2 до 3 курса и готово.
Пък после нека хазайнът ви си търси наематели на тези условия. Необзаведена дупка.
Сметките ви са твърде големи. 500 лв значи да топлите на ток и 24/7 поне 3 стаи по 16-17квадрата. Съмнявам се 24/7 да има човек в това жилище.
Другото е... без коментар.

# 269
  • София
Цвете, ами какво се чудите тогава - намерете в Лозенец и за живеене, хем ще е близо на мъжа ти до офиса.

По скоро обмислям да разкарам мебелите (матраците и без това са за смяна) и да наемем обзаведен апартамент. Така ще имаме повече избор и по-малко разходи при местенето.

Общи условия

Активация на акаунт